Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Eriksson & Sundquist


Klik HIER om de recensies over thrillers van Erik Axl Sund, een pseudoniem van dit schrijversduo, te lezen.  

altDe laatste aanwijzingen
Eriksson & Sundquist

De laatste aanwijzingen is het derde en laatste deel in de trilogie De zwakte van Victoria Bergman. In de drie boeken staan psychologe Sofia Zetterlund en haar cliënt Victoria Bergman centraal. Victoria is jarenlang door haar vader en zijn sektegenoten misbruikt. Haar vader heeft zelfs een kind bij haar verwekt en de baby vervolgens aan goede vrienden geschonken. Madeleine, zoals de dochter van Victoria is genoemd, ging vervolgens eenzelfde lot als haar moeder tegemoet. Victoria en Madeleine hebben elkaar nooit ontmoet maar dragen soortgelijke littekens.

Sofia heeft een prille relatie met Jeanette Kihlberg, hoofdinspecteur bij de recherche. Jeanette en Sofia hebben elkaar leren kennen toen de naam Victoria Bergman opdook in een moordonderzoek. Victoria heeft mogelijk meerdere moorden op haar geweten maar de vrouw is al lange tijd onvindbaar. Sofia heeft een ontluisterende ontdekking over Victoria gedaan. Een bevinding die ze beslist niet kan delen met Jeannette. Sofia en Victoria zijn één en dezelfde persoon. Sofia is Victoria en Victoria is Sofia.

Sofia Zetterlund werd geboren als Victoria Bergman. Op haar achttiende kreeg Victoria een beschermde identiteit en vanaf dat moment gaat ze als Sofia Zetterlund door het leven. De nieuwe identiteit heeft haar verleden echter niet uitgewist. Sofia lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis en één van haar alter-ego’s is Victoria. Tijdens de vele gesprekken die Sofia met haar cliënt Victoria voerde, praatte ze in werkelijkheid tegen zichzelf. Het verleden van Victoria is haar verleden. Sofia is zich lange tijd niet van haar ziekte bewust geweest maar nu weet ze dat ze haar lichaam deelt met meerdere persoonlijkheden waaronder Victoria.

Sofia alias Victoria maakte dingen mee die zo gruwelijk waren dat zij zichzelf in meerdere personen moest opsplitsen om te kunnen blijven functioneren. Nu Sofia beseft wat er aan de hand is, probeert ze grip op de andere personages te krijgen en black-outs te voorkomen. Ze boekt steeds meer vooruitgang en sommige alter-ego’s hebben inmiddels afscheid genomen. De wraakzuchtige Victoria laat zich echter niet wegbonjouren.

Jeanette Kihlberg en haar collega Jens Hurtig hebben hun handen vol aan diverse gruwelijke moordzaken die met elkaar in verband blijken te staan. Ze ontdekken dat de slachtoffers deel uitmaakten van een sekte. De sekteleden vergrepen zich jarenlang zonder enige scrupules aan jonge kinderen en hielden elkaar de hand boven het hoofd. De kinderen die het misbruik overleefden zijn voorgoed beschadigd. Sommigen slaan de hand aan zichzelf, anderen zinnen nog altijd op wraak. Wie van hen brengt de kindermisbruikers één voor één om het leven?

Wie de eerste twee boeken niet heeft gelezen, zal het verhaal niet kunnen volgen. Begin dus bij het begin. Omdat het verhaal heel omvangrijk en diepgaand is, moest ik even in het verhaal komen. Hoe zat het ook alweer? Gelukkig staat er voorin het boek een beknopte omschrijving van de diverse personen die in het boek voorkomen.

De laatste aanwijzingen is net als de eerste twee delen – Het kraaienmeisje en Het hongervuur – een psychologische thriller van de bovenste plank. Jerker Eriksson en Hakan Axlander Sundquist schrijven eerlijk, open en rauw waarbij ze heel kundig gebruik maken van de kracht van suggestie. Het verhaal vervulde me zowel met afschuw als met medelijden. Met grote kennis van zaken brengen de auteurs de gevolgen van seksueel misbruik in kaart. De gebeurtenissen in het boek lijken in eerste instantie overdreven maar wie het nieuws van de afgelopen decennia nog eens nader onder de loep neemt, beseft dat het helaas niet allemaal vergezocht is. Dat besef maakt het verhaal nog aangrijpender. In dit laatste boek komen alle gebeurtenissen samen en ontstaat een overzichtelijk doch schokkend geheel.

De laatste aanwijzingen is een diepgaande, bloedstollende thriller. Het lezen van de trilogie als geheel is een intense, overweldigende ervaring die me emotioneel erg heeft geraakt. Het verhaal maakt duidelijk dat we nooit de andere kant op moeten kijken en dat de slachtoffers altijd geloofd en geholpen moeten worden.

ISBN 9789023485308 | paperback | 400 pagina's | Cargo | januari 2014
Vertaald door Svin

© Annemarie, 14 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altHet hongervuur
Eriksson & Sundquist

Het hongervuur is het tweede deel van de trilogie “De zwakte van Victoria Bergman”. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel is opgehouden en daarom raad ik aan om dat deel – Het Kraaienmeisje – eerst te lezen.

Het kraaienmeisje heb ik ongeveer een jaar geleden gelezen. Misschien was het beter geweest om het nog eens te herlezen vlak voordat ik in dit boek begon. Nu komt het begin een beetje rommelig over omdat ik tijd nodig had om weer in het verhaal te komen. Maar daarna werd ik net als bij het vorige deel helemaal meegesleept. Het verhaal is heel intens en schokkend. Ik had de neiging om mijn handen voor mijn ogen te houden en door de kiertjes tussen mijn vingers naar de bladzijden te gluren.

In Het Kraaienmeisje 
werd duidelijk dat psychologe Sofie Zetterlund en haar cliënte Victoria Bergman in werkelijkheid één persoon zijn. Victoria wordt verdacht van moord en hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg is naarstig op zoek naar haar. Ze onderhoudt een nauw contact met Sofie en beseft niet hoe dichtbij Victoria is. Sofie is zich hier ook niet van bewust.

In dit boek wordt het steeds moeilijker voor Sofie om te blijven functioneren. Ze krijgt in de gaten dat zij en Victoria dezelfde persoon zijn. Sofie is een goede psychologe en ze beseft dat ze aan een Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) lijdt. De afschuwelijke geschiedenis van Victoria is háár geschiedenis. Zij is degene die jarenlang door haar vader en anderen is misbruikt. Zij is degene die zoveel leed moest doorstaan dat het teveel werd voor een enkel persoon. Victoria is gecreëerd door haar onderbewuste om te overleven. Victoria draagt de gruwelijk herinneringen aan het verleden met zich mee zodat Sofie verder kan met haar leven. De zwarte gaten in haar geheugen zijn momenten dat Victoria het stokje van haar overnam.

Jeanette werkt aan een moordzaak die doet denken aan een wraakactie. Iemand heeft het slachtoffer – een rijke zakenman – afgeslacht. Wat heeft deze man op zijn kerfstok? Wie neemt wraak? Het blijft niet bij dit ene slachtoffer, meer volgen. In de moordonderzoeken duiken steeds weer dezelfde namen op evenals geruchten van seksueel misbruik en pedofilie. En ook nu komt meerdere malen de naam Victoria Bergman naar voren. Sofie probeert grip te krijgen op de situatie en tegelijkertijd probeert ze Jeanette – die na het mislopen van haar huwelijk verliefd op Sofie is geworden – te misleiden. Ook al herinnert Sofie zich niet wat Victoria doet, ze beseft maar al te goed dat haar alter-ego achter deze vergeldingen zit.

Het hongervuur is een uitstekende psychologische thriller waarbij de lezer stevig in zijn of haar schoenen moet staan. De onderwerpen incest en pedofilie komen uitgebreid aan bod waarbij met name de gevolgen hiervan voor de menselijke geest worden ontleed. Ook al is het verhaal soms schokkend, het is nooit smakeloos. Integendeel zelfs. Het onderwerp is bijzonder goed uitgewerkt, de auteurs hebben een zeer gedegen research gedaan.

Dit zeer diepgaande verhaal is voor een groot deel geschreven vanuit een vrouw die in de war is. Hierdoor krijgt de lezer soms een werkelijkheid voorgeschoteld die in feite onjuist is. Tijdens het lezen liftte ik mee op de gedachten van een vrouw die zich maar met moeite staande houdt. Dit zorgde ervoor dat zowel zij als ik regelmatig voor verrassingen kwamen te staan. Het is een puzzel waar nog veel stukjes van ontbreken. Aan de horizon gloort zicht op het geheel. De ontknoping is ver weg maar toch binnen handbereik. Het einde komt als een schok, ik hoop maar dat het volgende deel niet al te lang op zich laat wachten. Ik wil het raadsel ontrafelen. Dit boek is pittig maar ook heel intrigerend en bijzonder geraffineerd geschreven. Dit verhaal blijft nog even flink rondspoken in mijn hoofd.

ISBN 9789023475071| paperback |400 pagina's| Cargo| januari 2013
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 20 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het kraaienmeisje
Eriksson & Sundquist

Tijdens het lezen van dit boek bekruipt me een onheilspellend gevoel. Rillingen dansen langs mijn ruggengraat op en neer. Ik twijfel of ik wil weten wat komen gaat, het kan alleen maar iets heel gruwelijks zijn. Stoppen met lezen kan ik niet, het verhaal houdt me in een ijzeren greep. Koortsachtig lees ik verder, ik moet weten hoe het afloopt.

Psychologe Sofia Zetterlund vindt haar werk uitputtend. Een aantal van haar patiënten kampt met een traumatisch verleden en het valt haar steeds zwaarder om hun verhalen aan te horen. Ze vraagt zich vaak af hoeveel leed een mens eigenlijk kan verdragen want wat deze patiënten hebben meegemaakt is vreselijk. Ze kan zich maar moeilijk van de gesprekken losmaken. Vooral de sessies met Victoria Bergman hebben een grote impact op haar. De vrouw heeft als kind gruwelijke dingen doorstaan en is dit nooit te boven gekomen. Victoria heeft iets onbereikbaars, iets ongrijpbaars.

Ook hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg krijgt haar portie menselijk leed voorgeschoteld. Er worden meerdere dode jongens gevonden. Als snel is duidelijk dat de kinderen door dezelfde persoon om het leven gebracht moeten zijn. Ze vertonen identieke sporen van mishandeling. Het bewijs wijst in de richting van kinderporno. Meerdere mensen, ook de vader van Victoria Bergman, worden verhoord maar er kan geen aanhouding worden verricht. Telkens weer loopt het spoor dood. De ene keer wegens gesprek aan bewijs, dan weer heeft de verdachte een geldig alibi.

Dan wordt ook een jonge patiënt van Sofia Zetterlund slachtoffer van moord, een Afrikaanse jongen met een verleden als kindsoldaat. Sofia en Jeanette besluiten hun krachten te bundelen. Er ontstaat een vriendschap tussen hen en Sofia is de eerste persoon met wie Jeanette haar twijfels over haar huwelijk bespreekt. Ook Jeanette is, beroepsmatig, geïnteresseerd in Victoria Bergmann maar Victoria komt niet langer naar de praktijk van Sofia en blijkt onvindbaar. Moet Victoria als verdachte worden aangemerkt? Waar is ze?

Aan hoeveel lijden kan een mens anderen blootstellen voordat hij zelf geen mens meer is en een monster wordt”, vraagt Sofia zich in dit boek af. Ook buigt ze zich over de vraag aan hoeveel leed een mens kan blootstaan voordat hij zijn menselijkheid verliest. Dit boek gaat over daders en slachtoffers die op hun beurt zelf ook dader worden. Over de menselijke geest die breekt, en zich opsplitst, als het leed te groot is. Ook leert de lezer Jeanette en Sofia beter kennen. Beide vrouwen voelen zich ontevreden over hun relatie. Sofia voelt zich niet begrepen door haar vriend en de liefde tussen Jeanette en haar man lijkt na twintig jaar te zijn uitgedoofd.

De in Stockholm woonachtige Jerker Eriksson en Håkan Axlander Sundquist hebben met de ijzingwekkende thriller Het kraaienmeisje niet geschuwd de lezer te choqueren. Dit debuut is indrukwekkend en toont hoezeer daders hun slachtoffers kunnen schaden. Vooral als het slachtoffer nog maar een kind was toen het gebeurde. Het intrigerende en verrassende plot kent slechts enkele stoefheden dus dat belooft veel goeds voor een volgend boek. Ik ben benieuwd hoe dit schrijversduo zich verder gaat ontwikkelen en, ook al griezel ik nu al bij het idee, ik wil een volgend boek zeker lezen.

ISBN 9789023471332| Paperback | 368 pagina's | Cargo |februari 2012
Vertaald door Elia van der Heijden en Ivica Jongeneel

© Annemarie, 7 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven