Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Tupla M.


SchuldSchuld
Tupla M.

Achter Tupla M. (voorheen: Tupla Mourits) schuilt het schrijversduo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang. De naam 'Tupla' betekent in het Fins 'dubbel' of 'twee' en aangezien het eerste boek van Tupla Mourits in Finland speelde en het een aparte, opvallende naam is, besloot het duo Atie en Wendela deze te gebruiken als voornaam en daar een doodnormale, Hollandse achternaam aan vast te plakken. Maar aangezien dit aanleiding was tot verbasteringen, verhaspelingen en andere fouten, is bij de recente overstap naar uitgeverij Verbum Crime besloten de tweede helft van de naam in te korten tot M.


Het vinden van namen voor de hoofdpersonen is altijd heel belangrijk voor Tupla M. Het moet iets speciaals zijn; vandaar dat de hoofdpersoon in Schuld Evalien heet (met een a); iets waar ze regelmatig de nadruk op moet leggen. Afgezien daarvan is Evalien een gewone Hollandse huisvrouw, met een man die kostwinner is en een dochter die naar de middelbare school gaat. Nadat hun zoontje Dylan bij een auto-ongeluk is omgekomen, is het gezin verscheurd door verdriet en raken Rik en Evalien de weg naar elkaar kwijt. Een verhuizing vanuit Amsterdam naar Rik's geboorteplaats in Zeeland is Evalien's hoop op een nieuwe start. Dat een terugkeer naar vroeger niet zonder horten en stoten gaat, wordt duidelijk wanneer het verleden van Rik in het streng gereformeerde dorp hen hard hollend inhaalt.


Schuld is vanaf het begin tergend spannend. Tergend, omdat er eigenlijk niks bijzonders gebeurd in de eerste verhaallijn, die in het nabije verleden speelt. Het gaat over een gewoon gezin, dat verhuist naar Zeeland om een nieuwe start te maken. De lezer volgt Rik, Evalien en hun dochter bij het settelen in het nieuwe huis en een plekje vinden op werk, school en in de dagelijkse gang van zaken in een omgeving die zo compleet anders is dan het roerige Amsterdam. De enige smet op hun nieuwe bestaan is buurman Kats, die om onverklaarbare reden een hetze tegen Rik voert. De spanning wordt opgebouwd via de tweede verhaallijn, waarin Rik zwaargewond in het ziekenhuis ligt en Evalien bang is voor het moment dat de politie langs komt. Wat zal ze zeggen? Welk verhaal moet ze verzinnen om Rik's wonden te verklaren?


Tupla M. schrijft met mooie, vlot lopende zinnen en in een visualiserende stijl. Je ziet de nevel over het land slierten en ruikt de verse koemest. De sfeertekening is  perfect. Ze zuigt je helemaal in het verhaal en het is haast onmogelijk het boek weg te leggen, mede door de korte, met cliffhangers aflopende hoofdstukken. Gefascineerd en geschokt word je meegesleurd naar het einde van een verhaal dat eindigt met een verrassende plotwending.
Schuld is een 100%  aanrader en mag niet ontbreken in de vakantiekoffer.


ISBN 9789461090461 Paperback 300 pagina's | Verbum Crime | mei 2012

© Joanazinha, 26 juni 2012

Lees de reacteis op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven