Een licht in de duisternis
De Waal & Baantjer
Het is winter. De straten van Amsterdam zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Rechercheur Peter van Opperdoes kan niet slapen en hij besluit, aangemoedigd door zijn vrouw, om een wandeling te gaan maken. De normaal zo drukke straten zijn nu verlaten en de sneeuwlaag is nog niet ontsierd door voetstappen en bandensporen. Het ligt over de straten als een mooie witte deken. Van Opperdoes geniet van de rust en de sneeuwpracht.
Bij de beelden op de Elandsgracht valt hem wat op. Hij wordt gelokt door een mysterieus lichtje in de sneeuw. Er staat een hoofd op de grond. Gelukkig is het geen echt hoofd maar een geboetseerd exemplaar. Is het hoofd bij de beelden geplaatst om iemand te herdenken? Maar wie dan?
De volgende ochtend treft Van Opperdoes een hevig ontstemde Jacob. Jacob houdt niet van het winterse weer. Hij heeft zich dik ingepakt en zal hier de rest van de dag door zijn politiecollega’s mee geplaagd worden. Van Opperdoes haalt hem over om samen te achterhalen naar wiens gelijkenis het hoofd is geboetseerd. Een kroegbaas weet hen te vertellen dat het hoofd grote gelijkenissen vertoont met ene Martin. De café-eigenaar beseft dat hij Martin al maanden niet heeft gezien. Martins moeder wordt opgespoord en zij vertelt dat Martin al drie maanden vermist wordt.
Martin is niet bekend bij de politie maar zijn vader, Willy Pieters, is dat wél. Het verhaal wordt steeds interessanter volgens Van Opperdoes. Jacob moppert. Hij snapt niet waarom zijn collega zich persoonlijk met de vermissing bemoeit. Het is immers geen zaak voor moordzaken. Van Opperdoes is echter in zijn nopjes. Bovendien: Iets beters is er momenteel toch niet te doen.
Aangezien Martin al lange tijd niet door zijn moeder is gezien, gaan Van Opperdoes en Jacob op zoek naar zijn vader. Wie weet kan Willy hen meer vertellen. En dan blijkt dat het verhaal steeds gekker wordt. Ook Willy is namelijk al maanden niet gezien.
Een licht in de duisternis is alweer het zevende deel in de reeks boeken die door Simon de Waal geschreven wordt. De ideeën zijn echter van De Waal en Baantjer samen. Zij hebben samen met veel plezier gebrainstormd over deze boekenreeks. Ook dit boek kenmerkt zich door de warmte en de hartelijkheid die het uitstraalt.
Van Opperdoes en Jacob vormen inmiddels een prima team. Zij hebben ontdekt dat de ouderwetse speurmethoden van Peter van Opperdoes prima samengaan met de moderne snufjes waar Jacob zich graag van bedient. Bovendien hebben de twee mannen een diepe sympathie voor elkaar opgevat. Het is een beetje als in een goed huwelijk: ze accepteren elkaar zoals ze zijn.
De boeken van De Waal & Baantjer zijn uitermate geschikt voor lezers voor wie een misdaadverhaal niet al te gruwelijk hoeft te zijn. Het zijn detectiveverhalen voor mensen bij wie gemoedelijkheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan. De prettige sfeer uit de boeken van Appie Baantjer herleeft in de verhalen over Jacob en Van Opperdoes. De genegenheid van Simon de Waal voor zijn dierbare vriend komt mooi en respectvol tot uiting in deze serie. Heerlijk leesvoer voor de koude winteravonden die komen gaan.
ISBN 9789048815135 | paperback |160 pagina's| Lebowski | oktober 2012
© Annemarie, 30 november 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER