Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Megan Abbott

Daga me uitDaag me uit
Megan Abbott

 

De zestienjarige Addy is al haar hele leven bevriend met Betty, maar een jaar voor het verhaal zich afspeelt dat in dit boek verteld wordt, is er iets gebeurd waardoor hun vriendschap een deuk heeft opgelopen. Ze zijn nog wel bevriend, maar toch...


Allebei maken ze deel uit van het team cheerleaders op school, en ze trainen fanatiek. Betty is altijd captain geweest, en Addy haar luitenant.
De anderen accepteerden dat, en zouden nog steeds bereid zijn het te accepteren als er niet een nieuwe trainer, Colette French, was gekomen. Coach, zoals ze genoemd wordt, zet de onderlinge relaties op scherp. Ze wil geen captain meer in het team, en pakt de meisjes hard aan. Winnen moeten ze, de beste zijn in de competitie van scholen. Ook hun eetgedrag wordt aangepakt, en niets is belangrijker meer dan trainen, trainen en nog meer trainen.


Als zoals ieder jaar een team militairen neerstrijkt op school om mensen te werven, gebeuren er dingen die de spanning onderling toespitst. De meiden dagen elkaar uit, nu er echte mannen in beeld zijn. Tussen Addy en Betty stijgt de spanning mee: Addy weet niet meer of ze haar vroegere vriendin kan vertrouwen. Het lijkt wel of ze niet alles meer vertelt, of ze spelletjes speelt, spelletjes die ten koste gaan van anderen. Als Addy en Caoch het steeds beter met alkaar kunnen vinden, lijkt het wel of Betty jaloers is. Het wordt nog erger als de twee meisjes hun coach betrappen met die knappe sergeant, waar Betty haar oog op had laten vallen.
Dan is er een slachtoffer, een dode. Is hier sprake van zelfmoord, of toch niet? 
Addy moet het weten, haar wereld is zo anders, ze heeft geen rust meer.


Megan Abbott (Detroit, 1971) schrijft thrillers die vooral door vrouwen gewaardeerd worden. Het is dan ook het vrouwenwereldje dat te kijk wordt gezet. Vrouwen in haar boeken zijn bitches, hard en meedogenloos. Zij won meerdere malen de Edgar Award voor haar thrillers, die beklemmend genoemd worden. Op de voorkant van het boek staat: ‘sexy en onheilspellend.’
Het is inderdaad een broeierig verhaal, omdat het zich afspeelt in een meisjeswereld waar het draait om opvallen en presteren, een wereld waar jaloezie en wraak zorgt voor spannende intriges.
Het was mijn eerste kennismaking met deze schrijfster, en die viel niet verkeerd. Het enige nadeel is dat het zich afspeelt in een wereld die wij hier in Nederland niet kennen: cheerleaders op een college. De concurrentie en onderlinge wedijver spelen hier veel minder een rol. Maar de gemene spelletjes, de insinuaties, en het gekonkel, dat kennen we wel.


Het is een spannende psychologische thriller, die naar meer smaakt!


ISBN  9789044343083| paperback|285 pagina’s| Uitgeverij House of Crime| september 2014
Vertaald uit het Engels door Eefje Bosch

© Marjo, 17 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven