Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

S.J. Watson


Tweede levenTweede leven
S.J. Watson


Na de dood van haar zusje Kate laait het oude schuldgevoel in volle hevigheid op. Julia heeft jaren geleden, na de dood van hun moeder, de zorg voor Kate op zich genomen. Vader kon het niet aan en vrienden lieten het afweten. De toen elfjarige Julia nam haar vierjarige zusje onder haar hoede maar toen ze jaren later de liefde van haar leven tegen het lijf liep, sloeg ze haar vleugels uit. Kate bleef achter en moest zichzelf zien te redden. Het meisje was nog maar zestien toen ze van een zoon beviel. Niemand had de zwangerschap van de tiener opgemerkt.


Connor, de zoon van Kate, is inmiddels veertien jaar oud en woont al jaren bij Julia en haar man Hugh in Londen. Lange tijd was Kate blij met deze oplossing. Zelf slaagde ze er niet in Connor naar behoren te verzorgen. Onlangs is Kate echter van mening veranderd. Ze wil Connor terug. Kate wil dat hij bij haar in Parijs komt wonen. Julia en Hugh maken zich op voor de strijd. Ze zijn van mening dat een tienerjongen niet zomaar uit zijn vertrouwde omgeving weggerukt kan worden. Het gevaar wijkt onverwachts en op een gruwelijke manier. Kate zal Connor nooit meer opeisen. Ze is in een donker steegje in Parijs om het leven gebracht. De prijs die Julia en Hugh voor hun gezinsgeluk betalen, is vele malen te hoog. Julia stort in, opnieuw heeft ze haar zusje niet kunnen beschermen.


Julia kan de dood van Kate maar niet verwerken. De moordenaar is nog altijd niet gepakt. Waarom moest Kate sterven? Wie wilde haar dood? Julia reist naar Parijs waar ze Anna, de huisgenoot van Kate, ontmoet. Eindelijk is er iemand die haar verdriet begrijpt. Er ontstaat een warme vriendschap tussen de twee vrouwen. Julia stuit tussen de persoonlijke spulletjes van Kate op een lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden. Ze ontdekt dat Kate er een tweede leven op na hield. Een leven vol spanning en seks maar mogelijk ook vol gevaar. Anna weet te vertellen dat de politie de lijst ook heeft bekeken maar het als onbelangrijk heeft bestempeld. Julia is het niet met de politie eens en gaat zelf op onderzoek uit.


Kate leidde een dubbelleven in de virtuele wereld. Ze onderhield contact met meerdere mannen. Ontmoette ze haar virtuele vrijers ook in het echt of bleef het bij cyberseks? Met behulp van de lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden duikt Julia in een voor haar onbekende wereld. Ze geeft zich uit voor Kate in de hoop haar moordenaar te kunnen ontmaskeren. Wie schrikt van het feit dat Kate plotseling online opduikt? Wie weet dat Kate niet meer in leven is? Julia beseft dat er risico’s aan het speurwerk verbonden zijn. Ze verzwijgt haar chatgesprekken voor Hugh. Eigenlijk weet Julia wel dat ze zich op glad ijs begeeft maar toch laat ze zich volledig meeslepen. Voor ze het weet zit ze tot over haar oren in de problemen en is er geen weg meer terug.


Over het debuut – Voor ik ga slapen – van SJ Watson las ik niets dan lovende recensies. Na het lezen van Tweede leven begrijp ik waarom. Wat kan deze man schrijven! Ik had het bijna vierhonderd bladzijden tellende boek binnen een dag uit. Ik werd onmiddellijk het verhaal binnengezogen en kon en wilde niet meer stoppen met lezen. De sfeer is beklemmend en steeds als de spanning bijna onhoudbaar is, doet de auteur er nog een schepje bovenop. Als lezer merk je dat het helemaal mis gaat met Julia. Ze maakt klassieke fouten die niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. Ik wilde haar waarschuwen, vergat even dat het een boek was en geen werkelijkheid. Uit machteloosheid begon ik steeds naarstiger te lezen. Ik had geen rust meer en moest weten hoe het af zou lopen. Heerlijk om zo in een thriller op te kunnen gaan!


Voor wie het nog niet begrepen heeft: Ik ben laaiend enthousiast over Tweede leven. Het is een thriller van een hoog niveau waarbij de auteur op sublieme wijze met de spanning speelt. Het lezen van deze briljant geschreven thriller is een haast verslavende ervaring. Ik wil meer, het liefst vandaag nog!


ISBN 9789041417251 | paperback | 398 pagina's| Ambo|Anthos | februari 2015
Vertaald door Ernst Boer en Ankie Klootwijk

© Annemarie, 3 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Voor ik ga slapenVoor ik ga slapen
S.J. Watson

Het zal je maar gebeuren: je wordt ’s morgens wakker, en je denkt dat je een jaar of twintig bent, en een leuk vrijgezellenleven leidt. Maar je ligt in een vreemd bed, met een man naast je!
Nog niet zo erg, maar je kent hem niet en het is een oude man! Je schiet snel je bed uit, en vlucht naar de badkamer. Maar die vrouw die je uit de spiegel aanstaart! Dat ben jij niet! Ze is veel ouder, ze heeft zelfs al kraaienpootjes…help!! Wat is hier aan de hand?


Het overkomt Christine. Ze kleedt zich snel aan en ziet dan de man in de deuropening: hij vertelt haar dat hij Ben heet en al tweeëntwintig jaar haar man is. Christine is midden veertig. Ben vertelt haar dat ze iedere dag zo wakker wordt, dat ze iedere avond gaat slapen, om dan ’s nachts alles weer te vergeten. Iedere dag opnieuw moet hij haar vertellen wie ze is.
Maar ze zijn gelukkig, zegt hij, en hebben besloten dat de medici haar niet kunnen helpen.


Dus is ze thuis, alleen, en leest ze op een prikbord in de keuken wat ze zou kunnen doen om de dag door te komen. Sommige dingen pikt ze heel snel weer op. Ze weet bijvoorbeeld niet wat een mobieltje is, maar blijkt het wel te kunnen gebruiken. Maar haar verleden kent ze niet. En de paar foto’s die Ben aan de spiegel heeft bevestigd, zeggen haar te weinig. Soms zijn er beelden in haar hoofd, soms weet ze dingen die niet kloppen.

Dan neemt een dokter contact op met haar, en door zijn overtuiging dat hij haar kan helpen – hij wil daar natuurlijk over schrijven - verandert haar leven. En er blijken dingen gebeurd te zijn die hun schaduw vooruit werpen.
Al weet ze als ze ’s morgens wakker wordt nog steeds niet wie ze is...


Het boek is voor een deel gebaseerd op de verhalen van enkele patiënten met geheugenverlies. Ik weet niet of dit medisch gezien kan, of het zo kan zijn dat je iedere dag opnieuw moet ontdekken wie je bent, en iedere nacht opnieuw alles vergeet. Het gegeven is evenwel intrigerend, je kan er heel veel kanten mee uit.


S J Watson heeft er een spannende  thriller van gemaakt, die je geboeid leest tot de laatste pagina. Dat is niet zozeer doordat het echt spannend is, want wat er aan de hand is, dat voel je al snel aan, maar je zit als het watre in het hoofd van de hoofdpersoon, en die weet immers niet hoe het zit.
Daarbij maakt het helemaal niet uit of het wel of niet realistisch is, het is een gegeven binnen deze roman. Niet alleen de manier waarop de hoofdpersoon om moet gaan met een leven als dit, maar vooral ook hoe de omgeving daar mee omgaat. Niet iedereen is immers recht door zee…


ISBN 9789047702221 | paperback| 333 pagina's | Anthos | juli 2011
Vertaald uit het Engels door Caecile de Hoog

© Marjo 25 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven