Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Marianne en Theo Hoogstraten

De schaduwkoninginDe schaduwkoningin
Marianne en Theo Hoogstraten

‘Het waren twee coningskinderen,
Si hadden malcander so life,
Si conden bi malcander niet comen,
het water was veel te diep
Si nam hem in haer armen,
Si custe hem voor sijn mont.’


Voor wie niet zo bekend is met de geschiedenis rond de elfde eeuw wordt aangeraden om eerst het voorafgaande deel ‘Dans om de troon’ te lezen. Er is wel een korte inhoud voor dit boek begint, maar het is makkelijker te volgen als je weet wie wie is en wat er allemaal al gebeurd is.
Waar ‘Dans om de troon’ stoelde op het wandkleed van Bayeux, is in ‘De Schaduwkoningin’ het vers over de koningskinderen de basis. Mooi is dat achter in het boek wordt verteld welke personages historisch verantwoord zijn en welke de schrijvers erbij verzonnen hebben.


De feiten: In 1066 veroverde Willem I, ook Willem de Veroveraar of Willem de Bastaard genoemd (1018-1087),  Engeland en diens troon bij de Slag bij Hastings, waarbij hij Harold Godwinson versloeg, die nog maar net koning van Engeland was, na allerlei troonopvolgingsproblemen in Engeland.
Willem is gehuwd met Mathilde van Vlaanderen. Na Hastings moest Willem zijn aandacht verdelen over Normandië en Engeland en beslissingen nemen over zijn opvolging in beide gebiedsdelen.


Hier doet de fictie zijn intrede. Isa van Winchester, oomzegger van Willem I heeft in het voorafgaande verhaal zodanig het vertrouwen van haar oom gewonnen dat hij haar nu aanwijst als plaatsvervanger van Mathilde, die nog in Rouen blijft. Isa regelt de lopende zaken in Engeland. Zij is gehuwd met Garvin van Winchester. Hun zoon Arthur is van koninklijke bloede doordat zijn beide ouders afstammen van een koning.
Mathilde ziet Isa als bedreiging. En als zij geruchten hoort dat er in het hof van Isa een vondeling was die van koninklijke bloede zou zijn, begint de jacht. Waar is dat kind gebleven?


Ook denkt zij – terecht overigens – dat Isa weet wie het kind is, en dat zij bepaalde plannen heeft die Mathilde niet zinnen. Het draait om de troonopvolging van Willem. Mathilde wil natuurlijk dat de zonen die zij samen met Willem heeft in aanmerking komen, liefst Robert. Maar juist hij heeft ruzie met zijn vader, en het kost Mathilde moeite om dat recht te breien.


Intussen groeit de vondelinge op tot een moedige eigenzinnige jongedame: Elvina. Zij is opgevoed door lady Ashley, die het geheim altijd goed heeft weten te bewaren. Elvina en Arthur zijn twee handen op een buik, hun toekomst lijkt vast te staan.
Tot zij op een dag bij een oude zieneres komen, die hen een voorspelling doet: het vers over de koningskinderen. Beide jongeren nemen aan dat zij dat niet zijn, Elvina is immers niet van koninklijke bloede?
Als het geheim dreigt uit te komen zijn zij hun leven niet meer zeker…

Gekonkel en intriges aan een vroegmiddeleeuws hof, daar kan je vele kanten mee uit. Als je dan ook nog zorgt dat de achtergrond klopt, en de gave van het schrijven hebt, om er de juiste dosering spanning, humor en romantiek bij te doen: succes verzekerd!
Als extraatje spelen de dames de hoofdrol in dit boek!


Het echtpaar Hoogstraten schreef eerder jeugdboeken en krimi’s, maar dit genre, spannende boeken gebaseerd op historische feiten, beheersen zij - zoals gezegd - ook uitstekend!


ISBN 9789461095152 | paperback | 300 pagina's | Uitgeverij De Crime Compagnie | april 2021

© Marjo, 4 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven