Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stuart MacBride


De vermisten en de dodenDe vermisten en de doden
Stuart MacBride


De verdachte droeg een blauwe zomerjurk. Smerige voeten met keurig gelakte nagels roffelden op het gras, alsof er een leven op het spel stond. Het lange blonde haar raakte verstrikt in doorntaken en bleef zielig hangen. De verdachte rende zonder pruik verder maar brigadier Logan McRae was sneller. De woedende reactie van de verdachte was van alle vrouwelijkheid ontdaan. Graham Stirling, die er met bloedneus en blauwe jurk bijzonder uitzag, weigerde echter te zeggen waar hij zijn slachtoffer, Stephen Bisset, gevangenhield.


De keus was snel gemaakt. Logan pakte Graham harder aan dan het reglement toestond. Met resultaat. Stephen Bisset werd net op tijd gevonden. Meer dood dan levend. Hij was vreselijk toegetakeld. Graham had hem op geheel eigen wijze van zijn mannelijkheid ontdaan en in een vrouw veranderd. Stephen Bisset was gered, hoewel hij nog altijd niet bij kennis was, maar Logans carrière was zojuist om zeep geholpen. Hij kreeg een prachtige “carrièrekans” aangeboden, wat inhield dat hij naar het platteland verhuisde om bij de regiopolitie aan de slag te gaan.


Het werk bij de regiopolitie biedt Logan nieuwe uitdagingen. Hij stuurt meerdere teams aan. Geen dienst is hetzelfde. Hij houdt dronkenlappen aan, schiet een psychotische oude dame te hulp en haalt koeien van de weg. Ook probeert hij de plaatselijke drugsdealers in de kraag te grijpen. Het vervelende aan zijn werk is dat elke grote zaak hem onmiddellijk uit handen wordt genomen. Hij is immers maar een “plattelandsagentje”. Ook wanneer er een dood meisje wordt aangetroffen, duikt het politieonderzoeksteam onmiddellijk op. Zijn voormalige bazin, hoofdinspecteur Steele, zal de zaak op moeten lossen.


Logan weet best dat hij zich niet met de zaak mag boeien, maar hij is onderzoeker in hart en nieren. De beperkingen die de politieregels hem opleggen, frustreren hem mateloos. Wanneer blijkt dat Graham Stirling vrijuit gaat omdat Logan niet volgens het boekje heeft gehandeld, bereikt zijn frustratie een hoogtepunt. Dat hij Stephen Bisset heeft gered, doet er kennelijk niet toe. Regels zijn belangrijker dan levens. Ook het onderzoek naar de plaatselijke drugsdealers wordt gedwarsboomd. Logan krijgt opdracht zich nergens meer mee te bemoeien.


Bij elke stap die hij zet, priemen de ogen van zijn meerderen in zijn rug. Sommigen zien hem het liefst zo snel mogelijk bij de politie vertrekken. Logan beseft zich dat maar al te goed. Hij kan zich geen enkele misstap meer veroorloven. Toch besluit hij Helen onderdak te bieden. Haar dochter verdween drie jaar geleden. Helen is naar het plattelandsstadje gereisd omdat ze vermoedt dat het dode meisje haar dochter is. Logan doet zijn uiterste best om de relatie met Helen professioneel te houden maar probeert tegelijkertijd haar aanwezigheid in zijn huis te verbloemen.


De vermisten en de doden is opgedeeld in hoofdstukken maar ook in de diensten die Logan draait. Elke dienst bestaat uit allerlei nieuwe gebeurtenissen, terwijl er onverminderd aan grotere zaken wordt gewerkt. Zo wordt er gezocht naar de daders van een groot aantal ramkraken die in de omgeving gepleegd worden. Ook wordt er gezocht naar een aantal vermiste mensen en Logan en zijn team proberen nog altijd de plaatselijke drugsbende op te rollen. Er gebeurt van alles in dit boek waardoor het leest als een trein.


De auteur beschrijft Logans baan bij de regiopolitie als een zwaar en uitputtend bestaan. Door het personeelstekort wordt er veel van het personeel gevergd. Daarnaast is Logan platzak. Zijn geld gaat op aan medische kosten. Niet voor hemzelf maar voor zijn vriendin Samantha die jarenlang in coma heeft gelegen en nog altijd niet tot nauwelijks op haar omgeving reageert. Hij houdt nog altijd van haar, al is hun gezamenlijke toekomst verwoest. Logan leeft op linzensoep en goedkoop brood. Helen bereidt tijdens haar verblijf in zijn huis heerlijke gerechten voor hem. Ook gaat ze de kale muren met verf in frisse kleuren te lijf. Logan begint haar aanwezigheid op prijs te stellen.


De vermisten en de doden is het negende deel van de Logan McRae-reeks maar je hoeft de vorige delen niet gelezen te hebben om helemaal in dit uitgebreide verhaal op te gaan. Er gebeurt veel in dit boek en sommige verhaalwendingen zijn behoorlijk heftig. Ik hoop dat het leven van de gemiddelde politieagent in Noord-Schotland een stuk rustiger is!


ISBN 9789022575437 | paperback | 526 pagina's| Boekerij | maart 2016
Vertaald door Annemie de Vries & Pon Ruiter

© Annemarie, 3 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Dertien
Stuart MacBride

Vier verjaardagskaarten heeft rechercheur Ash Henderson al ontvangen. De eerste ontving hij op de veertiende verjaardag van zijn dochter Rebecca, een jaar na haar verdwijning. Toen wist hij zeker dat zijn meisje in handen van de ‘Birthday Boy’ was gevallen. Op de kaart was een foto van Rebecca geplakt. Een doodsbang, betraand gezicht staarde hem aan. De drie kaarten die volgden toonden een steeds gruwelijker tafereel. Wat heeft Rebecca allemaal moeten doorstaan? Waarschijnlijk is ze dood maar Ash hoopt nog altijd op een wonder. Hij doet zijn uiterste best om de ‘Birthday Boy’ te ontmaskeren in een poging zijn Rebecca levend terug te krijgen.

Ash draagt zijn loodzware last moederziel alleen. Zijn omgeving denkt dat Rebecca vijf jaar geleden van huis is weggelopen. Niemand weet dat de moordenaar die door de pers ‘Birthday Boy’ is gedoopt, ook de dochter van Ash te pakken heeft gekregen. De moordenaar heeft het voorzien op twaalfjarige meisjes. Hij ontvoert ze kort voor hun dertiende verjaardag. Na een jaar begint hij met het versturen van verjaardagskaarten. Elk jaar ontvangen de ouders van de slachtoffertjes een nieuwe kaart. Elk jaar toont de kaart een gruwelijker tafereel totdat overduidelijk is dat het bewuste meisje niet meer leeft. De kaarten blijven komen. Verhuizen heeft geen nut, de ‘Birthday Boy’ weet de ouders van zijn prooien overal te vinden.

Ash zwijgt over het lot van Rebecca omdat hij dan onherroepelijk van de zaak gehaald zal worden. Een rechercheur mag nu eenmaal niet aan een zaak werken waarbij hij persoonlijk betrokken is. Ash kan de zaak niet loslaten en blijft zwijgen. Zijn ex-vrouw Michelle en jongste dochter Katie zijn nog altijd verbitterd over het feit dat Rebecca is weggelopen. Zij denken dat Rebecca niets meer met hun te maken wil hebben en laten zich vaak grof over het meisje uit. Hun botte woorden doen Ash pijn maar hij blijft hardnekkig zwijgen. Hij moet en zal de ‘Birthday Boy’ te pakken krijgen.

De verdwijning van Rebecca heeft het leven van Ash volledig verwoest. Zijn huwelijk hield geen stand en de zoektocht naar Rebecca bracht torenhoge kosten met zich mee. Het eerste jaar hebben de ongeruste ouders kosten nog moeite gespaard om het meisje te vinden. Ash heeft geld geleend bij de verkeerde mensen en die willen hun geld nu terug. Het gaat om een enorm bedrag en Ash is platzak. Terwijl de criminele schuldeisers hem op niet mis te verstane, en behoorlijk pijnlijke, wijze duidelijk maken dat hij moet gaan betalen, wordt voor het eerst het lijk van een slachtoffer van de seriemoordenaar gevonden. Nieuwe hoop laait op. Zal de lugubere vondst nieuwe aanwijzingen opleveren?

Ash wordt tijdens de zoektocht naar de moordenaar bijgestaan door forensisch psycholoog Dr. McDonald, een uiterst labiele vrouw. De vorige forensisch psycholoog heeft zelfmoord gepleegd en tot overmaat van ramp waardevol onderzoeksmateriaal verwoest. Ash neemt de zenuwachtige vrouw op sleeptouw en beschouwt haar als een blok aan zijn been. Hoe heeft deze wereldvreemde, angstige vrouw in hemelsnaam haar diploma’s bemachtigd? Dan slaat de ‘Birthday Boy’ opnieuw toe. Vreemd genoeg verstuurt hij ditmaal direct na de ontvoering al een verjaardagskaart. Kan de dood van een bijna dertienjarige misschien nog voorkomen worden? Ash overschrijdt zonder aarzelen alle grenzen van het redelijke en zet alles op alles om het meisje te redden. Kan vastberadenheid een verrotte geest verslaan?

Dertien is een inktzwarte thriller. Ash Henderson is geen heldhaftige politieman maar een man die de grip op zijn leven is kwijtgeraakt. Hij woont in een krot, date met een stripper en heeft schulden bij lieden die een gespierde kleerkast op wanbetalers afsturen. Ex-vrouw Michelle hijgt hem in zijn nek omdat hij beloofd heeft het verjaardagsfeestje van Katie te organiseren en financieren. Ash verliest regelmatig uit het oog dat hij voor een betrouwbare politieman moet doorgaan. Hij is gewelddadig en perst mensen af. Het boeit Ash allemaal niet meer: zijn missie is het vinden van zijn dochter en de rest is bijzaak.

Auteur Stuart MacBride schetst een hard beeld van het leven van Ash. Het ruwe taalgebruik, het geweld en de uitzichtloosheid van het leven van Ash vormen samen een grimmig verhaal over ouderliefde en over de zwakte van de mens. Het is immers moeilijk om het juiste te doen als de pijn ondragelijk is. Dertien is een bikkelhard thriller met een haast verstikkende sfeer waarin ongebruikelijke personages op een ongewone manier proberen een ongekende seriemoordenaar, die al twaalf jaar actief is, te ontmaskeren. Een overweldigend verhaal.

ISBN 9789022571859 | paperback | 414 pagina's| Boekerij | januari 2015
Vertaald door Annemie de Vries en Pon Ruiter

© Annemarie, 31 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Slachthuis
Stuart Macbride


In een offshorecontainer met voedsel wordt een deel van een lichaam gevonden. Dit leidt naar een vleesgroothandel en van daar naar een slager.
De zwager van de slager, Ken Wiseman, is bij de politie gekend als de “vleesmeester” omdat hij 20 jaar geleden mensen vermoorde en hen slachtte en ophing als varkensvlees. Hij werd toen veroordeeld maar in hoger beroep vrijgesproken door een fout in het proces. Nu lijkt hij weer de dader te zijn en deze keer wil de politie hem achter slot en grendel. Wat volgt is een ware heksenjacht die eindigt in de ontvoering en dood van het 4-jarig dochtertje van inspecteur Insch want op dat moment blijkt Wiseman de dader niet te zijn. Ze moeten op zoek naar een nieuwe verdachte.


Het verhaal start heel sterk. Je wordt direct gegrepen en huivert bij de gedachte dat er ooit mensenvlees als varkensvlees verkocht zou kunnen worden, je siddert bij het idee dat een van de slachtoffers het vlees van haar man te eten krijgen voorgeschoteld, je wordt misselijk bij het idee dat er misschien een politieagent de moordenaar is… Pure horror allemaal!


En dan zakt het verhaal in als een pudding. Er wordt weer een koppel ontvoerd maar de vrouw kan nog net de politie verwittigen en van daar gaat het bergafwaarts om dan in complete chaos te eindigen.
Het einde heb ik een aantal keren herlezen omdat ik gewoon niet meer kon volgen: je raakt de draad van de personage kwijt, je raakt de draad van het verhaal kwijt, je snapt niet waarom bepaalde dingen lopen zoals ze lopen… Het einde lijkt een vluchtig samengeraapt geheel dat heel vlug afgerateld word en klaar… Het is niet moeilijk dat niemand raad wie de dader is als je daarvoor een heel nieuw personage naar het einde van het boek introduceert…

Het moeilijke is, als ik hier neerschrijf wat ik bedoel dan verraad ik het verhaal. Dus laat ik het maar houden op sterk begonnen maar naar het einde toe een flop.


ISBN 9789047507642 | Paperback| 413 pagina's| Uitgeverij van Holkema en Warendorf | april 2009

© Inge, 23 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven