Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lisa Unger

In mijn bloed


In mijn bloed
is het nieuwste boek van één van mijn favoriete auteurs, Lisa Unger. Unger schrijft spannende boeken die onder het kopje psychologische thrillers vallen. Ze trekt je langzaam aan mee in haar boeken, die op het eerste gezicht over gewone mensen gaan die gewone dingen beleven. Maar op een gegeven moment betrap je je erop dat je op het puntje van je stoel bent gaan zitten en dat het verhaal je stevig in zijn greep heeft gekregen.


Ook dit boek begint gewoon genoeg met de studente Lana Granger, die als bijbaantje gaat oppassen op een kleine jongen, Luke genaamd. Luke en zijn moeder wonen sinds kort in het universiteitsstadje The Hollows, dat al twee keer eerder de schijnbaar vreedzame setting is geweest in Unger's thrillers Breekbaar en Vriend van de duisternis. Ach, Luke is een beetje moeilijk maar Lana studeert niets voor niets psychologie. De menselijke geest interesseert haar bovenmatig. Met dit oppasbaantje roept ze echter de geesten uit haar verleden op die ze beter had kunnen laten rusten om haar zwaar bevochten toekomst niet op het spel te zetten. Een verleden waarover zij nog altijd liegt.


Manipulatie, bedrog en moord – zie hier de ingrediënten die Lisa Unger gebruikt om een puike thriller neer te zetten; eentje die je af en toe de rillingen over de rug doen lopen. Wat is de verbinding tussen Luke en Lana? Waarom drong Lana's mentor er zo op aan dat zij dit baantje aanpakte? 


Lisa Unger schotelt de lezer een superspannend verhaal voor, met goed neergezette en geloofwaardige personages. Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke rol iedereen speelt, laag voor laag worden hun onderliggende motieven afgepeld en ontvouwt zich een huiveringwekkend plot, waarbij de titel van het boek een belangrijke aanwijzing is. Lana moet haar verleden, haar leugens en haar bedrog onder ogen zien en besluiten of ze eraan te gronde wil gaan of niet. Durft zij dat aan?


In mijn bloed is een psychologische thriller van de bovenste plank. Er wordt al ruimschoots voor het eind naar de ontknoping toegewerkt zonder dat het verhaal aan spanning inboet. IJselijk goed, maar dat is kenmerkend voor de thrillers van deze gelauwerde auteur die al miljoenen trouwe fans heeft. Ze timmert niet luidkeels aan de weg, maar bouwt gestaag verder aan een indrukwekkend oeuvre, met dit boek als voorlopig laatste exponent. 


Lisa Unger
(1970) heeft als kind onder andere in Nederland en Engeland gewoond. Nu woont ze met haar man in Florida en is full-time schrijfster. Haar boeken worden gekenmerkt door een doorwrocht plot met een diepgaand inzicht in de menselijke psyche.


ISBN 9789400503847 Paperback 336 pagina's A.W. Bruna Uitgevers april 2014

Joanazinha, 15 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altVerdronken hart


Lisa Unger (1970) heeft als kind onder andere in Nederland en Engeland gewoond. Nu woont ze met haar man in Florida en is full-time schrijfster.

Lisa Unger flikt het hem weer. Deze 'koningin van de psychologische thriller', zoals op de voorkant van het boek staat, heeft met Verdronken hart een geweldig nieuw boek aan haar oeuvre toegevoegd.

In Verdronken hart spelen drie vrouwen de hoofdrol: de oude, gevoelsarme Birdie, die maar niet snapt waarom mensen het liefst zo ver mogelijk uit haar buurt zijn en die zich alleen thuisvoelt op het familiebezit Heart Island. Birdie's dochter Kate is in tegenstelling tot haar moeder een hartelijke echtgenote en moeder die tijdens het jaarlijkse familie-uitje naar Heart Island haar moeder wil confronteren met het door haar geschreven boek, dat is gebaseerd op de dagboeken van Birdie's moeder en zus. Wat zal de altijd vinnige en kleinerende Birdie daarvan vinden? En dan is er nog de jonge serveerster Emily die, na het maken van de zoveelste verkeerde keuze, nog maar één uitweg ziet: naar Heart Island, het eiland waar ze in haar kinderjaren een paar gelukkige weken heeft doorgebracht. Kan ze hier een nieuw begin maken en haar leven weer op het rechte spoor krijgen? 

Het verhaal is als een vulkaan die langzaam tot leven komt. Aan de buitenkant is er aanvankelijk weinig opmerkelijks te zien en het boek begint als een gewone roman, maar van binnen rommelt het en wordt de druk langzaam opgevoerd. Af en toe is er een eruptie, bijvoorbeeld wanneer Emily betrokken raakt bij een overval, maar die dient slechts om de spanning op te voeren. Totdat alle personages op hun plaats zijn en het wachten op de uitbarsting begint. Het borrelt en kookt onder de oppervlakte door alle opgekropte emoties uit het verleden en de angst voor het heden. Wanneer de vulkaan dan eindelijk explodeert, verandert het landschap van de levens van Birdie, Kate en Emily voorgoed.

Verdronken hart is een goed opgebouwde psychologische spannende roman met interessante personages. De keuzes die ze maken, ieder vanuit hun eigen achtergrond, zet een reeks aan gebeurtenissen in gang die maar tot één ding kunnen leiden: een catastrofe waaruit niemand ongeschonden tevoorschijn komt. Lisa Unger is al langere tijd één van mijn favoriete auteurs en met dit boek heeft ze die favorietenrol weer meer dan waargemaakt.

ISBN 9789400501713 | paperback | 336 pagina's|  Bruna | mei 2013
Vertaald uit het Engels door Jaap-Wim van der Horst

© Joanazinha, 3 juni  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 altVerdronken hart
Lisa Unger

Birdie Burke verwacht zoals ieder jaar haar familie op ‘haar’ eiland: Heart Island.
Maar het zal dit jaar niet gaan zoals de voorgaande jaren. Eerst al vertrekt haar echtgenoot Joe naar het vasteland, hij heeft geen zin in al die poespas - dus moet ze haar zoon en dochter alleen ontvangen. Birdie voelt zich niet zo goed, heeft last van ischias, en ze denkt ook nog mensen – geesten? – te zien, terwijl er niemand op het eiland kan zijn.
De zoon belt af, en verwittigt meteen zijn zus dat hij pas weer op het eiland zal komen als hun moeder dood is. Al meteen is er spanning:  wat is er tussen de zoon en zijn moeder gaande?

Kate, die zus, is al aan het pakken, om met man, zoon en dochter de volgende dag te vertrekken. Ze wil graag naar het eiland, omdat ze daar dol op is. Zij neemt haar moeder voor lief.
Maar dan verstuikt Brendan zijn enkel, en eigenlijk wil Sean, zijn vader, liever zelf de open dag leiden van het huis dat hij net in de verkoop heeft. Zo vertrekt tenslotte Kate alleen met haar dochter Chelsea, maar ze nemen dan weer wel diens vriendin Lulu mee. Sean en Brendan zullen later komen.

Maar ze zijn niet de enigen die op weg zijn naar het eiland. Ook Emily is onderweg, met twee mannen van wie de een haar partner, en de ander diens ‘vriend’. Zij worden gezocht door de politie, Emily bevindt zich in een hachelijke situatie!
Zij en Kate kennen elkaar niet, maar hebben wel een link met elkaar.
Hoe dat allemaal zit wordt duidelijk op het eiland, waar de situatie alleen al vanwege de samenkomst van deze zo verschillende mensen penibel wordt, en dan doet het eiland zelf ook nog zijn best: er steekt een storm op, hetgeen uitval van elektriciteit kan veroorzaken. Communicatie via de mobiele telefoon of internet is sowieso al moeilijk, tot grote ergernis van Lulu, die het hele eiland maar niks vindt.

Meerdere familiegeheimen, een storm en geesten vallen samen met de snode plannen van Emily’s gezelschap. Het levert een superspannend verhaal op.
Er hangt een duistere sfeer, door Unger zeer goed weergegeven, en omdat er een algemene wetende verteller is krijgt de lezer inkijkjes in de meest belangrijke personages, hun karakters worden goed uitgediept. Door afwisseling en onderbrekingen door middel van details die niet belangrijk lijken vervullen, maar wel degelijk een rol vervullen, stijgt de spanning alleen maar.  De twee verhaallijnen haken in elkaar, de storm en de verlatenheid van het eiland doen hun werk.
Je kan niet anders dan doorlezen, iedere pagina brengt meer spanning!


ISBN 9789400501713 | paperback | 336 pagina's|  Bruna | mei 2013
Vertaald uit het Engels door Jaap-Wim van der Horst

© Marjo, 31 mei  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Vriend van de duisternisVriend van de duisternis

 

Vriend van de duisternis is al weer de zesde thriller van Lisa Unger en het vervolg op Breekbaar waarin ze Jones Cooper, politieman in het provinciedorp The Hollows introduceerde. Opnieuw bewijst ze haar talent om in de huid van haar personages te kruipen en een enerverend verhaal neer te zetten. Cooper is inmiddels min of meer gedwongen met pensioen en verdoet zijn dagen in en om huis met klusjes. Hij is in therapie om verschrikkelijke geheimen uit zijn verleden onder ogen te zien. Bijna terloops raakt hij betrokken bij verschillende zaken, zoals de zoektocht van Michael Holt naar de waarheid rond de verwijning van zijn moeder, meer dan 25 jaar geleden. Cooper was destijds als politieman betrokken bij de opsporing van Marla Holt, maar de zaak ging als onopgelost de boeken in. Wanneer de net in het dorp woonachtige, spijbelende puber Willow Michael in het bos heimelijk ziet graven, wordt de zaak opnieuw opgepakt. Wat zocht hij daar?
En hij wordt door Paula Carr gevraagd om de biologische moeder van haar stiefzoon Cole te zoeken. Zij is spoorloos verdwenen nadat ze haar baan en haar huis is kwijtgeraakt. Cooper heeft het gevoel dat er meer zit achter haar verzoek; de jongen is toch veel beter af bij haar en haar echtgenoot?


Net als in Breekbaar zit de kracht van het verhaal niet in een spannend plot of in bloedstollende misdaden, maar in het vermogen van de auteur om de diepste geheimen van de ziel van de hoofdrolspelers bloot te leggen. Tot het laatst blijft het ongewis wie erdoor meegesleurd zullen worden en wie sterk genoeg is om te overwinnen.
Vriend van de duisternis is een thriller van de bovenste plank met krachtig neergezette, realistische  personages. De plot is complex en opgebouwd uit verschillende, elkaar overlappende gebeurtenissen waarbij de levens van de dorpsbewoners steeds meer met elkaar verstrengeld raken tot het verleden het heden inhaalt.


Voor diegenen die Breekbaar niet hebben gelezen is Vriend van de duisternis goed zelfstandig te lezen, hoewel je naar mijn idee wel enige fijnere nuances in de verhoudingen mist. Aan de andere kant wordt er gelukkig niet te veel over het eerdere boek losgelaten, waardoor er nog genoeg nieuwsgierigheid naar Breekbaar overblijft voor diegenen die dat boek nog niet hebben gelezen.


ISBN  9789058315731  Paperback 338 pagina's | Muntinga Maarten | november 2011
Vertaling Mary Bresser

© Joanazinha, 13 december 2011

Lees de reacteies op het forum, klik HIER


Black-out

 

‘Vandaag is me iets interessants overkomen. Ik ben doodgegaan.’


Zo begint deze psychologische thriller van Lisa Unger en vanaf dit allereerste begin boeide dit boek me. De vrouw die dood is gegaan is Annie Powers, een aardige jonge vrouw met een liefhebbende man, Gray, en een schat van een dochtertje, Victory. Ze lijkt het summum van het verwende rijkeluisvrouwtje. Maar Annie heeft een verleden; vroeger heette zij Ophelia March en woonde zij met haar godsdienstig-fanatieke moeder in een trailerpark. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder werd verliefd op de ter dood veroordeelde Frank Geary. Zij zorgde ervoor dat zijn proces heropend werd en dat hij werd vrijgesproken. Na zijn vrijlating gaat het inmiddels getrouwde paar met Ophelia en de zoon van Frank, Marlowe, op een afgelegen paardenboerderij wonen. Ophelia is als de dood voor Frank, maar laat zich helemaal inpalmen door Marlowe.
Wanneer Frank wordt vermoord verlaten Marlowe en Ophelia de boerderij. En dan begint de nachtmerrie pas goed: het blijkt dat Marlowe nog veel moorddadiger is dan zijn vader was, maar hij heeft zo’n invloed op Ophelia dat zij geen kans ziet te ontsnappen. Tot zij de kans ziet zich dood te laten verklaren bij een auto-ongeluk. Zij leert Gray Powers kennen die verliefd op haar wordt en met zijn hulp wordt zij Annie en trouwt ze met Gray. Zij is ervan overtuigd dat Marlowe ook is omgekomen bij het auto-ongeluk.


Gray en zijn vader hebben een geprivatiseerde militaire onderneming en hij reist de wereld rond om ondersteuning te bieden aan overheden en particulieren bij beveiligingswerk, onderhandelingen bij ontvoeringen e.d. Dat werk komt goed van pas wanneer Annie, die veel van haar verleden is vergeten, onrustig wordt omdat er ‘dingen’ gebeuren: ze vindt een gouden hangertje dat van Marlowe moet zijn, ze wordt op het strand achtervolgt door een duister figuur en er duikt regelmatig een meisje op dat op Ophelia lijkt. Dan wordt haar psychiater vermoord…. of niet?
De gebouwenbeheerder zegt dat het kantoor waar Annie hem met ingeslagen hoofd heeft gevonden, helemaal niet verhuurd was. Langzamerhand wordt de druk Annie teveel. Wat gebeurt er allemaal? Marlowe is toch dood? Hoe kan het dan dat zij achtervolgd wordt en door wie? Wordt zij wel achtervolgd of is het allemaal een product van haar overspannen brein? Is zij gek aan het worden of wordt er een sinister spelletje met haar gespeeld? Gray en zijn vader zetten hun ervaring in om te achterhalen wat er nu eigenlijk gebeurt. Op het eind ziet Annie nog maar één uitweg: opnieuw doodgaan...


Black-out is een superspannende psychologische thriller. Het verhaal schakelt continu heen en weer tussen het heden en flashbacks uit Ophelia’s tijd met Marlowe, de tijd dat zij aan hem ontsnapt is en haar leven als Annie in Florida met man en kind. De verhaallijnen lopen zo vloeiend in elkaar over dat deze voortdurende schakeling helemaal niet storend is, maar de lezer iedere keer weer een nieuwe duw geeft om door te lezen. Het boek grijpt je bij de keel en laat je pas weer los wanneer je de laatste bladzijde hebt gelezen.


ISBN: 978-90-5831-483-3 Uitgeverij: Sirene Paperback, 334 blz. Vertaling: Mary Bresser

© Joanazinha, augustus 2008

Lees de reacties op het forum en/of reager, klik Hier!


Recensies

Boven