Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Viveca Sten


Richting het kwaadRichting het kwaad
Viveca Sten


Het eiland Sandhamn was de veiligste plek die freelancejournaliste Jeanette Thiels zich kon bedenken. Jeanette was niet bang uitgevallen. Ze had de afgelopen jaren heel wat gevaarlijke gebieden bezocht en deinsde nergens voor terug. Toch had ze behoefte aan een veilig toevluchtsoord. Gelukkig kon ze in het Seglarhotell terecht. Het was kerstavond en alle kamers waren volgeboekt maar er was nog een appartement vrij. Jeanette vond het prima. Ze was uitgeput en snakte naar een maaltijd en een goede nachtrust. Eindelijk was ze op Sandhamn. Nu zou alles goedkomen.


Jeanette wist niet dat haar dood al in gang was gezet. Ze weet haar lichamelijke klachten aan haar recente gezondheidsproblemen. Ze besefte niet dat ze spoedig zou sterven en dacht dat een degelijke maaltijd in het hoofdgebouw haar goed zou doen. Het besneeuwde pad maar het hotel leek echter eindeloos lang. Jeanette zwoegde voort maar zakte uiteindelijk in elkaar. Wanneer ze op Tweede Kerstdag eindelijk wordt gevonden, is het al te laat. Het lichaam van Jeanette is met een dikke laag sneeuw bedekt. Ze is overleden.


Inspecteur Thomas Andreasson moet even omschakelen. De warmte en gezelligheid van thuis staat in schril contrast met het kille tafereeltje dat zich voor zijn ogen ontvouwt. Jeanette Thiels is naar aan haar einde gekomen. Het lijkt wel of ze zich nog een tijdje heeft voortgesleept om uiteindelijk definitief te bezwijken. De vrouw heeft tevergeefs voor haar leven geknokt. Wat is haar toch overkomen? Is ze simpelweg onwel geworden of is er meer aan de hand?


Uit de lijkschouwing komt naar voren dat Jeanette Thiels om het leven is gebracht. Iemand heeft haar op bijzonder geniepige wijze vergiftigd. De dader is zó sluw te werk gegaan, dat de lijkschouwer de wrede daad bijna over het hoofd zag. Waarom moest Jeanette sterven? Wist de dader dan niet dat ze ernstig ziek was en niet lang meer te leven had?


Jeanette laat een dertienjarige dochter en een ex-man achter. Wanneer duidelijk wordt dat de ex-echtlieden in een rechtszaak om de voogdij over hun dochter Alice verwikkeld waren, wordt Jeanettes ex-man Michael als verdachte aangemerkt. Michael dreigde immers de voogdij over Alice te verliezen en was bereid een bikkelharde strijd te voeren. Ook het werk van Jeanette wordt onder de loep genomen. Helaas is haar laptop spoorloos verdwenen. Heeft iemand het apparaat gestolen? Stond er belangrijke informatie op? Wanneer Thomas en zijn collega’s ontdekken dat Jeanette wel erg veel documenten over een rechtse politica had verzameld, besluiten ze ook dat spoor grondig na te trekken.

 

Richting het kwaad is alweer het zesde boek in de Sandhamn-reeks. Thomas Andreasson en zijn beste vriendin Nora Linde nemen de hoofdrollen in deze serie voor hun rekening. Vaak bemoeit de nieuwsgierige Nora zich ongevraagd met het politiewerk van Thomas maar in dit deel doet ze het wat rustiger aan. Nora heeft namelijk heel andere dingen aan haar hoofd. Zo verwart het haar dat haar ex-man Henrik enorm in zijn voordeel is veranderd. Henrik lijkt wel een ander mens en even beseft Nora weer waarom ze eens zo veel van hem hield. Henrik steekt niet onder stoelen of banken dat hij haar terug wil maar Nora heeft inmiddels een relatie met Jonas, de huurder van haar zomerhuisje. Moet ze voor haar oude of nieuwe liefde kiezen? En dan is er nog een veel groter probleem. Op haar werk, bij een bank, is Nora gevraagd mee te werken aan Project Fenix. Wanneer Nora het project onder de loep neemt, stuit ze op een ongewone, louche handelingen. Moet ze haar werkgever trouw blijven of zal ze haar ongenoegens eerlijk uiten?

 

De Sandhamn-thrillers zijn stuk voor stuk heerlijk om te lezen en Richting het kwaad vormt daarop geen uitzondering. De uitwerking van het verhaal laat dit keer iets te wensen over, maar het hoofdonderwerp maakt dat meer dan goed . Viveca Sten heeft voor een zeer actueel onderwerp gekozen: vreemdelingenhaat. In het nawoord schrijft ze dat de toenemende vreemdelingenhaat haar zorgen baart.


Thomas´ collega Aram, een Assyriër, staat symbool voor de vluchtelingen die in Zweden wonen. Achter zijn vriendelijke gelaat gaat een gepijnigde ziel schuil. Aram heeft, net als de meeste vluchtelingen, vreselijke dingen meegemaakt maar toch zijn er steeds meer Zweden die hem onvriendelijk bejegenen. Waarom wordt Aram geen fijn leven gegund? Heeft hij niet al genoeg naars meegemaakt? De auteur heeft de gevolgen van racistische gedachten en uitingen op uiterste kundige wijze in het verhaal verwerkt. Het verhaal ademt weerzin tegen het rechts-extremisme uit. Deze persoonlijke noot maakt Richting het kwaad tot een zeer geslaagde thriller.


ISBN 9789021458427 | paperback | 434 pagina's| Uitgeverij Q | november 2015
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 15 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Midzomernachthitte
Viveca Sten

De vredige sfeer op het populaire vakantie-eiland Sandhamn maakt tijdens midzomernacht plaats voor een grimmig, broeierig decor. De volwassenen hebben plaatsgemaakt voor grote groepen jongeren die van plan zijn eens flink de bloemetjes buiten te zetten. Voor de politie is midzomernacht geen pretje. Vechtpartijen zijn geen uitzondering en veel jongeren worden onwel nadat ze te diep in het glaasje hebben gekeken.

Ook Wilma, de viertienjarige dochter van Jonas zal midzomernacht met een groepje vrienden vieren. Het jonge meisje heeft zich flink opgedirkt en in haar tas bevinden zich twee flessen wijn die ze uit de kelder van Nora, de vriendin van haar vader, heeft ontvreemd. Wilma hoopt dat ze eindelijk opgemerkt zal worden door de broer van haar vriendin. Ze is tot over haar oren verliefd op een knul die het vriendinnetje van zijn kleine zusje niet ziet staan. Misschien dat de meegesmokkelde flessen wijn indruk zullen maken.

Nora ziet het vertrek van Wilma met lede ogen aan. Ze vindt dat het meisje te uitdagend gekleed gaat en te laat thuis mag komen van haar vader. Nora’s oudste zoon is dertien maar Nora is niet van plan om hem op zijn veertiende toestemming te geven om tot diep in de nacht te feesten. Nora is dolgelukkig met haar nieuwe vriend Jonas maar ze merkt dat ze wat opvoeding betreft niet op één lijn zitten. Zal dat problemen gaan opleveren? Nora vermoedt van niet, ze zijn immers dolgelukkig samen.

De avond gaat over in de nacht en de nacht maakt plaats voor het ochtendgloren. Wilma is niet thuisgekomen. De ongerustheid wordt Jonas bijna teveel. Waar is zijn dochter? Is haar wat overkomen? Hij zoekt het hele eiland af. Nora deelt de zorgen van haar vriend. De knoop in haar  maag wil maar niet wijken. In de loop van de ochtend maakt Nora’s beste vriend Thomas Andreasson zijn opwachting op het eiland. Een wandelaar is op een dode tiener gestuit. Is het Wilma?

Het is Wilma niet. De dode tiener die op het strand is gevonden, is de zestienjarige zoon van een  rijkaard. Zijn ouders, vrienden en vriendinnetje zijn ontroostbaar. Het slachtoffer, Victor Ekengreen, is met geweld om het leven gebracht. Welk drama heeft zich tijdens midzomernacht op het afgelegen stukje strand afgespeeld? Moeten Jonas en Nora vrezen dat ook de piepjonge Wilma het slachtoffer van een geweldsmisdrijf is geworden?

De verhalen van Viveca Sten kenmerken zich veelal door een mengeling van heden en verleden. Dit vijfde deel in de Sandhamn-reeks is anders. Het verhaal speelt zich volledig in het heden af. Wel wisselen verschillende verhaallijnen elkaar af. Delen van deze thriller staan in het teken van het moordslachtoffer, zijn vrienden en zijn familie terwijl andere hoofdstukken het moordonderzoek behandelen. De politie komt tot de vervelende conclusie dat er naast drank ook drugs in het spel is geweest. Was de zestienjarige Victor een doorgewinterde drugsgebruiker? Moet het motief voor de moord in de drugsscene worden gezocht? Ook het verhaal van Wilma komt aan bod. Wat is het meisje tijdens midzomernacht overkomen? Waarom kwam ze niet op het afgesproken tijdstip thuis?

Vaste hoofdpersonen in de Sandhamn-reeks zijn Nora Linde en haar beste vriend Thomas Andreasson. Na een zware tijd hebben de twee vrienden hun levens weer aardig op de rit. Een nare echtscheiding bezorgde Nora de nodige zorgen maar nu is ze gelukkig met haar nieuwe liefde Jonas. Toch komt ze tot de ontdekking dat haar prille geluk breekbaar is. Het ouderschap gaat niet altijd samen met een nieuwe relatie. Thomas op zijn beurt is juist weer samen met een oude liefde. De wiegendood van dochtertje Emily dreef Thomas en zijn Pernille uiteen maar het lot bracht hen weer bij elkaar.  Hun herwonnen geluk is bekroond met de geboorte van dochter Elin. Het gevoel van gelukzaligheid is groot maar de angst hun kind te verliezen is dat ook.

Viveca Sten heeft haar baan als juriste inmiddels aan de wilgen gehangen om zich fulltime op het schrijverschap te kunnen storten. Deze schrijfster weet telkens weer een prachtig contrast te creëren tussen de prettige sfeer op Sandhamn en de haast voelbare spanning die de politiezaken met zich meebrengen. De gevoelige beschrijvingen van de privélevens van Nora en Thomas zijn de kers op de taart. Viveca Sten heeft zich na vijf fantastische thrillers stevig in het rijtje van grote Zweedse thrillerschrijvers verankerd.

ISBN 9789021456911 | paperback | 379 pagina's| Uitgeverij Q | november 2014
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 17 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altVannacht ben je dood
Viveca Sten

Inspecteur Thomas Andreasson is een tijdje uit de roulatie geweest. Een uitputtende moordzaak – zie het boek Onschuldig verleden - heeft hem bijna het leven gekost. Thomas is dankbaar dat hij na een intensieve revalidatieperiode zijn werkzaamheden bij de politie kan hervatten.

De eerste zaak waar Thomas zich na zijn terugkomst over buigt is de zelfmoord van psychologiestudent Marcus Nielsen. De dood van de jongen roept groot verdriet en onbegrip bij zijn familie en vrienden op. Niemand in zijn omgeving heeft gemerkt dat hij levensmoe was. De moeder van Marcus dringt er bij Thomas op aan de zaak nader te onderzoeken. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de laptop van Marcus spoorloos is verdwenen?

In de mobiele telefoon van Marcus staan een aantal afspraken met mensen die Marcus’ moeder niet kent. Thomas laat de adressen bij de namen opzoeken en brengt als eerst een bezoekje aan ene Jan-Erik Fredell. Jan-Erik is vijftig jaar en heeft MS. Hij vertrouwt Thomas toe dat hij inderdaad bezoek heeft gehad van Marcus Nielsen. Marcus was met een werkstuk over het leger in de jaren zeventig bezig en stelde Jan-Erik vragen over zijn diensttijd. Jan-Erik was een kustjager en was gelegerd op Korsö, vlakbij het eiland Sandhamn waar Thomas al sinds zijn kindertijd komt.

Niet lang na het bezoekje van Thomas wordt Jan-Erik door zijn vrouw Lena dood in bad aangetroffen. Jan-Erik had gedronken en was daarna gekleed in het badwater gaan liggen. Hoewel het scenario op zelfmoord lijkt, twijfelt Thomas onmiddellijk. Hij heeft met eigen ogen gezien dat Jan-Erik zich door zijn ernstige vorm van MS nauwelijks kon bewegen. Hij kan onmogelijk zelf in het bad geklommen zijn. Lijkschouwing wijst uit dat iemand het slachtoffer tijdens de afwezigheid van Lena onder water heeft geduwd. Waarom vermoordt iemand een ernstig zieke man? En moet de zelfmoord van Marcus nu ook in twijfel worden getrokken?

Het hoofdverhaal wordt afgewisseld met hartverscheurende dagboekfragmenten uit de jaren zeventig. Een jonge man is toegelaten tot het Zweedse elitekorps. Voor hij zichzelf een kustjager mag noemen moet hij eerst een loodzware training voltooien. De jongen, Jan-Erik, vreest zijn commandant die meedogenloos is voor zijn acht pupillen. De jongens worden afgebeuld en moeten onder onmenselijke omstandigheden topprestaties zien te leveren. Falen is niet toegestaan. Wie door uitputting, kou of pijn instort wordt “beloond” met extra opdrachten die onmiddellijk uitgevoerd dienen te worden. Het verhaal en de personages zijn fictief maar de gebeurtenissen uit het dagboek zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Vannacht ben je dood biedt een spannende whodunnit maar het privéleven van Thomas én dat van zijn beste vriendin Nora Linde komen ook uitgebreid aan bod. Thomas en Nora vormen de spil van de Sandhamn-serie. Nadat Thomas in boek drie van de reeks bijna het leven liet, zijn hij en zijn ex-vrouw Pernille weer samen. Hun huwelijk sneuvelde nadat hun dochtertje aan wiegendood stierf maar het verdriet dat eerder een wig tussen hen dreef, heeft hen nu juist met elkaar verbonden. Voorzichtig tasten de twee hun hervonden relatie af en wanneer Pernille totaal onverwacht zwanger blijkt te zijn, zorgt dat bij beiden voor een mengeling van geluk en angst. Zullen ze dit kind mogen houden? Heel mooi en gevoelig beschrijft Viveca Sten de emoties van de twee ouders in spe. Hun geluk is puur maar ook heel breekbaar.

Nora Linde is inmiddels gescheiden van haar man Henrik. Henrik heeft er geen gras over laten groeien en woont nu samen met Marie, de vrouw met wie hij Nora bedroog. Nora zit nog volop in het verwerkingsproces en ook haar kinderen moeten hun draai in het nieuwe bestaan nog vinden. Zodra het even kan trekt Nora zich met haar twee zoontjes terug op Sandhamn waar ze inmiddels in een prachtige oude villa is getrokken. Een erfenis. Haar oude vakantiehuis verhuurt ze aan Jonas met wie ze het steeds beter kan vinden. Een van de inwoners van het eiland is ook een stormjager geweest en Nora probeert hem nuttige informatie te ontfutselen.

Viveca Sten is inmiddels opgeklommen tot een schrijfster die zich kan meten met bijvoorbeeld Camilla Läckberg en Unni Lindell. Ook dit vierde deel in de Sandhamn-reeks is zeer geslaagd en ik kijk reikhalzend uit naar het vijfde deel. Viveca Sten maakt indruk.  

ISBN 9789021450247 | paperback | 392 pagina's | Uitgeverij Q | december 2013
Vertaald door Tine P.G. Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 22 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 Vannacht ben je doodVannacht ben je dood
Vivica Sten


Iemand wordt door verdrinking om het leven gebracht, maar dat dit gebeuren te maken heeft met de zelfmoord van een jonge student, Marcus Nielsen, daar hebben de speurders aanvankelijk geen weet van.


Margit Grankvist en Thomas Andreasson onderzoeken de zaak van de jongeman met het idee dat dit snel afgerond zal zijn. Maar als de moeder aandringt, en zijn onafscheidelijke laptop niet gevonden wordt, wordt Thomas argwanend, en gaat toch maar op verder onderzoek uit. Met wie heeft Marcus bijvoorbeeld telefonisch contact gehad? Waar was hij mee bezig?
Het leidt hem naar gebeurtenissen van dertig jaar geleden. In Zweden is er - nog steeds - een elitekorps, de kustjagers genaamd. Die waren gelegerd op Korsö, vlakbij het eiland Sandhamn.


Thomas ontdekt wat de lezer intussen al in cursiefjes meeleest: de training was niet gewoon hard, die was meedogenloos. De sergeant van dienst was niet alleen maar er op uit sterke en kundige soldaten op te leiden, hij was ongewoon wreed. Wat er in die tijd gebeurde heeft nog altijd gevolgen. Want de ene na de andere oud-strijder wordt gevonden, na ogenschijnlijk zelfmoord gepleegd te hebben. Maar het is moord. Thomas moet er achter zien te komen welke personen er in dat bepaalde groepje zaten, wat er gebeurd is. Is een van die mensen de dader? Waar slaat die groene zeep op, die ze steeds bij de slachtoffers vinden?
Het blijkt een complexe zaak.
Daarnaast lezen we mee over Thomas en zijn persoonlijke perikelen; over ene Nora die regelmatig op Sandhamn is omdat ze daar een huis bezit.


En dan blijkt maar weer dat je een thriller heden ten dage niet meer zomaar kunt lezen. Je moet van te voren uitzoeken of het misschien een boek is uit een serie over speurders. Als dat zo is, dan kun je zeker in het geval van Vivica Sten er van uit gaan dat als je een derde of vierde boek als eerste pakt, je dingen ‘mist’. Ik heb me regelmatig af zitten vragen wat die Nora er mee te maken had en er op zitten wachten dat haar verhaallijn op de een of andere manier bij het geheel gevoegd zou worden. Maar dat was niet het geval. Haar verhaallijn bleef naast romantisch geneuzel en scheidingsperikelen helemaal los van de zaak. O ja, ze mocht wat informatie vragen.
Dit kan ik nog wel begrijpen en dat is op te lossen door dus met het eerste boek te beginnen. Maar mij hinderde het. Terwijl de plot heel goed gevonden is en spannend is, nou ja, tot bijna het einde dan.
Met gelukkig een kaartje voor in het boek!!


Viveca Sten (1959) is juriste en woont met haar man en drie kinderen in Stockholm. Haar familie brengt al sinds 1917 de zomers door op Sandhamn.


ISBN 9789021450247 | paperback | 392 pagina's | Uitgeverij Q | december 2013
Vertaald uit het Zweeds door Tine P.G. Jorissen-Wedzinga

© Marjo, 10 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altHogere kringen
Viveca Sten

Ook dit jaar wordt de zeilwedstrijd rond het eiland Gotland goed bezocht. Enthousiaste toeschouwers zijn massaal toegestroomd om het indrukwekkende en gezellige evenement te volgen. Nadat het startschot heeft geklonken zetten de imposante zeiljachten koers naar de finish en mogelijk zelfs naar de overwinning. Het enorme zeiljacht van advocaat Oscar Juliander blijft achter. Er heerst paniek aan boort van het schip. Tijdens het startschot heeft een tweede schot kapitein Juliander dodelijk getroffen.

Inspecteur Thomas Andreasson en zijn collega’s verdiepen zich in de moordzaak. Iemand heeft precies op het moment dat het startschot weerklonk de trekker van een dodelijk wapen overgehaald. Het goedbezochte evenement levert een grote hoeveelheid verdachten op. Deze zaak zal niet eenvoudig op te lossen zijn. Het onderzoeksteam zet alle zeilen bij.

Oscar Juliander was een van de bekendste curatoren van Zweden. Hij behandelde grote faillissementszaken. Juliander was een fervent zeiler en hij was de trotste bezitter van een gloednieuw en peperduur zeiljacht. Hij was lid van de Koninklijke Zweedse Zeilbond (de KSSS) en stond op het punt tot voorzitter benoemd te worden. Juliander was al jaren getrouwd maar nam het niet zo nauw met de huwelijkse trouw. Meerdere dames beantwoorden de vragen van Thomas en zijn collega Margit met gezwollen, roodomrande ogen.

Nora Linde, de beste vriendin van Thomas, heeft een zwaar jaar achter de rug.  Signe Brand, de vriendelijke vrouw die ze als een tweede oma beschouwde, bleek tot moord in staat. De oude vrouw bracht bovendien – onbedoeld - het leven van Nora in gevaar. Signe leeft niet meer en heeft haar prachtige oude vakantievilla nagelaten aan Nora. Ondanks alles mist Nora haar “extra-oma”. De dood van Signe veroorzaakt een grote leegte in haar leven.

Henrik, de man van Nora, begrijpt niet dat Nora gehecht is aan het pand. Hij ziet Signe slechts als een moordenares en niet als de lieve oma die ze jarenlang voor Nora en de kinderen was. Henrik wil de villa zo snel mogelijk van de hand doen. Buiten Nora om schakelt hij een makelaar in. Het huis blijkt een goudmijn en Henrik weet al precies wat hij met de opbrengst van Villa Brand wil doen. Eindelijk zullen ze hun kleine rijtjeshuis kunnen verlaten en op stand kunnen gaan wonen. Terwijl de kopers al staan te trappelen, verkeert het huwelijk van Henrik en Nora in een crisis. Nora begrijpt niet dat Henrik alleen maar aan het geld denkt en Henrik begrijpt niet dat Nora dat niet doet.

Auteur Viveca Sten, die zelf ook jarenlang actief was binnen de zeilbond, weeft graag gebeurtenissen uit het verleden door het verhaal. Dit keer wordt het hoofdverhaal af en toe onderbroken door delen van het levensverhaal van een onbekende man. Als jongetje al vreesde de man zijn dominante en veeleisende vader. Vader stippelde het leven van de onbekende uit, een eigen wil werd niet getolereerd. De lezer volgt ook het leven van de eenling Martin Nyrén. Martin leidt een teruggetrokken leven en beschouwt het aangaan van sociale contacten als een vervelende verplichting. Zijn omgeving kent hem als een verstokte vrijgezel maar in werkelijkheid heeft hij een relatie met de getrouwde Indi. Wie Martin is en wat zijn rol is in het verhaal wordt pas later duidelijk.

Hoewel Hogere kringen doet vermoeden dat de schrijver al jaren spannende boeken schrijft, is het pas de tweede thriller van Viveca Sten.  Het boek maakt deel uit van de Sandhamn-reeks waarin de gebeurtenissen op en rond het vakantie-eiland Sandhamn centraal staan. Nora en Henrik hebben al jaren een vakantiehuis op Sandhamn en Thomas vertoeft graag op het nabijgelegen eiland Harö.

Hogere kringen is een goed geschreven Scandinavisch misdaadverhaal waarin ook ruimte is voor de persoonlijke ontwikkelingen van Nora en Thomas. De bloedhete zomer op het eiland Sandhamn wordt zo beeldend beschreven dat ik – ondanks het gure winterweer in Nederland – snak naar een frisse duik in het verkoelende en heldere water dat het eiland omgeeft. Wie graag een echte Scandinavische whodunnit leest zal, net als ik, met volle teugen genieten van dit boek. 

ISBN 9789021442549 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Q| mei 2012
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 20 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altOnschuldig verleden
Viveca Sten

Inspecteur Thomas Andreasson onderzoekt een vermissing op het Zweedse vakantie-eiland Sandhamn. De twintigjarige Lina Rosén is verdwenen nadat ze ’s-avonds van een vriendin naar huis fietste. Haar fiets is gevonden maar Lina zelf is al maanden spoorloos. Het ziet ernaar uit dat de zaak onopgelost zal blijven.

Nora Linde, de beste vriendin van Thomas, vertrekt halsoverkop met haar kinderen Simon en Adam naar haar vakantiehuis op Sandhamn. Ze heeft zojuist ontdekt dat haar man Henrik een affaire heeft met een verpleegster. Nora walgt van Henrik en wil van hem scheiden. Op Sandhamn hoopt ze tot rust te komen. Het is voorjaarsvakantie en ijzig koud op het nog rustige eiland.

Simon en Adam hebben geen erg in de huwelijksproblemen van hun ouders. Henrik is arts en vaak van huis dus zijn afwezigheid valt hun niet op. De twee jongens spelen naar hartenlust in het bos maar tijdens het spelen van verstoppertje met hun vrienden doen ze een afschuwelijke ontdekking. Ze vinden een arm. Geschrokken door hun vondst durven de kinderen het aan niemand te vertellen maar al snel is het geheim te groot en lichten Adam en Simon hun moeder in. Nora aanschouwt de lugubere vondst met eigen ogen en licht daarna onmiddellijk de politie in.

Officieel is nog niet vastgesteld dat het om Lina Rosén gaat maar de moeder van Lina heeft het horloge dat om de pols van de arm zat herkend. De totaal ontredderde moeder hoopt nog steeds dat haar dochter in leven is maar de lijkschouwer stelt al snel vast dat de arm na de dood van het slachtoffer is verwijderd. En dan komt het moment dat de testresultaten binnen zijn en er geen twijfel meer mogelijk is: Lina Rosén is dood. Waarom is de jonge vrouw vermoord en door wie? En waar is de rest van haar lichaam?  

Het intrigerende verhaal wordt afgewisseld met de geschiedenis van Thorwald. Hij werd geboren in 1914 op Sandhamn en leerde al vroeg dat zijn vader niet van hem hield. Zijn moeder was passief en slaagde er niet in haar zoon te beschermen tegen de losse handen van haar echtgenoot. Keer op keer stelde de magere Thorwald zijn veeleisende vader teleur en wachtte hem een afranseling. Toen Thorwald verliefd werd gloorde een sprankje hoop op een gelukkige toekomst. Zou hij aan zijn meedogenloze vader ontsnapt zijn?

Van Viveca Sten las ik eerder al haar thrillerdebuut Stille wateren. Ik schreef vol lof over dat boek en ook over Onschuldig verleden, het derde deel in de Sandhamn-reeks, ben ik zeer enthousiast. De boeken zijn prima los van elkaar te lezen maar vloeien zo mooi in elkaar over dat het aan te raden is om ze allemaal te lezen. Deel twee - Hogere kringen – wil ik alsnog gaan lezen. De auteur schrijft met souplesse en de personages hebben iets vertrouwds. Het eiland Sandhamn wordt liefdevol beschreven. Het feit dat de misdaden in deze serie allemaal op het kleine eiland geschieden, geeft de reeks iets kneuterigs zonder dat het afbreuk doet aan de spanning. Deze serie is spannend maar niet te gruwelijk. Onschuldig verleden is indringend en hartverscheurend. Wanneer komt het volgende deel uit?

ISBN 9789021447476 | paperback |384 pagina's| Uitgeverij Q | juni 2013
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 16 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

altStille wateren
Viveca Sten

Op het Zweedse vakantie-eiland Sandhamm spoelt een lijk aan. De man, althans wat er van over is, zit verstrikt in een visnet. Thomas Andreasson van de afdeling geweldsdelicten in Nacka wordt door zijn baas op de zaak gezet. Thomas heeft namelijk een zomerhuis op Harö en dat is vlakbij Sandhamm. Wel zo praktisch.

De dode man wordt geïdentificeerd als de in Stockholm woonachtige Krister Berggren. Hij was werkzaam bij Systembolaget, de Zweedse staatsdrankwinkel, en vrijgezel. De moeder van Krister is onlangs overleden. Het enige nog resterende familielid is een nichtje, Kicki Berggren. Wanneer Thomas haar een bezoekje brengt en op de hoogte stelt van het overlijden van Krister is ze geschokt. Wat Krister deed op het eiland Sandhamm is haar volslagen onduidelijk verklaart ze.

Er kan niet vastgesteld worden of Krister door een geweldsdelict, een ongeluk of door zelfmoord om het leven is gekomen. Maar dan wordt op Sandhamm nog een lijk aangetroffen. Het is Kicki Berggren. En bij haar is de doodsoorzaak overduidelijk: moord. Wat deed Kicki op Sandhamm? Een moordonderzoek wordt gestart. Ook de dood van Krister wordt nader onder de loep genomen. Het is te toevallig dat een neef en nicht op hetzelfde eiland de dood vinden. Een eiland waar ze beiden niks te zoeken hadden. Of toch wel?

Nu Thomas vaak op Sandhamm is,  bezoekt hij geregeld zijn goede vrienden Henrik en Nora Linde. Zij brengen de zomer door in hun huisje op het eiland samen met zoontjes Adam en Simon. Nora en Thomas kennen elkaar al vanaf hun prille jeugd. Thomas heeft een zware tijd achter de rug. Zijn dochtertje Emily is aan wiegendood gestorven en daarna is zijn huwelijk gesneuveld. Bij Nora en haar gezin voelt hij zich op zijn gemak. Simon is zijn petekind en hij trekt graag met het jongetje op.

Nora weet dat ze gelukkig en tevreden zou moeten zijn met haar leven. Ze heeft een lieve man en twee schatten van kinderen. De zomers op Sandhamm zijn heerlijk. Maar Nora baalt van haar baan. Ze heeft een vreselijke baas. Dan krijgt ze een promotie aangeboden. Een gouden kans. Nora is dolenthousiast. Maar Henrik deelt de blijdschap niet. Helemaal niet zelfs. Hij reageert koud en afwijzend. Nora ziet haar relatie ineens in een heel ander daglicht. Zal haar huwelijk deze crisis gaan overleven? Tot overmaat van ramp krijgt Nora meer met de moordzaak te maken dan haar lief is.

Stille wateren is een goed uitgewerkte thriller. Thomas en zijn collega’s beschikken maar over heel weinig aanwijzingen en het is flink speuren naar nieuwe brokjes informatie. Alles wordt heel grondig onderzocht in de hoop weer een nieuw stukje van de puzzel te vinden. Een fijne Zweedse thriller die blijft boeien en nergens saai wordt. Het verhaal is heel geloofwaardig en het is genieten van de beschrijvingen van de prachtige omgeving. Aan het eind wordt het boek erg spannend en zal menig lezer het met ingehouden adem uitlezen.

Viveca Sten heeft al een aantal juridische vakboeken op haar naam staan maar Stille wateren is haar thriller-debuut. Het is  een uitstekende whodunit met het typische Scandinavische sfeertje waar met mij velen zo van houden.


ISBN 9789021440347| Paperback| 400 pagina's | Em. Querido's Uitgeverij| augustus 2011
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 25 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERRecensies

Boven