Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter Robinson


SlachthuisbluesSlachthuisblues
DCI Banks
Peter Robinson


Inspecteur Alan Banks heeft genoten van zijn korte vakantie in Umbrië waar hij met zijn vriendin Oriana een bezoekje aan haar ooms en tantes heeft gebracht. De ontvangst was allerhartelijkst, de omgeving was prachtig en het eten smaakte goed. Toch haast Banks zich direct na aankomst op het vliegveld naar het hoofdbureau van de politie in Eastvale (Yorkshire). Dat hij nog een dag vakantie heeft, doet er niet toe. Banks voelde zich rusteloos. Hij wilde weer aan het werk. Helaas wacht hem geen warm welkom. Het politiebureau is leeg. Iedereen is op pad.


Even denkt Banks dat iedereen is opgeroepen voor een noodgeval. Niets is minder waar. Het team werkt aan twee zaken die weinig spectaculair zijn. Annie Cabbot en Doug Wilson houden zich bezig met de diefstal van een peperdure tractor. Eigenaar John Beddoes ontdekte de diefstal na een vakantie in Mexico. Hij is hevig verontwaardigd. In tegenstelling tot de andere boeren in de omgeving, heeft Beddoes financieel niks te klagen. Volgens hem behandelen de andere boeren, die moeten ploeteren om zichzelf te kunnen redden, hem laatdunkend.  Buurman Wilson Lane, die een oogje in het zeil zou houden, noemt hem zelfs een hobbyboer.


Beddoes is niet het enige slachtoffer van diefstal. Het platteland gaat gebukt onder een ware inbraakgolf. De dieven stelen dure machines maar ook vee. Heeft de dievenbende zich de tractor van Beddoes toegeëigend of is er iets anders aan de hand? Tussen de negentienjarige zoon van buurman Wilson Lane en Beddoes botert het niet. De jongen, Mick, is al eens opgepakt voor joyriden. Heeft hij de tractor soms ontvreemd? Tot een gesprek met Mick komt het niet. Hij is spoorloos verdwenen. Zijn vriendin Alex, met wie Mick samenwoont, maakt zich grote zorgen. Volgens haar was het joyriden slechts een jeugdzonde en heeft Mick zijn leven gebeterd. Ook al is ze veel ouder dan hij en heeft ze een kind, ze zijn dolgelukkig samen. Mick zou nooit zomaar verdwijnen. Alex is bang dat hem iets overkomen is.


Winsome Jackman, Banks andere collega, houdt zich bezig met een vreemde vondst. Oorlogsveteraan Terry Gilchrist is tijdens een wandeling met zijn hond Peaches op een plas bloed gestuit. Eigenlijk was het Peaches die de vondst deed. Hij dier liep los en ging haar neus achterna. Gilchrist vond haar terug in een oude, leegstaande hangar. Ook al was het donker in de grote ruimte, Gilchrist rook onmiddellijk dat het om bloed ging. Helaas kende hij die geur maar al te goed. Er gaat iets bijzonders van Gilchrist uit. Winsome weet niet of ze zijn gedragingen aantrekkelijk of verdacht moet vinden.  Wanneer blijkt dat het om menselijk bloed gaat, is de grote vraag: van wie is het? Is de eigenaar van het bloed veilig huiswaarts gekeerd of is hem of haar iets gruwelijks overkomen? De stukjes bot en de grijze materie die met het bloed vermengd zijn, doen het ergste vermoeden.


Korte tijd later vindt een tragische gebeurtenis plaats. Door een eenzijdig ongeval komt een vrachtwagenchauffeur om het leven. Door een hevige hagelstorm raakte hij van de weg. De inhoud van de vrachtwagen ligt overal verspreid. Het biedt een macabere aanblik, aangezien de chauffeur kadavers van overleden boerderijdieren vervoerde. De opengescheurde plastic zakken tonen hun trieste inhoud aan de politie. Het menselijke torso dat tussen de kadavers ligt, valt onmiddellijk op.


Auteur Peter Robinson weet zijn lezerspubliek heel nieuwsgierig te maken. Wie is de onbekende dode die tussen de lading van de vrachtwagen verstopt zat? Is het Mick Lane of gaat het om heel iemand anders? Heeft de moord iets met de diefstal van de tractor te maken? En van wie is de plas bloed in de hangar? Vooralsnog lijkt het om verschillende zaken te gaan maar toch mag een verband niet uitgesloten worden.


De onderlinge sfeer tussen de politiemensen in Slachthuisblues is prettig. Het team is goed op elkaar ingespeeld. De politiezaken waarmee ze zich bezighouden, lijken aanvankelijk niet erg belangrijk. Een tractordiefstal is immers geen wereldschokkende gebeurtenis en een plas bloed wil niet zeggen dat er een misdaad is gepleegd. Het zou bijvoorbeeld ook om een dierengevecht kunnen gaan. De vondst van het lichaam in de vrachtwagen verandert echter alles.


Ik ging helemaal op in het verhaal en heb genoten van de prettige schrijfstijl. Hoewel het boek onderdeel van een reeks is, is het prima los te lezen. Het aanvankelijk gezapige verhaal wordt al snel behoorlijk spannend. De auteur heeft voor een mooi contrast tussen het rustige plattelandsleven en de nietsontziende misdaadwereld gezorgd. Een uitstekende politiethriller.


ISBN 9789400507036 | paperback | 407 pagina's |  A.W. Bruna Uitgevers | april 2016
Vertaald door Catalien van Paassen

© Annemarie, 17 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

UitschotUitschot
Peter Robinson

 

Altijd leuk iets uit een boek te leren! Ik had geen idee wat een tasergun is – voor andere domoren: een stroomstootwapen.
Als het verhaal begint, komt een onschuldige man om het leven, mede door het gebruik van zo’n wapen. Een van de leden van het arrestatieteam is wat te schietgraag. De man is de vader van een jonge vrouw die een relatie heeft met een gevaarlijke man. Als er onmin is tussen hen beiden, gaat ze bij hem weg en neemt een wapen mee. Nee, niet dit stroomstootwapen, maar een heus pistool. Haar moeder ziet dat en gaat het aangeven op het politiebureau. Eigenlijk wil ze inspecteur Banks spreken, maar die is op vakantie. In zijn plaats spreekt Annie Cabbot met haar. Als agenten het wapen op willen halen, vindt het ongelukkige incident plaats.
Het meisje blijkt jaloers geweest te zijn, misschien terecht, want haar vriend is nu bij haar huisgenoot. En dat is Tracy Banks, de ‘dochter van’. Omdat het pistool weg is, en hij onraad ruikt, wil de vriend verdwijnen uit Engeland. Maar dat gaat niet zo makkelijk. Hij is in zijn nopjes als hij hoort wie Tracy is, en natuurlijk profiteert hij van de situatie.
Als Alan Banks terugkomt van vakantie is de zaak al vreselijk uit de hand gelopen, en is bovendien zijn dochter in gevaar.


Peter Robinsons geeft alle hoofdpersonen een stem, zodat we alle wegen naar de onvermijdelijke climax kunnen volgen. Daar komen we de schietgrage agente nog een keer tegen. Robinson maakt het vreselijk spannend, door er enkele onberekenbare personages in te brengen, en door de hoofdstukken net af te breken als het spannend wordt. Veel lezers zullen inspecteur Banks kennen en misschien zelfs volgen. In dit boek is de plot verweven met zijn privéleven, het valt zelfs grotendeels samen. Dat wil zeggen dat degenen die niet zo voor die privéstukjes zijn, deze keer geen klagen hebben. Behalve op het eind, als er in een afsluitend hoofdstuk nog even een draai gegeven moet worden aan dat deel van het verhaal. Jammer, toch een beetje een anti-climax.
Maar ik wil niet negatief eindigen: dit is een prima thriller, met een lekkere spanningsboog, in een prettig Engels sfeertje.


ISBN  9789022999264 | paperback|331 pagina's | Bruna Uitgevers  | mei 2011
Vertaald door Valérie Janssen

© Marjo, 20 juni 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER


UitschotUitschot
Peter Robinson

 

In dit nieuwe boek van Peter  Robinson met inspecteur Alan Banks in de hoofdrol lopen, nog meer dan in de vorige boeken, werk- en privéleven van Banks naadloos in elkaar over omdat het slachtoffer nu zijn dochter Tracy is.


Het begint allemaal vrij rustig. Banks is na zijn laatste opdracht op vakantie in Amerika, waar hij geniet van de rust en de omgeving. Op zijn werk vraagt een vroegere buurvrouw naar hem en Annie Cabbot, Banks' rechterhand, neemt de honneurs waar. De buurvrouw vertelt dat haar dochter Erin een pistool in huis heeft gehaald en ze weten niet wat ze nu moeten doen. Wanneer een arrestatieteam naar het huis van de buurvrouw wordt gestuurd om te zien wat er precies aan de hand is, loopt de actie gigantisch uit de klauwen met als bitter dieptepunt de gijzeling van Tracy door Jaff McCready, de psychopatische vriend van Erin.
Op dat moment komt Alan Banks terug van vakantie. Wat kan hij doen om zijn dochter vrij te krijgen?
Na het rustige begin racet het verhaal met hartslagverhogende vaart en spanning naar het einde. Weet Banks het pleit in zijn voordeel te beslechten of is McCready in staat hem te slim af te zijn? Tot op het eind kan het balletje alle kanten op rollen.


Peter Robinson's boeken worden alleen maar steeds beter. Uitschot is weer een voltreffer wat mij betreft. Bij ieder nieuw boek is het of je oude bekenden tegenkomt met wie je weer even bijpraat en ondertussen krijg je ook nog een prima thriller voorgeschoteld.
En Peter Robinson ziet kans om steeds weer nieuwe elementen aan de hoofdpersonen toe te voegen, waardoor ze levendig en interessant blijven en er geen 'slijtage' optreedt. Banks kan wat mij betreft nog wel even mee!


Trouw schrijft op de achterkant: 'Smaakt naar heel veel meer.' En zo is het!


ISBN: 9789022999264 Paperback, 331 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2011
Vertaling: Valérie Janssen

© Joanazinha, 23 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


LijdenswegLijdensweg
Peter Robinson

 


In het nawoord vertelt Peter Robinson hoe hij al sinds 1987 dit manuscript had liggen. Na vier boeken over inspecteur Banks wilde hij wat anders, en geïnspireerd door de Yorkshire Ripper schreef hij dit. Maar het bleef in de la liggen…
Gelukkig voor de lezer heeft hij besloten het alsnog te publiceren, want dit is een lekker spannend verhaal over een slachtoffer van een seriemoordenaar, die de aanslag overleeft en op wraak zint.  Dat slachtoffer is een jonge intelligente studente. Ze is net afgestudeerd
en na het feestje om dat te vieren loopt ze alleen door een donker park naar huis, zoals ze al zo vaak gedaan heeft.
Maar nu gaat het mis: gelukkig voor haar is er een man die nog heel laat zijn hond uitlaat. De moordenaar wordt gestoord, ze overleeft de aanslag, badend in het bloed, met meer dan dertig messteken in haar lichaam. Aanvankelijk weet ze zich niet meer te herinneren dan dat een ruwe stinkende hand voor haar mond werd geslagen. De rest heeft ze ver weggestopt in haar brein.
Lichamelijk heeft ze lelijke littekens, ze zal nooit meer kinderen kunnen krijgen, hoe kan ze ooit nog een man onder ogen komen? Maar ook geestelijk heeft ze een dreun gekregen, en het is alleen te danken aan haar woede, en aan het feit dat er na haar meer slachtoffers vallen die het nièt overleven, dat ze uit die diepe put weet te krabbelen. Haar woede slaat om in een zucht naar wraak.
Als ze via haar psychiater ontdekt hoe ze met hypnose de aanslag terug kan halen, weet ze hoe ze het aan zal pakken.
Maar een jong meisje dat in haar eentje de confrontatie aan wil gaan met een seriemoordenaar, dat gaat niet goed...


Peter Robinson vertelt het verhaal in twee verhaallijnen, waarbij pas na een tijd duidelijk wordt wat die met elkaar te maken hebben. Dat werkt lekker spanningsverhogend. Daarnaast is het bijna een toeristische gids voor de streek Yorkshire. Onze hoofdpersoon dwaalt rond door de dorpjes en langs het strand, en als je die streek kent uit de laatste jaren van de twintigste eeuw dan voegt dat wel iets toe. Het is te hopen dat de naargeestige sfeer er nu niet meer is, maar in deze thriller werkt het uitstekend. Heerlijk spannend…


ISBN 9789022998885 | paperback| 246 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | november 2010
Vertaald door Valerie Janssen

© Marjo, 5 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven