Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Buthler & Öhrlund


MoordlustMoordlust
Buthler & Öhrlund

Journalist en media-adviseur Dan Buthler en schrijver en fotograaf Dag Öhrlund leerden elkaar kennen toen Buthler met Öhrlund contact opnam omdat hij een goed idee had voor een boek maar zichzelf niet als schrijver zag. Gezamenlijk schreven ze hun goed ontvangen debuut Moord.net, waarin ze commissaris Jacob Colt introduceerden. Moordlust is hun tweede boek.


In Moordlust hebben drie vrienden, Christopher, Hans en Johannes, het goed voor elkaar: ze hebben geld en succes, maar ze willen steeds meer. De ene kick volgt de andere op, van drank- en seksorgies naar diefstal, naar..... moord. Christopher is de drijvende kracht achter de louche zaakjes van de vrienden. Hij is een gewetenloze, manipulerende en cynische rotzak die zijn vrienden – die zeker niet geheel willoos meedoen – meesleept in zijn machtsspelletjes. De oorsprong van Christophers gedrag ligt in het verleden, wanneer zijn vader zelfmoord pleegt nadat zijn bedrijf is geruïneerd door toedoen van bankier De Wahl. Als Alexander, de zoon van de bankier, 14 jaar later wordt vermoord en Jacob Colt, de sympathieke commissaris uit Moord.net, de zaak onderzoekt, lijkt zich een interessante plot te ontwikkelen.


Helaas verzandt het boek al gauw in zeer gedetailleerde en niet ter zake doende beschrijvingen van zo'n beetje alles wat er voorbij komt. Waar in het debuut van Buthler & Öhrlund de zorgvuldige aandacht voor personages en plot in het voordeel van het boek werkte, is dit in Moordlust omgeslagen in ongebreidelde beschrijvingen van seks-, drugs- en drankorgies en de gepleegde misdaden. Het karakter van Christopher wordt uitentreure onder de loep genomen om maar duidelijk te maken wat een schurk hij is. Maar na drie keer weet de lezer dat wel en is 'meer' niet het synoniem van 'beter'. Daar staat tegenover dat de andere hoofdpersonen totaal niet uit de verf komen en dat is zeker jammer waar het commissaris Jacob Colt betreft, die ik graag beter had leren kennen omdat hij zowel in Moord.net als in Moordlust een centrale rol inneemt.


Na de laatste jaren verwend te zijn met zoveel goeds uit Scandinavische thrillerpennen, moet helaas geconstateerd worden dat niet alles goud is wat daar blinkt. Na een goed debuut hebben Buthler & Öhrlund met Moordlust de plank voor een groot deel misgeslagen. Aan de schrijfstijl ligt het niet; die is vlot en bij vlagen boeiend. Maar de totale indruk is dat Moordlust een rommelig en onsamenhangend verhaal is dat de belofte van een nieuw Zweeds thrillerfenomeen (nog?) niet kan inlossen. Met meer aandacht voor de verschillende karakters en een compactere inhoud geef ik de heren bij een derde boek graag nog een kans.


ISBN 9789026128325 Paperback 560 pagina's | VBK Media | oktober 2011
Vertaling: Geri de Boer 

© Joanazinha, 5 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!


altMoordlust
Buthler & ÖhrlundTijdens de dagelijkse wandeling naar zijn werk wordt de welgestelde Alexander de Wahl aangevallen en vervolgens bewusteloos in het water gegooid. Hij verdrinkt. Rechercheur Jacob Colt wordt op de moordzaak gezet. Er zijn enkele getuigen maar geen van allen heeft genoeg gezien om Colt op het juiste spoor te zetten.

Terwijl Jacob Colt nog volop met de moordzaak bezig is maakt de lezer kennis met Christopher Silfverbielke en zijn twee vrienden Hans Ecker en Johannes Kruut. Christopher en Hans zijn daadwerkelijk goede vrienden, Johannes echter wordt te vriend gehouden vanwege het kapitaal waarover hij beschikt. Samen beheren ze een geheim fonds dat met voornamelijk startkapitaal van Johannes enorm gegroeid is.

Christopher Silfverbielke is een koud en berekenend mannetje. Een sociopaat. Hij beschikt over de vaardigheid om mensen heel goed te kunnen manipuleren. Hij manoeuvreert mensen zeer bewust in bepaalde situaties en krijgt zo altijd wat hij wil. Hij is een echte metroman, zonder een perfect verzorgd uiterlijk gaat hij de deur niet uit. Op “eenvoudige” mensen kijkt hij neer. Hij haalt zijn neus op voor al het gepeupel. Verafschuwt veel mensen. Walgt van ze. Hij moet vaak de neiging onderdrukken deze nietsvermoedende mensen wat aan te doen.

Christopher weet Hans en Johannes ervan te overtuigen dat hun leven een sleur is geworden. Dat ze iets nodig hebben om de eentonigheid van hun bestaan te doorbreken. Hij stelt een wedstrijd voor met een puntensysteem. Wie na negen maanden de meeste punten heeft  verdiend, krijgt twintig miljoen Zweedse Kronen uit  het gezamenlijke  fonds. Punten zijn te verdienen door bijvoorbeeld iets te stelen op een benzinestation of door de rekening in een restaurant niet te betalen. Hoe extremer, hoe meer punten. Natuurlijk happen de twee vrienden toe. Christopher heeft ze uitstekend bespeeld.

Wat begint als een soort van kattenkwaad loopt al snel compleet uit de hand. De vrij onschuldige diefstalletjes waarmee de wedstrijd van start gaat lopen uit in een gewapende overval. Ook worden punten bijgeschreven voor mishandelingen, verkrachting en zelfs doodslag. De drie vrienden ontsporen totaal. Meer werk dus voor Jacob Colt. En dan is er nog de moord waar het boek mee begint. Alexander de Wahl blijkt een oude bekende van Christopher en Hans….

Dit tweede boek van Dan Buthler en Dag Öhrlund is wederom erg spannend. Het verhaal bezorgde me heel wat rillingen. Het is harder dan het toch al zeer pittige debuut Moord.net. Het bevat veel geweld en seks. Eigenlijk zoveel dat het soms afbreuk doet aan de spanning en geloofwaardigheid. Less is more. Leuk is de terugkeer van rechercheur Jacob Colt die ook een rol vertolkte in Moord.net. In dit boek maakt de lezer nader kennis met hem. Hij weet sinds korte tijd dat zijn zoon homo is en hij worstelt nog wat met dit gegeven. Vooral omdat hij bang is voor de reactie van zijn zeer conservatieve Amerikaanse schoonouders.

Het debuut vind ik beter uitgewerkt maar over Moordlust valt zeker niet te klagen. Het is geen “standaard” Zweedse thriller. Heftiger. Voor liefhebbers van de Millennium-reeks van Stieg Larsson. Van mij mogen deze talentvolle heren vandaag nog aan hun derde boek beginnen.

ISBN 9789026128325 | Paperback | 560 pagina's| VBK Media | oktober 2011
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 7 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altMoord.net
Buthler & ÖhrlundOp een politie-seminar in Londen legt een aantal politiemensen een leuk contact met elkaar. De Rus Vladimir Karpov, de Zweed Jacob Colt, de Nederlandse Angela van der Wijk, de Italiaan Silvio Bondi en de Amerikaan Hector Venderaz liggen elkaar wel. Een aantal van hen kent elkaar al van eerdere bijeenkomsten en anderen ontmoeten elkaar voor het eerst. Het gesprek komt op een toenemend aantal moorden volgens een bepaald patroon. Nu ze er zo met elkaar over praten blijkt dat ze allen, behalve de Russische Vladimir, met hetzelfde probleem kampen. Over de daders tasten ze in het duister. Ze besluiten contact te houden en ervaringen uit te wisselen.

Terwijl de politiemensen nog in het duister tasten wordt de lezer uit de doeken gedaan wat er gaande is. Nikolaj Schenizin, de zoon van een grote Russische crimineel is in het geniep voor zichzelf begonnen. Zijn vader Igor gelooft niet in de kracht van het internet terwijl Nikolaj overtuigd is van de onbegrensde mogelijkheden die het wereldwijde web biedt. Met behulp van een aantal talentvolle jonge hackers bouwt hij een groot imperium op. Een aantal van de hackers richt zich op het afpersen van grote internetwinkels. Ze laten deze crashen en lossen het probleem weer op nadat er een grote som geld van eigenaar is verwisseld. De bedrijven staan machteloos en betalen vroeg of laat allemaal om de enorme verliezen nog enigszins binnen de perken te houden.

Ook zit Nikolaj achter de moorden waarmee wereldwijd politiemensen in hun maag zitten. Een tweede groep hackers is het brein achter een ingenieus opgezet moordnetwerk. Eenieder die via moord.net een moord bestelt en betaalt moet als tegenprestatie zelf ook een moord plegen. Wereldwijd worden zo moorden gepleegd door gewone burgers die zelf geen enkele band met het slachtoffer hebben. De nieuwbakken moordenaars reizen naar andere landen of zelfs naar andere werelddelen, slaan toe en keren direct huiswaarts. Hun schuld is vereffend. Dat is de reden waarom de politiemensen maar niet in staat zijn de moorden op te lossen.

Een groot deel van het boek behandelt de moordenaars. Waarom hebben deze mensen een moord besteld en waarom zijn ze bereid om zelf ook een moord te plegen? Ieder persoon heeft zijn of haar eigen verhaal. Soms zijn de motieven hartverscheurend. Zoals dat van een moeder die haar verkrachte, en hierdoor psychisch zwaar beschadigde, dochter wil wreken. Andere motieven zijn puur egoïstisch zoals dat van een pedofiel die zich van een afperser wil ontdoen. Niet alles gaat goed. Moorden brengen niet de gewenste verlichting, lossen problemen niet op of lopen verkeerd af. De frequentie neemt echter toe. Zal een wereldwijde samenwerking uiteindelijk leiden naar Nikolaj of groeit hij uit tot een ongrijpbare man?

In dit boek passeert een groot aantal personages de revue. Iets wat ik normaal gesproken niet prettig vind. Maar in dit boek werkt het goed. De auteurs krijgen het keer op keer voor elkaar om me in een mum van tijd vertrouwd te maken met de nieuwe personages. Ze bevatten allen diepgang en dat terwijl ze relatief weinig ruimte innemen. Het verhaal is uitstekend onderbouwd en is soepel en krachtig geschreven. De toon en stijl van het boek is harder dan dat van bijvoorbeeld Mankell of  Sjöwall & Wahlöö. Het doet meer denken aan Stieg Larsson.

Deze samenwerking tussen de Deen Dan Buthler en de Zweed Dag Öhrlund is goed gelukt. Het resultaat is een spannend boek van hoge kwaliteit. Zelf zijn ze duidelijk ook overtuigd van hun kunnen. In het boek gunnen ze personage Jacob Colt de gelegenheid zich neerbuigend uit te laten over een aantal van hun Zweedse collega’s. Ook auteur Dan Brown moet eraan geloven. Een ander afkraken vind ik niet getuigen van karakter en om dat dan ook nog in een debuut te doen vind ik ongeschikt. Deze kleine misstap is ze echter meteen vergeven want dit duo heeft mij een heel goed boek voorgeschoteld. Het tweede boek van Buthler & Öhrlund is inmiddels ook verschenen en draagt de titel Moordlust.

ISBN 9789026129728 | Paperback | 448 pagina's| VBK Media| oktober 2011
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 4 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

Recensies

Boven