Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jesse Goessens

Uit water en bloedUit water en bloed
Jesse Goessens


Als Inspecteur Vanhaele moet oordelen over de dood van een 25-jarige vrouw, kan hij niet anders dan aangeven dat het om zelfmoord gaat. Anita had haar leven niet bepaald op rolletjes: ze was verslaafd aan drugs, en haar tweejarige dochtertje moest noodgedwongen opgevoed worden door Anita’s moeder. Ze was gevonden door haar moeder: haar polsen waren doorgesneden en ze lag in bad. Er was geen afscheidsbriefje, en dat zit de inspecteur toch wel enigszins dwars. Maar er is geen enkel aanwijzing - ‘onvoldoende tegensprekelijke elementen’ heet dat - dat er iets anders aan de hand is. Dit speelt in 1970.


Wat later in het verhaal springen we een tijdspanne vooruit (1995) en lezen we over Alex. Zij was het tweejarige dochtertje van Anita, en zij mag dan niet verslaafd zijn, ook haar leven loopt niet zoals ze het wenst: ze ontdekt dat ze zwanger is, maar misschien is het niet van haar partner?
Is het dom geweest om beide kandidaten voor het vaderschap op de hoogte te stellen? Nu zit ze zonder man!


Als beide verhaallijnen zich langzaam ontrollen, ontdek je als lezer hoe knap dit boek geconstrueerd is. Letterlijk alles waar je normaliter over heen leest, heeft hier betekenis.
De datering boven de hoofdstukken, de herhaaldelijk voorkomende nieuwsflarden die in de verhalen te berde worden gebracht, de bomen op de omslag, die op hun beurt te maken hebben met de eigenaardige dromen die de hoofdpersonen hebben…


De verhaallijnen: Het onfortuinlijke leven van Alex, dat speelt in 1995; het wanhopige leven van Anita, dat speelt in 1970 wordt nog aangevuld met het miserabele leven van Anna, dat speelt in 1945.
Wie is Anna nu weer? Wat betekenen die dromen? En wat is er gebeurd met Anita?


Er is ook nog het slothoofdstuk: heel apart!
Een thriller, maar wel een bijzondere. En nog een debuut ook!
Eigenlijk moet je als je het boek dichtslaat, van voren af aan beginnen om alle bijzonderheden op te merken, maar ja, dan is de ontknoping al bekend…


Jesse Goessens (1981) is een Vlaming, hetgeen je aan een bepaalde woordkeuze wel merkt, maar dat is geen probleem.
Hij schreef een succesvol verhaal, ‘De pen en de steen’, dat verscheen in de verhalenbundel ‘Uitbreken'.

ISBN 9789083254098 | paperback |169 pagina's | Uitgeverij PhoenixBooks | november 2022

© Marjo, 14 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven