Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jan van der Putten

Operatie MenoraOperatie Menora
Jan van der Putten


“Van de zeven verdiepingen was geen steen meer op de andere gebleven. Ook aangrenzende gebouwen aan de Pasteurstraat in Once, een drukke wijk in Buenos Aires waar veel Joden wonen, lagen in puin. In het hele blok liepen de huizen zware schade op. Personen, auto’s, zelfs hele bomen werden de lucht in geslingerd.”


Op 18 juli 1994 kwam Antonio Fernández om het leven bij de aanslag op het gebouw van de AMIA (Asociación Mutual Israelita Argentina) in Buenos Aires. Correspondent Jonathan Sanders gaat nog steeds gebukt onder het verlies van zijn schoonvader. Nog altijd is het motief van de aanslag niet bekend. Bij de afschuwelijke aanslag kwamen 85 - voornamelijk Joodse - mensen om het leven en raakten ruim driehonderd mensen gewond. Er is nooit iemand veroordeeld voor de aanslag. Er werd vermoed dat de Iraanse regering achter de aanslag zat maar dat is nooit bewezen. De onwetendheid vreet aan nabestaanden als Jonathan.


Begin 2014, bijna twintig jaar na de aanslag op het AMIA-gebouw, doet de voormalig Israëlische ambassadeur Yitzhak Ben Asjer – van 1993 tot 2000 werkzaam in Argentinië - de volgende opmerkelijke uitspraak:


“De meesten van degenen die voor de aanslagen verantwoordelijk waren behoren niet meer tot deze wereld, en daar hebben wij zelf voor gezorgd.”


Jonathan is met stomheid geslagen. Hij heeft altijd grote moeite gehad met het feit dat er nauwelijks onderzoek naar het motief voor de aanslag is gedaan. De uitspraak van Ben Asjer vervult hem met nieuwe hoop en vooral met vastberadenheid. Dit is zijn kans om de feiten over de aanslag boven water te krijgen. Hij weet zijn werkgever – Jonathan werkt voor het Volksdagblad – over te halen hem als onderzoeksjournalist naar Buenos Aires te sturen. Jonathan voegt zich bij zijn schoonmoeder Esther, die nog altijd in de Argentijnse hoofdstad woont, en begint aan zijn onderzoek.


In Argentinië doet Jonathan een wonderbaarlijke ontdekking. De eeuwenoude menora – een zevenarmige kandelaar die een belangrijk symbool voor het jodendom vormt -  blijkt onlosmakelijk met de aanslag verbonden te zijn. Tot voor kort dacht Jonathan dat de menora eeuwen geleden verloren was gegaan maar het blijkt dat een aantal lieden precies weten waar het uit 60 kilo puur goud bestaande voorwerp zich bevindt. Er worden diverse plannen voor de menora gesmeed. Jonathan stuit op een man die meent een soort nieuwe Messias te zijn. Deze “godsdienstwaanzinnige” blijkt er levensgevaarlijke gedachten op na te houden en wil zijn doel koste wat kost bereiken. Jonathan heeft zich onbewust in een levensgevaarlijke strijd gestort.


Auteur Jan van der Putten was correspondent voor onder andere De Volkskrant, de NOS en de Groene Amsterdammer. Eerder schreef hij al een aantal non-fictieboeken. Operatie Menora is een politieke thriller die tevens ruimte aan de geschiedenis van de menora, een liefdesverhaal en een sinister godsdienstig plan biedt.


Het verhaal is niet nagelbijtend spannend maar maakt zeker nieuwsgierig naar de afloop. Wie spant samen met wie en wat is het uiteindelijke einddoel? Als de menora in verkeerde handen valt, kan dat een wereldwijde ramp ontketenen. Wel is de auteur af en toe iets te enthousiast geweest met het toevoegen van wetenswaardigheden. Het haalt de vaart uit het verhaal en veroorzaakt incidenteel wat stroefheid. Leuk is de verwijzing naar het boek De verdwenen menora van Jan en Sanne Terlouw.

Van der Putten heeft fictie en feiten overtuigend met elkaar vermengd en een gedegen plot uitgedacht. Ook spreekt er hoop uit het verhaal. Hoop op saamhorigheid. Wat zou het mooi zijn als invloedrijke mensen wereldwijd deze gedachte zouden delen!


ISBN 9789046818428 | paperback | 286 pagina's| Nieuw Amsterdam | september 2015

© Annemarie, 28 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven