Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Rob Scherjon

Twee levensTwee levens
Rob Scherjon


‘Eerst dat gedoe met die sinaasappels’, snikte ze, ‘dan die vrouwenhand die je in dat plantsoen hebt opgeraapt. Je had het aan de politie moeten overlaten. Herman, waar ben je in vredesnaam mee bezig?’


Herman Klok werkt al jaren als marktkoopman. Samen met zijn vrouw Stientje runt hij een goedlopende groente- en fruitkraam. Het zal niet lang meer duren voor ook hun tienjarige zoon Winter zijn opwachting in de kraam zal maken. De liefde voor het marktleven zit de familie in het bloed. Herman is een tevreden man die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Het enige wat op hem aan te merken valt, is dat hij te impulsief en nieuwsgierig van aard is.


Dat hij onrechtmatig honderd kilo sinaasappels in zijn vrachtwagen liet laden, was maar een grapje. Toen de heftruckchauffeur met zijn oranje voorraad voor kwam rijden, wees Herman zijn eigen vrachtwagen aan. Helaas kon de directeur van de groothandel niet om het voorval lachen. Hij stapte naar de politie. Herman kreeg een taakstraf opgelegd. Hij zal zich een aantal uren moeten bezighouden met het schoonhouden van de straten van het mooie vestingstadje waar hij woont.


De immer goedgeluimde Herman kan zijn nieuwe klusje wel waarderen. IJverig raapt hij met zijn afvalgrijper allerhande troep van straat. De meegenomen vuilniszak raakt vol en de straat wordt steeds schoner. Ook het parkje wordt door Herman onder handen genomen. In het gras ligt iets donkers. Herman pakt het op, ziet wat het is en stopt het verschrikt in zijn vuilniszak. Wanneer hij van de schrik bekomen is, beseft hij dat zijn vondst niet bij het vuilnis hoort. Hij haalt het tevoorschijn en legt het netjes op de vindplaats terug. Herman belt de politie. Hij meldt dat hij zojuist een hand heeft gevonden. Een vrouwenhand met roodgelakte nagels.


Hoewel Herman slechts een toevallig voorbijganger is, wordt hij door de politie stevig aan de tand gevoeld. Hoe kan het dat er bloed in Hermans vuilniszak is aangetroffen? Heeft hij de hand soms zelf in het plantsoen gedumpt? Gelukkig zorgt Hermans advocaat ervoor dat hij het politiebureau weer mag verlaten. Hij besluit het voorval niet aan Stientje te vertellen. Die moet nog altijd bekomen van zijn “grapje” met de sinaasappels.


De volgende middag trekt Herman er weer met afvalgrijper en vuilniszak op uit. Omdat hij steeds aan zijn lugubere vondst moet denken, besluit hij opnieuw naar het parkje te gaan. Het is er druk. De politie heeft een gedeelte van het park afgezet. Er zijn zojuist een dode vrouw en een hond opgegraven. De vrouw mist een hand. Uit het zicht van de politie haalt Herman een kokertje uit zijn jaszak tevoorschijn. Hij heeft het bij de ingang van het park gevonden. Het kokertje is bedoeld om aan een hondenhalsband vast te maken. Behoorde het aan de begraven hond in het park toe? Wanneer Herman een adres in het kokertje aantreft, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet lang bedwingen.


Herman ontpopt zich van marktkoopman tot detective. Op eigen houtje achterhaalt hij de identiteit van het slachtoffer. Hij ontdekt dat het slachtoffer een keurige dame met een goedbetaalde baan was. Buiten werktijd onderging ze echter een bijzondere transformatie. De dame in kwestie leidde een dubbelleven. Hermans onderzoek gaat veel te ver en hij haalt zich de woede van de politie én van Stientje op de hals. Het lukt Herman echter niet meer de zaak van zich af te zetten. Het is een obsessie voor hem geworden.


Rob Scherjon - die werkzaam is geweest als journalist, tekstschrijver en voorlichter van de Gemeentebibliotheek Rotterdam - was drieënvijftig jaar oud toen in 1991 zijn eerste boek, Het Japanse medicijn, het levenslicht zag. Hij kreeg de smaak te pakken en er volgden meer boeken. Inspiratie voor het boek Twee levens haalde hij uit een krantenartikel waarin het dubbelleven van een vrouwelijke bankmanager uit de doeken werd gedaan.


Twee levens heeft wel iets weg van een Baantjer-boek. Meeslepend maar niet gruwelijk. De sfeer is gemoedelijk en de schrijfstijl is joviaal. Het verhaal is deels op ware gebeurtenissen gebaseerd en gaat over een serieuze zaak. Toch weet de auteur de vertelling luchtig en vol humor te brengen. Herman maakt er een potje van en dat is precies wat dit misdaadverhaal zo vermakelijk maakt. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen.


ISBN 9789461539021 | paperback | 152 pagina's| Uitgeverij Aspekt | april 2016

© Annemarie, 25 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven