Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Josten & Smits

altKroongetuige
Josten & Smits


Na een aangrijpend voorval zegt speciaal agente Denise de Wit haar baan bij de politie vaarwel. Ze besluit in te gaan op een uitnodiging van het tijdschrift Myrthe – met een dikke knipoog naar het blad Linda – en gaat voor het magazine op de foto met topadvocaat Ben Reinhardt. De pittige Denise maakt indruk op Ben en hij biedt haar een baan als advocaat op zijn kantoor aan. Denise gaat op zijn aanbod in en maakt hiermee een opvallende carrièreswitch. Politiemensen proberen criminelen immers de gevangenis in te krijgen terwijl advocaten betaald worden om het tegenovergestelde te bewerkstelligen.

Als eerste buigt Denise zich over een zaak waarbij ze illegale kledingproductie van het bekende merk Tommy Hilfiger onder de loep neemt. Het lijkt een vrij ongevaarlijke zaak, ware het niet dat de namaakkleding een nevenactiviteit blijkt te zijn van de gevaarlijke crimineel en vrouwenhandelaar Goran Goltas. Dit maakt de zaak ingewikkeld want Goltas wordt vertegenwoordigd door de nieuwbakken baas van Denise. Wanneer Denise overwerkt is ze getuige van verdachte activiteiten op het advocatenkantoor. Wat ze echter niet weet is dat zij zelf ook is opgemerkt.

Denise heeft behoorlijk wat aan haar hoofd en er is meer. De broer van Denise lijkt van de aardbodem verdwenen. De vader van Denise is rijk geworden door drugshandel en Denise is bang dat haar broer Casper in de voetsporen van zijn vader is getreden. De zoektocht naar haar vermiste familielid is niet zonder gevaar. Denise is zich er niet van bewust dat haar leven op het spel staat.

Niet alles in het verhaal vind ik even geloofwaardig en de verhaallijn kent wat zwakke punten. Daarnaast doen de  vrouwen in het boek eerder denken aan een mannenfantasie dan aan de werkelijkheid. Zo komt er in het boek een vrouw met een hoge functie voor, die in haar vrije tijd met haar assistente het bed induikt. De dames lijken drukker met het uittesten van nieuwe seksspeeltjes dan met hun veeleisende banen. Ook Denise is erg bezig met haar seksleven en wil beslist geen telefoonnummers uitwisselen na een passievolle nacht met een wildvreemde. Minder aantrekkelijke dames of vrouwen die niet meer piepjong zijn worden niet erg sympathiek bejegend. Zo wordt er een dame vanwege haar grote neus niet al te knap bevonden maar vanwege haar flinke boezem kan ze er dan toch wel mee door. Op een gegeven moment wordt er midden in de nacht een politieagent wakker gebeld. Zijn vrouw reageert chagrijnig wat mij logisch lijkt voor iemand die zojuist uit haar slaap is opgeschrikt. De auteurs hebben echter een andere verklaring voor het gemopper: De vrouw is in de overgang. Om dat laatste moest ik wel even grinniken, hoe verzin je het.

Kroongetuige is naar mijn mening een boek dat vooral mannen aan zal spreken. Het verhaal bevat actie, snelle auto’s en mooie vrouwen. Het heeft snelheid en biedt een verhaal met slechteriken en machtige mannen. Denise de Wit is een beeldschone dame met pit en een flinke seksdrive. Het verhaal over de complexe band met haar familie is boeiend, daar had ik graag meer over gelezen. Wie dol is op verhalen vol actie en vrouwelijk schoon en niet al te veel waarde hecht aan geloofwaardigheid en diepgang, zal zich zeker vermaken met dit boek.

ISBN 9789022999301 | Paperback | 320 pagina’s| A.W. Bruna uitgevers | september 2012

© Annemarie, 13 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Opgelicht
Josten & Smits

Met Opgelicht debuteren de auteurs Marc Josten en Rob Smits met wat het eerste deel in een reeks boeken met in de hoofdrol opsporingsambtenaar Denise de Wit moet gaan worden.
Denise is teamleider van een recherche-onderdeel dat onderzoek doet naar vastgoedfraude bij HoboInvest. De zaak loopt voor geen meter en aan alle kanten wordt aan de poten van haar stoel gezaagd. Ze is wars van etiquette, gaat wanneer het haar uitkomt alle boekjes te buiten en werkt ondanks haar team graag solistisch. Ze is energiek, uitdagend, heeft depressieve buien, rijdt graag hard en is niet vies van een borrel, maar heeft door onzekerheid ook vaak buikpijn van de verantwoordelijkheid die ze draagt.
Wanneer de boekhouder van HoboInvest wordt vermoord bijt ze zich nog verder in de zaak vast, maar wanneer ze een ongeoorloofde relatie krijgt met een werknemer van HoboInvest, Tom Zandberg, wordt ze van de zaak gehaald. 
Ondanks het feit dat ze is geschorst, gaat Denise op eigen houtje met het onderzoek verder. Hierbij wordt ze geholpen door Tom, die inmiddels ook zijn bedenkingen heeft bij de gang van zaken rondom HoboInvest. Het grote salaris is erg prettig, maar tegen welke prijs wordt dat verdiend?
Grote vraag is wie er eigenlijk achter de schermen aan de touwtjes trekken en tegen wie ze ten strijde trekken. Zijn dat alleen de figuren die achter de verdwenen papieren van de vermoorde boekhouder aanzitten – en wie zijn dat eigenlijk? – of zijn er andere schaduwen waartegen ze vechten?


Opgelicht
is in potentie een goed boek met in de eerste hoofdstukken een goede opbouw waarbij de diverse karakters worden geïntroduceerd. De auteurs hebben uit eigen ervaring van onderzoeksjournalist en de rechtspraak geput om een redelijk spannend verhaal neer te zetten. Daar zijn ze op zich wel  in geslaagd, maar sommige onderdelen waren wat over de top danwel ongeloofwaardig.
Het boek is heel filmisch, met veel oog voor detail, geschreven. Het is een echte actiethriller, geschreven voor en door mannen. Willen de auteurs ook de vrouwelijke thrillerlezers aan zich binden, dan verdient het aanbeveling om Denise minder ééndimensionaal als gefrustreerde, oversekste bitch neer te zetten.
Voor mij betekent dit boek een leuk tussendoortje; ik merk dat ik een week na lezing al moeite heb mij grote delen van het boek te herinneren. Om te boeien en te binden is meer inhoud nodig, zowel van karakters als van plot.


ISBN 9789022999295 Paperback 320 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2011

© Joanazinha, 18 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

Recensies

Boven