Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ursula Poznanskihttp://www.ursula-poznanski.de

Zie ook de recensie op Leestafel over Poznaski's boek Erebos (jeugd 15+)

Vijf
Ursula Poznanski


Dit is de eerste thriller van deze Oostenrijkse schrijfster en ik moet zeggen dat het verhaal naar meer smaakt.


In de proloog zien we Nora en een man van wie een oor is afgesneden, iets waar Nora kennelijk wat mee te maken heeft. Vervolgens lijkt het er op dat Nora de man zal doden. Na dit lugubere begin, wordt in een weiland onder een rots het lichaam van een vrouw gevonden, die kennelijk van de rots is gevallen. Daar haar handen op haar rug zijn gebonden, lijkt er sprake te zijn van een misdrijf. Op de voeten van de vrouw blijken cijfers te zijn getatoeëerd, die het begin blijken te vormen van een speurtocht. De cijfers zijn namelijk de coördinaten van een plaats, waar een pakje met een afgezaagde hand ligt, dat een raadsel bevat en zo komen we in een soort spel dat geocaching heet. De gevonden vrouw blijkt een zekere Nora Papenberg te zijn en de naam doet vermoeden dat we haar ook in de proloog hebben gezien.


De hoofdpersonen in het boek zijn Beatrice Kaspary en Florin Wenninger en zij moeten op zoek naar de moordenaar. Dit is geen gemakkelijke opgave, waarbij Nora ook nog te maken heeft met haar ex-man, die haar regelmatig lastig valt en die van mening lijkt te zijn dat ze te weinig aandacht voor haar kinderen heeft. Hij wil kennelijk niet begrijpen dat haar werk belangrijk is en dat dit wel eens ten koste kan gaan van andere zaken, zoals de zorg voor haar kinderen. Dat betekent overigens niet dat de kinderen verwaarloosd worden, maar de kinderen worden nog wel eens bij haar ouders ondergebracht.


Al met al is het een spannend verhaal geworden, hoewel het niet geschikt is voor mensen met een zwakke maag. Beatrice wordt ook door haar chef stevig onder druk gezet, om de zaak snel op te lossen, maar dat is niet zo eenvoudig. De vraag is ook wie er eigenlijk voor wie aan het speuren is, als blijkt dat de door de politie verhoorde getuigen, vermoord worden. De ontknoping is dan ook heel verrassend. Je ziet 'm niet aankomen, zonder dat het lijkt of de dader als een soort konijn uit de hoge hoed wordt getoverd.


ISBN 9789023473879 Paperback 384 pagina's Cargo januari 2013

© Renate, 25 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Blind verledenBlind verleden
Ursula Poznanski


Net zit Beatrice met haar gezin aan tafel voor een etentje waar ze heel erg haar best voor heeft gedaan, als haar telefoon rinkelt. De man aan tafel is haar ex, de reden waarom ze uit elkaar zijn is meteen duidelijk: bij Beatrice Kaspary gaat het werk voor.
Ook nu: haar compagnon Florin Wenninger vertelt haar dat er twee lijken gevonden zijn in de bossen bij een camping. Een man en een vrouw, die helemaal niet bij elkaar lijken te passen. Heeft hij haar eerst vermoord en toen zelfmoord gepleegd?
Bij het onderzoek komt naar voren dat de enige link tussen de twee een online poëziegroep is, en Beatrice begint al snel te vermoeden dat er een derde is, de moordenaar!


Als er nog meer slachtoffers vallen, is Florin het met haar eens, maar de chef niet. Toch geeft hij haar toestemming om te infiltreren in de groep, die geschokt reageert als ze horen dat een van de leden dood is.  Als Tina krijgt ze langzaam contacten met enkele leden. Ze probeert er achter te komen wat de achterliggende betekenis is van sommige gedichtregels die vergezeld van een foto gepost worden. Alle foto’s zijn gemaakt in Salzburg. Maar de leden van de groep wonen overal en nog ergens. Zijn alleen de Salzburger verdacht? Of hebben deze moorden helemaal niets te maken met de onlinegroep?


Tussen Beatrice Kaspary en Florin Wenninger broeit iets, dat blijkbaar zijn begin vond in het eerste boek over deze twee - ‘Vijf’- maar ze zijn allebei druk bezig hun relatie in stand te houden. Dit persoonlijke leven vormt dus wel een deel van het verhaal, dat eigenlijk pas echt begint als je al een eind over de helft bent.


In de eerste helft van het verhaal zijn de twee voornamelijk bezig met onderzoek dat hen niet verder brengt. De online groep wordt uitgebreid ten tonele gevoerd, met veel gedichten en berichtseries. Van de proloog word je ook niets wijzer, maar dat is meestal zo. De tussenstukjes, die waarschijnlijk van de dader afkomstig zijn, zijn ronduit raadselachtig, ook daar duurt het lang voor het op zijn plaats valt. Niet dat het niet interessant is, je leest echt wel door, maar het is geen thriller die je niet weg zou kunnen leggen.
En dan is de plot erg verrassend...


Ursula Poznanski (1968, Wenen) is  journalist bij een medisch vakblad, maar daarnaast sinds 2003 schrijfster. Bijna tien jaar later, in 2012, schreef ze haar eerste thriller, Vijf.


ISBN 9789023482284| Paperback | 398 pagina's | Uitgeverij Cargo| mei 2014
Vertaald uit het Duits door Bonella van Beusekom

© Marjo, 30 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven