Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bianca Nederlof


OngrijpbaarOngrijpbaar
Bianca Nederlof


Het is sinterklaastijd in Nederland. Silvia wil samen met haar driejarige zoontje Nick naar de aankomst van de Goedheiligman in de haven, en ze baalt vreselijk als haar man David zegt dat hij niet mee kan. Maar zijn zus Maura gaat wel mee. Het is er druk, stervensdruk en als er een rel uitbreekt heerst er complete chaos. In die drukte raakt Silvia haar zoontje kwijt...
En ze vinden hem niet terug als de mensenmassa opgelost is en het rumoer voorbij. Waar is Nick gebleven? Silvia is in paniek! De politie wordt er bij gehaald, maar hun overtuiging dat het kind snel gevonden zal worden wordt niet bewaarheid. Het was Silvia’s grootste angst: haar zoontje kwijtraken, en nu is het dan zover.
Net als de politie begint de lezer zich af te vragen wat er aan de hand is: vertelt Silvia de waarheid? Wie is ze eigenlijk?
Ze blijkt een geheim te hebben, een verleden dat ze dacht achter zich te hebben gelaten. Heeft dat verleden iets te maken met de verdwijning van Nick?


Het verhaal leest als een trein, en het zit uitstekend in elkaar. Mondjesmaat komt de lezer te weten wat er aan de hand is met Silvia, en het feit dat zelfs haar echtgenoot nergens van af weet, zorgt er voor dat ze zich in allerlei bochten moet wringen om het zo te houden. Dat is wat ze wil: vergeten. Maar ja, nu is Nick belangrijker.
De ontknoping is wel voorspelbaar, maar dat hindert niet. De spanningsboog is groot genoeg en tenslotte weet je het nooit. Heeft de schrijver toch nog een verrassing in petto?
Prima debuut van Bianca Nederlof.


Bianca Nederlof schrijft korte verhalen en minithrillers. Enkele van haar verhalen vielen in de prijzen bij schrijfwedstrijden en zijn gepubliceerd in verhalenbundel.


ISBN 9789491875069 | Hardcover| 228 pagina's | Uitgeverij Letterrijn | oktober 2014

© Marjo, 29 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Ongrijpbaar
Bianca Nederlof


Achteraf wenste Silvia dat ze naar haar gevoel had geluisterd. De sinterklaasintocht in haar woonplaats baarde haar zorgen. De discussie over Zwarte Piet veroorzaakte onrust en Silvia was bang dat er tijdens de intocht ongeregeldheden uit zouden breken. Terwijl de geruststellende woorden van haar echtgenoot David nog nagalmden in haar hoofd, werd Silvia’s grootste angst werkelijkheid. Een agressieve man veroorzaakte kort na de aankomst van Sinterklaas een paniekgolf. In het tumult dat volgde gleed het handje van haar driejarige zoontje Nick uit haar stevige greep weg.

Terwijl de paniek Silvia in reusachtige golven overspoelt, zoekt ze samen met de toegesnelde David en haar schoonzus Maura de binnenstad af. Is Nick soms naar de speelgoedwinkel gewandeld? Ziet ze hem daar soms in de verte lopen? Ondanks een grondige zoektocht waaraan ook de politie deelneemt, wordt Nick niet gevonden. Zijn bedje blijft die nacht en de nachten die volgen onbeslapen. De politie heeft haar zoektocht op het land inmiddels uitgebreid met een zoektocht op het water. Een afschuwelijk besef dringt tot de verdwaasde Silvia door: misschien komt Nick nooit meer terug. Misschien leeft haar kind niet meer.

De minuten gaan over in uren. De uren gaan over in dagen en de dagen worden weken. Nick blijft weg. De politie zoekt nog altijd naarstig naar de vermiste peuter en neemt ook de levens van Silvia en David onder de loep. Vooral de levensloop van Silvia trekt de aandacht van de politie. Ze wordt gevraagd te verklaren waarom ze niet haar echte naam, Mirte, gebruikt. Silvia hangt een incompleet verhaal op. De werkelijke reden voor haar naamsverandering heeft ze nog nooit aan iemand verteld. Bovendien heeft het niks met de verdwijning van Nick te maken, dat weet ze zeker.

Via de herinneringen van Silvia reist de lezer mee terug naar het verleden. Silvia groeide bij haar liefdeloze moeder op. Een vader had ze niet. Haar moeder heeft altijd beweerd dat ze niet weet wie de vader van haar dochter is. Gelukkig bewoonde oma de zolderkamer van het huis. Oma was een schat van een vrouw die zielsveel van haar kleindochter hield. Na de dood van oma groeide Silvia en haar moeder steeds verder uit elkaar. Toen Silvia de minstens tien jaar oudere Reiner ontmoette, trok ze al snel bij hem en zijn zus Roline in.

David weet niks over haar relatie met Reiner. Ze weet niet dat Reiner in de gevangenis zit en dat ze het bestaan van Nick zorgvuldig voor hem en Roline verborgen houdt. Reiner en Roline horen bij een vorig leven, een leven waarin ze uit liefde voor Reiner grenzen overschreed. Een leven waar ze nooit meer aan terug wil denken. Het enige wat Silvia wil is haar kind. Terwijl de weken overgaan in maanden, kleurt de wereld van Silvia inktzwart. Het gemis en de onzekerheid vreten haar laatste beetje levenslust weg. Maar dan doet een bejaarde vrouw een opmerkelijke opspraak. De vreemde woorden van de vrouw laten Silvia niet meer los. Er borrelt een sprankje hoop op en samen met het laatste beetje vechtlust dat Silvia nog rest, gaat ze nog eenmaal de confrontatie met het verleden aan.

Ongrijpbaar is het thrillerdebuut van Bianca Nederlof. Eerder schreef ze al een aantal kinderboeken, korte verhalen en minithrillers. Het verhaal is actueel, - de pietendiscussie is inmiddels weer volop opgelaaid - spannend en vlot geschreven. Met het onderwerp boort de schrijfster de oerangst van ouders aan. Vrijwel elke vader of moeder heeft wel eens meegemaakt dat zijn of haar kind even van de aardbodem verdwenen leek te zijn. Gelukkig duikt het kind in de meeste gevallen na enkele ogenblikken weer op. Nick blijft echter weg. Heeft iemand hem meegenomen? Is hij verdwaald en heeft hij zich bezeerd of is hij soms in het water gevallen? Elk mogelijk scenario jaagt Silvia en David een onmetelijke angst aan. Wat is er met hun kind gebeurd? Waar is Nick? Dit spannende boek leg je pas weg als het uit is, eerder niet. Een vlekkeloos debuut.

ISBN 9789491875069 | paperback | 226 pagina's | LetterRijn | oktober 2014

© Annemarie, 10 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven