Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

John Grisham


http://www.jgrisham.com

Zie ook de overige recensies op Leestafel over boeken van John Grisham:

John Grisham - Jeugd 13-15 jaar 

John Grisham - Romans

Het eiland

Het eiland
John Grisham


De vijf handgeschreven manuscripten die tijdens de brutale diefstal werden buitgemaakt, vormden samen een ware schat. Hoewel de teksten voor een vermogen waren verzekerd was de literaire waarde eigenlijk niet te schatten. Alle ontvreemde manuscripten, waaronder die van The Great Gatsby, waren door niemand minder dan F. Scott Fitzgerald geschreven. De universiteit van Princeton vreesde hun unieke bezit nooit meer terug te zien. De kans was groot dat de manuscripten voor een flinke som geld in het privébezit van een verzamelaar zouden verdwijnen.


Tot haar grote vreugde trof een forensisch expert van de opgetrommelde FBI een piepklein bloedvlekje aan. Een van de daders had zich ergens aan gesneden. Al snel was er een DNA-match die leidde tot de arrestatie van twee van de daders. De derde dader was nog altijd op de vlucht. De vierde dader lag op de bodem van een meer maar dat wist alleen de derde dader. Die had hem omgebracht nadat hij na de arrestatie van zijn maten inhalig was geworden. Het lot van de manuscripten lag nu in zijn handen.


Wat in eerste instantie een razendsnel opgeloste zaak leek, mondde uit in een waar fiasco. De twee gearresteerde dieven zwegen in alle talen en de manuscripten bleven onvindbaar. Als de manuscripten niet op zouden duiken, zou de verzekeraar een enorm bedrag moeten ophoesten. Elaine Shelby, een expert in het opsporen van gestolen kunst en andere zeldzame items, werd op de zaak gezet. Al snel viel haar oog op boekhandelaar Bruce Kable, de eigenaar van de Island Books-boekwinkel op Camino Island in Florida. Kable was een verwoed verzamelaar van eerste drukken. De manuscripten van Fitzgerald zouden de kroon op zijn collectie vormen. Zou hij ze werkelijk in zijn bezit hebben? Hoe kon Elaine daarachter komen


Wanneer schrijfster Mercer Mann door Elaine wordt benaderd, maakt ze een moeilijke periode door. Ze gaat gebukt onder een enorme studieschuld, haar tweede roman wil maar niet vlotten en tot overmaat van ramp heeft ze zojuist te horen gekregen dat ze niet langer als lerares nodig is. Wanneer Elaine haar onder valse voorwendselen naar een restaurant lokt, vindt Mercer het voorstel dat haar gedaan wordt bizar. Elaine wil dat de aantrekkelijke Mercer tijdelijk haar intrek in het vakantiehuisje van haar familie op Camino Island neemt. Onder het mom dat ze zich op het eiland heeft teruggetrokken om haar tweede roman te voltooien moet ze contact met Bruce Kable leggen om vervolgens zijn wereld binnen te dringen. Het doel van de missie is te achterhalen of de boekhandelaar de manuscripten daadwerkelijk in zijn bezit heeft.


Hoewel de beloning royaal is, is Mercer niet erg enthousiast. Ze ziet het niet zitten om de rol van spion op zich te nemen en aan te pappen met een boekhandelaar die als vrouwengek bekendstaat. Elaine moet zelf maar zien te achterhalen of Kable de manuscripten heeft. Elaine heeft echter haar laatste troef nog niet uitgespeeld. Wanneer ze voorstelt naast de royale vergoeding ook de studielening van Mercer af te betalen verandert de schrijfster van gedachten. Korte tijd later reist Mercer naar Camino Island waar ze uiterst hartelijk wordt ontvangen. Het spel kan beginnen.


Het eiland is een van de leukste boeken van John Grisham die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het is een heel ander verhaal dan ik van hem gewend ben en dat is heel verfrissend. Het is een gezellig, warm verhaal over het boekenwereldje. Op het eiland verblijven meer schrijvers die samen met Bruce Kable en zijn vrouw Noelle een hechte kliek vormen. Dit bonte gezelschap geeft het verhaal een vrolijke noot.


Boeken over boeken, bibliotheken of boekwinkels vind ik heerlijk. Ik heb dan ook erg genoten van Het eiland. Naast een spannend verhaal over de verdwenen manuscripten – er zijn meer kapers op de kust -  is het ook een verhaal over een vrouw die haar draai in het leven probeert te vinden. Mercer heeft het eiland elf jaar gemeden uit angst door emoties overweldigd te worden. Tijdens haar jeugd had ze alleen tijdens de zomermaanden die ze met haar oma Tessa in het strandhuis doorbracht plezier in het leven. Toen Tessa stierf, stierf ook een deel van Mercer. Zal het haar lukken haar leven weer op de rit te krijgen én Bruce Kable als de illegale bezitter van de manuscripten te ontmaskeren of wast de charmante boekverkoper zijn handen in onschuld?


ISBN 9789400508996 | paperback | 312 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2017
Vertaald door Fanneke Cnossen

© Annemarie, 26 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Dilemma
John Grisham

Samantha Kofer had het prima voor elkaar. Ze werkte minstens 100 uur per week voor een groot advocatenkantoor in Manhattan en leefde het bijbehorende, hippe leven. Ze stevende in volle vaart op een partnerschap en het daarbij behorende royale inkomen af. Haar werk was haar leven tot de financiële crisis ongenadig toesloeg en ze van de ene op de andere dag op straat werd gezet.

Samantha’s werkgever laat haar niet helemaal in de kou staan. Ze krijgt een jaar onbetaald verlof aangeboden met behoud van anciënniteit. Ook behoudt ze haar ziektekostenverzekering. Als de zaken er na dat jaar weer rooskleurig voorstaan, kan Samantha haar carrière bij het kantoor hervatten. Wel moet Samantha zich dan tijdens haar verlofjaar inzetten als onbetaalde vrijwilliger voor een pro-deo kantoor.  Ze krijgt een lijst met beschikbare stageplekken mee. Samantha baalt, alle kantoortjes bevinden zich op vele kilometers afstand van de grote steden. Waarom zou ze haar geliefde stad verruilen voor een onbetaald flutbaantje in een uithoek?

Al snel bemerkt Samantha dat het aantal beschikbare vrijwilligersbanen in het niet valt bij het aantal ontslagen advocaten die hetzelfde aanbod hebben gekregen. De een na de andere stageplek blijkt al vergeven te zijn. Er laait vechtlust op bij Samantha en ze weet een sollicitatiegesprek bij het Mountain Bureau voor Rechtshulp in Brady, Virginia te bemachtigen. Ze wordt aangenomen. Samantha besluit het te proberen. Ze heeft genoeg geld gespaard om het een jaartje zonder inkomen uit te kunnen zingen.

Op het grote advocatenkantoor zat Samantha de hele dag op kantoor. Cliënten zag ze niet en ook het bezoeken van een rechtbank behoorde niet tot haar takenpakket. In Brady gaat het anders. Het bureau verleent rechtsbijstand aan mensen die geen advocaat kunnen betalen. De cliënten die het kantoor bezoeken zijn vaak de wanhoop nabij. Samantha maakt onder andere kennis met een moeder die al een aantal dagen met haar kinderen in een auto woont en leert zo een heel ander kant van de samenleving kennen. Het leven in Brady en omgeving is niet te vergelijken met het gerieflijke, onbezorgde leven in Manhattan.

De prachtige omgeving van Brady wordt verwoest door de mijnbouw. Complete bergen verdwijnen door de winning van steenkolen. De mijnbouwbedrijven zijn meedogenloos en weten op slinkse wijze land af te troggelen en regels te overtreden. Samantha leert wat stoflongen zijn en dat veel mensen in de omgeving sterven aan stoflongziekte. De beloofde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijven uit. Naast hun gezondheid raken de getroffen mijnwerkers ook al hun geld kwijt. De ziekenhuisrekeningen zijn torenhoog. Samantha raakt tegen wil en dank tot over haar oren betrokken bij de grimmige strijd tegen de grote mijnbouwbedrijven. Het is een zaak van leven op dood, ook voor Samantha…

Juist omdat ik de boeken van John Grisham altijd met zoveel plezier lees, valt het me moeilijk om te bekennen dat ik dit boek niet erg goed vind. Ik lees boeken van deze auteur graag omdat Grisham de aandacht van de lezer als geen ander weet te trekken én vast weet te houden. Bij Dilemma is dat helaas niet het geval. Het onderwerp is goed gekozen en interessant maar het verhaal komt niet goed uit de verf. De spanning is ver te zoeken en het personage Samantha Kofer roept geen sympathie bij me op. Er komt maar geen vaart in het verhaal en het eindigt slap.

Heb ik dan helemaal niets positiefs over het boek te melden? Dat heb ik wél. De steenkoolmijnbouw staat in dit boek centraal en het was interessant om daarover te lezen. Grisham toont een grote betrokkenheid. Stoflongen is voor Nederlanders een bekend begrip dat vooral herinneringen aan de voormalige mijnbouw in Limburg oproept. Wie deze ziekte tegenwoordig in Amerika oploopt, wordt behalve lichamelijk ook financieel geruïneerd. De mijnbouwbedrijven doen er alles aan om zo min mogelijk uitkeringen te verstrekken. Hardwerkende mensen stevenen op een vroegtijdige dood af in de wetenschap dat hun gezinnen berooid achterblijven. Grisham brengt de situatie goed onder woorden. Hij slaat met Dilemma de plank mis maar hij heeft zijn hart laten spreken. Deze sympathieke schrijver heeft mij jaren geleden al van zijn talent overtuigd en ik heb dan ook goede hoop dat zijn volgende boek weer raak zal zijn.

ISBN 9789400505063 | paperback | 368 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 3 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De klokkenluiderDe klokkenluider
John Grisham


De werkzaamheden van advocaten Lacy Stoltz en Hugo Hatch zijn weinig spectaculair. Ze werken al jaren voor de Board on Judicial Conduct en onderzoeken mogelijk wangedrag van Amerikaanse rechters. Gelukkig zijn de meeste rechters betrouwbaar gebleken. In de tien jaar dat Lucy en Hugo collega’s zijn, zijn slechts twee rechters uit hun ambt gezet. Dat is maar goed ook want door de financiële crisis wordt er flink bezuinigd op de overheidsdienst. Lacy en Hugo moeten genoegen nemen met een bescheiden loon en een belabberde reiskostenvergoeding terwijl ze, met vier collega-onderzoekers het doen en laten van maar liefst duizend rechters in de gaten moeten houden.


Wanneer Lacy en Hugo door ene Ramsey Mix worden benaderd, hebben ze geen idee wat hen te wachten staat. Mix, een zestiger, gedraagt zich angstig en belt steeds met een andere prepaid telefoon. Uiteindelijk ontvangt hij de twee advocaten op een boot in een jachthaven. Hij vertelt dat hij namens een cliënt spreekt. Een klokkenluider. Deze cliënt beschikt over informatie over een corrupte rechter. Mix’ cliënt wil de zaak via de Klokkenluiderswet aanhangig maken, wat hem of haar miljoenen aan beloningsgeld zal gaan opleveren. Ramsey Mix zal namens zijn cliënt aangifte tegen de rechter doen. Het is voor zijn cliënt te gevaarlijk dat zelf te doen.


Ramsey Mix vertelt over een groep criminelen, de Coast Mafia, die al zo’n vijftig jaar actief is. Bijna niemand is van hun doen en laten op de hoogte. Zo’n twintig jaar geleden vatte de Coast Mafia het plan op casino’s op het land van de indianen te gaan bouwen. In Noord-Florida had de Tappacolastam het recht verworven casino’s op te richten en de Coast Mafia wilde daar graag een graantje van meepikken. Er werd een goed doordracht plan aan de Tappacola voorgelegd. Toen deze niet unaniem enthousiast reageerde, ontdeed men zich op gluiperige wijze van de tegenstanders. Al snel was het Treasure Key casino een feit en werden er miljoenen verdiend. De Tappacola waren tevreden met royale en levenslange dividenduitkeringen en uitstekende sociale voorzieningen.


Junior Mace, een Tappacola, is echter niet tevreden. Hij wacht in de dodencel op het einde van zijn leven omdat hij zijn vrouw en die van Son Razko, een fel tegenstander van de komst van het casino, vermoord zou hebben. Mace beweert onschuldig te zijn. Hij was een aanhanger van Razko en dus tegen de komst van het casino. Door Razko te vermoorden en Mace voor de moord op te laten draaien, stond niets de bouw van de Treasure Key nog in de weg. Volgens rechter Claudia McDover, die destijds nog een groentje was, was Mace overduidelijk schuldig aan de dubbele moord.


Rechter Claudia McDover zorgde er niet alleen voor dat Junior Mace uit beeld verdween, ze zorgde er ook voor dat alle protesten tegen een toegangsweg naar het casino van tafel werden geveegd. De eigenaren van de omliggende landerijen verloren maar liefst elf processen die ook nog eens supersnel werden afgerond. Dankzij Claudia McDover werd een jarenlange bouwvertraging voorkomen.


Lacy en Hugo ontdekken dat het uitgavenpatroon van de rechter totaal niet bij het inkomen dat ze als rechter verdient past. Deelt de rechter mee in de winst van het casino en de witwaspraktijken van de Coast Mafia? Lacy en Hugo beseffen dat Claudia McDover de boel al jaren besodemietert. De dame in kwestie én de Coast Mafia zijn echter niet blij met de aangifte van Ramsey Mix. Op het moment dat Lacy en Hugo beseffen dat hun nieuwe opdracht levensgevaarlijk is, is het al te laat. Op een verlaten weg worden ze door een tegenligger geramd. Lacy is zwaargewond. Hugo heeft het niet overleefd. De bestuurder van de andere auto is in geen velden of wegen te bekennen. Was dit vreselijke ongeluk wel echt een ongeluk?


John Grisham heeft werk van dit verhaal gemaakt. Het komt wat langzaam op gang omdat er in het begin veel feiten en weetjes opgedreund worden om zo een goed beeld van de situatie te schetsen. Na het ongeluk van Lacy en Hugo komt er meer vaart in het verhaal. De dood van Hugo, die een vrouw en vier jonge kinderen achterlaat, slaat in als een bom. Vanaf dat moment is duidelijk dat de vijand bereid is het spel zo vuil mogelijk te spelen. Een eenvoudig onderzoek naar een mogelijk corrupte rechter is in een strijd op leven en dood verandert. Hoewel Grisham me met zijn werk niet altijd meer weet te betoveren, komt dit boek erg dicht bij de kwaliteit van zijn vroegere werk. Het is een ouderwets goede Grisham.


ISBN 9789400506350 | paperback |349 pagina's | A.W. Uitgevers | oktober 2016
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 19 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De verdedigingDe verdediging
John Grisham


Wie aan boeken van misdaadschrijver John Grisham denkt, denkt aan verhalen over dappere advocaten die, met gevaar voor eigen leven desnoods, opkomen voor onrecht en onschuldige cliënten. Het zijn advocaten die tot het uiterste gaan om het recht te doen zegevieren. Ware helden. Niets van het bovenstaande geldt echter voor de advocaat die de hoofdrol in De verdediging voor zijn rekening neemt. Dit boek had ook “De lotgevallen van een louche advocaat” kunnen heten.


Advocaat Sebastian Rudd heeft er een handje van iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Zijn kantoor bestaat uit een volledig voor dat doeleind ingerichte, kogelvrije bus en zijn enige werknemer is een ex-cliënt die ook als bodyguard fungeert. Na het afronden van een pittige rechtszaak duikt Sebastian vaak onder in onopvallende, afgelegen hotels. Waarom Sebastian op deze manier leeft? Hij vertegenwoordigt beruchte misdadigers of verdachten in geruchtmakende zaken. Ook deinst hij er niet voor terug een kritisch boekje over de politie open te doen. Zijn leus is: “Iemand moet het doen”.


De cliënt die hij in het begin van dit boek verdedigt, is de achttienjarige Gardy uit het stadje Milo. Gardy is een simpele ziel die ervan verdacht wordt twee meisjes vermoord te hebben. De inwoners van Milo zijn uitzinnig van woede. Dat Gardy de dader misschien niet is, doet er niet toe. Er zal iemand voor de gruwelijke moordpartij moeten boeten en Gardy, met zijn zwartgeverfde haar en piercings, vormt het ideale doelwit. Ook de officier van justitie doet weinig moeite het onderzoek naar de moord te verdiepen. Sebastian zit echter niet stil en komt met een nieuwe verdachte op de proppen. Bovendien zet hij MMA-vechter (Mixed Martial Arts) Tadeo in om aan overtuigend bewijsmateriaal te komen. Niemand speelt het spel eerlijk dus Sebastian Rudd doet dat ook niet. Om zijn doel te bereiken, is valsspelen toegestaan.


Gardy was misschien niet schuldig maar Sebastian staat ook cliënten bij die dat overduidelijk wel zijn. Zo vertegenwoordigt hij de steenrijke Link Scanlon die zich in de dodencel bevindt. Sebastian is niet Scanlons eerste advocaat. Zijn voorganger is vermoord. Niemand vond het verstandig dat Sebastian Scanlon zou gaan vertegenwoordigen. Wie weet zou het hetzelfde lot als zijn voorganger ondergaan. Sebastian vond het echter geen probleem maar nadat Link voor een spectaculaire actie zorgt, beseft Sebastian dat hij beter naar de mensen in zijn omgeving had moeten luisteren.


Sebastian springt ook in de bres voor Doug Freno die van geweldpleging tegen een politieagent wordt verdacht. De man krijgt een opmerkelijk aanbod. In ruil voor een bekentenis zal hij als vrij man door het leven mogen gaan.  Doug slaat het aanbod af. Hij heeft immers niet zomaar een politieman neergeschoten. De politie bevond zich midden in de nacht schietend in zijn huis. Tijdens de gewelddadige inval – op het verkeerde adres – werden Dougs echtgenote en hond doodgeschoten. Doug schoot om zichzelf en zijn vrouw tegen de onbekende indringers te beschermen. En nu zou hij moeten boeten voor deze vreselijke gebeurtenis? De politie wil hun blunder zo snel mogelijk vergeten maar dat zijn Doug en Sebastian niet van plan.

 

Ook de zaak van MMA-vechter Tadeo die een scheidsrechter tot moes slaat, komt aan bod en Sebastian raakt tegen wil en dank betrokken bij een vermissingszaak. Verder duikt er iemand uit het verleden op. En dan is er nog de voogdijstrijd waar Sebastian en zijn ex-vrouw Judith in verwikkeld zijn. De zevenjarige Starcher is de dupe van het gerechtelijke gevecht. Helaas trekt het zoontje van Sebastian en Judith ook nog eens de aandacht van de verkeerde mensen.


Over het vorige boek van Grisham schreef ik “Hij slaat met Dilemma de plank mis maar hij heeft zijn hart laten spreken. Deze sympathieke schrijver heeft mij jaren geleden al van zijn talent overtuigd en ik heb dan ook goede hoop dat zijn volgende boek weer raak zal zijn.” En jawel: Grisham heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Ik heb enorm genoten van De verdediging. Het verhaal is vlot geschreven, scherp, afwisselend, spannend, gevat en zit vol vaart. Het is vermakelijk om te lezen over een advocaat die regels zonder pardon aan zijn laars lapt om zijn doel te bereiken. Sebastian Rudd is een schelm die je tegen wil en dank in je hart sluit. De verdediging is Grishams beste werk van de afgelopen jaren. 


ISBN 9789400506336 | paperback | 391 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 6 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe erfgenaam
John Grisham

John Grisham heeft al zo’n dertig boeken op zijn naam staan maar zijn verpletterende debuut De jury is nog altijd mijn favoriet. Het verhaal speelt zich af in 1985 en de gebeurtenissen vinden plaats in het plaatsje Clanton in de staat Mississippi waar nog altijd onderscheid gemaakt wordt tussen blank en zwart. De blanke, jonge en onervaren advocaat Jake Brigance neemt de verdediging van de zwarte Carl Lee Hailey op zich. Carl Lee heeft twee blanke mannen gedood. Dit deed Carl Lee omdat hij door emoties overmand werd nadat de twee mannen zijn tienjarige dochtertje Tonya verkrachtten en voor dood achterlieten. De rechtszaak tegen Carl Lee mondt uit in een strijd tussen blank en zwart. De gemoederen lopen zo hoog op dat Jake zijn leven niet meer zeker is.

Nu, vijfentwintig jaar na het verschijnen van De jury, neemt Grisham de lezer opnieuw mee naar Clanton, Mississippi. De tijd is er traag verstreken want de kalender wijst het jaartal 1988 aan. Jake Brigance is niet langer een onervaren advocaat maar het loopt niet bepaald storm op zijn advocatenkantoor. Jake en zijn vrouw Carla hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en hun huis dat drie jaar geleden in brand werd gestoken is nog altijd niet opgebouwd.

Plaatsgenoot Seth Hubbard heeft het ook zwaar. Vergeleken bij zijn leed vallen de zorgen van Jake in het niet. Seth heeft longkanker en is stervende. Wanneer de pijn ondraaglijk wordt besluit Seth het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen en hij hangt zichzelf op aan een robuuste boom. Vlak voordat hij zijn definitieve daad verrichtte, stelde Seth een nieuw testament op en stuurde hij de handgeschreven wilsbeschikking naar Jake. Bijgevoegd zit een brief voor Jake waarin Seth de advocaat opdracht geeft het testament ten koste van alles te verdedigen.

Seth heeft twee kinderen en het kost dit tweetal moeite om de begrafenis van hun vader bij te wonen en een paar krokodillentranen uit hun ogen te persen. De kleinkinderen van Seth komen helemaal niet opdraven. Het is duidelijk dat Seth niet geliefd is bij zijn nazaten maar daar komt verandering in wanneer blijkt dat Seth een zeer vermogen man was. De krokodillentranen maken plaats voor dollartekens. Daags na de begrafenis ontstaat er echter grote opschudding. Het testament dat het vermogen aan de kinderen naliet heeft plaatsgemaakt voor het handgeschreven testament dat aan Jake is gestuurd. De begunstigde in dat testament is Lettie, de zwarte huishoudster van Seth.

De hebberige kinderen van Seth accepteren niet dat er een enorm vermogen aan hun neus voorbij gaat. De geldigheid van het handgeschreven testament wordt aangevochten en er breekt een enorme juridische strijd los. Iedereen in Clanton heeft een mening over de zaak en men vraagt zich af waarom Seth vrijwel zijn volledige vermogen heeft nagelaten aan zijn huishoudster. Was er soms seks in het spel? Heeft Lettie haar baas verleid en hem vervolgens overgehaald het testament te wijzigen? Wist de doodzieke Seth nog wel wat hij deed of was zijn geest vertroebeld door pijnstillers?  Opnieuw heeft Jake een grote rechtszaak te pakken. Opnieuw is het een twijfelachtige eer.

Het verhaal in De erfgenaam moet even op gang komen. Er wordt een uitgebreid beeld van het stadje Clanton en zijn inwoners geschetst. In het stadje gaan blanke en zwarte mensen maar mondjesmaat met elkaar om. Het geld behoort toe aan de blanken en het feit dat een zwarte huishoudster weleens de meest vermogende persoon van de regio kan gaan worden, veroorzaakt de nodige onrust. Een jury-proces zal bepalen of het handgeschreven testament rechtsgeldig is en tijdens de voorbereidingen voor het proces komt er vaart in het verhaal. De advocaten  van de tegenpartij (de kinderen en kleinkinderen van Seth) doen hun uiterste best om Lettie in een kwaad daglicht te stellen. Jake probeert de beweringen van de gewiekste advocaten te weerleggen. Wie zal de sympathie van de jury wekken en er met het grote geld vandoor gaan?

De erfgenaam gaat over geld en wat geld met mensen doet. Lettie weet zich geen raad met de erfenis maar kan best wat geld gebruiken. De kinderen van Seth worden verteerd door hebzucht en ook de advocaten willen maar al te graag een grote som geld binnen harken. Andere thema’s zijn het verschil tussen blank en zwart in de zuidelijke staat Mississippi en de vraag waarom Seth zoveel geld aan zijn huishoudster heeft nagelaten. De erfgenaam is een sterk geschreven en boeiende juridische thriller. Een waardige opvolger van De jury.

ISBN 9789400503557 | paperback | 480 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2013
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 6 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe afperser
John Grisham

Malcolm Bannister zit al bijna vijf jaar gevangen. Hij heeft tien jaar gevangenisstraf gekregen voor betrokkenheid bij het witwassen van geld. De drieënveertigjarige Malcolm die werkzaam was als advocaat, beweert onschuldig te zijn en is verbitterd over het rechtssysteem. Regelmatig laat hij zich kritisch uit over het gevangeniswezen. Zo plaatst hij vraagtekens bij de manier waarop overheidsgeld besteed wordt. Gevangenen kosten de staat handenvol geld. Veel meer dan bijvoorbeeld schoolgaande kinderen.

Malcolm werkt in de gevangenisbibliotheek en helpt medegevangenen met juridische zaken. Hij gedraagt zich voorbeeldig maar vanbinnen wordt hij opgevreten door het immer aanwezige gevoel dat hem groot onrecht is aangedaan. Hij wist immers niet dat hij de speelbal was van een criminele organisatie. Hij besefte niet dat het geld dat op zijn zakelijke rekening werd geparkeerd, onderdeel was van witwaspraktijken. Hij is erin geluisd en het rechtssysteem heeft gefaald.

Dan worden een federale rechter en zijn maîtresse dood aangetroffen in het vakantiehuisje van de rechter. Ze zijn geen natuurlijke dood gestorven. Een open kluis suggereert dat de moordenaar er met de kluisinhoud vandoor is gegaan. Maar wat zat er in de kluis?

Voor Malcolm keert het tij. Het onderzoek naar de dood van de rechter lijkt muurvast te zitten en hij weet wie de moordenaar is. Hij is bereid de identiteit van de dader te onthullen aan de FBI maar geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Malcolm wil in vrijheid gesteld worden, een nieuwe identiteit, een ander uiterlijk, opgenomen worden in het getuigenbeschermingsprogramma én hij wil de aan de moordzaak verbonden beloning van 150.000 dollar opstrijken. De FBI gaat in eerste instantie niet op het voorstel in, klungelt nog even aan en komt dan met hangende pootjes bij Malcolm terug. Ze zijn bereid aan zijn eisenpakket te voldoen. Malcolm geeft de FBI de naam van de moordenaar en wordt vrijgelaten. Door middel van plastische chirurgie krijgt hij een nieuwe look aangemeten en voortaan zal hij als Max R. Baldwin door het leven gaan.

Het leven lacht Malcolm toe maar zijn geluk is maar van korte duur. De moordenaar raadt onmiddellijk wie hem verraden heeft. Zijn criminele familieleden hebben goede bronnen en achterhalen de nieuwe identiteit van Malcolm razendsnel. Malcolm, of eigenlijk Max, is geschokt. Hij is ervan overtuigd dat de FBI hem niet kan beschermen en stapt uit het getuigenbeschermingsprogramma. Malcolm weet aan het wakende oog van de FBI te ontsnappen en vanaf dat moment neemt het verhaal een geheel onverwachte wending.

Ik ben dol op verrassende verhaalwendingen mits deze goed onderbouwd zijn. En dat is in dit boek zeker het geval. Het idee achter het verhaal is origineel en gedurfd. Malcolm heeft namelijk een plan. Een geniaal plan. Of de strategie in dit boek in werkelijkheid ook uitgevoerd kan worden is de vraag maar de theorie is geloofwaardig. Een dergelijk plot werkt alleen als er geen losse eindjes zijn en gelukkig is Grisham er in geslaagd om alles tot in de puntjes te onderbouwen.

Het verhaal wordt aan de lezer verteld door Malcolm. Een goede keuze van de auteur want het verhaal komt hierdoor uitstekend uit de verf. Hoewel de kritiek op de overheid interessant is, komt het verhaal wat langzaam op gang.  Vanaf het moment dat Malcolm de gevangenis verlaat, komt er echter vaart in het verhaal en al snel leest het een trein. De afperser is zeer aangenaam leesvoer en het zou me niets verbazen als ook dit schrijven van Grisham verfilmd gaat worden.

ISBN 9789400500884 | paperback |400 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2012
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 11 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven