Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Thomas Rydahl

De man met de negen vingersDe man met negen vingers
Thomas Rydahl


Er staat een auto op het strand van Fuerteventura, een zwarte Volkswagen Passat. Een politieman markeert het met een afzetlint. Een grote camera flitst terwijl er foto’s van een doos met papieren, oude kranten misschien, op de achterbank van het voertuig worden gemaakt. Het toegestroomde publiek staat op een kluitje in de stromende regen. Het geheel biedt een trieste aanblik.


Ook Erhard Jorgenson is op het tumult afgekomen. Samen met zijn jonge vrienden Beatriz en Raúl kijkt hij toe. Hoe is de auto op het strand beland? Heeft iemand het van de helling naar beneden gerold? Was het de bedoeling dat de auto in zee zou verdwijnen? Al snel besluit het drietal te vertrekken. De activiteiten op het strand hebben iets macabers.


Enkele dagen later wordt Erhard door politieman Bernal benaderd. Hij heeft een vel papier met daarop een onduidelijke tekst bij zich. De inkt is grotendeels vervaagd. Bernal wil weten of het om een Deense tekst gaat. Erhard stelt zich terughoudend op. Kunnen ze niemand anders zoeken? Kort geleden werd hij nog door Bernal ondervraagd. Erhard was getuige van een eenzijdig, dodelijk, ongeval en Bernal vermoedde dat hij op de plek van het ongeval een dure ring had opgeraapt. Erhard ontkende. Het ging hem immers helemaal niet om de ring maar om de vinger die op de grond lag. Het lag als een soort geschenk op Erhard te wachten. Nu koestert hij de vinger. Het is alsof hij eindelijk weer compleet is. Een man met tien vingers in plaats van negen.


Bernal neemt geen genoegen met Erhards weigering. Het is belangrijk dat de krantensnippers vertaald worden. Ze zijn in de auto op het strand aangetroffen. Uiteindelijk vertrouwt Bernal hem toe dat de doos niet enkel met oude kranten was gevuld. Er lag een jongetje in de doos. Een baby van hooguit drie maanden oud. Honger is het kindje fataal geworden. Erhard is verbijsterd.


De zaak grijpt Erhard behoorlijk aan. Wie heeft het kind op het strand achtergelaten? Wie is zo harteloos geweest een hulpeloos kind uit te hongeren? Al snel heeft de politie de moeder van het dode jongetje gevonden. Erhard vertrouwt het echter niet. Wanneer hij ontdekt dat een prostituee en flinke som geld heeft gekregen om zich als moeder van het kind op te werpen, krijgt zijn vertrouwen in de politie een grote knauw. Hij besluit de werkelijke moeder van het kind op te sporen. Hij wil weten wat er gebeurd is en waarom het kind moest sterven.


De man met negen vingers is het debuut van de Deen Thomas Rydahl (1974). Het boek viel onmiddellijk in de prijzen. De setting is totaal anders dan die van de gemiddelde Scandinavische thriller. Het verhaal speelt zich af op het eiland Fuerteventura, dat bij de Canarische eilanden hoort. Erhard Jorgenson, die bijna zeventig is, woont er al zo’n zeventien jaar.


Waarom is Erhard zo geobsedeerd door het tragische sterfgeval? Is het soms omdat hij jaren geleden als een dief in de nacht zijn gezin verliet en naar het afgelegen eiland vluchtte? Sindsdien leeft hij een uiterst sober, armoedig, bestaan. Van het weinige geld dat hij als taxichauffeur verdient, stuurt hij het grootste deel naar zijn gezin in Denemarken. Meer contact is er niet. De mensen op het eiland noemen hem Heremiet. Een naam die goed bij het kluizenaarsbestaan van Erhard past.


Vlak na de vondst van het babylijkje gebeurt er nóg iets dat Erhards bestaan overhoopgooit. Hij treft Beatriz zwaargewond aan. Raúl is spoorloos verdwenen. Beatriz prevelt iets voor ze het bewustzijn verliest, waarop Erhard een wonderlijk besluit neemt.


Het verhaal in De man met negen vingers moet even op gang komen maar daarna wordt je als lezer als het ware door de wereld van Erhard omhuld. Zijn onderzoek vordert moeizaam. Erhard is geen speurder maar een oude man met een hoofd vol muizenissen. Een man die gekweld wordt door schuldgevoel. Op geheel eigen wijze sprokkelt Erhard informatie bij elkaar. Hij wordt steeds creatiever en steeds brutaler. Zonder dat hij het doorheeft, is hij op het eiland het gesprek van de dag.


De auteur weet de personages en het eilandleven in dit prachtige, melancholische verhaal levensecht te beschrijven. Het was alsof ik op een holletje achter Erhard aanliep, zag wat hij zag en voelde wat hij voelde. Wat een formidabel debuut!


ISBN 9789044535112 | paperback | 575 pagina's| Uitgeverij De Geus | mei 2016
Vertaald door Ingrid Hilwerda

© Annemarie, 4 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven