Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Harlan Coben


http://www.harlancoben.com

Zie ook de Leestafelrecensies van Harlan Coben boeken voor jongeren van 13-15 jaar


Naar huisNaar huis
Harlan Coben


Bijna niemand gelooft dat de twee jongens nog in leven zijn. Tien jaar is een lange tijd. Het is de onzekerheid van het niet weten dat aan de ouders van de twee vriendjes vreet. Hebben hun zoons geleden? Zijn ze een zachte of juist een wrede dood gestorven? Of zijn ze, heel misschien, toch nog in leven? Patrick en Rhys zijn ontvoerd toen ze nog maar zes jaar oud waren. Gemaskerde mannen drongen het huis waarin ze zich bevonden binnen, knevelden hun oppas en namen de jongens mee. Sindsdien is er niets meer van ze vernomen.


Toch kijkt Win, voluit Windsor Horne Lockwood III, nu naar een jongen die sterk lijkt op de verouderingsfoto’s die van Patrick zijn gemaakt. De zestienjarige jongen bevindt zich op een plek waar jonge jongens seksuele diensten aanbieden. Win wil Patrick het liefst meteen van straat plukken maar hij beseft dat hij zal moeten wachten. Win wil niet alleen Patrick maar ook Rhys, die zijn neefje is, in veiligheid brengen. Zal Patrick hem naar Rhys kunnen voeren? Win mag beslist niet overhaast handelen.


Drie uit de kluiten gewassen mannen gooien roet in het eten. Win ziet meteen dat het niet om mogelijke klandizie voor Patrick gaat. Er wordt een flinke klap uitgedeeld. Patrick zakt in elkaar. Win beseft dat het niet bij deze ene uithaal zal blijven. Hij moet iets doen en dat doet hij dan ook. Na zijn ‘bemoeienis’ liggen de drie kleerkasten op de grond. Patrick verdwijnt in de verte. Hij is op de vlucht geslagen. Win is hem kwijt maar hij weet nog altijd meer dan tien jaar geleden. Even was hij dicht bij Patrick, en mogelijk ook bij Rhys, in de buurt. Hij is niet van plan nu op te geven.


Win roept de hulp van zijn beste vriend Myron Bolitar in. Na een levensgevaarlijke en zeer gewelddadige zoektocht slagen ze erin Patrick te bevrijden. Op een haartje na is Rhys hun ontglipt. Alle hoop is op Patrick gevestigd. Kan hij hun vertellen waar Rhys is? Patrick wordt echter door zijn ouders van de buitenwereld afgeschermd. Volgens hen is hij hevig getraumatiseerd en heeft hij nog geen woord gesproken. Myron blijft hardnekkig proberen Patrick te benaderen. Snappen zijn ouders dan niet dat de ouders van Rhys nog altijd door een hel gaan?


Wat is er tien jaar geleden gebeurd? Waar zijn Patrick en Rhys al die tijd geweest en waar bevindt Rhys zich nu? Alleen Patrick kan meer duidelijkheid verschaffen. Alleen hij kan Myron en Win helpen ook Rhys in veiligheid te brengen. Maar Patrick zwijgt in alle toonaarden. Zijn ouders stellen zich inmiddels ronduit vijandig tegenover Myron en Win op. De twee vrienden begrijpen dat zij hun kind willen beschermen maar ze snappen niet hoe ze zo hardvochtig tegenover de ouders van Rhys kunnen zijn. Hun kind is de enige die het leven van Rhys kan redden. Patrick is de enige die een einde aan een tien jaar durende nachtmerrie kan maken.


Er is iets vreemds aan de hele situatie. Iets ondefinieerbaars. Weten Patricks ouders wel zeker dat de tiener die ze in hun armen hebben gesloten hun zoon Patrick is? Er klopt iets niet, maar Myron en Win weten niet wat. Het is een sluimerend gevoel van onbehagen dat zich in de schaduw van de strijd ophoudt. Auteur Harlan Coben is buitengewoon goed in het opbouwen van spanning en het voeden van nieuwsgierigheid. Daarnaast is hij een kei in het bedenken van verrassende plotwendingen. Ik was dan ook als lezer op alles voorbereid. Tenminste, dat dacht ik…


Harlan Coben heeft voor deze reeks twee echte testosteronbommen als hoofdpersonages gekozen. Myron en Win zijn twee stoere mannen die geweld niet schuwen en een zwak voor mooie vrouwen hebben. Hun machogedrag spreekt me niet altijd aan maar toch is Naar huis een formidabele thriller. De schrijfstijl van Coben is verrukkelijk. Hij vindt het niet nodig om de lezer bij de hand te nemen en voorzichtig het verhaal binnen te voeren. Integendeel: Harlan Coben gooit je meteen in het diepe. Zelfs de spanning is onmiddellijk voelbaar. Ook Myrons neefje Mickey, die de hoofdrol in een jeugdserie voor zijn rekening neemt, en zijn vrienden zijn van de partij. Wees voorbereid op verbazingwekkend goede verhaalwendingen en een ontknoping die niet alleen volkomen logisch maar ook totaal onverwacht is!


ISBN 9789022565254 | paperback | 381 pagina's | Uitgeverij Boekerij | november 2016

Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 19 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De vreemdeDe vreemde
Harlan Coben


“De vreemde zette Adams leven niet in één keer op zijn kop. Tenminste, dat zou Adam Price zichzelf later voorhouden, hoewel het niet waar was. Op de een of andere manier had Adam meteen geweten, vanaf de allereerste zin, dat zijn vertrouwde leven als tevreden, getrouwde vader van twee in een leuk huis in een kleine stad voorgoed voorbij was.”


Een wildvreemde man spreekt Adam Price aan in een bar. Adam kent hem niet maar de onbekende schijnt dingen over hem te weten die hij zelf niet weet. Volgens de man heeft Adams vrouw Corinne haar laatste zwangerschap geveinsd. Hij vertrouwt Adam toe dat Corinne tegen hem gelogen heeft en dat hij een creditcardbetaling aan het bedrijf Novelty Funsy na moet trekken. Na zijn schokkende onthulling verdwijnt de man. Adam loopt hem nog achterna maar hij is te laat. De man stapt bij een blondine in de auto en het stel rijdt weg. Adam blijft in opperste staat van verwarring achter.


Het zaadje twijfel is geplant. Zou Corinne echt tot zoiets in staat zijn geweest? De zwangerschap was onverwacht en ongepland. Maar toch, Adam weet nog goed hoe hij haar huilend in bed aantrof nadat ze een miskraam kreeg. Was dat toneelspel? Adam gelooft het niet maar toch begint de twijfel steeds harder te knagen. Hij besluit de creditcardbetalingen na te trekken en inderdaad, een jaar of twee geleden heeft Corinne een bestelling bij Novelty Funsy gedaan. Hoe kan de man die zichzelf “De vreemde” noemde, dat geweten hebben?


Op internet is niks over het bedrijf Novelty Funsy te vinden. Adam belt de creditcardmaatschappij en de medewerker die hij aan de telefoon krijgt, weet hem te vertellen dat bedrijven die hun klanten extra discretie willen bieden vaak een andere naam op de factuur vermelden. Novelty Funsy is de factuurnaam van een webshop met de naam fake-een-pregnancy.com. Het bedrijf verkoopt nepbuiken en zelfs nepecho’s en  nepzwangerschapstesten. Het nieuws slaat in als een bom. Heeft de vreemde dan toch gelijk?


Adam weet niet wat hij moet doen. Heeft Corinne hem voorgelogen in een periode dat het wat minder goed tussen hun ging? Heeft ze hem nog vaker voorgelogen? Tot voor kort was Adam gelukkig met Corinne en hun twee zoons maar nu lijkt alles als een luchtbel uiteen te spatten. Moet hij Corinne met zijn ontdekking confronteren?


Na lang aarzelen gooit Adam zijn prangende vraag er dan toch uit. Corinne reageert gelaten en terughoudend. Uiteindelijk stemt ze toe in een etentje maar op het afgesproken tijdstip komt ze niet opdagen. Ze stuurt Adam een sms-bericht waarin staat dat ze tijd nodig heeft. Adam moet zolang op de kinderen passen. Na het bericht reageert Corinne nergens meer op. Even denkt Adam dat hij haar maar beter gewoon met rust kan laten maar als ze ook niet op de sms-berichtjes van haar zoons reageert, neemt bezorgdheid de overhand. Waar is Corinne en… wat is de rol van de vreemde in deze hele geschiedenis?


Harlan Coben heeft een gave. Hij voelt feilloos aan wat de thrillerlezer van een thriller verwacht. Alles wat hij schrijft, wordt door zijn lezerspubliek gretig verslonden. De thrillers die hij schrijft zijn stuk voor stuk meeslepend en een tikje mysterieus. Coben slaagt er steeds opnieuw in om meteen een fikse spanning met het verhaal te verweven en die dan ook nog eens op te bouwen. Zijn boeken lenen zich uitstekend voor een middag lezen. Ze moeten in één keer uit. Ook De vreemde voldoet aan de verwachting. Het onderwerp is origineel. Bestaan zulke websites echt? Een simpele zoekopdracht in Google toont mij wat in het boek beschreven staat. Via het internet kun je alles aanschaffen om een zwangerschap te veinzen. Het wordt, net als in het boek, als een leuke grap gebracht maar een zwangerschap is natuurlijk niet iets om grapjes over te maken. Coben heeft dat heel goed begrepen.


Reserveer vast een plekje in de koffer voor De vreemde want dit boek gaat graag mee op vakantie. Blijf je thuis? Ook in de achtertuin, met een glaasje ijsthee binnen handbereik, zal je genieten van deze knap geschreven thriller.


ISBN 9789022565179 | paperback | 347 pagina's| Boekerij | mei 2015
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 8 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De verbeeldingDe verbeelding
Harlan Coben


Het gevaar dient zich altijd ’s nachts aan. Overdag functioneert Maya Stern goed maar zodra ze haar ogen sluit, beleeft ze alles opnieuw. De geluiden die ze hoort zijn levensecht en jagen haar hevige angst aan. Maya heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ze heeft het tijdens een pittige overzeese legermissie opgelopen. Na de missie heeft Maya eervol ontslag genomen. Ze moest wel. Niet alles was immers vlekkeloos verlopen. Tegenwoordig geeft ze vlieglessen. Het voordeel van haar nieuwe leven is dat ze vaker bij haar tweejarige dochtertje Lily kan zijn.


Lily heeft alleen haar moeder nog. Maya’s echtgenoot Joe, de vader van het meisje, is enkele weken geleden gestorven. Een gewelddadige beroving in Central Park kostte hem het leven. Het lijkt wel of Maya door de dood achtervolgd wordt. Eerst in het leger en nu Joe. En dat is nog niet alles. Enkele maanden geleden is Maya’s zus Claire gestorven. Net als Joe werd ze vermoord. Maya mist haar nog altijd enorm. Ze was dol op Claire. De dader is nooit gepakt. Waarom moest Claire sterven? Ze was een goede moeder voor haar twee kinderen. Haar echtgenoot Eddie redt het nauwelijks zonder haar en kijkt regelmatig te diep in het glaasje. Maya ergert zich aan hem. Is Eddie altijd zo’n slap figuur geweest? Was het huwelijk van Eddie en Claire eigenlijk wel goed?


In korte tijd heeft Maya twee naasten verloren. Twee mensen van wie ze intens veel hield. Maya doet haar uiterste best om op de been te blijven. Gelukkig kan ze de zorg voor Lily delen met het uiterst betrouwbare kindermeisje Isabella. Zij werkt al jaren voor Joe’s steenrijke familie. Lily is dol op haar, iets wat Maya zowel een gevoel van blijdschap als jaloezie bezorgt. Hoewel ze Isabella door en door vertrouwt, heeft ze de nannycam die ze van haar goede vriendin Eileen kreeg toch aangesloten. In een digitale fotolijst is een camera verstopt die aanspringt als er beweging wordt waargenomen. Op deze manier kan Maya controleren of Isabella ook goed voor Lily zorgt als ze zich onbespied waant. Maya heeft geen enkele reden om Isabella van wangedrag te verdenken maar er is de laatste tijd veel gebeurd. De nannycam mag blijven.


Maya controleert de filmbeelden regelmatig. Er is niks verdachts te zien. Isabella zorgt vol toewijding voor de kleine Lily en het meisje ziet er tevreden uit. Is het allemaal misschien iets te idyllisch? Heeft Isabella echt niet door dat ze in de gaten wordt gehouden? Dan ziet Maya iets vreemds. Er bevindt zich een vreemde in de woonkamer. Een man. De onbekende gaat op de bank zitten en neemt Lily, die duidelijk blij is hem te zien, op schoot. Daarna glimlacht de man, waarbij hij recht in de camera kijkt. Het is Joe, haar dode echtgenoot. Maya kan haar ogen nauwelijks geloven.


In De verbeelding draait het allemaal om de dood van Joe en Claire. Is Joe wel echt dood? Wanneer Maya haar kindermeisje de opgenomen beelden laat zien, spuit Isabella pepperspray in Maya’s ogen waarna ze ervandoor gaat. Wanneer Maya de pijn en schrik enigszins te boven is, ontdekt ze dat het geheugenkaartje van de fotolijst is verdwenen. Tegenover de politie beweert Isabella dat Maya doordraaide en haar een zwart scherm toonde. Het kaartje heeft ze nooit gezien.


Verbeelding of niet, Maya beseft dat ze pas verder met haar leven kan als ze de waarheid kent. Heeft ze de beelden echt gezien of is ze er geestelijk slechter aan toe dan ze dacht? Wanneer de politie haar vertelt dat Joe en Claire met hetzelfde wapen zijn vermoord, is Maya vastbesloten de onderste steen boven te krijgen. Wat is het verband tussen de twee moorden? Wie had er belang bij hun dood?


Opnieuw heeft Harlan Coben een enorm meeslepend én spannend verhaal geschreven. Hij is een meester in het bedenken van verrassende plots. Ook nu laat de waarheid zich niet zomaar raden waardoor je als lezer volledig het verhaal in wordt gezogen. Over zijn vorige boek – Dood spel – was ik minder tevreden maar met De verbeelding heeft Coben zijn kleine misstap ruimschoots goedgemaakt!


ISBN 9789022565162 | paperback | 382 pagina's | Boekerij | mei 2016
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 13 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dood spelDood spel
Harlan Coben


Hun liefde leek wel uit een film weggeplukt. Laura Ayers was een adembenemend knappe zakenvrouw. Een voormalig topmodel zelfs. Haar kersverse echtgenoot was niet minder beroemd. David Baskin genoot als uitmuntend basketbaltalent wereldwijde faam. Niet alleen vormden ze samen het perfecte plaatje, hun liefde was puur en oprecht. Laura en David hadden het ware geluk gevonden. Toch was niet iedereen blij met hun relatie. Laura’s moeder Mary maakte het haar dochter zo moeilijk dat het stel naar Australië vluchtte om daar onbekommerd van hun wittebroodsweken te kunnen genieten. Hun geluk was echter maar van korte duur.


Terwijl Laura het aangename met het zakelijke combineerde en een belangrijke deal  sloot, vertrok David naar het strand voor een verkwikkende zwempartij in zee. David was een geoefende zwemmer maar toch keerde hij niet terug. Urenlang probeerde Laura de paniek te onderdrukken maar uiteindelijk was ze haar angst niet langer de baas. Was David iets overkomen? Tal van angstige vermoedens buitelden over elkaar heen en uiteindelijk won haar grootste angst het van de rest. David was dood. Verdronken in zee. Zijn ontzielde lichaam was meedogenloos tegen de rotsen geworpen waardoor het hevig toegetakeld was. Het sprookje was voorbij. Laura keerde gebroken naar de Verenigde Staten terug.


Laura vindt het moeilijk haar leven weer op te pakken. Ze mist David meer dan ze ooit voor mogelijk heeft gehouden. Hij was haar grote liefde. Zijn dood laat haar maar niet los. Wat is er in zee met David gebeurd? Is hij onwel geworden? David was een geoefende zwemmer. Hij zou nooit te veel van zijn lichaam hebben gevergd. Waarom is hij dan toch in de problemen gekomen? Wanneer Laura tijdens het voorlezen van Davids testamant ontdekt dat er een grote geldsom is verdwenen, stort ze zich op het mysterie. Het gaat haar niet om het geld - ze is immers rijk genoeg -  maar om de misdaad op zich. Iemand heeft zich na Davids dood voor hem uitgegeven, zijn bankrekening opgeheven en  het aanzienlijke saldo naar een onbekende rekening laten overboeken. Was Davids dood wel een ongeluk of is er iets heel anders aan de hand?


Laura weet niet dat er onlangs een geheimzinnige operatie is uitgevoerd. Ene Mark Seidman heeft zich een compleet nieuw uiterlijk aan laten meten. Zelfs zijn stem is anders geworden. Mark is onherkenbaar veranderd. Het is onmogelijk om zelfs maar een glimp van zijn oude uiterlijk op te vangen. Waarom heeft hij ervoor gekozen om voortaan als een ander door het leven te gaan. De lezer vermoedt al snel dat het om David gaat. Vooral wanneer blijkt dat Mark een groot basketbaltalent is. Maar… waarom zou David zichzelf van de aardbodem hebben laten verdwijnen? Als hij niet langer bij Laura wilde zijn, had hij het toch gewoon uit kunnen maken? Waarom heeft hij voor een compleet nieuwe identiteit gekozen?


Harlan Coben is een kei in het bedenken van complexe en meeslepende verhaallijnen. Dit keer is hij echter iets te fanatiek geweest. Het verhaal is “over the top”. Dood spel is absoluut geen slecht boek maar het behoort niet tot Cobens beste titels.  Het verhaal is niet geloofwaardig genoeg. Te vergezocht. De hoofdpersonen zijn oppervlakkig en de ontknoping is teleurstellend. Van een schrijver als Coben verwacht ik gewoonweg een beter boek.


Harlan Coben is een zeer begenadigd schrijver. Hij kan zich een enkele misstap veroorloven. Dood spel is misschien geen voortreffelijke thriller, het leest wel degelijk vlot weg. Mijn vertrouwen in deze auteur staat nog altijd als een huis en ik verheug me op zijn volgende boek. Op een misser kan wel eens een echte topper volgen!


ISBN  9789022573624 | paperback | 512 pagina's| Boekerij | november 2015
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 28 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Ik mis je
Harlan Coben


Volgens haar beste vriendin Stacy is rechercheur Kat Donovan hoognodig aan een nieuwe man toe. De voortvarende Stacy heeft dan ook ongevraagd een profiel voor haar vriendin aangemaakt op de datingsite YouAreJustMyType.com. Stacy heeft voor een heel jaar betaald. Kat is er nog niet over uit of ze deze “goede daad” van haar vriendin wel kan waarderen.

Kat is een nachtbraker die houdt van het gezelschap van een goed glas wijn. Nadat ze zichzelf moed heeft ingedronken, neemt ze een kijkje op de datingsite. Het computersysteem van de website heeft al wat matches voor Kat gevonden maar Kat is niet bijster enthousiast. Ze is van mening dat de zogenaamde vlotte zinnen van de zoekende mannen doorspekt zijn met wanhoop. Kat bekijkt de profielen in een steeds sneller tempo terwijl haar interesse met een evenredige snelheid afneemt. En dan ziet ze hem. Jeff. Ze herkent hem meteen. Achttien jaar geleden waren Kat en Jeff verloofd. Ze zouden gaan trouwen, een gezin stichtten en voor altijd bij elkaar blijven.

Jeff was de grote liefde van Kat en als ze eerlijk is, is hij dat nog altijd. Ze is hem nooit vergeten. Achttien jaar geleden werd Kats vader, die ook bij de politie werkte, tijdens het uitoefenen van zijn werk vermoord. Door deze ingrijpende gebeurtenis kwam de relatie van Kat en Jeff onder druk te staan.  De relatie hield uiteindelijk geen stand en Jeff vertrok. In de achttien jaren zonder Jeff die volgden, verdwenen slechts de scherpe randjes van het verdriet. En nu kijkt Jeff haar vanaf het computerscherm aan. Hij is nauwelijks veranderd.

De man die Kats vader heeft vermoord, heet Monte Leburne. Naast de moord op Kats vader is Leburne voor nog twee moorden de gevangenis ingedraaid. En nu is Leburne ernstig ziek. Op zijn sterfbed biecht hij aan Kat op dat hij haar vader niet heeft vermoord. Kat weet niet of ze de moordenaar moet geloven maar de twijfel is gezaaid. Kat ontdekt dat er achttien jaar geleden een aantal dingen voor haar zijn verzwegen. Ze besluit de dood van haar vader opnieuw te onderzoeken. Het is geen ongevaarlijk voornemen want Leburne handelde waarschijnlijk in opdracht van de levensgevaarlijke misdaadbaas Cozone.

Sinds Kat de foto van Jeff heeft gezien, is hij geen moment meer uit haar gedachten geweest. Ze besluit hem een berichtje te sturen. Jeff reageert koeltjes en deelt Kat beleefd mee dat hij het verleden wil laten rusten. Opnieuw voelt Kat de pijn van de afwijzing. Opnieuw raakt ze Jeff kwijt. Voordat ze in haar verdriet dreigt te verzwelgen, wordt Kat benaderd door een jongen die beweert dat zijn moeder vermist is. Ze is met haar nieuwe vriend op vakantie gegaan en daarna heeft hij niks meer van haar gehoord. De jongen – die Brandon heet - laat Kat een foto zien van zijn moeders nieuwe vriend. Het is Jeff.

In Ik mis je is niets wat het in eerste instantie lijkt. Er zit meer achter de moord op Kats vader en er zit meer achter het afwijzende gedrag van Jeff. Waarom heeft Jeff een profiel op YouAreJustMyType.com als hij gelukkig is met de moeder van Brandon? Waarom kent Brandon hem onder een andere naam? Al snel lijkt het erop dat de moeder van Brandon helemaal niet vermist is. Het feit dat Jeff bij de zaak betrokken is, maakt het echter steeds moeilijker om de vasthoudende Brandon de deur te wijzen.

Ik mis je is een onvervalste Harlan Coben waarin de spanning regelmatig torenhoog oploopt. Het verhaal leest als een trein en zit geraffineerd in elkaar. Harlan Coben weet als geen ander de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen en ook nu zijn de personages in het boek uitstekend gekozen. In Ik mis je wordt de moderne levensstijl van de mens voor kwalijke doeleinden gebruikt. Hoe het precies zit wordt in de loop van het verhaal uit de doeken gedaan. Het is een boek voor de gulzige lezer. Laat je meeslepen door het verhaal en stop pas met lezen als je de laatste bladzijde hebt verslonden.

ISBN 9789022565186 | paperback | 363 pagina's| Boekerij| mei 2014
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 21 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altLevenslijn
Harlan Coben


Myron Bolitar is agent. Geen agent die boeven vangt maar een agent die de belangen van sporters en andere beroemdheden behartigt. Myron is zeer toegewijd aan zijn cliënten en helpt hen waar nodig. Wanneer de hoogzwangere voormalig tennisster Suzze om zijn hulp vraagt, aarzelt Myron dan ook geen moment: natuurlijk zal hij haar helpen.

Suzze is acht maanden zwanger. De vader van het kind is Lex Ryer, de helft van het beroemde rockduo HorsePower. Ook Lex is een cliënt van Myron. Er is iets voorgevallen tussen de aanstaande ouders en nu heeft Lex de benen genomen. Suzze is radeloos. De ruzie tussen de twee echtlieden is ontstaan door een foto op Facebook. Of liever gezegd: door een reactie op die foto. Vol trots had Suzze een echofoto geplaatst wat haar veel hartelijke reacties opleverde. Op één na. Iemand plaatste de nijdige opmerking “niet van hem” met daarbij een vreemd tekentje.

Waarom reageert Lex zo heftig op een opmerking op Facebook?  Als hij twijfelt of hij de vader van de baby is dan kan hij dat toch eenvoudig laten testen? Myron belooft aan Suzze om haar man op te sporen en hij treft Lex al snel aan in een of andere club. Veel tijd om met de benevelde Lex te praten heeft Myron niet want ineens valt zijn oog op een vrouw die hij al jaren niet heeft gezien. Het is Kitty. Kitty Bolitar, zijn schoonzus. Kitty maakt zich uit de voeten en wanneer Myron de achtervolging inzet raakt hij in de drukke club, tegen zijn zin in, betrokken bij een handgemeen. Hij verliest Kitty uit het oog.

Zo’n zestien jaar geleden verdween Kitty uit het leven van Myron met in haar kielzog zijn broer Brad. Hij heeft ze sindsdien nooit meer gezien. En nu was Kitty in de club. Was Brad er ook? Myron wil niets liever dan zijn broer vinden, hij wil goedmaken wat jaren verleden zo verkeerd ging. Myron probeert nog steeds het probleem tussen Suzze en Lex op te lossen maar zijn aandacht is nu ook op Kitty gevestigd. Uit beveiligingsbeelden van de nachtclub wordt pijnlijk duidelijk dat Kitty drugsverslaafd is. Op de beelden is ook te zien dat Kitty de drugs met haar lichaam betaalt. Myron walgt van haar. Hoe kan ze zijn broer dit aandoen? En opnieuw rijst de vraag: waar is Brad? Brad en Kitty hebben bovendien een vijftienjarige zoon. Mickey. Waar is hij? De zoektocht naar Kitty blijkt niet ongevaarlijk te zijn en Kitty’s problemen lijken raakvlakken te hebben met de problemen van Suzze en Lex. Het drietal kent elkaar nog van vroeger. Haalt het verleden hen nu in?

De Myron Bolitar-reeks is een serie die vooral mannen aan zal spreken. Het verhaal lijkt soms wel een mannenfantasie. Myrons beste vriend en collega Win (Windsor Horne Lockwood III) is een steenrijke playboy die zich continue met beeldschone en gewillige dames omringt. Esperanza Diaz, de zakenpartner van Myron is een voormalig profworstelaar en dat geldt ook voor receptioniste Big Cyndi. Myron zelf is niet vies van een beetje geweld maar Win spant de kroon. Wie de toorn van de charmante maar levensgevaarlijke Win over zich afroept kan dat niet altijd navertellen. “Gelukkigen” belanden slechts zwaargewond in het ziekenhuis.

De liefdevolle band tussen Myron en zijn ouders biedt een mooi contrast met al het geweld. In dit boek wordt Myrons neefje Mickey geïntroduceerd, het hoofdpersonage in Cobens young adult-reeks. Zoals de lezer van Harlan Coben gewend is, leest ook Levenslijn als een trein en is het verhaal pakkend. Voor mij was het vooral leuk om het verhaal van Mickey vanuit een ander perspectief te lezen.

ISBN 9789022562666  | paperback | 352 pagina's | Boekerij | juni 2012
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 25 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altZes jaar
Harlan Coben


Jake Sanders had de liefde van zijn leven gevonden. Zijn Natalie was de ware. Ze ontmoetten elkaar toen hij een schijfkamp bijwoonde in Kraftsboro,Vermont. Natalie was op tekenkamp. Het was zoveel meer dan een vakantieliefde, Natalie en hij waren voor elkaar voorbestemd. Maar toen maakte Natalie het uit om dagen later halsoverkop met Todd te trouwen, een oude liefde van haar. Met een gebroken hart woonde Jake de huwelijksceremonie bij. Na afloop zocht Natalie hem op en liet hem beloven haar voortaan met rust te laten.

Zes jaar later stuit Jake op een overlijdensbericht. Todd, de man van Natalie is dood. Jake besluit om naar de uitvaart van Todd te gaan in de hoop een glimp van Natalie op te vangen. Hij is haar nooit vergeten en houdt nog steeds van haar. Na afloop van de afscheidsdienst doet Jake een ontstellende ontdekking. Todd was al jaren getrouwd met ene Delia die hij al vanaf de middelbare school kende. Ze waren heel gelukkig met elkaar en hun twee tienerkinderen. Hoe kan dit? Waar is Natalie?

Jake verbreekt zijn belofte en gaat op zoek naar Natalie. Hoe kan het dat haar echtgenoot al jaren met een ander is getrouwd? Jake gaat terug naar Kraftsboro, waar het zes jaar geleden allemaal begon. Maar waarom doet iedereen in het dorpje of het tekenkamp nooit heeft bestaan? En waarom staat het huwelijk van Natalie niet in de boeken van het kerkje? Jake neemt contact op met Julie, de zus van Natalie maar zij ontkent ooit van hem gehoord te hebben. Natalie zelf blijkt onvindbaar. Het lijkt wel of ze van de aardbodem is verdwenen.

Volgens zijn beste vriend Benedict, was Jake zes jaar geleden niet helemaal zichzelf toen hij naar het schrijfkamp vertrok. Wat bedoelt Benedict hiermee? Heeft Jake zich dingen ingebeeld? Natalie is onvindbaar, er is kennelijk nooit een tekenkamp geweest en de mensen in het dorpje Kraftsboro herkennen hem niet. Toch kan Jake het niet loslaten. De liefde tussen hem en Natalie was zo puur, zo mooi. Dat kan hij toch niet verzonnen hebben?

In razendsnel tempo gooit de schrijver het ene aas na het andere uit. De lezer heeft geen andere keus dan toehappen om vervolgens steeds dieper meegevoerd te worden in een  verhaal dat bol staat van mysterie, spanning en actie. Het is een verhaal over ware liefde. Over een man die vecht voor de vrouw die hij zo innig liefheeft. Jake weigert te geloven dat zijn zomer met Natalie slechts een hersenspinsel was.  Hij vertrouwt op zijn gevoel. De liefde die hij zo zorgvuldig heeft weggestopt laait in alle hevigheid op. Waar is ze toch? Wat is er aan de hand? Hij moet en zal Natalie vinden ook al wordt de sfeer steeds grimmiger.

Zes jaar is een verrukkelijke thriller. Nieuwsgierige mensen als ik kunnen geen weerstand bieden aan dit boek. Ben je net zo weetgraag als ik? Zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om dit boek in een keer uit te lezen. Eerder heb je geen rust.

ISBN 9789022559109 | paperback |352 pagina's| Boekerij | mei 2013
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 26 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Geen tweede kansGeen tweede kans
Harlan Coben

'Toen de eerste kogel me in de borst trof, dacht ik aan mijn dochter.’


Deze intrigerende zin is de start van dit superspannende boek van Harlan Coben: Geen tweede kans. De hoofdpersoon, Marc Seidman is neergeschoten, zijn vrouw is vermoord en zijn dochtertje Tara van 6 maanden is spoorloos verdwenen. Hij raakt ernstig gewond en ligt 12 dagen in coma, waarna hij langzaam herstelt. Nadat hij het ziekenhuis heeft verlaten, volgt de eis tot losgeld: 2 miljoen dollar. De overdracht mislukt en Seidman blijft met lege handen achter. Zijn dochter ziet hij niet meer terug en de politie heeft geen enkel aanknopingspunt. Sterker nog; hij is hun enige verdachte.
Na anderhalf jaar komt er plotseling weer een eis tot losgeld. Seidman zet nu alles op alles om de politie erbuiten te houden. Hij laat zich deze tweede kans om zijn dochter terug te krijgen onder geen beding ontnemen.


Harlan Coben weet de lezer op het puntje van de stoel te houden, met steeds weer nieuwe wendingen. In een razend tempo sleept hij je mee in een opeenvolging van ontwikkelingen. Langzamerhand ontvouwt zich een gruwelijk plot waarin de ontvoering van Tara (afgezien van de moord op haar moeder) deel lijkt uit te maken van een nog veel grotere misdaad. Gelukkig krijgt Seidman hulp van zijn ex-vriendin Rachel, een voormalig FBI-agente die het klappen van de opsporingszweep kent. Maar is zij wel te vertrouwen of heeft zij een eigen agenda?


Dit wat het tweede boek dat ik van Harlan Coben las en ik snak naar meer! Vlot, spannend en met een sympathieke hoofdpersoon die maar één ding wil: zijn dochter terug, en door roeien en ruiten gaat om dat voor elkaar te krijgen. In het midden van het boek vond ik het verhaal iets inzakken, maar het eerste en het mooie laatste deel maakten het allemaal goed. Coben schrijft op een hele indringende wijze en spreekt via Seidman regelmatig de lezer aan, waardoor je je helemaal bij zijn zoektocht naar zijn dochter betrokken voelt.


ISBN 9789022547540 Paperback 352 pagina's | Boekerij | mei 2007
Vertaald door Paul Witte

© Joanazinha, januari 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier


Recensies

Boven