Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Wilbur Smith

Op volle zeeOp volle zee
Wilbur Smith


Hector Cross heeft al veel over de steenrijke Hazel Bannock gehoord. Na een succesvolle carrière als proftennisser trouwde ze met miljardair Henry Bannock, eigenaar van Bannock Oil. De twee waren jarenlang gelukkig met elkaar en hun dochter Cayla. Na het overlijden van Henry nam Hazel de touwtjes in handen. Hoewel aanvankelijk niemand vertrouwen in het zakelijke talent van de ex-sporter had, bleek dat Hazel het kunstje van haar echtgenoot had afgekeken. Toen ze erin slaagde een enorme oliebron te lokaliseren, kon niemand meer om haar heen.


Wat Hector ook weet, is dat Hazel een beeldschone maar pittige dame is. Een keiharde, veeleisende zakenvrouw die er niet op uit is vrienden te maken. Hun eerste ontmoeting verloopt dan ook stroef. Hector werkt niet rechtstreeks voor Hazel maar zijn bedrijf Cross Bow Security Limited is destijds door Henry Bannock ingehuurd om de boorinrichtingen en het personeel te bewaken. Ook de veiligheid van het nieuwe boorveld, Zara nr. 8, valt onder de verantwoordelijkheid van Hector en zijn medewerkers. Het is al snel duidelijk dat er geen klik tussen Hector en Hazel is.


Hoewel Hazel zich op zakelijk gebied de kaas beslist niet van het brood laat eten, aanbidt ze haar achttienjarige dochter Cayla. Hazel koestert de kinderlijke onschuld van het meisje. Ze weet niet dat Cayla haar onschuld onlangs afgeworpen heeft. De knappe Rogier heeft haar volledig ingepalmd. Het meisje heeft hem zelfs het luxe schip van haar moeder op gesmokkeld. Terwijl Hazel zich op het zakenleven stort, geniet Cayla van een vaartocht op de Atlantische Oceaan.


Cayla denkt in Rogier haar gelijke te hebben gevonden. Hij is charmant en aantrekkelijk. Cayla vindt zijn donkere huid prachtig. Ze weet niet dat Rogier in werkelijkheid walgt van hun seksuele escapades. Hij vindt het zelfs zondig het bed met haar te delen. Rogier heeft een doel. Een duister doel. Hoewel Cayla zijn toekomst zeker zal stellen, is hij niet van plan een toekomst met haar op te bouwen. In het geniep geeft hij de precieze locatie van het schip aan zijn bondgenoten door.


Wanneer Cayla merkt dat de liefde van Rogier omslaat in iets ondefinieerbaars, is het al te laat. Een groep kapers neemt het schip voor de kust van Somalië in en Cayla wordt naar Puntland gebracht. Het is gedaan met luxe en comfort. Cayla wordt als oud vuil behandeld. Gelukkig is ze er vlak voor haar ontvoering in geslaagd een noodkreet naar haar moeder te sturen. Hazel is in alle staten en roept de hulp van Hector in. De bikkelharde zakenvrouw is getransformeerd in een wanhopige moeder. Ze wil haar kind terug, hoe dan ook.


Wat volgt is een gewelddadig actieverhaal over een levensgevaarlijke reddingsmissie. De ontvoerders van Cayla blijken een grondige hekel aan Hector te hebben. Waarom zinnen ze op wraak? Hector zelf komt tot de ontdekking dat hij zijn vertrouwen aan de verkeerde heeft geschonken. Het schokt hem diep. Cayla’s gezondheidstoestand gaat ondertussen in razendsnel tempo achteruit. Ook geestelijk is het meisje er slecht aan toe. Rogier blijkt bijzonder wreed te zijn. Zo kijkt hij glimlachend toe hoe het meisje door meerdere mannen verkracht wordt.


De Zuid-Afrikaanse schrijver Wilbur Smith schrijft heel meeslepend maar ook zeer gedetailleerd. Waar andere schrijvers ervoor kiezen bepaalde gebeurtenissen aan de verbeelding over te laten, kiest Smith ervoor alles tot in de kleinste details te beschrijven. Als fervent thrillerlezer ben ik wel wat gewend maar door deze openhartigheid vond ik sommige passages in dit boek te heftig.


Het verhaal is goed onderbouwd wat doet vermoeden dat er een uitgebreide research aan dit boek vooraf is gegaan. Wel vond ik het een beetje jammer dat dit verhaal over extremistisch moslims gaat. Ik zou ook weleens een actieverhaal over iets anders willen lezen. Het is me vaak allemaal een beetje te zwart-wit. De auteur vermeldt in het boek wel dat er ook goede moslims zijn maar die passage doet een beetje gekunsteld aan.


Hoewel actie, persoonlijk leed en geweld de boventoon voeren, is er ook ruimte voor de liefde. Gelukkig maar want niemand wil alleen over ellende lezen. Op volle zee is het eerste deel van de Hector Cross reeks. Deel twee en drie heten Cirkel van het kwaad en Roofdier. Ik laat deze delen graag aan de echte bikkels onder ons over.


ISBN 9789401606837 | paperback | 367 pagina's | Xander Uitgevers | februari 2017
Vertaald door Jasper Mutsaers

© Annemarie, 3 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven