Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Saskia Profijt


altZwijgplicht
Saskia Profijt

Fanny Engel spoedt zich naar Milaan. Haar broer, profwielrenner Ties Engel, is in zijn Italiaanse woonplaats aangereden. De bestuurder van de auto die Ties heeft geschept is doorgereden. Ties ligt in een coma en zijn toestand is kritiek. Wanneer Fanny haar broer onbeweeglijk in het ziekenhuisbed ziet liggen barst ze in tranen uit. Er zullen nog heel wat huilbuien volgen.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval en concludeert dat iemand opzettelijk op Ties is ingereden. Het ongeluk was in werkelijkheid een poging tot moord. Fanny maakt zich grote zorgen om haar zwaargewonde broer. De politie heeft Inge, de ex-vrouw van Ties, opgepakt maar Fanny gelooft niet dat Inge wat met het ongeluk te maken heeft. Inge aanbidt Ties en hoopt nog altijd dat hij bij haar terug zal komen. Fanny heeft als leugendetector bij de politie gewerkt en kan feilloos peilen of iemand de waarheid spreekt of niet. Ze wil Inge dan ook graag spreken maar de politie werkt niet mee. Fanny besluit om zelf op onderzoek uit te gaan. Als Inge inderdaad onschuldig is, loopt er immers iemand vrij rond die het op Ties heeft voorzien.

Tot haar grote verbazing ontdekt Fanny dat Ties aan een autobiografie werkte. Hij zou hierin het een en ander onthullen. Zou de onthulling te maken hebben met zijn arts Manuela Massi? Sinds hij bij haar trainde, presteerde Ties opvallend goed. Onlangs verscheen een artikel waarin gesuggereerd werd dat de omstreden arts betrokken zou zijn bij het middel Senta-M. Senta-M zou het gebruik van doping maskeren. Manuela Massi is een invloedrijk figuur. Pipo, de journalist die het artikel schreef, is ontslagen. Pipo is inmiddels doodsbang voor Massi en denkt dat zij het op hem heeft voorzien. Is Massi de sleutelfiguur in dit verhaal? Fanny ontdekt dat het verleden van Ties ook de nodige geheimen herbergt.

Mauro, de manager en zaakwaarnemer van Ties, helpt Fanny min of meer bij haar speurtocht naar de waarheid. De twee kunnen echter niet heel goed met elkaar overweg. Mauro is een ritselaar en weet altijd wel een manier te vinden om een inkomen te genereren. Om Ties onder de aandacht te brengen maakt hij op slinkse wijze gebruik van de media. Nu Ties in het ziekenhuis ligt en mogelijk komt te overlijden, beseft Mauro dat hij zijn activiteiten teveel rond de wielrenner heeft geconcentreerd. Ties is zijn enige cliënt. In een poging grip op de toekomst te krijgen loopt Mauro waarzeggers af. Hij krijgt van hen geen opbeurende berichten.

Het boek is rijkelijk gevuld met mensen met geheimen. Maar welk geheim leidt naar de dader? Het verhaal is heel aardig uitgedacht met een verrassende ontknoping maar het is ook wat rommelig. Tijdens het lezen raakte ik soms de draad kwijt, misschien omdat ik moeite had om mijn aandacht bij het verhaal te houden. Ook bevat het verhaal een aantal onwaarschijnlijkheden. Zo wordt het appartement van Ties twee keer door de politie doorzocht in de hoop aanwijzingen te vinden die naar de dader leiden. Waarom wordt er dan verzuimd de oude telefoon die in de keukenla ligt mee te nemen? Zelf ben ik bovendien iets te nuchter om de waarheid rond dokter Massi te kunnen waarderen. Origineel is het wel.

Dopingschandalen zijn momenteel heel actueel en Saskia Profijt speelt daar met Zwijgplicht op geheel eigen wijze op in. 

ISBN 9789046813959 | paperback |256 pagina's| Uitgeverij Nieuw Amsterdam | april 2013

© Annemarie, 23 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven