Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Igor Znidarsic

http://igorznidarsic.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de romans van Igor Znidarsic. 

De blindgangerDe blindganger
Igor Znidarsic


Toen Lodewijk de Graaf vroeg in de ochtend uit bed stapte om aan zijn dagelijkse hardlooprondje te beginnen, wist zijn nog slaperige vrouw Franceska nog niet dat hij niet meer terug zou komen. Wanneer hij een dag vermist is, vreest Franceska dat hij niet meer in leven is. Haar Lodewijk zou nooit zonder bericht verdwijnen. Er moet hem iets vreselijks overkomen zijn.


Rechercheur Bianca van Dijk van de politie Oost-Nederland is wat minder overtuigd van Lodewijks onschuld. Hij zou de eerste niet zijn die zijn nietsvermoedende vrouw voor een minnares verlaat. Lodewijk de Graaf ligt vast in de armen van een bevallige blondine die hem alles om zich heen laat vergeten. Binnenkort kan Franceska een echtscheiding tegemoetzien. Haar ongerustheid zal in woede omslaan.


De kranten besteden uitgebreid aandacht aan de verdwijning van Lodewijk de Graaf. De rijke Lodewijk is CEO van een bekend advocatenkantoor. Wanneer bij een krant een geluidsopname opduikt waarop Lodewijk uitgebreid verslag doet van een aantal wanpraktijken, stelt Bianca haar mening bij. Lodewijk is er niet met een minnares vandoor en van een ontvoering is ook geen sprake. De rijke advocaat heeft last van zijn geweten gekregen, zijn hart gelucht en daarna zelfmoord gepleegd. Hoewel, klinkt zijn stem niet een beetje vreemd? En waarom zitten er geen vingerafdrukken op de USB-stick met de geluidsopname die naar de krant is gestuurd? Bianca beseft dat ze haar oordeel misschien iets te snel klaar heeft gehad. De verdwijning van Lodewijk moet aan een grondig onderzoek onderworpen worden.


Terwijl het onderzoek nog in volle gang is, wordt in een bos een gruwelijke ontdekking gedaan. Op een open plek is een gespietste man aangetroffen. Het gezicht van de dode drukt een ondraaglijke pijn uit. Bianca en haar collega Joris staren vol verbijstering naar het tafereel. Hoewel het slachtoffer van dezelfde leeftijd als de vermiste Lodewijk de Graaf is, gaat het om iemand anders. Niet ver van het lichaam vandaan is het identiteitsbewijs van Onno van Schijndel, een vastgoedhandelaar, gevonden. Iemand heeft er alles aan gedaan hem een uitermate pijnlijke dood te bezorgen.


De afschuwelijke moord op Onno van Schijndel vormt een waar raadsel. Bianca en Joris tasten volledig in het duister. Bianca heeft moeite zich op het onderzoek te concentreren. Haar privéleven is een rommeltje en daar is ze zelf verantwoordelijk voor. Toen ze met Peter trouwde, luisterde ze meer naar haar biologische klok dan naar haar hart. Inmiddels hebben ze twee kinderen, Tim en Sofie. Peter is inderdaad de uitstekende vader die ze in hem zag maar Bianca mist passie in hun relatie. Toen ze de charmante Vic tegen het lijf liep, ging ze al snel op zijn avances in. Bianca beseft dat ze haar huwelijk op het spel zet maar afscheid nemen van Vic ziet ze voorlopig niet zitten.


Enkele maanden na de verdwijning van Lodewijk de Graaf wordt zijn lijk in een oude boerderij aangetroffen. Tijdens de sloop van het vervallen pand kwam het tevoorschijn. De vermiste advocaat is al een tijdje dood. Iemand heeft hem levend onder de vloer van de boerderij begraven. Bianca, Joris en hun collega’s moeten nu twee wrede moorden onderzoeken. Wanneer ze ontdekken dat Lodewijk de Graaf en Onno van Schijndel elkaar van vroeger kenden, staan de twee losse moorden plotseling mogelijk met elkaar in verband. Is het tweetal door dezelfde dader gedood?


De blindganger is het thrillerdebuut van journalist Igor Znidarsic. Eerder schreef hij al twee semi-autobiografische romans (De zevende zuster en Diepgevroren makrelen). Wat meteen opvalt aan deze thriller is dat de auteur heftige details beslist niet schuwt. Zo wordt uitgebreid beschreven hoe Onno van Schijndel precies is gespietst. Wat ook bijzonder is, is dat hoofdpersoon Bianca niet erg sympathiek is. Zelf gaat ze vreemd maar wanneer een ander haar bedondert, neemt ze op extreme manier wraak. Ook heeft ze snel een oordeel klaar. Juist het feit dat ik me aan haar ergerde, maakte dat ik door bleef lezen. Bianca’s imperfectie maakt haar menselijk en een tikje griezelig.


De moordenaar duikt halverwege het boek op. Van mij had hij al vanaf het begin met het verhaal verweven mogen zijn. Hij blijkt met een enorm, onverwerkt trauma rond te lopen. Heeft hij beide mannen daadwerkelijk gedood? Igor Znidarsic toont heel overtuigend aan dat goed, slecht, schuld en onschuld niet altijd eenvoudig te definiëren zijn. De blindganger is een knap uitgedacht en veelbelovend thrillerdebuut.


ISBN 9789045212517 | paperback | 271 pagina's | Karakter Uitgevers | maart 2017

© Annemarie, 21 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven