Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jochem de Jong


Het Lotsoffer
Jochem de Jong

In de stad Irulhar hangt de bevolking Therias, de god van de schepping aan. Dat geldt ook voor Arahn Fionas. Hij is priester-leerling en stelt zijn leven in dienst van de god. Hoe hij dit moet rijmen met zijn grote liefde voor zijn vriendin Amber weet hij nog niet maar gedienstig en toegewijd is Arahn zeker.

Sinds Therias heerst over Irulhar wonen zijn tegenstanders in stammen verdeeld over het land. Onder deze mensen bevindt zich Jorg Ildrum. Hij behoort tot de hertenstam en wordt de nieuwe veldheer. Wanneer Jorg de stamleden moet overtuigen van zijn leiderskwaliteiten krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. De god van de strijd, Mergh, helpt hem. Jorg blijkt over speciale gaven te beschikken wat hem een machtig leider maakt. Deze speciale gaven brengen Jorg overwinning maar jagen hem ook angst aan. Het zijn geen gaven die bij een mens horen.

Een oorlog tussen de aanhangers en tegenstanders van Therias staat op het punt van uitbreken. Jorg zal zijn nieuwbakken leiderschap tot in de puntjes moeten beheersen om zijn volk van de ondergang te redden. Arahn raakt in grote verwarring wanneer blijkt dat zijn vader lid is van een verzetsgroep. De waarheid die hem is voorgehouden blijkt niet te kloppen en voor Arahn het weet neemt zijn leven een compleet andere wending. Wanneer vervolgens de goden zich in de strijd mengen lijkt de hoop op een goede afloop vervlogen. Van zowel Jorg als Arahn wordt een onmogelijk offer gevraagd.

Jorg wordt beschreven in de ik-vorm en Arahn in de hij-vorm. Een opvallende keuze wat in eerste instantie doet vermoeden dat Arahn een minder grote rol in het boek zal innemen. Beide personages krijgen echter evenveel aandacht hoewel de lezer vanwege de gebruikte ik-vorm wat meer binding met Jorg krijgt. Jorg en Arahn zijn wat leven en opvattingen betreft elkaars tegenpolen maar naarmate het boek vordert blijken ze steeds meer overeenkomsten te hebben.

Er wordt heel wat afstreden in het boek en diverse bondgenootschappen worden aangegaan.  De vele gevechten volgen elkaar in hoog tempo op waardoor ik soms de draad kwijtraakte en het me even onduidelijk was welke strijd er precies gestreden werd. De ravage, de doden en gewonden worden uitgebreid en met enthousiasme beschreven. Gelukkig biedt het boek ook ruimte voor romantiek zodat het niet allemaal te eenzijdig en te bloederig wordt. Het Lotsoffer is een net geschreven boek met veel aandacht voor detail. Een boek voor de liefhebber van fantasy-verhalen over goden en de strijd tussen volkeren.

ISBN 9789460860256 | Paperback |  295 pagina’s| Uitgeverij Zilverspoor | april 2011

Annemarie, 3 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven