Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Chantal van Mierlo

De onbekende manDe onbekende man
Julia Menken 3
Chantal van Mierlo


Julia Menken is gedragsdeskundige bij de politie, zij raakt betrokken bij politiezaken als haar gevraagd wordt om daderprofielen te maken.
Daar is ze goed in, dus waarom vindt haar baas het nodig haar nu op te zadelen met een nieuwe collega? Vanaf nu moet ze samenwerken met Charlotte, en ze werkt het best alleen!


In haar privéleven loopt ook niet alles op rolletjes. Het verleden is nog steeds aanwezig, ze kan immers haar zoon niet het contact met zijn vader ontzeggen. De nieuwe zaak is bovendien weer heftig, opnieuw wordt ze in het diepe gegooid: er is een jonge knul verdwenen. Er zijn geen sporen, niemand heeft iets gezien of gehoord.


Dat het opnieuw om kinderen gaat, dat is sowieso heftig, maar voor Julia des te meer (lees de eerdere boeken). De nieuwe zaak eist veel van haar, terwijl ze eigenlijk rustiger aan zou gaan doen. Het dreigt haar te veel te worden, en dat kun je best begrijpen.
De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op, waarbij de spanning nog opgevoerd wordt door de korte hoofdstukken. Het begint al met de proloog, die nieuwsgierig maakt. De onbekende man krijgt af en toe een stem, in een kort stukje cursieve tekst, die niets verraadt.


‘De verloren jongen‘ en ‘De laatste vrouw‘ gingen vooraf aan deze nieuwe thriller rond Julia Mencken. Je kan ze het beste op volgorde lezen, ook al wordt er af en toe wel wat uitgelegd over wat er eerder gebeurde. Te vaak misschien, het gegeven van haar overleden dochtertje, en de nieuwe relatie met Maarten is ook na is ook na één keer uitleg wel duidelijk. En als er een kind verdwijnt, trek je ook niet onmiddellijk de conclusie dat het om moord gaat. Hij kan zolang er verder niets bekend is ook best weggelopen zijn. Dus heb je het ook nog niet over een dader… Maar deze kleine onvolkomenheden vergeet je al snel als je verder in het verhaal geraakt. Dat wordt opnieuw superspannend!
Dit derde verhaal vormt de afronding van de trilogie. Maar Chantal van Mierlo komt vast terug met meer spannends…


Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) verhuisde na haar studie International Business naar Duitsland. Daar werkte ze in diverse marketing- en pr-functies. Van Mierlo’s debuut, De nummers, stond op de shortlist voor de Hebban Thriller Debuutprijs.


ISBN 9789461095893 | paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | juni 2022

© Marjo, 26 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

De laatste vrouwDe laatste vrouw
Julia Menken 2
Chantal van Mierlo


Gedragsdeskundige Julia Menken heeft het zwaar. Haar leven ligt overhoop na de dood van haar dochtertje. Ze heeft nog een zoon, Mees, maar ze kan het niet opbrengen voor hem te zorgen, dus die is meer bij Julia’s ouders dan bij Julia. Daniel, haar man is er niet om de zorg over te nemen.


De grootouders vinden dit geen goede zaak. Mees moet terug naar huis. Hij begint gedragsstoornissen te vertonen. Een beetje onnadenkend is het wel, maar Julia’s vader neemt contact op met Jeugdzorg. Meer om te weten wat hij kan doen dan dat hij bemoeienis wil, maar dat komt er dus wèl! Hij heeft een proces in gang gezet dat onomkeerbaar is.
Boven alle problemen krijgt Julia dus ook nog te maken met Jeugdzorg!
Maar natuurlijk wil ze Mees niet kwijt! Alleen weet ze even niet hoe het allemaal moet…


Intussen moet ze natuurlijk wel blijven werken. Ook daar is het moeilijk om haar gedachten erbij te houden. En dan wordt ze op een zaak gezet die haar naar Brabant brengt: er zijn drie vrouwen verdwenen.
Kan Julia de zaak bestuderen en een daderprofiel opstellen?


Als een van de vrouwen gevonden wordt, gaat alles pas goed lopen: de vrouw overlijdt helaas kort erna in het ziekenhuis, maar nu is er een locatie in beeld. Een afgelegen boerderij waar een broer en zus de boel bestieren.
Voor de geoefende thrillerlezer is het niet moeilijk om te raden hoe het zit, maar natuurlijk lees je wel door! Het is niet alleen een moeilijke zaak, Julia’s leven komt ook nog in gevaar. Allemaal heel spannend.


Toch lijkt de nadruk meer te liggen op het persoonlijke leven van Julia.
Behalve haar overleden dochtertje, haar zoon die er onderdoor dreigt te gaan is er ook nog Maarten, de man die haar na de dood van haar dochter heeft opgevangen en die nu ook in de problemen zit.


Eén verhaallijn in de vorm van een thriller, afgewisseld en vermengd met een psychologisch drama waar ook een spanningsboog in zit: dit is een boek dat je niet weglegt voor het uit is!Want kan Julia haar leven weer op de rol krijgen? Is zij in staat voor haar zoon te zorgen? Lukt het haar de Jeugdzorg er van te overtuigen of ze dat kan?


Er lopen dus twee dramatische verhalen door elkaar, korte hoofdstukken. Het verhaal van de verdwenen vrouwen in de Peel wordt opgelost, maar als lezer wil je ook dat de problemen van Julia opgelost worden….
Er volgt nog een derde deel in deze trilogie.


Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) verhuisde na haar studie International Business naar Duitsland. Daar werkte ze in diverse marketing- en pr-functies.


ISBN 9789461095862 | hardcover | 300 pagina's | Uitgeverij De Crime Compagnie| april 2022

© Marjo, 8 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

De verloren jongenDe verloren jongen
Julia Menken 1
Chantal van Mierlo


Nadat in het verleden er iets flink verkeerd is gegaan, is Julia Menken geswitcht van functie. Ze heeft een opleiding gevolg om als profiler, gedragsdeskundige verder te gaan. Wat er precies gebeurd is wordt niet volledig verteld, maar ook rechercheur Maarten, officier van justitie was erbij betrokken. En hij heeft bij deze nieuwe moord speciaal om Julia gevraagd. Eigenlijk houdt ze zich nu bezig met coldcases, maar ja, ze kan het verzoek niet naast zich neerleggen. En zo reist ze vanuit Zoetermeer af naar Arnhem, zeer tegen de zin van haar man Daniel, die opnieuw met hun twee jonge kinderen achterblijft.


De moord op een veertienjarige jongen is gepleegd in de rosse buurt van Arnhem. Het lichaam van de jongen is gruwelijk verminkt, en de politie denkt dat dit niet een eenmalige moord is. Ze staan onder druk: deze moordenaar moet gepakt worden voor hij opnieuw toeslaat.
Al snel blijkt dat de confrontatie uit het verleden, geëindigd met de dood van een kind, collega Maarten Brouwer ook nog dwars zit. Hij drinkt te veel. Julia zelf slikt pillen om te kunnen slapen.
Hen wacht een zware taak.

Heeft de moordenaar eerder slachtoffers gemaakt?
De moord is ter plekke gepleegd, maar waarom was de jongen, Brian, daar in die straat? Volgens zijn vader met wie hij samen het gezin vormde, was hij een goed oppassende knul, maar hij liet hem veel vrijheid, en weet nauwelijks wat zijn zoon de hele dag deed.
Aan Julia om uit te zoeken wat het antwoord op deze kwesties is.


‘Maar er is iets anders wat mijn aandacht heeft getrokken. Ik zie steeds twee verschillende patronen terugkomen. In de verwondingen, in de motieven die ik daaruit kan afleiden. Het is verwarrend.’
‘En in welke richting denk je?’
‘Ik denk dat we rekening moeten houden met twee daders.’


Natuurlijk zijn er anderen in hun team: Justus Beekmans ziet duidelijk het nut van een profiler niet in, en werkt Julia meer tegen dan dat ze iets aan hem heeft. Rechercheur Diego Kortzorg is haar wel goedgezind en de digitale recherche in de persoon van Rens ook.
Gelukkig maar, want de zaak hakt er behoorlijk in. En dan is er het thuisfront nog. Haar man is nog maar gedeeltelijk aan het werk na een burn-out. Hij neemt haar zeer kwalijk dat ze nu meer in Arnhem is dan bij hem en de kinderen. Hun huwelijk dreigt helemaal fout te lopen, als Daniel steeds depressiever wordt.

Omdat er nog twee thrillers over Julia Menken aangekondigd worden, is er in dit eerste deel een aanzet tot een lopend verhaal, dat gaat over Julia’s privéleven.
De zaak Brian vormt een afgerond geheel.
Julia blijkt een zeer betrokken profiler te zijn, ze doet ook recherchewerk, en wekt zo irritatie bij Justus én bij de moordenaar, die haar al snel in het oog heeft.
Behalve de politiezaak speelt ook het feit dat Julia een vrouw in een mannenwereld is een flinke rol. Het wordt haar niet makkelijk gemaakt en het feit dat ze haar mannetje eigenlijk best wel staat maakt haar niet direct sympathieker.


In snel tempo – korte hoofdstukken – wordt het plot verteld, en het is vrij logisch dat je aan het einde meer wil. Dat komt er dus aan…
Een spannende thriller, die inderdaad niet voor tere zieltjes is, zoals op de omslag ook vermeld staat.


Chantal van Mierlo (Boxtel, 1979) verhuisde na haar studie International Business naar Duitsland. Haar debuut De nummers stond op de shortlist voor de Hebban Thriller Debuutprijs.

ISBN 9789461095961 | Paperback| 376 pagina's | Uitgeverij the Crime Compagnie | januari 2022

© Marjo, 15 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven