Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De spoken van BruggeDe spoken van Brugge
Nadine Monfils

René Magritte (jawel, de enige echte!) en zijn echtgenote Georgette hebben een huishoudster die ook nog op een ander adres werkt.
René vindt deze Carmen behalve een luiwammes ook een zwetser en een profiteur. Het is duidelijk dat hij niets van haar moet hebben, maar deze keer kan hij er niet omheen:
Wat zij komt vertellen is toch belangrijk. Haar andere werkgever belde haar om te zeggen dat ze niet hoefde te komen, en voor het gesprek afgelopen was hoorde ze akelige geluiden en toen niets meer.
Nieuwsgierige Carmen ging er heen en vond de man dood op de grond…

René en Georgette zijn dol op detectivewerk en gaan met Carmen naar het huis van de overledenen. Om daar vervolgens niemand aan te treffen!
Nog erger: deze meneer Bogaert bestaat officieel helemaal niet!
Later ontdekken ze dat het schilderij ‘Le principe du plaisir’ geschilderd door Margritte verdwenen is. Zoals ook de autosleutels en de auto.

Maar wie heeft het lijk weggehaald? En hoe komt de overledene, ene Charles Bogaert aan dat schilderij? Margritte heeft het immers aan zijn mecenas en verzamelaar Edward James gegeven?
Als deze laatste hen uitnodigt om naar Brugge te komen, om het een en ander uit te leggen, gaan ze daar op in.
Gedrieën wandelen ze door Brugge, bezoeken deze en gene van wie ze hopen informatie te krijgen, en dat terwijl er nog meer doden vallen. En Geoorgette vertelt haar man niet dat ze steeds het idee heeft ze ogen ziet bewegen in een pop, en in een automaat..,

Ondanks de moorden is dit niet een tenenkrommende thriller, want echt spannend is het niet. Maar wel reuze vermakelijk! Het surrealisme, de andere kijk op de wereld van de schilder Magritte speelt ook een rol tijdens hun verblijf in Brugge en hun detective onderzoek.
Naast René Magritte zelf en zijn Georgette is de hond Loulou. Die vindt zijn baasjes heel lief, maar ze zijn zo dom…
En de overige personages zijn ook vrij kleurrijke typetjes.

‘Trouwens, Ferdinand is ook geen Rudolph Valentino, hè! Zoals uw René, dat zijn geen valiezen onder zijn ogen, maar een heel bagageruim!’
‘Mijn René is fantastisch,’ zei Georgette, op haar teentjes getrapt.
‘Ja, ja en de liefde is blind en heeft een horrelvoet.’

 

Behalve het leuke moordverhaal is er veel - niet storende - informatie over de schilderijen van Margritte, en over Brugge. De verhalen over hem en andere schilders berusten op ware feiten, zoals de schrijfster ons in het nawoord vertelt.


Nadine Monfils (1953, Etterbeek) is een Belgische schrijver en filmregisseur en producent. Ze heeft bijgedragen aan de tijdschriften Père Ubu, Tel Quel en Focus. Monfils publiceerde haar eerste verhalenbundel Laura Colombe, Contes pour petites filles perverse in 1981.
Dit is haar derde boek over Margritte.

ISBN 9789464102772 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Horizon | mei 2024 |vertaald uit het Frans door Petra Van Caneghem

© Marjo, 15 juli 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De zaak-EmmaDe zaak-Emma
Anne Kramer 16
Joop van Riessen

In de eerdere boeken over Anne werden al zeer diverse onderwerpen aangesneden. Naast de meer doorsnee onderwerpen voor een thriller als bedreiging, gijzeling, aanslagen, of terrorisme is bijvoorbeeld apartheid ook aan de orde geweest. Ook over IS-bruiden ging het al eerder (zie ‘Staatsgeheim’) en wordt opnieuw het thema maar dan in een ander jasje.

Anne krijgt een open sollicitatie onder ogen, die haar intrigeert. Het is van een bekende televisiepersoonlijkheid, een onderzoekjournalist. Waarom wil deze Thomas van Norden een baan bij de politie, hetgeen toch veel minder betaalt? Dus wordt Thomas uitgenodigd. En hij vertelt dat hij een cold case wil onderzoeken. Elf jaar eerder verdween zijn nichtje Emma. Omdat er totaal geen aanwijzingen waren, belandde de zaak op de plank.
Thomas is er zeker van dat hij haar kan vinden.

Nu heeft deze zaak, die de eerste was waar Anne Kramer mee te maken kreeg, haar ook nooit los gelaten. Een meisje van dertien dat zomaar verdwijnt? Er waren geen tekenen van problemen thuis, of op school. Ze leek een normale tiener. Anne wil net zo graag als Thomas dat hij succes heeft en zijn nichtje vindt.
Want, leeft Emma inderdaad nog? Maar waar is ze dan gebleven?
Er komen zaken aan het licht die elf jaar eerder niet bekend zijn geworden.
Zoals we dat van Anne Kramer kennen, gaat ze ook nu nogal losjes met regels om en jaagt hoger geplaatsten tegen zich in het harnas.


Het is deel 16 uit de reeks politiethrillers met Anne Kramer in de hoofdrol. Alle delen zijn los te lezen.
Er is het verhaal over wat er elf jaar eerder gebeurd is, met daarnaast het verhaal over hoe Thomas en Anne zich vastbijten in de nieuwe sporen en die leiden naar gevaarlijke plekken.
Achterin staat een namenlijst en worden de bronnen vermeld die Van Riessen gebruikt heeft.
Hij blijft verrassen met Anne Kramers avonturen…


Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010).

ISBN 9789462972940 | paperback | 256 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2024

© Marjo, 4 juli 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

IllusieIllusie
Camilla Läckberg en Henrik Fexeus


Het is 17 december, de voorbereidingen voor de kerst beginnen stilletjes aan. Niklas Stockenberg, minister van Justitie, zit zelfs al aan een vervroegd kerstdiner, met vrouw en dochter.
Ze worden gestoord door de bel, en als Niklas de deur open doet, geeft een onbekende hem een envelop en verdwijnt. Er zit een visitekaartje in, waarop een telefoonnummer staat.

 

‘Hallo, Niklas Stockenberg. We hopen dat u de afgelopen tijd, waaraan nu een einde komt, tevreden bent geweest over onze diensten. U hebt nog…veertien dagen…één uur… en twaalf minuten… te leven.’

 

Deze boodschap zal hij nog vaak afluisteren, en dan hoort hij hoe de tijd verloopt.
Wat kan hij doen om in ieder geval zijn gezin te sparen, als ook zij bedreigd worden?
Zelf wist hij al jaren dat het er aan zat te komen, maar tja, hij had gehoopt…


In de metro van Stockholm worden in een stapel grind botten gevonden. Het lijkt wel een grafmonument. Terwijl de politie zich concentreert op Niklas, worden er meer van dat soort grafmonumenten gevonden. De metrotunnels blijken ook een woonplaats voor daklozen, met eigen regels. Willen ze de politie helpen?

Het onderzoek is in handen van Mina Dabiri en haar collega’s. Al snel roept zij ook de hulp in van mentalist Vincent Walder.
De gebeurtenissen stapelen zich op: van wie zijn de overblijfselen die in de metro gevonden worden? Wat is het verband tussen hen, waarom zijn ze vermoord?
Intussen worstelt Mina nog met de gevolgen van haar eerdere avonturen, en haar smetvrees is ook niet verdwenen. Lastig als je de metrotunnels in moet gaan…
Vincent heeft toenemend last van fikse hoofdpijnen. Hij voelt zich belaagd door de Schaduw. Kan hij zijn gezin veilig stellen?


Er zijn stukken cursieve tekst, van een onbekende, en nog andere verhaallijnen, die wel of niet te maken hebben met het hoofdplot:  een maffiabaas in de gevangenis; de verdwijning van veel explosieve stof; een koning in de metro…


Het is vrij ingewikkeld, en het is dan ook de kracht van deze schrijvers dat de spanning er ook in dit derde deel tot het laatst in blijft.
Het leest vlot en dat ligt waarschijnlijk aan de vele details over de persoonlijke besognes van de hoofdpersonen. De drukke bezigheden van Cuypido nemen de scherpe kantjes weg, al blijven sommige scènes heel akelig. Brrr...
Verder laat ook bij dit avontuur Vincent zijn enorme kennis weer zien. Geef hem een kleine hint en hij barst los...
Jammer dat het nu gedaan is, maar er komt vast wel weer een nieuwe serie!

 

De Zweedse Camilla Läckberg (1974) is een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Zij schreef eerder series, die ook verfilmd werden. Samen met Henrik Fexeus maakte zij de trilogie rond Mina en Vincent, waarvan dit het derde en laatste deel is.

Henrik Fexeus is een mentalist, auteur en tv-presentator. Van zijn boeken zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht en ze worden vertaald in 30 landen. In 2017 debuteerde hij als fictie-auteur met zijn youngadultroman The Lost, het eerste deel van een trilogie.


ISBN 9789044361957| paperback | 544 pagina's | Uitgeverij The House of Books | april 2024
Vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen-Wedzinga, Marit Kramer en Madeleine Kiers

© Marjo, 26 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

IJsbrekerIJsbreker
Deel 2. August Strindberg serie
Kristina Ohlsson

Na een goed half jaar is August Strindberg zo’n beetje geaccepteerd in het plaatsje Hovenäset. Mèt zijn knalgele lijkwagen…
Zijn tweedehandswinkel in Kungshamn loopt prima. Na de gebeurtenissen eerder dat jaar (zie deel 1) heeft hij een ander huis gekocht, op een mooi plekje.
Het is allemaal rozengeur en maneschijn, op een enkel ding na: de vrouw waar hij verliefd op is, deinst er nog voor terug om hun relatie aan de buitenwereld te laten zien, en ze vertrekt steeds in het holst van de nacht naar haar eigen huis.
Dat is rechercheur Maria Martinsson, een vrouw met problemen. Ze is nog bezig om los te komen van haar misdadige bijna-ex, die in de cel zit, maar nog niet veroordeeld is. Intussen heeft ze het druk met haar werk want er gebeuren opnieuw akelige dingen in het idyllische stadje.

Het begint met een brand. Twee boothuizen, waarvan de ene van August is, branden tot de grond toe af. Brandstichting?
Dan wordt in zijn huis het lichaam gevonden van de andere eigenaar, Axel Ehnbom, een oude man. Is het een ongeluk, of heeft iemand hem vermoord? De politie staat voor raadsels: er worden sporen gevonden van een kind! En geen tekenen van inbraak.


Alles draait om een familie met problemen, en ingewikkelde geheimen. Er zijn twee kinderen die de dupe dreigen te worden; er is een man die vindt dat de politie er niks van bakt en die het dan zelf wel even gaat oplossen. Daarbij wil hij de hulp van August, die dat dan weer niet ziet zitten.

De hoofdstukken zijn dagen, van 25 augustus tot 7 september, met af en toe flashbacks. Het is aan te raden om het eerste deel ook te lezen, het verhaal loopt door, al is het met een nieuwe plot. Er gebeurt namelijk veel in het kleine stadje waar iedereen iedereen kent. Hoe kunnen er zoveel geheimen zijn?
Racisme, losbolligheid, homoseksualiteit, maar ook een boekenclub en schaatsen op het Zweedse ijs.
Een spannende psychologische thriller met veel elementen.
Heftig en toch ook luchtig op zijn tijd, met veel aandacht voor de karakters.


ISBN 9789044364798 | paperback | 544 pagina's | Uitgeverij The House of Books | maart 2024
Vertaald uit het Zweeds door Ron Bezemer (betere vertaling dan die van het eerste boek!)

© Marjo, 19 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Een moordgids voor antiekverzamelaarsEen moordgids voor antiekverzamelaars
C.L. Miller


Freya Lockwood heeft het even zwaar: ze is dan niet rouwig om het feit dat haar man James nu haar ex-man is, maar een gevolg van de scheiding is dat haar geliefde huis in Londen verkocht moet worden. Dat wil ze helemaal niet!
Als haar tante Carole belt stort ze haar hart uit. Carole heeft wel een voorlopige oplossing al gaat dat samen met akelig nieuws. Arthur Crockleford, antiquair, en de beste vriend van Carole is overleden. Onder verdachte omstandigheden ook nog. De notaris verzoekt zowel Carole als Freya bij hem langs te komen.


Nu heeft Freya al twintig jaar geen contact meer gehad met Arthur, die ook haar mentor was, en hier heeft ze dan ook eigenlijk geen zin in. Maar ze kan haar tante er niet mee opzadelen en in Londen wordt ze toch belaagd door de makelaar.
Dus ze vertrekt naar het dorp
in South Suffolk, om daar tot de ontdekking te komen dat haar leven opnieuw volledig gaat veranderen. Het begint met een brief van Arthur:


‘Freya , ik weet hoe zwaar het allemaal voor je geweest is. Het spijt me ontzettend en ik heb een manier gevonden om de carrière waar je voor in de wieg gelegd bent weer op te pakken.’


In dezelfde brief staat dat hij niet expliciet kan uitleggen hoe en wat. Hij is verraden, en ook voor Carole en Freya zal het gevaarlijk zijn om te doen wat hij vraagt. Maar hij belooft dat ze haar leven daarmee weer op de rails zal krijgen.


Arthur heeft aanwijzingen achtergelaten die alleen Freya begrijpt, en al die raadselachtigheid intrigeert haar: ze volgt de aanwijzingen.
Ze begeeft zich in een wespennest, waarbij ook de gebeurtenissen van twintig jaar eerder uitgelegd worden.


Het verhaal wordt in een prettige stijl door verschillende personages verteld, waardoor je de zaak van meerdere kanten kunt meebeleven. Daarbij geven die personen zich natuurlijk niet helemaal bloot, dus de spanning blijft er tot het eind in zitten.
Freya ontwikkelt zich als een miss Marple. Die sfeer heeft het boek namelijk: een wat oudere vrouw - Freya loopt tegen de vijftig - een moordzaak met vele intriges, wel wat geweld, maar niet overdadig. En de locatie is ook het Engelse platteland en een landhuis.


C. L. Miller groeide op in een wereld vol antiek, vandaar dat haar boek, haar debuut, in die wereld speelt.
En leuk: er is al een tweede boek over Carole en Freya!


ISBN 9789044366884 | paperback | 336 pagina's | Uitgeverij House of the Books | april 2024
Vertaald door Nathaly Schrijnder

© Marjo, 11 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het WoordHet Woord
3. Anne Verelst
Luc Vos

De Antwerpse inspecteur Anne Verelst is weer aan het werk, na een eerdere zaak, die dermate enerverend was dat haar tot haar ergernis regelmatig gevraagd wordt of het wel gaat. Natuurlijk komt ze er niet voor uit dat ze dat zichzelf ook wel afvraagt. Dat lezen we in korte onuitgesproken zinnen, die cursief staan.


De nieuwe zaak waarbij steeds midden in de stad Antwerpen meisjes ontvoerd worden, grijpt haar stevig aan. Natuurlijk ziet ze dat de verdwenen meisjes eenzelfde type zijn als zijzelf: jong, mooi, met lange haren.
Maar ze blijft zichzelf voorhouden dat het niets met haar te maken heeft. Dit staat los van de eerdere zaak. Dat moet.
Of het ook zo blijft, dat is een vraag die vaker opduikt.


We volgen namelijk niet alleen Anne bij haar onderzoek, we lezen ook over wat de daders(s) bezielt.
Over hun werkwijze en hun doel.
Het zou niet zo mogen zijn, maar als de dochter van een rechter verdwijnt en later ook die van de burgemeester, komt er natuurlijk flink druk op de ketel. En Anne en haar team, ze doen zo hun best, maar ze hebben geen idee.


Hoe kan het dat die jonge vrouwen zomaar van de aardbodem verdwijnen?
Is er behalve hun uiterlijk een link tussen de meisjes die ze niet meteen zien?
Wat betekent het dat er geen losgeld wordt gevraagd?
Maar gelukkig worden er ook geen lichamen gevonden, dus ze leven nog?


Het is eigenlijk te bizar voor woorden, deze plot, maar je gaat er als lezer helemaal in mee.
Er wordt met een afwisseling van vertelperspectieven en in korte hoofdstukken langzaam toegewerkt naar een spannende ontknoping. Met een eigenlijk onontkoombaar einde.


Omdat er vaak gerefereerd wordt naar de eerdere zaken, is het prettig als je die thrillers, Zeven en Paternoster, ook gelezen hebt. Dat is natuurlijk geen straf, want ook deze boeken zijn superspannend. Met de persoonlijke insteek via Anne en haar privéleven en de fijne schrijfstijl van Vos lezen de boeken als een trein.


De Vlaamse schrijver Luc Vos schrijft behalve thrillers gedichten en korte verhalen.  https://www.lucvos.be

ISBN 9789493192874 | paperback | 408 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | maart 2024

© Marjo, 10 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

TerschellingTerschelling
Linda van Rijn

Nina en haar vriend Floris zijn op vakantie op Terschelling, samen met de hond Momo. Als ze onverwacht langer moeten blijven maar het nog steeds heerlijk zomerweer is, vinden ze dat geen ramp. Nina is freelance journalist, ze kan ook vanaf het eiland werken. Een interview dat gepland stond kan ook via een Zoomverbinding.
Als ze de lokale krant doorbladert schrikt ze:

‘Vanaf het papier lacht ze haar ineens toe, zo stralend, zo onverwacht. Nina had de foto in geen jaren gezien en toch kon ze hem zo uittekenen. Het blonde haar, gebonden in een paardenstaart. Het hoofd een beetje schuin. De foto was iets van boven genomen, de blauwe ogen keken omhoog de camera in. Het paarse shirtje, de jeansshort die eigenlijk een afgeknipte spijkerbroek was. Zonnebril in het haar.
De kop die er bij stond hoefde ze eigenlijk niet te lezen:
Dood van Sterre Lieshout na 25 jaar nog altijd een mysterie.’


Sterre was haar vriendin, samen waren zij en Nina op het eiland op vakantie te vieren. Een fijne periode waar een abrupt einde aan kwam toen Sterre dood gevonden werd aan het strand. Niet verdronken, maar gewurgd. Moord dus. En nooit een dader gevonden.


Nu ze toch min of meer vastzit op het eiland kan ze maar beter haar tijd goed besteden. Ze gaat een podcast maken. Niet om de moord op te lossen, dat is een taak voor de politie. De insteek wordt wat het met mensen doet als de dood van hun dochter of vriendin nooit opgehelderd wordt.
Maar als Nina de betrokkenen gaat interviewen, ontdekt ze nieuwe feiten.
En loopt daardoor zelf gevaar. Want de moordenaar loopt immers vrij rond…


De proloog is intrigerend, maar het duurt vervolgens vrij lang voor er een verhaal begint dat op een thriller lijkt. Pas op het laatst wordt het spannend.
Jammer dat ook de rest van het verhaal wat kabbelt, Linda van Rijn kan echt beter. Maar het is een prima boek voor op het strand. Al of niet op Terschelling...


Linda van Rijn is een schrijverspseudoniem van Mariëtte Middelbeek, die onder die schuilnaam sinds 2011 boeken uitbrengt.
Middelbeek onthulde pas na elf jaar, in april 2022, dat Van Rijn haar alter ego is.


ISBN 9789460686443 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Marmer | april 2024

© Marjo, 8 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 De vrouw die alleen jaagdeDe vrouw die alleen jaagde
3.
Linn Ståhl thriller
Magnus Jonsson


IJzingwekkend spannend…


Linn Ståhl kan er opnieuw niet aan ontkomen om hulp te bieden aan de Zweedse politie. Deze keer hebben ze het haar niet expliciet gevraagd. Ze krijgt dan ook niet zomaar alle informatie die de politie heeft. Nu weet zij daar als cryptologie-expert natuurlijk wel aan te komen, ze komt wel binnen in hun systemen.
Ze moet wel, want het gaat nu om oude vrienden.


Ooit was Linn lid van AFA, een extreem-linkse beweging. Niet dat ze nu nog veel met hen omgaat, actie voeren doet ze zeker niet, maar als een groepje AFA-leden in de val wordt gelokt door een aantal nazi’s en er slachtoffers vallen, besluit ze zelf achter haar vijanden aan te gaan. Want dat de extreem-rechtse organisaties haar vijanden zijn is duidelijk.
Ze weet ook dat Amid, haar oude vijand haar persoonlijk uit wil schakelen. Hij is, als onderdeel van de organisatie die zowel in Zweden als in Denemarken actief is, niet de enige…


Er zijn vele verwikkelingen in dit derde deel. Het gaat er hard aan toe, links en rechts extremisten die elkaar bevechten, en niet terugdeinzen als er slachtoffers vallen. Er worden gemene spelletjes gespeeld, er wordt geïnfiltreerd, mensen worden bedreigd en ontvoerd. Met daar tussen Linn, op haar beurt manoeuvrerend tussen de AFA en de politie.


We volgen vooral haar, maar ook de rechercheurs Rickard Stenlander en Erik Svensson. Ook Amid volgen we tijdens zijn jacht op Linn.
Naar het einde toe wordt het verhaal een achtbaan van gebeurtenissen. Zo spannend dat je het boek niet weg kan leggen.
Tevoren kan je die neiging wel hebben, want al dat geweld, komend van de rechts-extremisten en racisten, is bij wijle weerzinwekkend. Niettemin, en dat is de kracht van Magnus Jonsson, lees je door, tot je met een zucht (opluchting? Dat valt te bezien) het boek dicht slaat.


Na deze drie thrillers over rechts-extremisme is de grote vraag waar Jonsson nu mee gaat komen…


Magnus Jonsson is docent op een middelbare school, maar schrijft dus ook boeken. Dit is het derde en laatste deel van de Linn Ståhl trilogie.


ISBN 9789044359305 | Paperback | 464 pagina’s | Uitgeverij de House of Books | februari 2024
Vertaald uit het Zweeds door Ron Bezemer

© Marjo, 5 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Web van leugensWeb van leugens
Johnny Bollé


De achtentwintigjarige Madeline heeft net een maand geleden een nieuwe modezaak geopend in Bordeaux, ze heeft genoeg aan haar hoofd. Ze zat er dus echt niet op te wachten dat ze teruggeroepen zou worden naar het dorp waar ze opgegroeid is. Maar haar moeder is overleden. Als enig kind zal ze de boel moeten gaan opruimen. Ze heeft haar moeder al een hele tijd niet meer gezien, ze wist niet eens dat ze ziek was.
Er was wel telefonisch contact, maar haar moeder had niets gezegd.


Het dorp, Etouffant (what’s in a name!) is een kleine besloten gemeenschap en het is Madeline snel duidelijk dat ze haar - al is ze een kind van het dorp – liever zien gaan dan komen.
Nu kan ze het daar alleen maar mee eens zijn, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Eerst opruimen.


Dan is er is die buurvrouw – ook een buitenstaander in de ogen van de dorpelingen – die zegt dat ze haar moeders vriendin was. En die zegt dat de dood van haar moeder niet natuurlijk was! En het lijkt wel of ze bespioneerd wordt? Maar wie dan en waarom?
Loopt ze gevaar, als er ook nog andere mensen vermoord worden? Madeline heeft geen idee wat er aan de hand is.


De lezer weet na een tijdje wel dat er een link is met het verleden. Madeline ontdekt dat pas laat, doordat ze foto’s vindt. Maar dan wil ze ook weten wat er gebeurd is al die jaren geleden.
Het is extra lastig omdat ze niet weet wie ze wel en wie ze absoluut niet kan vertrouwen.


Na een proloog die zich afspeelt in 1983, ontvouwen de verhalen van het heden en het verleden zich om en om. Langzaam wordt duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld al die jaren geleden, en zelfs nog eerder. Maar wat Madeline daar mee te maken heeft? Dat wordt uitgewerkt in een zinderend verhaal, vol spanning en psychologische verwikkelingen. Het duurt even voor je de verbinding legt tussen de verhaallijnen, waarbij er nog een derde lijn verschijnt in cursieve tekst: een anonieme persoon, die dreigende taal bezigt en eigen plannen heeft.


De sfeer is zodanig dat je door wil lezen, je wil weten wat er gaande is in dat dorp. Hoe passen de stukjes informatie die uit de verschillende verhaallijnen naar voren komen in elkaar?
Dat wordt nog een verrassing, niets – nou ja, niet alles – is wat het lijkt!


Johnny Bollé (Antwerpen) is paramedicus, maar besloot verder te gaan als personal trainer en groepslesgever.
Gelukkig is er tijd over om te schrijven, dit is zijn achtste thriller, sinds hij debuteerde met Egyptisch Blauw in 2018. Zijn werk heeft meerdere prijzen en nominaties ontvangen, waaronder Hij noemde me Duivelskind, dat een plek veroverde op de longlist voor de ThrillZone Awards 2020.


ISBN
9789493192898 | Paperback | 280 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | mei 2024

© Marjo, 4 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

RevolutieRevolutie
2. Ryevaar
Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer


Simon Ryevaar, religieus antropoloog aan de Universiteit van Leiden, zit rustig zijn laatste boek te signeren in een boekhandel als zijn telefoon gaat. Als het geluid aanhoudt, zoekt zijn dochter Annabel intussen het nummer op. ‘Italië’, zegt ze. Blijkbaar heeft zij al visioenen van een reis naar het warme zuiden, zij spoort haar vader aan om op te nemen.
Een man stelt zich voor als Giacomo Fratello. Hij belt Ryevaar omdat hij diens boek gelezen heeft, en denkt dat hij de geschikte persoon is om naar een bijzonder document te kijken.
Dan moet Simon wel naar Rome komen…


Giacomo Fratello is werkzaam in het Vaticaan. Hij heeft een papyrus ontdekt met een zeer bijzondere inhoud. Het zou gaan om het leven van Jesus, en uit het document zou blijken dat de persoon Jezus niet was zoals hij ons eeuwenlang voorgespiegeld werd. Alles wat er over hem geschreven is, alles wat wij denken te weten, komt in een ander daglicht te staan.
Het zou gaan om de ‘proto-Marcus’, de oerversie van het evangelie van Marcus. Inderdaad een revolutionaire tekst!
In het gezelschap van de journaliste Nova le Temps reist Ryevaar naar Rome af. Hij gaat alleen naar de afspraak met Fratello die niet goed afloopt. Simon weet te ontkomen, maar Fratello vindt de dood bij een raadselachtige aanslag.


Als Simon besluit naar Krakau af te reizen, naar de theoloog over wie Fratello verteld heeft, heeft hij geen idee dat hij op de hielen wordt gezeten door twee nietsontziende moordenaars.
‘Ons land weet van ons’ is hun groet. Welk land is dat? Het blijft lang onduidelijk in wiens opdracht deze Jarod en Kat werken, maar ze zijn meedogenloos.


Ook de politie in Italië wil Simon opnieuw spreken, de inspecteur heeft ingezien dat hij hem niet had moeten laten gaan. Hij was immers degene die Fratello het laatst zag?
En dan is er nog een jongeman in Roemenië, een computernerd, een hacker, die op een geheim genootschap stuit en daar meer van wil weten.


We volgen deze verschillende verhaallijnen, terwijl het net zich langzaam sluit, aanvankelijk zonder dat Simon zich ergens van bewust is. Dat verandert al snel en dan moeten hij en Nova zien dat ze hun vege lijf redden. Het wordt een erg spannende en avontuurlijke reis door Europa.
Een boek dat leest alsof je naar een film kijkt.


Dat alleen al maakt het boek de moeite waard, maar er is meer. Natuurlijk is er meer, want de schrijvers zijn goed onderlegd in de Bijbelse geschiedenis. Geloof is een bijzonder verschijnsel, het zou niet moeten verhinderen dat je logisch blijft nadenken. Dan moet je natuurlijk wel over de juiste feiten beschikken, en dat valt niet mee: door de eeuwen heen is het Jezusverhaal geschreven herschreven, vanuit verschillende gezichtspunten. Worden teksten herschreven omdat de schrijver – of de opdrachtgever – het niet eens is met de inhoud? Worden er feiten verzwegen of verdraaid? Hoe kun je er achter komen of een tekst uit een ver verleden wel of niet juist is?
Een verhaal dat stof geeft tot nadenken. Maar ja, die feiten…die kennen we niet (meer).


Achterin het boek nadere informatie over de achtergrond van het boek en de bibliografie.


Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) is sinds 2015 succesvol met diverse relithrillers, spannende boeken die als thema de religie hebben. Revolutie is het tweede boek dat hij samen met Evenboer schreef.


Tjarko Evenboer (1983) is een Nederlands cartoonist, illustrator, auteur, scenarist en grafisch ontwerper.


ISBN 9789401621816 | Paperback | 480 pagina’s | Uitgeverij Xander | maart 2024

© Marjo, 19 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

YellowfaceYellowface
Rebecca F. Kuang


Schrijfster Athena Liu heeft alles: ze had meteen bij haar debuut al een groot succes en dat is nooit verflauwd. Vaak genomineerd voor prijzen, vele volgers op de sociale media, en nu heeft ze ook nog een Netflix contract binnengesleept.
Haar leeftijdgenoot en eveneens schrijfster June Howard, heeft vrijwel dezelfde achtergrond. Tot haar debuut, dat maar een kleine succesje was. En sindsdien heeft ze niets meer geschreven.


Op de avond dat Athena het netflixcontract tekent, zijn ze samen in Athena’s appartement om dat te vieren. Maar de avond loopt helemaal fout af: June is er getuige van hoe haar vriendin stikt in een stuk pannenkoek.
Als de gewaarschuwde ziekenauto arriveert is het al te laat.


En dan besluit June voor ze weg gaat uit het appartement het onvoltooide manuscript van Athena mee te nemen. Een beslissing met vele gevolgen. Te meer omdat June besluit het manuscript min of meer te herschrijven om het dan te publiceren onder haar naam.
Nu is Athena van Chinese afkomst, June niet, zij is wit. Maar haar volledige naam is Juniper Song Hayward. Het boek, dat gaat over het miskende Chinees Arbeiderskorps tijdens de Eerste Wereldoorlog, verschijnt onder de naam Juniper Song, zodat het lezerspubliek op het verkeerde been gezet wordt.


De ene leugen leidt tot de andere, er is geen weg terug. Het succes is enorm.
Tot ze bedreigd wordt via de sociale mediakanalen. Iemand (wie?) beschuldigt haar ervan plagiaat te hebben gepleegd, dan wel het manuscript gestolen te hebben.


Maar dat kan niemand weten toch?
En June zet alles op alles. Ze blijft volhouden dat het boek daar haar zelf geschreven is.
Ze gaat er bijna aan onderdoor, denkt zelfs dat Athena niet dood is. Maar tenslotte besluit ze zich niet te laten kisten. Ze vecht terug...


Het is een intrigerend verhaal dat langzaam op gang komt. In het begin denk je ook dat je dit verhaal misschien al eens gelezen hebt.
Maar nee, het neemt een verrassende originele wending! Zo verandert een gezapig verhaal in een spannende thriller.
Een psychologische thriller, over wraak, jaloezie en hoogmoed.


Auteur Rebecca F. Kuang schreef haar debuut toen ze negentien jaar oud was, The Poppy War, een fantasyverhaal dat gevolgd werd door twee volgende delen. Na een boek dat historische fantasy genoemd wordt schreef ze Yellowface, een psychologische thriller over de uitgeverswereld.


ISBN 9789044367904 | Paperback | 320 pagina’s | Uitgeverij de House of Books | maart 2024 
Vertaald uit het Engels door Hi-en Montijn

© Marjo, 15 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Alle zondaars zullen bloedenAlle zondaars zullen bloeden
S.A. Cosby

Ook al had Titus Crown de nodige ervaring opgedaan als FBI-agent, en kon men er op vertrouwen dat hij de nodige kennis van zaken heeft, het werd niet met groot gejuich ontvangen toen hij een paar jaar eerder meedeed aan de verkiezing voor een nieuwe sheriff in Charon County, een gemeente in South Virginia. Het is een gebied waar na de afschaffing van slavernij de situatie van de zwarten nog niet echt best is. En Titus is zwart.
Niettemin won hij de verkiezing en werd zo de eerste zwarte sheriff.


Men vraagt hem vaak waarom hij zijn baan bij de FBI in het noorden heeft opgezegd. Het antwoord is eenvoudig: hij wilde voor zijn vader zorgen, die weduwnaar is en verder niemand heeft. Maar Charon is de stad waar Titus vandaan komt en waar hij veel mensen kent. En veel mensen hem kennen. Dat maakt het niet altijd eenvoudig.


Hij kent ook het slachtoffer dat vermoord wordt op een school. Voor de ogen van de tieners wordt een geliefde leraar neergestoken door een oud-leerling. Titus had de jongen graag levend opgepakt maar kan niet voorkomen dat een collega zijn pistool trekt. De dader kan niet meer aan de tand gevoeld worden.


En dan wordt er een beerput vol ellende opengetrokken zoals niemand dat verwacht had.
De bevolking is verdeeld: van een deel krijgt Titus steun, anderen vinden dat hij de zaak over moet doen aan de hogere instanties. Maar: dat wil Titus niet, want hij kent de betrokkenen als geen ander, hij weet wat er in de samenleving broeit, ook al is zelfs hij onaangenaam verrast als er bepaalde zaken naar boven komen tijdens het moordonderzoek, hij begrijpt de reacties van zowel wit als zwart en weet er mee om te gaan.
Lukt het hem ook nog als er in zijn gelederen iemand blijkt te zijn die informatie lekt? En als de moordenaar zo hoogmoedig wordt dat hij persoonlijk wordt?
Intussen speelt er privé ook van alles: zijn vader en die broer die nooit iets van zich liet horen. Een ex duikt op, tot ongenoegen van zijn huidige vriendin.


Deze derde thriller is keihard en Cosby windt er geen doekjes om: de situatie in het Zuiden van de Verenigde Staten is ook nu nog absoluut niet optimaal. Natuurlijk is de moordzaak fictie, maar de achtergrond berust wel degelijk op waarheid. Er zijn schietpartijen, onder andere op scholen; veel te veel mensen lopen met wapens op zak; zwarten worden nog steeds gediscrimineerd.


Een actuele sociologische thriller, met een plot die de lezer wel enkele verrassingen biedt.
Spanning volop. En snoeihard dus. Niet voor watjes.


Daarnaast is Cosby een begenadigd schrijver (en Henk Moerdijk een goede vertaler!). Qua stijl valt er veel te genieten. Zinnen als deze:


‘Bij elk onderzoek was er zo’n moment dat alles in een onstuitbare neerwaartse spiraal leek te raken. Dat een sneeuwvlok een lawine werd die degenen die wellicht kort maar met ziel en zaligheid aan de zaak hadden gewerkt, meesleurden naar een gletsjerspleet die even koud en verlaten was als de laatste cirkel van Dante.’

‘De rest van de dag verliep als druipend kaarsvet.’


SA Cosby ( 1973, Virginia) heeft vier misdaadromans gepubliceerd. Blacktop Wasteland (Een laatste uitweg) en Razorblade Tears (Vlijmscherpe tranen) werden reeds vertaald.


ISBN 9789044359336 | Paperback | 432 pagina’s | Uitgeverij de House of Books | januari 2024
Uitstekend vertaald uit het Engels door Henk Moerdijk

© Marjo, 8 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De aasgierenDe aasgieren
Een Linn Stahl thriller
Magnus Jonsson

Als in Stockholm op klaarlichte dag drie medewerkers van een bank worden neergeschoten, rijzen er vele vragen. Dit wordt een hele kluif voor de politie.

Wie waren de schutters – het is al snel duidelijk dat er meer geweest waren – en vanuit welke plek schoten ze?
Waren deze bankmedewerkers willekeurig slachtoffer? Is het een willekeurige, dus terroristische, aanslag?
Als dat niet het geval is, wat is dan de link tussen hen, behalve dat ze op dezelfde afdeling werken en tegelijk de bank verlieten om te gaan lunchen.


Het is aan de rechercheurs Rickard Stenlander en Erik Svensson om deze zaak uit te zoeken.
En al snel besluiten ze Linn Ståhl in te schakelen, die hen in een eerdere zaak ook goed geholpen heeft. Zij is encryptie-expert, en hoewel ze nog niet afgestudeerd is, al zeer bedreven in het analyseren van computergegevens.


Er zijn nog meer medewerkers bij de zaak betrokken: Beatrice, een gedreven rechercheur die vindt dat ze niet genoeg gewaardeerd wordt. Anders Ljungberg, al wat ouder en ook bezadigder. En er is Maria, de forensisch onderzoeker.


Dit zijn de belangrijkste personen aan de kant van de politie. Aan de kant van de dader zijn er ook heel wat mensen om uit elkaar te houden. Er is af en toe een romantisch element, maar de spanning blijft er in. Af en toe neemt Jonsson gas terug, dan vertelt hij wat meer over de karakters, het psychologische element.


Het is een vervolg op ‘De man die met poppen speelde’, en als je dat boek gelezen hebt, zal er zeker herkenning zijn wat betreft de personages en ook een deel van de verhaallijn, de extremisten hebben nog hetzelfde oogmerk als in het eerdere verhaal.
Maar je hoeft dat eerste boek niet perse gelezen te hebben.

Magnus Jonsson is docent op een middelbare school, maar schrijft dus ook boeken. De aasgieren is het tweede deel van een trilogie. Van de serie zijn in Zweden in totaal meer dan 100.000 boeken verkocht.

ISBN 9789044359336 | Paperback | 432 pagina’s | Uitgeverij de House of Books | januari 2024
Vertaald uit het Zweeds door Rymke Zijlstra en Marit Kramer

© Marjo, 30 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De bloedrode sluier
Liefde overwint alles

 

Bij dit boek moet ik 2 dingen opmerken:
- In de eerste plaats ben ik geen fan van romantische fantasy en dat is exact het genre waar ik dit boek toe moet rekenen.
- In de tweede plaats speelt het verhaal zich in dezelfde wereld af als de Heks & Jager. Je zou het als een spin-off of een vervolg kunnen zien.

De eerdere boeken heb ik niet gelezen en hoewel dit verhaal op zichzelf staat, wordt er wel verwezen naar wat er in de eerdere boeken gebeurd is.


Het verhaal wordt geheel verteld vanuit het perspectief van Célie Tremblay die altijd gedaan heeft wat er van haar verwacht werd. Inmiddels heeft ze echter gebroken met de tradities en ze is de eerste vrouwelijke jager in Belterra.
Haar verloofde Jean Luc, kapitein van de jagers is, net als de anderen om haar heen, gechoqueerd door haar keuze. Ze is echter vastbesloten zich te bewijzen, ook als ze daarvoor veel weerstanden moet overwinnen.


Er worden verschillende magische wezens vermoord en tot op de laatste druppel leeggezogen. Célie gaat op zoek naar de dader en beland op Requiem, het eiland van de vampiers, waar ze kennismaakt met hun koning Michal.


Op dat moment kreeg ik wel een beetje het gevoel in een soort Bouquet-reeks verhaal beland te zijn. Célie blijkt ook nog contact te kunnen maken met de geestenwereld en op een gegeven moment komen we ook nog wat verwijzingen naar het werk van Shakespeare tegen. Of de gemiddelde lezer dit er ook uit zal halen, weet ik niet. Het doet me denken aan sommige verwijzingen naar de populaire cultuur in sommige kinderseries, die meer voor hun ouders dan voor de kinderen bedoeld lijken te zijn. E
en soort extra laagje, voor de mensen die net iets meer weten. Het feit dat het boek geheel vanuit een persoon wordt verteld, gaat op een gegeven moment wel een beetje tegenstaan. Het haalt voor mij toch wel een beetje de vaart uit het verhaal. Daarnaast vind ik het feit dat Michal Célie op een gegeven moment aan begint te spreken als ‘moppie’ niet echt bij z’n karakter passen. Hij mag dan wel wreed zijn, maar hij blijft een koning.


ISBN 978 94 027 1465 4 | Paperback | 556 pagina’s | HarperCollins | maart 2024
vertaald door Marjolein Meinderts

© Renate 28 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

SchaduwkantSchaduwkant
Sophie Wester

Ellen staat er alleen voor sinds de tragische dood van haar man. Hun zoon Mick is sindsdien een lastige puber geworden. Een extra verwikkeling is dat zij docent en counselor is op de school waar Mick les volgt.
Dat is dus eigenlijk al lastig genoeg, maar als Mick niet in het gareel wil - niet zo abnormaal voor een puber – dan vindt Ellen dat heel moeilijk.


Ze vraagt vaak raad aan haar zus, die geen kinderen heeft, maar in wiens advies ze wel vertrouwen stelt. Toch gaat ze er tegen in: als de schoolweek op Texel aan breekt zou ze eigenlijk niet meegegaan zijn. Ook als er een andere begeleider uit valt, blijft haar zus op haart standpunt staan: niet meegaan! Maar Ellen gaat toch…

 

In haar hart weet ze dat het fout is zo dicht op Micks huid te zitten, maar ze vindt ook dat ze hem in de gaten moet houden. Mick drijft namelijk steeds meer van haar af. Hij ontwijkt haar en gaat liever om met zijn vriendengroep. Hij wil haar bemoeienis niet.


Je kan op je vingers natellen dat dit fout gaat aflopen, maar het duurt geruime tijd voor Ellen ontdekt wat er gaande is. En is ze dan nog wel op tijd om erger te voorkomen?


Behalve dat je als lezer haar verhaal volgt is er het verhaal van Wout, een jongen die ook deel uitmaakt van de vriendengroep. Hij voelt zich niet op zijn gemak bij hetgeen er gebeurt door toedoen van de anderen, maar hij durft geen nee te zeggen.

En dan is er Leon, de knappe leraar die werk maakt van Ellen. Maar hoe leuk ze hem ook vindt, wil ze dat eigenlijk wel?

 

Een heleboel verwikkelingen, die gevaarlijk worden voor de vrienden. En voor Ellen.
De twee dames die samen deze thriller schreven hebben dat weer netjes gedaan: een fijne psychologische invalshoek, realistisch ook, en lekker spannend tot bijna op het laatst.

 

Sophie Wester is het pseudoniem van twee voormalig docenten Nederlands: Sophie Fraza en Ester Ankoné In 2022 verscheen hun debuutthriller Moordende hitte, gevolgd in 2023 door Een lege plek.

ISBN 9789461098283 | Paperback | 300 pagina’s | Uitgeverij de Crime Compagnie | maart 2024

© Marjo, 21 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De tijdweverDe tijdwever
1. Als werelden botsen
Martijn Kregting

 

Victoria is een tijdwever. Ze moet zelf nog ontdekken wat dat is, en waarom ze dat is. Maar dat ze door de tijd kan reizen dat heeft ze al ontdekt. We maken haar op verschillende leeftijden mee, omdat ze in het verleden op zoek gaat naar haar betovergrootmoeder, die waarschijnlijk hetzelfde talent had.


Er is sprake van twee werelden, Aarde en Ares, met bewoners die nogal van elkaar verschillen, qua uiterlijk en/of talenten. In Ares wonen Anderlingen, die kunnen veranderen van gedaante. Ze kunnen zich veranderen in weerwolven, of weerlynxen. Ze zijn wel mensachtig, kunnen sjamanen en cyclopen zijn.
Lang geleden heeft er een vermenging plaatsgevonden, die niet zonder gevolgen bleef: er is een vete, zelfs een (koude) oorlog, gaande tussen verschillende partijen. En die kampen zijn ook nog eens verdeeld in gematigden en fanatiekelingen. Er is dan ook van sprake van achtervolgingen, en er gebeuren wonderlijke dingen.

 

Victoria is als tijdwever begiftigd met de gave om iets te doen aan de strijd, maar juist daarom wordt zij gezocht. Er wordt op haar gejaagd.
Diverse partijen willen haar, liefst levend, maar dood is ook prima, in handen krijgen. Dat is nogal wat als je je er niet van bewust bent dat je een gave hebt!

 

Ook weet zij niets van de twee werelden en de wezens die deze werelden bevolken. Ze wil er meer van weten, en gaat op zoek.
Gelukkig heeft ze ook mensen en andere wezens die haar helpen, nu haar bestaan aan alle kanten wordt bedreigd.

 

Als je wel gecharmeerd bent van het idee om te kunnen tijdreizen, en van gedaante te veranderen, ga dan het avontuur aan met Victoria, en probeer het allemaal - inclusief de fouten -over je heen te laten komen. Veel uitleg is er niet!  Je krijgt die pas - en dan nog  - summier als je al een heel eind gevorderd bent. Wil je dan alles precies volgen, dan ben je helemaal daas geworden van al die verschillende namen en van hetgeen ieder wil en niet wil.
Dus: veel actie, veel fantasy maar ook een detective-element.
Het verhaal speelt zich af in Venray en omgeving. En in Ares dus.


Helaas: als je er moeite voor moet doen om alles te volgen dan beginnen de spel- en drukfouten meer op te vallen. En dat is jammer, want op zich is het verhaal boeiend.
Een wervelend avontuur, duidelijk met veel enthousiasme geschreven.


Aan dit boek blijkt een (debuut)roman vooraf te gaan. Toch wel handig om dat eerst te lezen!
En heb je de smaak te pakken: na dit boek De tijdwever, komt er nog een tweede deel.
Voor wie meer wil weten is er op de site van Martijn Knegting (http://www.martijnkregting.nl) een addendum te downloaden, met karakters en een verklarende woordenlijst.


Martijn Kregting is freelance journalist en tekstschrijver.


ISBN 9789493308176 | Paperback | 320 pagina's | UitgeverijMacc| november 2023

© Marjo, 13 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Koude hartenKoude Harten
Serie: Varg Veum deel 7
Gunnar Staalesen

 

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft het niet echt druk. Ook is hij nog herstellende van een eerdere zaak waarbij hij behoorlijk gehavend raakte.
Alle tijd om de jonge vrouw die bij hem binnenstapt te helpen. Maar: deze vrouw kent hij! Zij stelt zich voor als Hege. Zij zat bij zijn zoon Thomas in de klas.
Helaas is ze niet goed terecht gekomen, ze verdient de kost als prostituee.
Hetgeen ze Veum komt vragen heeft te maken met een collega-vriendin van haar: Maggi Monsen. Die is nu al een paar dagen weg.

Hege maakt zich ongerust omdat er kort voor haar verdwijning iets vervelends was gebeurd. Een auto met twee mannen erin was gestopt bij Maggi, met de vraag of ze mee ging. En Maggi weigerde. Hege weet niet waarom ze dat deed, maar het was een goede beslissing, want haar collega, de Russische Tanya, ging wèl mee en kwam bont en blauw terug.

Hege heeft Veum opgezocht omdat Thomas haar ooit had verteld dat hij daar op die plek kantoor hield. De politie, dat kon niet, zowel zijzelf als haar vriendin Maggi zijn verslaafd. De politie zou haar niet geloven, of haar van de straat halen. En daarmee zou Maggi niet terug komen.
Veum neemt de zaak aan.

 

Al snel heeft hij door dat er een hele organisatie achter de dames zit. Pooiers, drugsdealers, criminelen die gevaarlijk zijn. Ook voor Veum. Ze willen niet dat hij zich verdiept in hun zaken, of zich er mee gaat bemoeien.
Een ander onderzoek dat Veum doet is dat naar de achtergrond van Maggi. En dan stuit hij op een apathische moeder, een overleden vader, een broer in de gevangenis en een zus. Maar als het ze al interesseert, ze weten niet waar Maggi is.

 

Veum ontdekt dat er een soort comité is opgericht in de omgeving van het gezin Monsen. Na de dood van de vader hebben buren en leerkrachten voor hen gezorgd.
Maar waarom zijn de kinderen niet naar de jeugdzorg verwezen?
Varg Veum die zelf oorspronkelijk uit de jeugdzorg komt, stelt daar vragen over.
En dan vallen er meer doden. Toeval? Is er verband?


Wie de boeken rond deze privédetective kent, weet dat als Veum zich eenmaal ergens in vastgebeten heeft, hij niet meer los laat.
Hij heeft een flinke kluif aan deze zaak die zo eenvoudig leek. Het gezin Monsen had vrijwel ieder probleem dat je maar kan verzinnen. Veum probeert uit te zoeken of en hoe alles met elkaar samenhangt, en komt daardoor zelf in de problemen.


Een thriller over een disfunctioneel gezin en de onderwereld van Bergen.

Gunnar Staalesen is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven.
 

ISBN 9789460687006 | Hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Marmer | april 2024
Vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen

© Marjo, 12 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

WraakWraak
Charlotte Link


In de proloog, die speelt in 1970, doet een jonge vrouw een ontdekking waardoor ze wil vluchten. Maar ze is te laat…


Dan begint het verhaal in 2008, Scarborough, North Yorkshire.
Dave Tanner ziet een jonge vrouw wat verloren in de stromende regen staan. In een opwelling biedt hij haar aan haar thuis te brengen. ‘Thuis’ blijkt een afgelegen boerderij.

 

‘Zomaar ineens werd hij gespannen. Alert. Hij had een voorgevoel dat er iets nieuws in zijn leven was gekomen. Misschien had het met die vrouw te maken.
Hij maande zichzelf kalm te blijven. En voorzichtig.
Hij kon zich niet veel fouten meer permitteren.’

 

Wat er met Dave aan de hand is blijft lang in het ongewisse. Intussen is Gwen, de jonge vrouw, verliefd op hem geworden, en ze verloven zich. Maar niet iedereen is blij met deze relatie. Als Gwen dan dood gevonden wordt, vermoord, gaat de verdenking vanzelf uit naar Dave.
Gwen is de dochter van Chad, die een vreemdsoortige relatie heeft met Fiona, een oudere vrouw die verderop woont.
Is er iets gaande in de familie?
Inspecteur Valerie Almond staat voor raadsels. Samen met brigadier Reed gaat ze alle mogelijkheden langs, maar een dader wordt niet gevonden.

Een paar maanden later wordt opnieuw een jonge vrouw dood aangetroffen. Ook de moord op Amy wordt door Almond onderzocht. Zij legt niet onmiddellijk verband, de zaken lijken los te staan van elkaar.


Terwijl we de vorderingen van de inspecteur volgen, lezen we over de voorgeschiedenis van Fina en Chad, die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Een inbteressant verhaal overigens!
Door deze terugblikken duurt het vrij lang voor alle puzzelstukjes wat betreft de moorden op de juiste plaats terecht komen.
En dat levert een fijne psychologische ontleding op van de betrokkenen.
Tenslotte volgt een spannende ontknoping…

Een fijne psychologische trhiller, met een extra dimensie vanwege het tweede-wereldoorlogverhaal.
Dit boek verscheen in 2011 onder de naam Het andere kind.

 

Charlotte Link (1963, Frankfurt) is een van de meest succesvolle Duitse auteurs op het moment. In Duitsland zijn al meer dan 24 miljoen boeken van haar verkocht! Op 16-jarige leeftijd schreef Charlotte Link haar eerste roman, ‘Die schöne Helena’, die op haar negentiende werd uitgeven.

 

ISBN 9789401621281 | Hardcover | 276 pagina's | Uitgeverij Xander | februari 2024

© Marjo, 7 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

OnderstroomOnderstroom
Linda Jansma

Het is twee jaar geleden maar natuurlijk vergeet je als moeder niet wat voor vreselijks er is gebeurd als je dochter nooit meer thuis zal komen. Insa, pas 16 jaar oud, is in het water teruggevonden. Wat is er met haar gebeurd?

 

Het verdriet heeft een flinke deuk geslagen in het huwelijk van Hester en Gerlof. Door alle ellende ging het bovendien stukken slechter met de zeilschool die ze samen runden. En de andere twee kinderen, Silke en Jort, zijn er ook niet ongeschonden uit gekomen.
Gerlof is definitief vertrokken, hij liet Hester alleen met de problemen. Gelukkig zijn Jort en Silke ook erg betrokken met de zeilschool en langzaam krabbelen ze weer op. Ook hebben ze steun aan de werknemers, waaronder terreinmeester Menno, en de instructeurs Thymen, Roelie en Felix.

Timo was het vriendje van Insa, hij was er om te leren zeilen. Natuurlijk ging de verdwijning van Insa ook hem niet in de kouwe kleren zitten en hij komt nu pas terug, mede onder druk van zijn vader Jelmer.

 

En dan wordt er opnieuw een meisje in het water gevonden. Is het dezelfde dader? Maar wat is de link dan?
Hester zou ook graag weten wat er precies gebeurd is. Weet Timo er meer van?


Naast al deze spanningen heeft Hester ook nog twee aanbidders. Maar heeft ze eigenlijk niet genoeg aan haar hoofd?

 

Na een proloog wordt het verhaal vooral verteld vanuit Hester, als ik-persoon, met steeds vooraf een stukje waarin ze vertelt over het verleden. Er zijn enkele hoofdstukken waarin Timo de hoofdpersoon is. Omdat hij goed bevriend was met Hesters dochter komen we meer te weten over wat er gebeurd is. Want hij was er bij, haar moeder niet.

 
Een fraai psychologisch verhaal, natuurlijk met veel spanning er in en zoals dat hoort met een verrassende ontknoping. Maar vooral het inzicht dat je krijgt in de personages is heel mooi gedaan.
Enne, en passant leer je van alles over zeilen…

 

Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema.
Inmiddels heeft Linda dertien titels op haar naam staan, waaronder de bestsellers Kwetsbaar en Verbroken. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald.

ISBN 9789461098696 | Paperback| 350 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | februari 2024

© Marjo, 3 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Terug naar de kust (graphic novel)Terug naar de kust (Graphic novel)
scenario : Ahmad Resh
Illustraties: Mathieu Schellekens

 

Het verhaal gaat over Maria, die – niet voor niets – besluit het kind dat ze draagt weg te laten halen. Haar relatie is niet echt stabiel te nomen, en ze heeft al twee kinderen.
Ook besluit ze haar relatie te beëindigen.
Maar dan ontvangt ze anonieme briefjes en een pakje met een akelige inhoud.

Ze lijkt niet aan deze stalker te kunnen ontkomen, waar ze ook is,  hij of zij vindt haar.
Natuurlijk verdenkt ze haar ex, maar die ontkent in alle toonaarden.

Maar wie kan het dan zo slecht met haar voorhebben?

Om aan alle ellende te ontkomen besluit ze met de kinderen naar haar zus te gaan, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont.
Maar het gaat steeds slechter met haar en haar zus schakelt een bevriende psychiater in.

Is Maria gek aan het worden?

 

Het boek is twintig jaar geleden verschenen. Niet deze graphic novel natuurlijk, die is nieuw. En – heel bijzonder! – getekend door de zoon van Saskia Noort, die het boek schreef, al die jaren geleden.
Aan het verhaal is niets veranderd, maar je kan met tekeningen zoveel meer emoties weergeven. En dat gebeurt dan dus ook.
Er zijn af en toe dan ook schokkende beelden, het is tenslotte een thriller.
Omdat er regelmatig gewisseld wordt tussen heden en verleden moet je als lezer goed opletten.

 

ISBN 9789044365467 | paperback | 208 pagina's | Uitgeverij the House of Books| februari 2024

© Marjo, 26 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De nieuwkomerDe nieuwkomer
2. De kliniek
Martine Kamphuis

Sanne Molenaar werkt nog steeds in de tbs-kliniek (zie De Kliniek deel 1).
Karel, de collega met wie ze goed overweg kan, is teruggekomen ook al was hij met pensioen. Er is namelijk een onderbezetting en op een tbs-kliniek heb je niet te maken met makke lammetjes: ieder paar handen is welkom!
Maar hij is geen hoofd meer, dat is Annabella. Nieuwe bezems vegen schoon: hier waait duidelijk een andere wind. Sanne is er nog niet helemaal uit of ze het een verbetering vindt. Maar ze kan kiezen: blijven en zich erbij neerleggen of aan andere baan zoeken.

 

Dat tweede idee lonkt wel erg, want ze voelt zich vaak niet veilig in de kliniek.
Er gebeuren dingen die persoonlijk op haar gericht lijken. Die ene patiënt, veroordeeld wegens zedendelicten, probeert haar geregeld in een hoek te duwen. Gelukkig is er meestal op tijd hulp, maar ze is bang dat het een keer fout afloopt. Dus vindt ze het niet pluis als ze in haar eentje de medische dienst moet draaien. Ze zouden dat met z’n tweeën moeten doen, maar zoals gezegd; tekort aan personeel.
Ze is daar kwetsbaar, want de patiënten zijn meestal goed op de hoogte. Sanne schakelt dan de portier in en zijn er camera’s. Maar lekker voelt het niet.

 

Dan is er die ene patiënt die niet door haar behandeld wil worden. Wat zit daar achter? Ze komt met haar vragen terecht bij Wynona Post, die de lezer kan kennen van een eerdere serie thrillers.

 

Ook privé speelt er van alles. Ze is begonnen aan een relatie met David, en dat loopt niet zo lekker.
En wat is er met Karel, die al een hele tijd niet is komen werken?

 

Problemen genoeg dus. Soms wel een beetje vedel. Gebeurt dit allemaal echt in een tbs-kliniek? Pff.
Aar Martien Kamphuis is zelf psychiater en doet haar best om de wereld waar ze over schrijft zo realistisch mogelijk te houden. Dus: zo’n kliniek is geen veilige omgeving, zeker niet voor een vrouw!
Nu is Sanne niet zomaar voor een gat te vangen…

 

'Weet je nog dat stokpaardje van Karel Habets over de overeenkomsten tussen tbs-ers en de rest van de mensheid? Dat de onderliggende angsten en onzekerheden hetzelfde zijn? Dat het belangrijkste verschil is dat het bij gewone mensen naar binnen slaat als er iets wringt, terwijl onze patiënten het op anderen afreageren?'

 

Hoewel het dus vanwege het realistische element een eng verhaal is, weet Kamphuis het overtuigend te brengen. En spannend. Machtsspelletjes, intimidatie, chantage en manipulatie, het komt allemaal voorbij.
Een psychologische thriller, die je ook als standalone kunt lezen.

 

Martine Kamphuis (1963) werkt als psychiater/psychotherapeut en verwerkt haar vakkennis in haar boeken. Sinds ze in 2006 debuteerde met de psychologische thriller Vrij, zijn er nog zeven titels voor volwassenen verschenen.

ISBN 9789461098160 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime compagnie | februari 2024

© Marjo, 23 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Åland - wraakÅland - wraak
Jacob Noordland 2
Jaap Jonker


Na de mislukte poging om de Åland-eilanden in te nemen (dit verhaal wordt verteld in het eerste deel) is de leider van die actie gedegradeerd. Zijn auto met chauffeur is hem afgenomen en zijn luxe woning moest hij ook verlaten.
Deze man, Mikhail Kuznetsov, wil wraak.


Op eigen initiatief gaat hij terug naar Åland. Hij heeft medewerkers gecharterd: de zussen Gintare en Grazyna plegen plofkraken, tot verbijstering van de inwoners. Op hun eiland? Plofkraken? En dan wordt ook nog de geldauto overvallen, die onderweg is naar Mariehamm, de hoofdstad. Een van de chauffeurs blijkt door Kuznetsov ingehuurd. De andere overleeft de overval niet.
Het zal niet bij deze dode blijven.


Het duurt even, maar Eeva Loitonen, die op de zaak wordt gezet, ontdekt het verband tussen de slachtoffers. En weet dan dat ze zelf ook op de lijst staat! Net als die Hollander die tijdens een vakantie op het eiland assisteerde bij het verhinderen van de overname door Rusland.
Hoofdinspecteur Jacob Noordland speelt overigens zijn belager in de kaart: hij komt voor een Europolconferentie naar Turku, en dat is dichtbij
Åland. Ook al wil zijn vrouw dat niet, Jacob bemoeit zich wel met de nieuwe zaak; Er verdwijnen mensen, en een van hen is Eeva!


Als lezer weet je meer dan het politieteam, omdat de zussen en hun baas gevolgd worden. Dat doet niets aan de spanning af, want de Russen moeten niet onderschat worden! Ook zijn er wat privé dingetjes die een rol spelen. De zussen maken zich zorgen om hun moeder, Eeva neigt toch wel erg naar een drankprobleem en Jacob zou graag wat intiemer omgaan met zijn collega maar zijn vrouw heeft dat door.
Interessant zijn de stukjes informatie over de
Åland-eilanden, en voor in het boek bevindt zich een kaart, zodat je de omzwervingen kunt volgen.


Jaap Jonker (1956) was stuurman bij de koopvaardij en operationeel officier bij de Koninklijke Marine.
Doelwit Åland (2022) was zijn debuutthriller, gevolgd dus door Åland wraak. Of er nog een derde deel komt laat hij in het ongewisse.


ISBN 9789493192805 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | januari 2024

© Marjo, 3 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Een piepklein vogeltjeEen piepklein vogeltje
Wim Bender


Het is april 2002. De bel gaat bij Sibranda Kotten. Als ze de deur open doet staat er niemand…
Maar binnen in de keuken blijkt wel een onbekende man te staan. Hij is onherkenbaar, hij heeft een motorhelm op.
Het loopt niet goed af: Sibranda zal nooit meer hockeyen en raakt ook geestelijk in de vernieling.


Gerda Goedgebuure wordt op de zaak gezet. Ze komt net van de politieacademie, is (nog) gedreven. Maar er wordt geen dader gevonden en Gerda moet aan andere zaken gaan werken.
Onopgelost belandt de zaak op een grote stapel.


Nog geen jaar later is een senator van de SP het slachtoffer van een overval in Den Haag. Zijn knie is zwaar beschadigd. Ook deze zaak belandt op de stapel onopgeloste zaken.
In hetzelfde jaar, opnieuw op een andere plek, is de burgemeester van een stadje in Drenthe de pineut. Zij zal haar functie lange tijd niet kunnen uitoefenen.
En ook hier: geen dader te bekennen.


Wat verbindt deze zaken met elkaar? Want dat er een verband is, dat is voor de lezer duidelijk. Maar doordat de zaken niet gelinkt worden – andere locatie, niet helemaal dezelfde modus operandi – dreigen de mishandelingen onopgelost te blijven.


Maar dan bezoekt Gerda in 2012 een symposium waarbij zij een voordracht houdt over moderne opsporingstechnieken. Daarbij haalt ze als voorbeeld de zaak aan van Sibranda, een voorval dat haar nooit losgelaten heeft.
En de volgende dag hoort ze van een collega over een soortgelijk voorval.
Eindelijk gaat het balletje rollen…

Een fijne psychologische thriller!
Het verhaal wordt langzaam opgebouwd om tenslotte wat abrupt te eindigen.
Er is sprake van een klein vogeltje natuurlijk, en er zijn veel mensen bij betrokken. Het is heel prettig dat er steeds wordt gerecapituleerd, waarbij ook meegenomen wordt wat er intussen al ontdekt is.
Daarnaast volgen we Gerda in haar persoonlijke leven en het is hier (gelukkig) maar zeer de vraag of zij een rol zou spelen in een eventueel tweede boek, zoals bij veel speurders het geval is…

Wim Bender was onderwijspsycholoog bij de Faculteit der Medische Wetenschappen, Hij publiceerde artikelen en boeken over medisch onderwijs in het algemeen, over (voortgangs)toetsing en over oncologie-onderwijs. Sinds zijn pensionering is hij gaan schrijven.

 

ISBN 9789463656092 | Paperback | 248 pagina's | Uitgeverij Elikser | januari 2024

© Marjo, 28 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

NadorstNadorst
Marly van Otterloo


Het begint allemaal vrij rustig. Liset Bloem geeft al zo’n tien jaar de cursus alcohol en verkeer. Die is bedoeld voor mensen die zijn gepakt met een slok op achter het stuur. Ze is er best goed in denkt ze, maar de nieuwe groep stelt haar wel voor uitdagingen.


Acht cursisten heeft ze, vijf mannen, drie vrouwen. Maar de eerste lesdag begint al met een verrassing. Een van de cursisten komt het lokaal in, kijkt rond en vertrekt hals over kop weer! Ze zien hem niet meer terug.
De volgende verrassing is als ze ‘s avonds bezoek krijgt van de politie, die alles wil weten wat er gebeurd is die dag. Ze willen niet vertellen wie, maar een van de cursisten is om het leven gekomen. En blijkbaar niet op normale wijze.


De cursus bestaat uit een hele lesdag, met daarna twee dagdelen verspreid over een paar weken, met als afronding privégesprekken.
Niet alleen hebben de deelnemers allemaal een andere instelling, een ander leven en is niet iedereen even gemotiveerd, er blijken onderlinge verbanden te bestaan. En na die eerste dag neemt dat nog toe.

Liset heeft zelf ook problemen thuis, waar ze eigenlijk niets over wil zeggen. Maar geheimen zijn er om onthuld te worden, dat blijkt al snel.
Natuurlijk wil ze graag weten wat er gebeurd is, wie het slachtoffer is en waarom. Heeft de politie ook haar als verdachte op het oog?
Wat is hier gaande?
Dat willen wij als lezer natuurlijk ook weten!


Het boek bestaat uit twee gedeelten: in het heden gaat het over de misdaad, en het onderzoek daarnaar. Het verhaal over wat er aan vooraf ging krijgen we ook voorgeschoteld, aan de hand van de individuele personages.
Zo vallen langzaam de draadjes samen, met op het einde nog een bijzondere ontknoping!

Marly van Otterloo (Den Haag, 1953) werkte als organisatie-adviseur/trainer en creatief therapeut, maar het schrijven bleek het schot in de roos. Na verschillende artikelen in kranten en tijdschriften, verschenen een reeks kinderboeken, diverse scenario’s en drie romans.
‘Nadorst‘ valt in het genre Cosy crime, dat staat voor misdaad met een knipoog, waarbij spanning niet het belangrijkste is.

ISBN 9789461098122 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | januari 2024

© Marjo, 23 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De overstromingDe overstroming
Blackwater 1
Michael McDowell

 

Alabama, 1919.
Perdido is een kleine stadje gelegen aan de rivier de Bl;ackwater. Dit voorjaar overstroomt de rivier. Dat is niet de eerste keer, maar dit keer is de wijk Baptist Bottom, het laagste gedeelte is van deze gemeente, volledig blank gezet.
De bewoners zijn gedwongen de paasdagen elders door te brengen.


Als Oscar Caskey, telg van een rijke familie die eigenaar is van bossen en houtzagerijen, met zijn zwarte knecht Bray polshoogte gaat nemen in het overstroomde gebied, ontdekken ze tot hun verbazing dat niet iedereen weg was!
In het hotel roept een jonge vrouw om hulp. Die ze natuurlijk verlenen. Zo komt een onbekende vrouw in hun leven. Het duurt niet lang voor deze Elinor Dammert alle mannen en de meeste vrouwen ingepalmd heeft.


De moeder van Oscar, Mary-Love is een van de weinigen die haar niet vertrouwt. Maar ook zij kan niet tegen deze vrouw op, al doet ze nog zo hard haar best haar op alle mogelijke manieren tegen te werken. Het draait uit op een machtsstrijd tussen Mary-Love en Elinor, waarbij de laatste in het voordeel is.
De bewoners hebben namelijk geen idee wie – of wat - ze binnen gehaald hebben in hun gemeenschap, Elinor weet dat heel goed te verbergen.
Zij past als vrouw eigenlijk heel goed. In Perdido luisteren de mannen namelijk naar de vrouwen. Misschien weten ze het af en toe te doen voorkomen alsof zij als man het voor het zeggen hebben, maar meestal lukt zelfs dat niet.


De Overstroming is het eerste deel in de Blackwater-serie, die voor het eerst verscheen in 1983.
De complete serie verschijnt in 2024 eindelijk in het Nederlands.
Het is horror, en valt onder het Southern gothic horrorgenre. Voor de goede verstaander is er van alles gaande maar expliciete scenes kom je nauwelijks tegen.
Voor wie de boeken kent van Thomas Olde Heuvelt, die een voorwoord schreef: dat genre zo’n beetje. Het verhaal kabbelt zelfs een beetje, wordt nauwelijks echt spannend.


Michael McDowell (1950, Alabama) is jong overleden: in 1999. Hij was romanschrijver en scenarioschrijver. Zijn bekendste werk is het scenario voor de Tim Burton-film Beetlejuice.


ISBN 9789401621250 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Xander | januari 2024
Vertaald uit het Engels door Jeske Nelissen

© Marjo, 23 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

LeegteLeegte
Ilona van Hilst


Na een nogal confronterende - en veelbelovende - proloog, die zich in 1985 afspeelt, begint het verhaal in 2016 met een vakantie in Zweden. Twee gezinnen verblijven er in een huis dat ze gehuurd hebben van een vriendin, Marianne. Het huis is van diens man, die het opgeknapt heeft maar er niet wilde wonen.
Mariska en Elvira zijn beide werkzaam in de zorg, en dat was Marianne ook, voor ze met haar man naar Zweden vertrok.


Ze zijn nog maar nauwelijks geïnstalleerd als Sofia, de elfjarige dochter van Diego en Elvira, niet terugkomt uit het bos waar ze met haar broertje was.
Uitgebreide zoektochten leverden niets op: Sofia was en bleef spoorloos.


Weer thuis in Nederland moet het gezin weer een weg zien te vinden, wat moeilijk is.
Maar dan, zes jaar na de verdwijning van Sofia verdwijnt opeens Mariska. Zij was de moeder van het andere gezin. Ook na haar verdwijnen worden er nauwelijks sporen gevonden. Haar man Patrick, moet onder ogen zien dat ze hen gewoonweg verlaten heeft. Maar dat kan hij niet geloven!


De ellende is nog niet voorbij: uit ieder gezin wordt een zoon zwaar ziek, tot op name in het ziekenhuis.
Patrick legt zich er niet bij neer en probeert zelf de oplossing te vinden.


De afloop is enigszins ongeloofwaardig. Nu is de schrijver de baas, en kun je als lezer alleen maar meegaan in diens fantasie, maar hm…
Je wilt als lezer de oplossing kennen, je wilt weten wat er precies gebeurd is, dus laat het maar over je heen komen.
En dan heb je toch een paar uurtjes leesplezier gehad.


Ilona van Hilst (Uithoorn) werkte bij ING als teamleider en gecertificeerd projectmanager in de IT, totdat in 2013 haar functie verviel. Ze ging reizen en schrijven. Haar eerste thrillers kwamen op de markt onder eigen beheer, Costa Blanca (2016) en Vermist (2016).
Daarna volgden de thrillers Oogvocht (2019) en De Uitweg (2020), die uitkwamen via een uitgever (Batavia).


ISBN 9789493244344 | Paperback | 303 pagina's | Uitgeverij September | december 2023

© Marjo, 20 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

AfgeschrevenAfgeschreven
Angelique Haak

Sasja Winters is de schrijfster van een serie thrillers, de Maasstadmoorden. De reeks was erg succesvol maar Sasja wilde geen vervolg schrijven, wat ze er in beschreef had haar ook zelf heel erg bij de keel gegrepen, zo gruwelijk waren de moorden.
Maar de feelgoodroman die ze daarna schreef, had alleen maar slechte kritieken en haar uitgever dringt er op aan: schrijf een vervolg!


Nu had ze met die uitgever eigenlijk al geen goede verstandhouding, die man wilde alleen maar aan haar verdienen, en wilde niet begrijpen dat het voor Sasja klaar was. Ze besloot dan maar niet meer te schrijven.  Ze redt zich - met moeite - door columns te schrijven. Want
er moest wel brood op de plank, nu ze  gescheiden is.


En dan staat de politie voor haar deur – op een bungalowpark waar ze gedoogd wordt. Er is een moord gepleegd en men wees de politie erop dat het wel heel erg leek op wat Sasja beschreven had.
De dader eist dat er een vervolg geschreven wordt! Zo niet, dan zullen er meer beschreven moorden uitgevoerd worden.


Sasja’s leven wordt een nachtmerrie. Ze kan echt niet meer van dat soort boeken schrijven!
Ze heeft al genoeg moeite om van de pillen en de drank af te blijven! Die gruwel kan ze niet meer aan.
De relatie met haar ex en diens nieuwe vriendin is gespannen. De kinderen, pubers, zorgen voor problemen. Er is een nieuwe buurman op het park, die ze wel aardig vindt, maar: iets beginnen met die man dat kan ze beter maar niet doen.


‘Het is lang geleden dat hij aan een zaak werkte die zo’n puinhoop was. Het leek wel een doolhof met alleen maar doodlopende weggetjes.’


Martin en Jolanda zijn de rechercheurs die de zaak onderzoeken. Ze duiken diep in het leven van Sasja en ontdekken geheimen die ze liever verborgen had gehouden.
Maar heeft dat ook te maken met de moorden? Meervoud ja, want het blijft inderdaad niet bij die ene moord…


Pff, spannend!
Angelique Haak zit de lezer geregeld op het verkeerde been. Ze houdt de spanning goed vast door de verschillende verhaallijnen kort te houden en af te wisselen. Onder de vele personages is er ook een anonieme verteller met een tekst die cursief wordt gedrukt.


Angelique Haak (1978) debuteerde met Een nieuw begin, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs. Dit is intussen haar zesde thriller.


ISBN 9789461097576 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | december 2023

© Marjo, 14 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven