Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Anna Snoekstra

Als twee druppels waterAls twee druppels water
Anna Snoekstra


Ze zei het in een opwelling. Toen de supermarktbewaker haar op diefstal betrapte, deden haar tranen hem immers niets. Ook de opgetrommelde politie was onverbiddelijk. Ze zouden haar niet zomaar laten gaan. Toen ze besloot het te zeggen, gleed de opgebouwde spanning soepel van haar af. De woorden die ze later zou betreuren stroomden helder en duidelijk verstaanbaar uit haar mond:


Mijn naam is Rebecca Winter. Elf jaar geleden ben ik ontvoerd.


Het was niet de bedoeling dat Rebecca’s ouders meteen opgetrommeld zouden worden. Het ging haar puur om extra tijd. Terwijl iedereen zich verwonderd met haar onthulling zou bezighouden, zou ze stilletjes verdwijnen. Ze was het simpelweg zat om steeds te moeten boeten voor het feit dat het haar in het leven niet altijd meezat. Dat ze op Rebecca leek, ontdekte ze bij toeval toen ze naar een special over het verdwenen meisje keek. Zij en Rebecca zouden tweelingzussen kunnen zijn geweest.


Het lukt haar niet ongemerkt weg te glippen en voor ze het weet, belandt ze in het huis van Rebecca’s ouders, die haar liefdevol onthalen. Wanneer ze de liefde in de ogen van Rebecca’s moeder ziet, schaamt ze zich. Toch houdt ze haar mond. Het is eigenlijk best fijn om zo warm onthaald te worden. Haar eigen familie is haar beu. Het is heerlijk om lekker warm te kunnen douchen en een volle maag te hebben. Binnenkort zal ze weer verdwijnen maar voorlopig zal ze een zo goed mogelijk toneelstukje opvoeren.


Hoewel haar ouders niet aan haar identiteit lijken te twijfelen en haar bovendien geen lastige vragen stellen, is ze toch bang door de mand te vallen. Rechercheur Vincent Andopolis heeft elf jaar geleden zijn uiterste best gedaan de verdwenen Rebecca op te sporen en hij is dan ook dolblij dat ze weer terug is. Eindelijk kan hij achterhalen wat er gebeurd is en een mogelijke ontvoerder oppakken. Hij bestookt haar dan ook met vragen. Vragen waar ze nauwelijks antwoorden op weet. Ze maakt gebruik van de weinige informatie die ze over Rebecca heeft en besluit het verder op geheugenverlies te gooien. Zodra hij te veel aandringt, raakt ze zogenaamd in paniek waarna Rebecca’s ouders onmiddellijk voor haar in de bres springen. Heus, ze weet écht niet meer wat er gebeurd is.


Wanneer de twee jongere broers naar het ouderlijk huis terugkeren, slaat de angst haar om het hart. Zullen ze haar doorzien? Zal ze weer haar gewone zelf worden? Haar angst blijkt onterecht. Zonder aarzelen nemen ze haar in hun midden op. De familie is weer compleet. Ze geniet van hun aandacht. Toch knelt er iets. Gaat het eigenlijk niet allemaal te soepel? Hoe meer ze in het verleden van Rebecca duikt, hoe groter het gevoel van ongemak wordt. Wat is Rebecca eigenlijk al die jaren geleden precies overkomen?


Als twee druppels water is het debuut van de Australische schrijfster Anna Snoekstra. Het verhaal in deze spannende thriller is in twee verhaallijnen opgedeeld. De eerste verhaallijn staat hierboven beschreven. Dit verhaalgedeelte wordt regelmatig doorbroken door gebeurtenissen uit het verleden. De lezer maakt kennis met de zestienjarige Rebecca Winter. Ze is een echte tiener met een beste vriendin, een heimelijke liefde en een bijbaantje in een bekende fastfoodketen. Toch gebeurt er iets in Rebecca’s leven dat haar kippenvel bezorgt. Hoewel het lijkt of ze zich dingen inbeeldt, is Rebecca ervan overtuigd dat de dingen die ze ziet echt zijn.


Wat dit verhaal anders maakt dan thrillers met een soortgelijke inhoud, is de manier waarop Anna Snoekstra de lezer plaagt. Als lezer weet je dat Rebecca elk moment kan verdwijnen maar steeds als het moment aangebroken lijkt te zijn, gebeurt er iets heel anders dan verwacht. Het verhaal zit dan ook vol spanningspieken, waardoor mijn nieuwsgierigheid doorlopend geprikkeld werd. Door deze manier van vertellen heeft Anna Snoekstra een heel meeslepend verhaal gecreëerd. Ik ben dan ook heel benieuwd naar haar tweede boek!


ISBN 9789402717204 | paperback | 302 pagina's | HarperCollins | mei 2017
Vertaald door Sonja van Toorn

© Annemarie, 7 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven