Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Samuel Bjørk

De doodsvogelDe doodsvogel
Samuel Bjørk


Dit is het tweede boek over het team rond Holger Munch en Mia Krüger. De laatste heeft nog steeds problemen met haar zelfmoordneigingen en verslaving en haar werkgever eist dat ze naar een psycholoog gaat. Dat doet ze ook, maar alleen omdat ze anders niet mag werken. Ze werkt dus ook niet werkelijk mee met de psycholoog en houdt hem op afstand.


Het verhaal begint met een proloog, waarin een jong stel met een vreemd verzoek bij een dominee komt. Ze willen trouwen, maar het huwelijk moet in alle stilte worden ingezegend. De vader van de zoon ligt op sterven en de zoon kan alleen z'n enorme vermogen erven als de vrouw met wie hij trouwt geen kinderen uit een vorig huwelijk hebben. Er mag namelijk geen vreemd bloed in de familie komen. De vrouw op wie de zoon verliefd is, heeft echter 2 kinderen uit een vorig huwelijk en deze zullen naar een ver familielied van de jongeman in Australië gestuurd worden. Als alle formaliteiten dan geregeld zijn, zullen de kinderen weer teruggehaald worden.


Hierna volgt een cursief gedrukt stuk over een meisje dat wegloopt en in een schuur haar broertje vindt, die al eerder weg is gelopen. Hij heeft geen kleren aan en zijn lijf is bedekt met veren, terwijl hij een dode muis tussen z'n tanden heeft. Als hij haar aankijkt en de muis uit zijn mond haalt, zegt hij: "Ik ben de uil." Blijkens de fauna die beschreven wordt, speelt dit zich in Australië af.


Na deze dubbele proloog begint het verhaal met een botanist, die het naakte lichaam van een tienermeisje vindt. Ze ligt midden tussen de veren en heeft een witte lelie in haar mond. Holger Munch wordt er bij geroepen en later vindt er een bespreking met het team plaats waarbij men de nodige verontrustende details hoort. Zo is het meisje ernstig vermagerd, heeft het blauwe plekken op armen en knieën en blaren op de handen. In haar maag bevinden zich alleen pellets van dierenvoeding. Later duikt er een filmpje op, waarin het meisje te zien is en waarop ook de contouren te zien zijn van iemand die verkleed is als uil, de doodsvogel.


Miriam, de dochter van Holger Munch wordt in een romantische affaire getrokken, die haar in contact brengt met een zeer zieke geest.


In diverse hoofdstukken duiken nog andere vreemde figuren op, die de lezer soms op een dwaalspoor zetten. Het is weer een verhaal geworden waarin allerlei puzzelstukjes opduiken, die pas later hun plaats krijgen. Sommige stukken blijken zich uiteindelijk aan de rand van het verhaal te bevinden en er blijft ook het nodige onduidelijk.


Het is weer een spannend boek geworden, waarin het privéleven van de politiemensen wel een rol speelt, maar niet overheerst. Ik kijk al uit naar het volgende deel van deze serie.


ISBN 978 90 245 6557 3 | Paperback | 366 pagina’s | Luitingh - Sijthoff | februari 2017
vertaald door Renée Vink

© Renate 15 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Ik reis alleen
Samuel Bjørk

Dit is een thriller zoals ik ze graag lees. Na een proloog, waarin een pas geboren baby, waarvan de moeder in het kraambed overleden is, verdwijnt, gaan we naar het heden. We zien hoe het eerste lichaam van een meisje van 6 jaar, met een springtouw opgehangen in een boom, gevonden wordt. Dan komen we bij Mia Krüger, die zich terug heeft getrokken op een eilandje bij Hitra. Ze is van plan om een eind aan haar leven te maken. De datum waarop ze dit wil doen, heeft ze al in haar agenda staan.

In Værnes haalt Holger Much een auto op bij het verhuurbedrijf en hij rijdt naar Trondheim. Hij is op weg naar Mia Krüger, die hij nodig heeft. Van Trondheim gaat hij verder naar Orkanger en naar Hitra, waar hij op een gegeven moment met een boot naar het eilandje moet waar Mia Krüger moet wonen. Hij moet haar overtuigen om mee te komen.


Dan duikt er in een volgend hoofdstuk ineens een man met een getatoeëerde adelaar in z'n nek op. Wat deze met de zaak te maken heeft, is nog een raadsel. Zo krijgen we allerlei puzzelstukjes, waarvan pas later duidelijk wordt hoe ze in het verhaal passen. Er duiken onder andere nog een mysterieuze sekte en een vrouw met 2 verschillend gekleurde ogen op, terwijl er een tweede meisje wordt gevonden en een boer een van z'n varkens dood en zonder kop vindt. Soms moet ik even terugbladeren, omdat er iemand opduikt, die we eerder tegen zijn gekomen. Op een gegeven moment krijg ik zelfs een zeker wantrouwen tegen een van de politiemensen.


Allerlei puzzelstukjes vallen langzaam op hun plaats, maar de schrijver heeft tot het einde toe nog wel een paar verrassingen in petto. Niet alle draadjes worden helemaal afgehecht, maar dat vond ik niet erg. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar het volgende boek over Holger Munch en Mia Krüger. Achterin het boek, vanaf pagina 400 staat al een voorproefje van dit nieuwe boek.


ISBN 978 90 210 1803 4 | Paperback | 416 (399) pagina’s | Luitingh - Sijthoff | februari 2016
vertaald door Renée Vink

© Renate 29 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven