Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Caleb Carr


De witte engel
Caleb Carr

Heel lang geleden heb ik “De ontmaskering” van Caleb Carr gelezen en alhoewel ik niet precies meer kan vertellen waarover het boek ging herinner ik me wel nog de sfeer dat het verhaal opriep. Behalve een beklemmende spanning was er ook een soort van afgrijzen.
Toen ik in de bibliotheek aan het “browsen” was kwam ik “De witte engel” tegen en ik wilde wel eens weten of zijn tweede boek ook die sfeer kon oproepen.


In dit verhaal wordt het dochtertje van een Spaanse ambassadeur ontvoerd. De vader wil dit in de doofpot stoppen omdat Amerika en Spanje zich aan het voorbereiden zijn op een oorlog met elkaar (eind 19de eeuw).
Wanneer de moeder de dag erna haar dochtertje op de trein ziet, samen met een andere vrouw, huurt ze detective Sara Howard in. Sarah op haar beurt roept de hulp in van Dr. Kreizler, de politiemannen Marcus en Lucius Isaacson,  journalist John Moore, Cyrus Montrose en de jonge Stevie Haggart: het team dat zijn ontstaan vindt in “de ontmaskering”.
Al snel komen ze op het spoor van Libby Hatch, een heel sluwe en levensgevaarlijke vrouw, die blijkbaar meer moorden op haar kerfstok  heeft.
Het verhaal wordt vertelt door Stevie, heel veel jaren later, en als weddenschap met John.


Ik heb een tijd moeten nadenken over wat ik van het boek vond en kan het niet anders uitleggen dan zo: De sfeer van ”de ontmaskering” voel je ergens wel maar blijft net onder een dun laagje liggen. Het is echt wel latent aanwezig en op dat moment gaat het verhaal snel. Maar iedere keer dat het spannend wordt, dat die beklemmende  sfeer op het punt van doorbreken staat komt er een verhandeling over balistiek, politietechnieken, vingerafdrukken enz. Daardoor gaat de snelheid uit het verhaal, wordt het ploeteren om verder te lezen. Dan deed het me een beetje denken aan “De vermoedens van Mr Whicher” met dat verschil dat “De vermoedens van Mr Whicher” fictie was.


Op zich is het geen slecht verhaal en moest ik “De ontmaskering” niet gelezen hebben zou ik het misschien een leuk en spannend boek vinden maar… Ik heb “De ontmaskering” wel gelezen en nu heb ik het gevoel dat “De witte engel” net tekortschiet.


ISBN 9789055014811 Paperback 597 pagina's Bzztoh 1997
Vertaald door Bob Snoijink

© Inge, 27 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven