Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Joseph Knox

SirenenSirenen
Joseph Knox


Politieman Aidan Waits heeft het verknald. Goed verknald. Het is niet slim om als politieman een voorliefde voor drugs te hebben en het is al helemaal niet goed voor je carrière om cocaïne uit het politiedepot te stelen op het moment dat de hoofdinspecteur een inspectie uitvoert. Aidan kan het schudden. Hoofdinspecteur Parrs schorst Aidan met onmiddellijke ingang in afwachting van de rechtszaak die Aidan tegemoet kan zien. Het zit er slecht voor hem uit. Hij kan alleen nog maar hopen dat hij niet al te lang de gevangenis in zal draaien.


Wanneer Parrs hem een uitweg biedt, is weigeren geen optie. Parrs beseft dat Aidans misstap als een lopend vuurtje door Manchester gaat en hij wil dat Aidan zijn slechte reputatie benut door undercover te gaan. Aidan zal zich een weg bij de drugsbende De Franchise naar binnen moeten banen. De bende wordt geleid door de ongrijpbare crimineel Zain Carver. Dat Carver steeds de dans weet te ontspringen, is te wijten aan de mensen die bij hem op de loonlijst staat. Minstens een van zijn “personeelsleden” is politieman. Bewijsmateriaal tegen Carver verdwijnt spoorloos en invallen leveren nooit wat op. Het is aan Aidan om te achterhalen wie het werk van zijn politiecollega’s saboteert.


Aidan zegt de huur van zijn flat op en verhuist naar het centrum van de stad. In de weken die volgen hangt hij in diverse bars rond en ziet hij precies wie zich met de drugshandel en de geldstromen bezighouden. Het is hem al snel duidelijk geworden dat Zain Carver er op gewiekste wijze voor zorgt dat hij zelf buiten schot zal blijven als een van zijn mensen in de kraag gevat wordt. Zain Carver is meer dan een doorsnee crimineel. Hij is een echte zakenman.


Aidan heeft opdracht gekregen zich op de achtergrond te houden maar de man die hem op een dag van straat laat plukken, heeft andere plannen met hem. David Rossiter, de minister van Justitie heeft een probleem dat een delicate aanpak vereist. Zijn jongste dochter, de zeventienjarige Isabelle, is van huis weggelopen. Ze woont bij Zain Carver en heeft naar alle waarschijnlijkheid een relatie met hem. Aidan begrijpt het probleem niet. Het meisje is immers minderjarig. Rossiter kan zijn dochter toch gewoon door de politie thuis laten brengen?


Rossiter kiest liever voor een wat verfijndere aanpak. Hoewel zijn dochter hem dierbaar is, wil hij niet dat zijn reputatie geschaad wordt. Als uitlekt dat de tienerdochter van de minister van Justitie met een drugscrimineel samenwoont, zal hij gezichtsverlies leiden. Er is nog iets: niet lang voor haar verdwijning berichtten de kranten dat Isabelle door uitputting was ingestort. De waarheid blijkt iets complexer te zijn. Isabelle lijdt aan depressies en heeft al meerdere keren geprobeerd zelfmoord te plegen. Rossiter is bang dat het meisje een nieuwe poging zal doen als hij haar onder druk zet. Hij wil dat Aidan voortaan een oogje in het zeil houdt.


Opnieuw kan Aidan niet weigeren. Parrs is al op de hoogte gesteld. Voortaan zal Aidan zich niet langer op de achtergrond kunnen ophouden. Om zich ervan te verzekeren dat het goed met Isabelle gaat, zal hij dichter bij Zain Carver in de buurt moeten komen. Aidan moet risico’s nemen en voortdurend op zijn hoede zijn. Iedereen moet blijven geloven dat hij een uit de gratie geraakte agent is, anders zal hij zijn leven niet langer meer zeker zijn.


Sirenen is de debuutthriller van de in Londen woonachtige Joseph Knox, die als crime-inkoper voor Waterstone werkt. Hoewel zijn foto op de achterkant van het boek verraadt dat hij nog jong is, ademt zijn werk een grote levenservaring uit. De sfeer van het verhaal is duister en enigszins melancholisch. Het leven lacht nu eenmaal niet iedereen toe. Sommigen hebben de pech slechte mensen op hun levenspad tegen te komen, anderen kiezen er haast bewust voor zich in de schaduwen van het bestaan op te houden. Joseph Knox doorziet al deze mensen.


Joseph Knox schrijft met een ogenschijnlijke soepelheid waar menig ervaren schrijver jaloers op zal zijn. Deze manier van schrijven kun je niet leren, het moet in je zitten. De manier waarop de personages om elkaar heen dansen doet denken aan boksers die zich opmaken voor een gevecht. Wie zijn concentratie ook maar een seconde laat verflauwen, zal dat voorgoed betreuren. Sirenen is dan ook een regelrechte aanrader.


ISBN 9789044351262 | paperback | 431 pagina's | The House of Books | april 2017
Vertaald door Jan Mellema

© Annemarie, 28 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven