Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Petros Markaris


altNachtvlinder
Petros Markaris

Commissaris Kostas Charitos is zo onlosmakelijk met zijn werk verbonden dat het zich zelfs op zijn vakantieadres aan hem opdringt. Een aardbeving op het Griekse vakantie-eiland waar Kostas samen met zijn vrouw Adriani verblijft, heeft de laatste rustplaats van een nog onbekende man verstoord. De man is vermoord en daarna door zijn moordenaars begraven met de bedoeling hem voorgoed te verbergen. Door de aardbeving is hij onbedoeld tevoorschijn gekomen. De lokale politie is geen zware misdaden gewend en draagt het ontzielde lichaam aan Kostas over.

Terug in zijn woonplaats Athene kan Kostas nog een moordzaak aan zijn takenlijstje toevoegen. Een nachtclubeigenaar met de naam Konstantinos Koustas is voor zijn eigen club overhoop geschoten. Het is eigenaardig dat Koustas op het moment van de moord alleen was. Normaal gesproken zette hij geen stap zonder zijn lijfwachten. Waarom is hij zonder bescherming naar buiten gegaan?

Kostas heeft nog iets anders aan zijn hoofd. Hij kwakkelt al een paar weken met zijn gezondheid. De zeurderige pijn in zijn rug wil maar niet overgaan. Hij stelt het maken van een doktersafspraak te lang uit en belandt met een hartaanval in het ziekenhuis. Kostas is hevig geschrokken maar gunt zichzelf geen tijd om rustig uit te zieken. Wanneer hem ter ore komt dat de onbekende dode geïdentificeerd is, is het gedaan met zijn geduld. Hij peutert toestemming los om – met hartmedicatie binnen handbereik – het ziekenhuis te verlaten en enkele uren per dag te werken. 

Kostas legt een link tussen de dode nachtclubeigenaar en een aantal politici waarna hij van hogerhand de opdracht krijgt om de zaak te laten rusten. Grommend legt hij zich hierbij neer en verlegt zijn aandacht naar de dode van het vakantie-eiland. Tijdens dit onderzoek duikt de naam van de vermoorde nachtclubeigenaar echter steeds opnieuw op. Is er een verband tussen de twee slachtoffers?

Dit boek is het tweede deel in de Kostas Charitos-reeks. De botte Kostas is nog steeds geen beminnelijk type. Het feit dat hij nergens doekjes om windt, wekt niet altijd sympathie op maar is tegelijkertijd zijn sterkste kant. Kostas is iemand waar je van gaat houden, ondanks zijn nukken. Het huwelijk met zijn vrouw Adriani heeft betere tijden gekend. Ze kunnen niet met maar ook niet zonder elkaar. Regelmatig heeft Kostas het helemaal bij haar verstierd. Dagenlang is huize Charitos dan in een ijzige stilte gehuld tot Adriani bij wijze van vredesoffer gevulde tomaten maakt. Dochter Katerina maakt het in dit deel uit met haar vriend. Kostas heeft hem nooit uit kunnen staan maar vindt het onbegrijpelijk dat de relatie per telefoon is beëindigd. Wanneer Kostas ontdekt wie de nieuwe vriend van zijn dochter is, weet hij zich geen raad met de situatie.

Extra kwaliteit krijgt dit misdaadverhaal door de maatschappelijke kwesties die aan de kaak gesteld worden. Er wordt in Athene regelmatig gestaakt en met de gezondheidszorg is het twijfelachtig gesteld. Zo wordt Kostas met gillende sirenes naar het ziekenhuis gereden om vervolgens in een wachtruimte gedumpt te worden. Artsen doen hun werk beter wanneer ze van hun patiënten “envelopjes” toegestopt krijgen. Houd er hierbij wel rekening mee dat het verhaal al in 1998 voor het eerst is uitgegeven. Ook verwijst de auteur regelmatig naar de tijd dat Griekenland een dictatuur was (van 1967 tot 1973). Hoewel het verhaal alle kanten op gaat, ontspoort het niet en er komt uiteindelijk een geloofwaardige ontknoping uit de bus. Nachtvlinder is een goed politieverhaal en dat komt vooral door de goed uitgedachte hoofdpersoon Kostas Charitos.

ISBN 9789022995976 | Paperback |  376 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2012
Vertaald door Noortje Pelgrim

© Annemarie, 14 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altHet late journaal
Petros Markaris


Wanneer een Albanees stel vermoord wordt aangetroffen in hun armoedige verblijf buigt politiecommissaris Kostas Charitos zich over de zaak. In eerste instantie lijkt deze moordpartij snel opgelost. Een andere Albanees wordt opgepakt en deze bekent vrijwel meteen de moorden op zijn geweten te hebben. Opgelost. Dan vraag een journaliste, Janna Karajorgi, hem of het Albanese stel een kind had. Kostas ontkent dit. Karajorgi geeft hem de indruk dat ze meer weet maar ze is beslist niet van plan om iets los te laten. Een ongerust gevoel begint aan het brein van Kostas te knagen. Hebben ze iets over het hoofd gezien? Gaat Karajorgi met een onthulling de politiemacht voor schut zetten? Voordat de gedreven journaliste haar gouden moment in de nieuwsuitzending kan grijpen wordt ze op gruwelijke wijze vermoord. Wanneer ook de collega die ze vlak voor haar dood belde om het leven wordt gebracht is het wel duidelijk dat er iets groots gaande is. Aan Kostas Charitos de lastige taak om dit tot een goed einde te brengen. Dat de media een soort heksenjacht in gang zet helpt niet bepaald.


Dit boek maakt deel uit van de Kostas Charitos-reeks en speelt zich af in Athene. Kostas is absoluut geen sympathiek figuur. Zijn vrouw Andriani heeft het niet makkelijk met hem. Kostas doet om alles moeilijk. Niet omdat hij zijn vrouw niks gunt, integendeel zelfs, maar omdat hij bang is dat ze anders “spatjes” zal krijgen. De twee hebben een soort vast rollenpatroon ontwikkeld waardoor hun relatie standhoudt. Maar de fut is er wel uit. Spil van het huwelijk is dochter Katerina, hun oogappel. Dat dochterlief vaste verkering heeft kan hij maar moeilijk verkroppen. Niemand is  goed genoeg voor zijn allerliefste schat. Ontspanning vindt de weerbarstige Kostas in het lezen van woordenboeken en in voorspelbaarheid. Zo begint hij elke ochtend op het bureau met een kop koffie en een croissant. Ook stopt hij zonder gewetensbezwaar zaken die het daglicht niet verdragen in de doofpot. Toch is deze man de kwaadste niet. Stiekem is hij best te pruimen, zolang niemand dat maar merkt.


Op een nuchtere manier wordt dit verhaal neergezet. Zelfs de gebruikte beeldspraak is ontdaan van alle opsmuk. Dat maakt dit boek verfrissend en interessant. Vanwege deze soms haast botte stijl had ik aanvankelijk het vermoeden dat dit een echt “mannenboek” zou gaan worden maar dat viel gelukkig reuze mee. Kostas Charitos blijkt minder stoer dan hij zich voordoet en langzaam maar zeker ging ik hem, ondanks al zijn slechte eigenschappen, waarderen. Het verhaal zit goed in elkaar met een mooi doordacht plot. De lezer krijgt de nodige informatie over de dader mooi gedoseerd. Wel is het even wennen aan al die Griekse namen. Ze zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. De namenlijst achter in het boek lost dit gelukkig op. Ook wordt ons een kritisch kijkje in het hedendaagse leven in Griekenland gegund wat absoluut boeiend is.


Op de stijlvolle kaft staat dat het hier om een literaire thriller gaat. Dit is echter geen thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit. Ook komt de hoofdpersoon niet in gevaarlijke situaties terecht. Een heel goed politieverhaal is dit wel.


Auteur Petros Markaris is geboren in 1937 in Istanbul. In 1965 debuteerde hij in Griekenland met het toneelstuk Het verhaal van Ali Retzo. Andere toneelstukken volgden en ook creëerde hij televisieseries. De boeken over Kostas Charitos zijn populair in meerdere Europese landen.


ISBN 9789022995969 Paperback 312 pagina's A.W. Bruna uitgevers, juli 2011
Vertaald door Noortje Pelgrim

© Annemarie, 11 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven