Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ellery Lloyd

De clubDe club
Ellery Lloyd


Ned Groom heeft al eerder clubs opgericht voor de mensen die zich dat kunnen veroorloven: een exclusief en besloten resort waar mensen die om wat voor reden ook beroemd zijn – en rijk – zich even kunnen terug trekken van de nieuwsgierige buitenwereld.


Zijn nieuwste project Island Home is nogal megalomaan: Ned heeft een eiland opgekocht, een plek die alleen bereikbaar is als de verbindingsweg niet onder water staat. Er zijn diverse bungalows die niet zichtbaar zijn vanaf het water, net zo min als de personeelsverblijven dat zijn. Telefoons moeten ingeleverd worden, maar daar staat tegenover dat het personeel geacht wordt aan alle eisen van de logees te voldoen zoals de verlangde omgevingstemperatuur, hun favoriete merk badschuim en shampoo, geurkaarsen, verduisterende jaloezieën, zoutlampen, wat ze maar wensen, hoe buitensporig ook.


Voor de feestelijke opening, het Halloweensweekend, wordt een select gezelschap genodigd. Slechts honderdvijftig gelukkigen mogen komen – het aantal clubleden is vijfduizend. De excentrieke Annie Sparks heeft het er als hoofd Lidmaatschappen maar druk mee.
Jess Wilson is pas in de week ervoor aangenomen als Hoofd van de Huishouding door Adam Groom, de broer van Ned. Hij is directeur Bijzondere Projecten en ook op het eiland aanwezig. Natuurlijk is ook Nikki Hayes er, zij is al vijfentwintig jaar PA (Personal Assistant), degene die de nukken en grillen van Ned Groom moet zien te beteugelen. Zij die dacht hem van haver tot gort te kennen…


En er zijn de gasten, stuk voor stuk over het paard getilde mensen, onsympathieke lui. Mensen die denken dat ze alles kunnen maken, en die zich niet alleen nu, maar ook in het verleden al misdragen hebben. Maar dat is dan ook waarom ze juist naar dit besloten oord komen, om hun geheimen geheim te houden. Alleen zal dat tijdens dit weekend erg lastig worden, héél erg lastig…


Annie, Nikki, Jess en Adam zijn de vertellers, vanuit wiens perspectief de lezer het allemaal kan volgen. Ook zij hebben zo hun sores en geheimen.
Onderdeel van het verhaal is ook - in gedeelten - een krantenartikel met een verslag dat dateert van een half jaar erna, natuurlijk wel op zo’n manier dat de lezer pas op het laatst het hele verhaal zal kennen.


Zelfs al is de setting niet helemaal jouw ding, je zal als lezer wel degelijk in spanning doorlezen. Wie weet krijgen die lui hun verdiende loon? Hoewel: ook dat hogere personeel, hm, dat zijn evenmin lieverdjes. Zelfs als je iemand min of meer sympathiek vindt, dan blijkt die ook fouten te hebben.
Maar het verhaal zit uitstekend in elkaar. Er is een tijdsaanduiding boven de hoofdstukken, die zoals gezegd steeds een andere verteller hebben. De plot zit vol raadsels, en die wil je opgelost hebben. De stijl is vlot, met beschrijvingen die net niet te lang duren.
Een bijzondere thriller, waarbij zoals dat hoort pas ver in het verhaal duidelijk wordt hoe het een en ander in elkaar steekt.


Ellery Lloyd is een Britse echtpaar. Collette Lyons en Paul Vlitos. Lyons is journalist, heeft onder andere voor Elle, The Guardian en The Sunday Times gewerkt.
Ook Vlitos is journalist. Hij schreef onder zijn eigen naam twee romans.


ISBN 9789402710625| paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| juli 2022
Vertaald uit het Engels door Ingrid Zweedijk

© Marjo, 8 september 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven