Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Michael Koryta


Laatste woordenLaatste woorden
Michael Koryta


Het was nauwelijks een ruzie te noemen. Toch betreurt Markus – Mark - Novak al anderhalf jaar lang dagelijks de laatste woorden die hij tegen zijn vrouw Lauren zei. Hij had moeten zeggen dat hij van haar hield. Hij had haar moeten vertellen hoe gelukkig ze hem maakte. In plaats daarvan mopperde hij op haar omdat ze van plan was, voor haar werk, een helderziende te bezoeken. Hij gaf haar te kennen dat ze hem met die onzin in verlegenheid bracht. Een kans om zijn harde woorden wat te verzachten, heeft hij nooit gekregen. Zijn lieve Lauren werd die dag doodgeschoten. De dader is nog altijd niet gepakt.


Mark werkt voor de juridische non-profitorganisatie Innocence Incorporated. Het was de bevlogenheid van Lauren, die er ook werkzaam was, die hem deed besluiten zich bij de organisatie aan te sluiten. Innocence Incorporated houdt zich bezig het vrijpleiten van onschuldigen die in de dodencel zitten en de strijd tegen de doodstraf in het algemeen. Het is een nobel beroep dat Mark tot Laurens dood vol passie heeft beoefend. Tegenwoordig passen zijn gedachten niet langer bij de doelstelling van de organisatie. Hij wenst degene die zijn vrouw heeft vermoord dood. De dader verdient het niet nog een dag langer dezelfde zuurstof als de rest van de wereld in te ademen.


De veranderingen in Marks gemoed zijn niet onopgemerkt gebleven. De hoge bazen van Innocence Incorporated denken erover hem te ontslaan. Marks directe baas, en goede vriend, Jeff London probeert te redden wat er te redden valt. Hij stuurt Mark vanuit het zonnige Florida naar het winterse Indiana voor een intakegesprek met een moordverdachte. De verdachte, Ridley Barnes, heeft zelf om het gesprek gevraagd. Het vreemde is alleen dat Ridley helemaal niet in de dodencel zit. Sterker nog: Ridley zit niet eens in de gevangenis! Hoewel iedereen denkt dat hij tien jaar geleden een moord heeft gepleegd, loopt hij nog altijd vrij rond. Het is Mark een raadsel waarom Ridley wil dat zaak heropend wordt.


Ridley Barnes is een gedreven speleoloog. Toen jaren geleden een nieuwe grot werd ontdekt, was hij er als de kippen bij. De wereldvreemde Ridley bracht de uitgestrekte grot vol toewijding in kaart. Een gedeelte van de prachtige grot werd opengesteld voor publiek. Het ging al snel mis. De zeventienjarige Sarah Martin verdween tijdens een bezoekje aan de grot. Er werd dagenlang naar haar gezocht. Het was Ridley die uiteindelijk met Sarah in zijn armen opdook. Het meisje was niet meer in leven.


Hoewel iedereen ervan overtuigd was dat Ridley het meisje had gedood, was er niet voldoende bewijs om een zaak tegen hem aan te spannen. Ridley ontsprong de dans, waarna hij als paria door het leven ging. Tijdens het gesprek met Mark beweert hij gewoonweg niet te weten wat er in de grot is gebeurd. Het voelde voor hem alsof de grot bezit van hem nam. Hij heeft het over de geest van de grot, een donkere man. Misschien heeft hij Sarah vermoord, misschien ook niet. Ridley wil dat Mark de waarheid achterhaalt, ook als dat betekent dat hij als schuldige uit de bus zal komen.


Laatste woorden is een verhaal om helemaal in weg te zinken. Er gaat iets onheilspellend van de grot uit. Ridley heeft het gevoel dat de grot leeft en hem opdrachten geeft. Wanneer Mark door onbekenden wordt ontvoerd en uiteindelijk moederziel alleen in de grot belandt, raakt ook hij in de ban van de doordringende duisternis. Hoort en ziet hij dingen die er niet zijn of is hij werkelijk niet alleen?


Michael Koryta heeft opnieuw een fantastische thriller geschreven. De mystieke en onheilspellende sfeer van het verhaal namen me vanaf de eerste bladzijde in een houdgreep. Gaat het om iets bovennatuurlijks of toch niet? Ik deed geen enkele moeite aan de greep van het verhaal te ontsnappen maar liet me gewillig meevoeren, steeds dieper het verhaal en de grot in. De nuchtere Mark Novak vormt de perfecte tegenhanger van de verwarde Ridley. Beide mannen staan voor de uitdaging de duisterste hoeken van hun ziel te doorgronden. Met deze thriller heeft Michael Koryta perfectie nagestreefd en zijn doel bereikt. Laatste woorden is een vlekkeloze triller van een briljant auteur. 


ISBN 9789023499572 | paperback | 495 pagina's | Cargo | maart 2017
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 3 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Zij die mij dood wensen
Michael Koryta

De veertienjarige Jace Wilson wilde alleen maar voorkomen dat hij op school gepest zou worden. Daarom was hij op die bewuste dag in de steengroeve. Jace had een onmogelijke weddenschap afgesloten: hij zou van de twintig meter hoge Rooftop het water in duiken. Jace was dom geweest. Een duik van de Rooftop was levensgevaarlijk en Jace had hoogtevrees. Hij besloot vooraf te oefenen in de hoop op de dag van de uitdaging geen flater te slaan. Jace was echter niet alleen in de steengroeve. In het water trof hij een lijk aan en toen hij in paniek probeerde de lugubere plek te ontvluchten, werd er voor zijn ogen nóg een moord gepleegd.

Jace wist die dag te ontkomen maar de daders zitten hem nog altijd op de hielen. Jace moet ergens ondergebracht worden tot de moordenaars zijn gepakt. Maar waar? De beveiligde schuiladressen bleken al eerder niet veilig genoeg te zijn en de moordenaars die het op het leven van Jace hebben gemunt, zijn van het ergste soort. Professioneel lijfwacht Jamie Bennett probeert Jace te beschermen maar ze is bang dat ze er niet in zal slagen de jongen in leven te houden. Jamie went zich tot de enige man die ze het leven van de jongen toevertrouwt: Ethan Serbin.

Ethan woont met zijn vrouw Allison in een gezellige berghut in Montana. De zelfgebouwde hut is hun paleisje en ze noemen hun knusse onderkomen gekscherend het Ritz. Ethan werkt in de zomermaanden samen met reclasseringsambtenaren om jongens, die in de problemen zijn geraakt, weer in het gareel te krijgen. Regelmatig trekt hij met een groep jongeren de berg op waar ze een survivalcursus volgen. De jongeren leren op zichzelf, elkaar en de natuur te vertrouwen waardoor ze standvastiger in het leven komen te staan.

Jamie Bennett heeft een ongewoon verzoek. Ze vertelt Ethan dat ze een belangrijke getuige bij hem wil onderbrengen. Als Ethan akkoord gaat, zal de jongen zich bij de groep probleemjongeren, die binnenkort arriveert, voegen. De jongen krijgt een schuilnaam en Ethan zal niet weten wie van de jongens de getuige is. Voor de vorm overlegt Ethan nog even met Allison maar hij heeft zijn besluit al genomen: hij zal de jongen helpen. Allison vindt het maar niks. Ze mag Jamie Bennett niet. Jamie komt gehaast en gestrest over en mensen met haast of stress maken fouten. Allison wil niet dat Ethan de dupe van die fouten zal worden.

Allison krijgt gelijk. Jamie maakt inderdaad fouten en binnen de kortste keren zijn de misdadigers Jace op het spoor. De broers Jack en Patrick Blackwell zijn meedogenloos en vermoorden iedereen die een probleem kan gaan vormen. Binnen de kortste keren melden ze zich bij de berghut waar ze Allison treffen. De dappere Allison vecht als een leeuw maar is niet tegen de broers opgewassen. Ethan bevindt zich inmiddels al met de jongens op de berg maar haast zich na een noodoproep terug naar de hut. Eén jongen trekt zich ongezien terug en blijft alleen op de berg achter. Jace beseft dat de mannen voor hem komen en dat hij zich uit de voeten moet maken. Heeft Ethan hem genoeg geleerd? Kan Jace moederziel alleen op de berg overleven? De broers naderen. Ethan krijgt hulp maar eigenlijk is niemand tegen Jack en Patrick opgewassen.

Op de kaft van Zij die mij dood wensen wordt het werk van de auteur geprezen door Deon Meyer en Harlan Coben, twee auteurs die bij mij hoog in het vaandel staan. Hun lovende woorden zijn meer dan terecht want dit boek is meesterlijk. De spanning wordt trapsgewijs verhoogd door verrassende verhaalwendingen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Denk niet dat je het verhaal meteen al kunt doorgronden, je komt als lezer keer op keer voor nieuwe verrassingen te staan. Het uitgestrekte bos waarin het verhaal zich afspeelt, biedt veiligheid maar benadrukt ook de nietigheid van de mens. Niet alleen Jack en Patrick Blackwell zitten Jace op de hielen, ook een gigantische bosbrand raast in hoog tempo op de vluchtende jongen af. Jace wordt aan twee kanten ingesloten en moet het opnemen tegen de natuurelementen en het menselijk kwaad. Een onmogelijke taak.

In Zij die mij dood wensen neemt de zwakheid van de mens het tegen de kracht van de mens op. Goed versus kwaad, natuur contra mens. Het is een verhaal over overleven, over op jezelf aangewezen zijn en over het overwinnen van demonen uit het verleden. Het verhaal is compleet, bloedstollend spannend en leest als een trein. Een sublieme thriller.

ISBN 9789023487005 | paperback | 380 pagina's| Cargo | januari 2015
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 8 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven