Bot
Charles den Tex
De combinatie van macht en een overvloed aan geld hadden Willem Hartma tot een verwende man gemaakt. Hij was gewend te krijgen wat hij wilde. Kreeg hij het niet, dan nam hij het gewoon. Hartma was een immer aanwezige man. Een drukke, innemende man die zijn handen regelmatig naar het lichaam van een ander liet afdwalen. Een man die zich graag liet omringen door vrouwen, ook al was hij getrouwd. Regels en wetten vormden slechts een tijdelijke belemmering voor een man als Willem Hartma.
Heeft Hartma zich te machtig gewaand? Dacht hij dat hij ook de dood in zijn zak had? Zijn ontzielde lichaam hangt er meelijwekkend bij. Het bungelt weinig charmant aan een grote zuignap die aan het plafond van zijn hotelkamer bevestigd is. De plas urine onder het lijk maakt het trieste plaatje compleet. Van Debby, de vrouw met wie hij de nacht doorbracht, is geen spoor te bekennen. Olga ter Miert, de commerciële directeur van het bedrijf van Hartma, kijkt verbijsterd naar het trieste tafereel. Is een uit de hand gelopen seksspel met Debby haar baas fataal geworden? Alleen Debby kan duidelijkheid over de precieze toedracht verschaffen. Waar is ze?
Nog geen halve dag geleden genoot Hartma met volle teugen van een teambuildinguitje. Debby was ingehuurd om het mannelijke personeel te vermaken. Kirrend draaide ze om de aanwezigen heen. Olga ergerde zich enorm. Alleen een onbekende jongeman, die twee laptops bij zich had, negeerde de wulpse bewegingen van Debby. Olga kende hem niet maar hij werkte duidelijk aan een opdracht voor haar baas. Het tweetal communiceerde doorlopend met elkaar maar niemand begreep waar de blikken over en weer en de korte zinnen op sloegen. Wat Olga inmiddels wel weet, is dat het computersysteem van het bedrijf op slot zit. Niemand heeft toegang tot de belangrijkste gegevens. Zonder correct werkend computersysteem is het bedrijf stuurloos.
Terwijl het falende computersysteem Olga tot wanhoop drijft, voelt ook Bas Pantier, de jongen met de twee laptops, zich gestrest. De schulden stapelen zich op en Hartma betaalt maar niet. Al maanden niet. Bas heeft een nieuw computerprogramma voor Hartma gebouwd. Een programma waarmee Hartma over ongeoorloofde klantgegevens kan beschikken. Voor dit soort opdrachten ga je naar mensen als Bas, die alles als een uitdaging zien. Kleine zelfstandigen in geldnood. Iemand die nooit in de boekhouding van het bedrijf zal worden opgenomen. Bas heeft het programma inmiddels voltooid. Hartma hoeft alleen maar in te loggen met de gegevens die Bas hem heeft gestuurd en dan zal het vernieuwde systeem opgestart worden. Dat kan binnen een paar minuten gepiept zijn. Tot die tijd zijn de computergegevens niet beschikbaar. Bas weet niet dat Hartma zijn berichten nooit meer zal beantwoorden. Hartma zal Bas’ financiële problemen niet oplossen.
Wie de regels omzeilt en louche bedrijven achter onberispelijke bv’s verstopt, omringt zich vaak met ongure types. Dat gold ook voor Hartma, daar komen zowel Bas als Olga al snel achter. Wie probeert Olga uit het bedrijf te werken en wie stuurt Bas met een harde schijf gevuld met drugs op pad? Tot overmaat van ramp besluiten de ouders van Bas uit elkaar te gaan en moet Bas zijn wereldvreemde moeder op sleeptouw nemen. Gelukkig heeft hij T-Li, een meisjes dat computertaal spreekt. Bas aanbidt haar maar T-Li wil alleen seks. Het privéleven van Bas is een rommeltje maar hij moet het hoofd koel zien te houden. Hij is in een gevaarlijk spel verwikkeld geraakt. Ook Olga moet proberen de touwtjes weer in handen te krijgen, anders zal ze niet alleen zakelijk ten onder gaan.
Bot is misschien niet het meest literaire werk van Charles den Tex maar het leest als een trein. Dit verhaal leent zich uitstekend voor een fikse dosis quality time. De verhaallijn over het bedrijf vind ik wat minder goed uitgewerkt maar de belevenissen van Bas maken alles goed. Computers hebben geen geheimen voor Bas maar met het dagelijks leven heeft hij wel moeite. Hij gaat met de verkeerde personen in zee en laat zich voor de gek houden terwijl zijn ouders geen seconde stoppen met zeuren. Grappig is dat Bas in computerformules denkt. Een ander leuk detail is dat het bekende personage Michael Bellicher een bescheiden rol in het boek voor zijn rekening neemt. Door boeken als Bot zijn regenachtige dagen allesbehalve vervelend.
ISBN 9789044515268 | paperback | 345 pagina's| Uitgeverij De Geus | februari 2016
© Annemarie, 4 maart 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De erfgenaam
Charles den Tex
Breder Weltmann woont in zijn eentje in een imposant huis dat al meer dan honderd jaar in de familie is. Het huis staat op een groot landgoed en daarnaast bezit Breder nog meer lappen grond. De familie Weltmann heeft een kolenmijn gehad en daarmee een fortuin verdiend. Breder brengt zijn dagen in alle rust door. Het enorme kapitaal dat hij heeft geërfd belegt hij in diverse projecten waardoor de grote som geld gestaag groeit.
Met de inwoners van het dorp bemoeit Breder zich nauwelijks. De enige met wie hij zich inlaat is de eigenaresse van het dorpshotel. Twee keer per week brengt hij met haar de nacht door. Zelf zou Breder haar wel vaker willen bezoeken maar zijn vriendin wil het zo en niet anders. Breder is een tevreden man, zijn leven voorloopt rustig en voorspoedig.
Tijdens een bezoekje aan het dorp ziet hij in de verte een enorm rookpluim. Met een schok beseft hij dat de rook zich op dezelfde locatie als zijn huis bevindt. Het prachtige landhuis brandt tot de grond toe af. Volgens de politie is het brandstichting. Breder is verbijsterd. Hij snapt niet waarom iemand hem dit aan heeft gedaan.
Tussen de brokstukken van zijn afgebrande huis vindt Breder een blik met oude sleutels. Hij heeft het blik noch de sleutels ooit eerder gezien. Waarschijnlijk zat het verstopt in een geheim kastcompartiment. Breder reist per trein naar Rotterdam om zijn oudere neef Lieuwe naar de herkomst van de sleutels te vragen. Lieuwe herkent de sleutels, ze zijn van de oude mijn. Ook zit er een sleutel van een bankkluis bij. Waarom waren deze sleutels verstopt?
In de trein heeft Breder een jonge knul het geld voor een treinkaartje voorgeschoten en wanneer deze bij het huis van Lieuwe opduikt, laat Breder – die alleen thuis is - de jongen zonder aarzelen binnen. Te laat vraagt hij zich af hoe de knul aan het adres komt. De jongen is niet alleen, in zijn kielzog volgen nog twee jongens en een duidelijk vermomde vrouw. Ze zijn goed voorbereid en in een mum van tijd ligt Breder vastgebonden aan haken die razendsnel in de vloer zijn bevestigd. De vrouw blijkt het brein achter de operatie. Ze behandelt Breder vol haat en sist hem toe dat ze alles terug wil. Wanneer het stel verdwijnt, blijft Breder vastgebonden en gewond achter. De sleutel van de kluis is meegenomen door de vrouw.
Wie is deze vrouw? Waarom heeft ze het op Breder voorzien? Wat wil ze terug? Hij begrijpt er werkelijk niets van. Voor zover hij weet heeft hij geen vijanden. Wat moet de vrouw met de sleutel van de kluis? Hij was zelf tot voor kort niet eens op de hoogte van de bankkluis, laat staan dat hij weet wat erin verborgen ligt. Het gebeuren laat Breder niet meer los. Hij beseft dat het antwoord in het verleden verborgen moet liggen en hij begint in de familiegeschiedenis te spitten. Of hij het antwoord wel wil weten is nog maar de vraag.
De erfgenaam is een intelligent geschreven thriller waarbij gebruik wordt gemaakt van een mooie zinsbouw. Het verhaal staat in het teken van familie. Vaak lijken mensen meer op hun familie dan ze zelf beseffen. Breder keurt de bikkelharde manier waarop zijn vader zaken deed af maar is hij zelf wel een haar beter? Hij is niet onsympathiek maar voelt zich ver verheven boven vrijwel iedereen. Het is hem met de paplepel ingegoten: De Weltmanns laten zich niet met jan en alleman in. Door zijn eigen manier van doen weet Breder niet meer wie hij kan vertrouwen en wie niet.
In het boek krijgt de lezer de vraag voorgelegd of je iemand de daden van zijn familie aan mag rekenen. Moet Breder de gevolgen dragen van het gedrag van zijn vader en opa? Heeft hij iets goed te maken? Het hautaine gedrag van Breder helpt hem in ieder geval niet. Het verhaal is sterk en heeft me geïntrigeerd. De erfgenaam is een ware aanrader voor liefhebbers van goed geschreven thrillers met inhoud.
ISBN 9789044526264 | paperback |376 pagina's| Uitgeverij De Geus | maart 2013
© Annemarie, 2 maart 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Cel
Charles Den Tex
Wat moet ik over het boek zeggen? Ik kom er momenteel niet echt uit. Ik vond het eerder grappig dan spannend. De sarcastische humor beviel me wel. Naar het einde toe vond ik het verwarrend worden… de eindjes werden zo vreemd aan elkaar geknoopt dat ik het met momenten ongeloofwaardig begon te vinden.
Oke dat Guisje er iets mee te maken had, daar had ik al een vermoeden van… en dat die broers er iets mee van doen hadden was nogal vlug duidelijk… maar dan komt plots de inlichtingendienst op de proppen… En kan het leger mensen van de inlichtingendienst arresteren? Zijn dat niet 2 onderdelen van dezelfde overheid? Je kunt het zelfs niet de rechter- en de linkerhand noemen want ze zouden aan dezelfde kant moeten werken? De rechterduim weet niet wat de rechterpink doet?
Ook heel die historie van die zogenaamde bommelding op de trein, de gevangenschap en ondervragingen door het leger, het helemaal van de kaart verdwenen te zijn,… Het deed me eerder aan een dictatoriaal land denken dan aan een democratisch land als Nederland. Kunnen zo’n dingen in onze landen? Lokken onze landen zogenaamde terreurdreigingen uit om de terroristen uit hun hok te lokken? Kan het dat onze identiteiten door onze eigen “overheid” gestolen worden in naam van het groter belang?
Het leek me steeds meer en meer een Far-West verhaal. Alles rammelde en werd alsmaar ongeloofwaardiger.
Het behandelt een onderwerp waar we allemaal meer mee bezig zouden moeten zijn. We geven veel te veel prijs over onszelf op internet. Alleen jammer dat er niet realistischer mee omgegaan word. Het boek had met minder Amerikagehalte en meer realiteitszin een groot maatschappelijk probleem kunnen uitdiepen.
ISBN 9789044511086 Hardcover 378 pagina's | De Geus Spanning | april 2008
© Inge, juli 2010
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Cel
Charles den Tex
Flaptekst:
Michael Bellicher, de hoofdpersoon uit De macht van meneer Miller, is getuige van een auto-ongeluk met dodelijke afloop. Hij is zelfs de enige getuige. De politie ondervraagt hem over wat hij gezien heeft. Een routinekwestie. Maar tot zijn stomme verbazing wordt hij na afloop aangehouden op verdenking dat hij enkele maanden eerder een dodelijk ongeluk zou hebben veroorzaakt en te zijn doorgereden.
Michael weet van niets. Hij is de afgelopen tijd in het buitenland geweest voor zaken, wat hem in de ogen van de politie extra verdacht maakt. Er is maar één mogelijkheid: iemand anders heeft zich als Michael Bellicher voorgedaan, heeft in een auto gereden met zíjn kentekenplaten. Kortom, Iemand heeft Michaels identiteit geroofd. Want het houdt niet op bij het auto-ongeluk waarbij de auto op Michaels naam blijkt te staan. Michael wordt ook verdacht van het plegen van een ramkraak op een juwelier en er is op zijn naam een gigantische hypotheek op een waardeloos tuinbouwbedrijf. Het is nu zaak uit handen van de politie te blijven en zijn identiteit terug te krijgen.
Daarmee begint een spannende zoektocht waarvan de afloop niet bij voorbaat vast staat.
Mijn mening:
Prettige verrassing. Om de een of andere reden heb ik het niet zo op Nederlandse thrillerschrijvers, maar deze smaakt naar meer. Het is vooral een psychologische thriller, een die je angst aanjaagt. Is het echt zo gevaarlijk op internet? Het verhaal is herkenbaar: het speelt in een bekende Nederlandse streek, er komen bekende namen voor. Soms zijn hoofdstukken maar één alinea of één zin lang.
Hoofdstuk 58 bijvoorbeeld:
Cel
Eenheid van energieopslag. Aanleg van voorraad. Oplaadbaar en steeds opnieuw te gebruiken. Draagbaar. Onafhankelijk van netwerken. Individueel of in sets. Stroom in vaste vorm. Tegenstrijdigheid als bron.
Behalve dat er op meesterlijke wijze spanning opgebouwd wordt, zit er ook humor in het verhaal. De hoofdpersoon is duidelijk een intelligente man. De Kafkaiaanse gebeurtenissen die hem overkomen, tekent hij op in een blog, en gezien de gebeurtenissen zitten daar gaten in, die dan later weer opgevuld worden. Met de beeldend beschreven achtervolgingen en het duidelijke actuele gegeven is dit een zeer geslaagd boek. Het enige dat ik toch moet opmerken is dat een deel van de ontknoping mij ontgaat. Ik zou niet na kunnen vertellen wat er nu precies allemaal achter zit, te ingewikkeld.
ISBN 9789044511086 Hardcover 378 pagina's | De Geus Spanning | april 2008
© Marjo, juli 2010
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER