Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Angelique Haak

AfgeschrevenAfgeschreven
Angelique Haak

Sasja Winters is de schrijfster van een serie thrillers, de Maasstadmoorden. De reeks was erg succesvol maar Sasja wilde geen vervolg schrijven, wat ze er in beschreef had haar ook zelf heel erg bij de keel gegrepen, zo gruwelijk waren de moorden.
Maar de feelgoodroman die ze daarna schreef, had alleen maar slechte kritieken en haar uitgever dringt er op aan: schrijf een vervolg!


Nu had ze met die uitgever eigenlijk al geen goede verstandhouding, die man wilde alleen maar aan haar verdienen, en wilde niet begrijpen dat het voor Sasja klaar was. Ze besloot dan maar niet meer te schrijven.  Ze redt zich - met moeite - door columns te schrijven. Want
er moest wel brood op de plank, nu ze  gescheiden is.


En dan staat de politie voor haar deur – op een bungalowpark waar ze gedoogd wordt. Er is een moord gepleegd en men wees de politie erop dat het wel heel erg leek op wat Sasja beschreven had.
De dader eist dat er een vervolg geschreven wordt! Zo niet, dan zullen er meer beschreven moorden uitgevoerd worden.


Sasja’s leven wordt een nachtmerrie. Ze kan echt niet meer van dat soort boeken schrijven!
Ze heeft al genoeg moeite om van de pillen en de drank af te blijven! Die gruwel kan ze niet meer aan.
De relatie met haar ex en diens nieuwe vriendin is gespannen. De kinderen, pubers, zorgen voor problemen. Er is een nieuwe buurman op het park, die ze wel aardig vindt, maar: iets beginnen met die man dat kan ze beter maar niet doen.


‘Het is lang geleden dat hij aan een zaak werkte die zo’n puinhoop was. Het leek wel een doolhof met alleen maar doodlopende weggetjes.’


Martin en Jolanda zijn de rechercheurs die de zaak onderzoeken. Ze duiken diep in het leven van Sasja en ontdekken geheimen die ze liever verborgen had gehouden.
Maar heeft dat ook te maken met de moorden? Meervoud ja, want het blijft inderdaad niet bij die ene moord…


Pff, spannend!
Angelique Haak zit de lezer geregeld op het verkeerde been. Ze houdt de spanning goed vast door de verschillende verhaallijnen kort te houden en af te wisselen. Onder de vele personages is er ook een anonieme verteller met een tekst die cursief wordt gedrukt.


Angelique Haak (1978) debuteerde met Een nieuw begin, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs. Dit is intussen haar zesde thriller.


ISBN 9789461097576 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | december 2023

© Marjo, 14 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het verkeerde meisjeHet verkeerde meisje
Angelique Haak

‘Ik was, zoals ze dat zeggen, op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Zo zou ik dat zelf voorheen ook gezegd kunnen hebben. Nu vind ik werkelijk alles aan dat zinnetje verkeerd. Ik was op de juiste tijd op de juiste plaats!’


Helaas bevindt Amelie zich als ze deze gedachte heeft, wel degelijk op de verkeerde plek! Ze is ergens waar het stikdonker is en ijskoud. Ze vindt geen uitgang, en zal maar al te gauw ontdekken dat degene die haar daar opgesloten heeft ook helemaal niet van plan is haar vrij te laten. Ook niet als ze het vermoeden heeft dat zij ‘het verkeerde meisje’ is.
Of gaat het hem om losgeld? Haar vader is rijk. Zit haar echtgenoot er misschien achter? Ze heeft hem net laten weten dat ze wil scheiden en ze weet dat hij diep in de schulden zit en dat dus niet wil.
Maar verkeerd meisje of niet: ze is niet van plan zich zomaar aan die man met de bivakmuts over te geven! Ze zoekt een uitweg!


In de andere verhaallijn spreekt de dader. Het moet een intelligent persoon zijn, als je zijn beschouwingen leest over hoe het komt dat iemand vervalt tot crimineel gedrag. Is het jong aangeleerd? Is het aangeboren? Een combinatie?
Hij vertelt het verhaal over zijn eenzame jeugd, met zijn vader, een politieman, op de boerderij. De moeder is verdwenen.


Het boek is opgebouwd uit drie delen waarbij het eerste zowat de helft van het boek beslaat. Dat is het stuk met de twee verhaallijnen die niet synchroon in de tijd verlopen, maar die wel onmiskenbaar in elkaar haken. Dat is heel knap gedaan!
Dat deel een ineens ophoudt is verwarrend: wat komt er dan nog na dat eerste stuk?
En dan is er zoals gezegd nog een derde deel. En een epiloog. Angelique Haak maakt het de lezer niet makkelijk.


Naast deze boeiende en verrassende opbouw, zit het verhaal ook stilistisch keurig in elkaar, geen overbodige, maar wel rake beschrijvingen.
Het knappe van deze thriller is dit: waar de meeste thrillers vanuit een plot toewerken naar een – meestal - goede afloop, pakt Angelique Haak dat anders aan. Heel anders! Ze zegt dan ook ergens: ’Alleen in slechte misdaadverhalen worden op de laatste bladzijden altijd alle losse eindjes afgewerkt’.


Angelique Haak laat de lezer zweven in het ongewisse. Steeds word je op een verkeerd been gezet, denk je te zien hoe het zit, blijkt dat helemaal niet te kunnen! Verrassende plotwendingen dus, en een verhaal dat soms best luguber is, zodat je even naar adem moet happen. Tegelijk wil je natuurlijk doorlezen!
Bedenk wel: dit is een thriller die zeker niet voor softies geschreven is!


Angelique Haak (1978) volgde een opleiding tot schoonheidsspecialiste/nagelstyliste en werkte als administratief medewerkster. De stap om te gaan schrijven was dus een flinke stap, maar die leidde al bij haar debuutthriller Een nieuw begin, tot een nominatie voor de Schaduwprijs. Het verkeerde meisje is haar vijfde thriller.
Een mooie uitgave: niet goud op snede, maar wel geel. En een mooie omslag.


ISBN 9789461096159 | paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Crime Compagnie| juni 2022

© Marjo, 3 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven