Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Elizabeth Haynes


height=In de schaduw van de maan
Elizabeth Haynes

Het telefoontje dat Flora’s leven voorgoed verandert, komt op donderdag 1 november 2012 om 09:41 uur bij de politie van Briarstone binnen. Felicity Maitland, Flora’s moeder, is de beller. Ze is volledig in paniek en deelt de politie mee dat ze zojuist het lichaam van Polly Leuchars heeft gevonden. Polly zit onder het bloed en ademt en beweegt niet. Polly Leuchars, geboren op 28 december 1984, is overleden. Een zelfmoord is uitgesloten. Iemand heeft Polly op gewelddadige wijze van het leven beroofd.

Flora hoort het nieuws om 10:52 uur. Vanaf dat moment bestaat het leven van Flora uit het gedeelte voor Polly’s dood en het gedeelte erna. Flora hield van Polly. Haar ouders denken dat ze slechts goede vriendinnen waren maar Flora en Polly waren geliefden. Hun relatie was weliswaar verbroken maar Flora hield nog altijd zielsveel van haar. Haar grote liefde is dood en het leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Hoofdinspecteur Louisa (Lou) Smith krijgt leiding over het onderzoek naar de moord op Polly. Voor het eerst heeft ze de leiding over een moordzaak maar Louisa weet precies wat ze moet doen. Er wordt in allerijl een team samengesteld zodat het onderzoek met onmiddellijke ingang van start kan gaan. Al snel trekt een tweede sterfgeval de aandacht van het kersverse team.

Barbara Fletcher-Norman heeft zichzelf op dramatische wijze van het leven beroofd. Toen haar man Brian het nieuws vernam, kreeg hij een zware hartaanval. Zijn toestand is kritiek. Vreemd genoeg bevindt het woonhuis van Barbara en Brian zich tegenover het huis dat Polly van de familie Maitland huurde. Is er een verband tussen de moord en de zelfmoord?

Het politieonderzoek verdiept zich. Al snel is duidelijk dat de twee sterfgevallen verband met elkaar houden. Op het lichaam van Barbara zijn sporen aangetroffen die haar aan de dood van Polly linken. Heeft Barbara de jonge vrouw vermoord en zichzelf daarna van het leven beroofd? Het rechercheteam blijft op nieuwe informatie stuiten en elke flard informatie roept een nieuw scenario op. Men kan niet simpelweg iets aannemen, het bewijs moet onweerlegbaar zijn en dat is het tot nu toe niet.

Polly was een echte hartenbreekster. De hardwerkende politiemensen ontdekken dat Polly een bijzonder geliefde vrouw was. Na haar komst naar de boerderij van de familie Maitland bracht ze het hoofd van heel wat mannen en vrouwen op hol. Polly fladderde vol enthousiasme van de een naar de ander en had meerdere relaties tegelijk. Hoewel ze hier altijd open over was, waren haar bedpartners soms op een bijzondere manier bekenden van elkaar. De seksverslaving van Polly stortte heel wat mensen in het ongeluk. Welke gebeurtenissen hebben uiteindelijk tot de dood van Polly én Barbara geleid? Onder welke omstandigheden hebben zij het leven gelaten?

Elizabeth Haynes heeft nog nooit eerder over Lou Smith en haar collega’s geschreven. Toch wordt het verhaal zó natuurlijk en puur uit de doeken gedaan dat het voelt alsof ik al tig boeken over het politieteam heb gelezen. Lou en haar collega’s zijn doodgewone mensen. Ze boeken successen en begaan misstappen. Lou zelf heeft zich voorgenomen om nooit meer iets met een collega te beginnen maar van dat voornemen blijft weinig over als ze als een blok voor politieanalist Jason Mercer valt. Inspecteur Andy Hamilton is een echte schuinsmarcheerder. Hij stort zich regelmatig en zonder nadenken in affaires. Als lezer besef je maar al te goed dat hij vroeg of laat enorm in de problemen zal komen. We kennen allemaal wel een Andy en met dat soort types loopt het nooit goed af.

Voor In de schaduw van de maan heeft Elizabeth Haynes alles uit de kast gehaald om een politieonderzoek zo natuurgetrouw mogelijk uit de doeken te doen. De lezer stuit regelmatig op memo’s, logboeknotities, e-mails en rapporten. Achterin het boek staan schema’s en een tijdlijn. Haynes heeft zelf als analist bij de politie gewerkt en ze heeft haar passie voor het vak vertaald naar een geloofwaardig en intrigerend verhaal. Een whodunnit met een twist. In het nawoord schrijft ze: “Met het oog op het plot en de spanning heb ik me ook wat kleine vrijheden veroorloofd. Ik hoop dat je me dit wilt vergeven.” Ik heb het haar onmiddellijk vergeven want In de schaduw van de maan is wederom een uitstekende thriller vol onderhuidse spanning. Op het lijstje succesvolle Britse schrijvers is Elizabeth Haynes niet meer weg te denken!

ISBN 9789023491040 | paperback | 445 pagina's| Cargo | februari 2015
Vertaald door Lilian Schreuder

© Annemarie, 20 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altAlles wat overblijft
Elizabeth Haynes

Annabel Hayer begrijpt achteraf niet waarom ze zich toegang tot het huis naast het hare heeft verschaft. Toen ze de vreemd geur waarnam had ze de politie moeten bellen. Maar Annabel – die als analist bij de politie van Briarstone werkzaam is – wist dat de politie op een vrijdagavond geen tijd zou hebben voor het zoeken naar de bron van een onaangenaam luchtje. Bovendien wilde ze haar collega’s niet met zoiets onbenulligs lastigvallen. En nu heeft Annabel spijt want de oorzaak van de stank blijkt het ontbindende lijk van haar buurvrouw te zijn. Annabel was er gemakshalve vanuit gegaan dat haar buurvrouw was verhuisd maar in werkelijkheid lag de vrouw al maanden dood in haar huis.

De vondst van het ontbindende lichaam laat Annabel niet meer los. Niet alleen was het een afschuwelijk tafereel om te zien maar Annabel is ook geschokt omdat kennelijk niemand haar buurvrouw gemist heeft. Hoe kan het dat niemand haar dood heeft opgemerkt? Heeft dan niemand zich zorgen om haar welzijn gemaakt? Op haar werk ontdekt Annabel dat het vaker voorkomt. En dan ontdekt Annabel nog iets: dit jaar is het buitensporig veel vaker voorgekomen dan voorgaande jaren. De cijfers van dit jaar wijken zó sterk af van de cijfers uit het verleden dat Annabel opnieuw iets ruikt: onraad.

Annabel probeert haar collega’s ervan te overtuigen dat er iets niet in de haak is maar vooralsnog is niemand onder de indruk van haar bevindingen. Dat overkomt Annabel wel vaker, mensen zijn niet geïnteresseerd in haar. De enigen die zich om haar bekommeren zijn haar zeurende moeder en haar beste vriendin Lucy. Helaas is Lucy een kat.

Steeds vaker duiken er krantenberichten op over mensen die al lange tijd dood in hun huis lagen. Annabel heeft haar collega’s er inmiddels van overtuigd dat er iets vreemds aan de hand is maar zij kunnen een nader onderzoek niet verantwoorden. Er is geen sprake van moord. Het is net alsof deze specifieke groep doden simpelweg is gestopt met eten en daardoor al snel ook met leven.

Toch is er iemand die meer weet over deze sterfgevallen. De lezer maakt al snel kennis met Colin. Colin brengt regelmatig een bezoekje aan de ontbindende lichamen die nog niet gevonden zijn. Het fascineert hem om het proces van het vergaan van een lijk in kaart te brengen. Volgens Colin is het uitermate boeiend en prachtig om te aanschouwen. Colin is zo verstandig om met niemand over zijn ongebruikelijke hobby te praten en wat hij al helemaal verzwijgt is dat een stervend mens hem seksueel opwindt. Colin is een sociopaat van het ergste soort. Toch heeft Colin de mensen niet gedood. Hoe kan het dan dat hij weet waar de eenzame doden zich bevinden?

Over het debuut – Waarheen je ook vlucht – van Elizabeth Haynes was ik razend enthousiast. Het tweede boek – Bij het vallen van de nacht – vond ik wat minder goed maar met dit derde boek bewijst Elizabeth Haynes opnieuw dat ze een uitmuntende thrillerschrijfster is. Alles wat overblijft is een sterk geschreven, goed uitgewerkte thriller. Het verhaal zelf is  huiveringwekkend en kaart tevens een boeiende maatschappelijke kwestie aan: Kennen wij onze buren nog wel? Merken wij het op als iemand uit onze familie-, vrienden- of kennissenkring ineens van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen en vice versa?

Elizabeth Haynes heeft haar ervaring als politieanalist heel kundig in dit boek verwerkt. Annabel is een geloofwaardig personage en haar werkzaamheden worden duidelijk en aannemelijk omschreven. Van Colin kreeg ik kippenvel. Hij aast op mensen die kwetsbaar zijn, als een roofdier die feilloos het zwakste dier in een kudde herkent. Zelden heb ik zo gegruwd van een personage in een boek. Met Alles wat overblijft heeft Elizabeth Haynes bewezen dat ze een blijver is.

ISBN 9789023485605 | paperback | 448 pagina's | Cargo | oktober 2013
Vertaald door Lilian Schreuder

© Annemarie, 28 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altBij het vallen van de nacht
Elizabeth Haynes

Genevieve kan haar geluk niet op nu ze eindelijk op een woonboot woont. Ze heeft een grote aak gekocht en een jaar uitgetrokken om het op te knappen. Ze is een handige tante en neemt de meeste klussen voor eigen rekening.

Ook al lijkt er geen eind aan de lijst met nog uit te voeren karweien te komen, Genevieve vindt het de hoogste tijd voor een housewarming. Ze nodigt haar nieuwe buren uit en ook oud-collega’s uit Londen. Het feestje wordt een twijfelachtig succes. Genevieve en haar chique vrienden uit Londen zijn uit elkaar gegroeid. Spijtig. Genevieve heeft erg uitgekeken naar de komst van vriendin Caddy. Ook zij is een oud-collega maar dan niet van de baan die Genevieve overdag uitoefende. Caddy is niet gekomen en dat stemt Genevieve verdrietig.

De volgende ochtend wordt Genevieve vroeg wakker van een vreemd geluid. Alsof er iets tegen de zijkant van de boot bonkt. Wanneer ze gaat kijken ontdekt ze dat er iets groots in het water ligt. Ze zet het op een gillen wanneer ze ontdekt wat het is. Er drijft een dode vrouw in het water. Het is Caddy, die duidelijk vermoord is. Genevieve beseft dat ook zij in groot gevaar verkeert, haar verleden haalt haar in.

Het kopen van een woonboot was een lang gekoesterde droom. Genevieve heeft jarenlang heel hard gewerkt om aan het geld te komen. Haar hectische kantoorbaan putte haar uit, ze hoopte er zo snel mogelijk mee te kunnen stoppen. Toen kreeg ze de kans om als paaldanseres in een nachtclub te gaan werken. Genevieve hield van dansen en kon van haar hobby haar beroep maken. Het geld stroomde binnen maar ze raakte ook meer en meer verstrikt in de louche zaakjes van de nachtclubeigenaar. Een escalatie was nabij. In ruil voor een wederdienst kreeg Genevieve de mogelijkheid versneld een woonboot te kopen en haar banen op te zeggen. Ze nam het aanbod aan. Dat had ze beter niet kunnen doen.

Schrijfster Elizabeth Haynes heeft een heel pakkende manier van schrijven. Haar debuut Waarheen je ook vlucht vind ik weergaloos. Dit tweede boek is minder spannend dan het eerste maar evenaart wel de kwaliteit. Hoofdpersoon Genevieve komt naïef over wat niet past bij haar verantwoordelijke baan overdag. Haar domme, ondoordachte gedrag heeft echter niets te maken met intelligentie maar alles met geld. Geld is haar drijfveer en hiervoor zet ze haar principes overboord. Ze houdt zich voor de gek en praat haar gedrag goed. Zo maakt ze zichzelf steeds wijs dat ze dol is op dansen en dat het zo gezond voor haar is. Het gegeven dat ze in haar ondergoed als lustobject voor mannen fungeert en regelmatig een lapdance uitvoert, bant ze uit haar gedachten. Struisvogelpolitiek. Het heden en verleden worden in het boek afgewisseld totdat ze elkaar treffen. De informatie wordt gedoseerd vrijgegeven en lokt uit tot naarstig verder lezen.

Bij het vallen van de nacht is spannend en meeslepend. De boodschap is duidelijk: Laat je niet met schimmige figuren in! Snel geld is fout geld.

ISBN 9789023473978 | paperback |384 pagina's| Cargo | oktober 2012
Vertaald door Paul Witte

© Annemarie, 14 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWaarheen je ook vlucht
Elizabeth Haynes

2003: De levenslustige Cathy heeft een grote schare vriendinnen en houdt van uitgaan. Het leven is één groot feest. Wanneer ze de charismatische Lee ontmoet, lijkt het leven haar nog meer toe te lachen. De knappe Lee aanbidt haar en al haar vriendinnen zijn  jaloers. Haar geluk kan niet op. Toch verschijnen er al snel barstjes in de ogenschijnlijk perfecte relatie. Lee kan soms erg ruw zijn in bed en ze vindt het ook niet prettig dat hij zichzelf telkens weer ongevraagd toegang tot haar huis verschaft. Haar vriendinnen ziet ze steeds minder. Ze probeert haar twijfels met haar vriendinnen te bespreken maar deze reageren geërgerd. Ze vinden dat Cathy van geluk mag spreken met een vriend als Lee. Het is duidelijk dat hij stapelgek op haar is. Ze moet zich niet zo aanstellen. Maar waarom bekruipt Cathy dan toch een steeds groter gevoel van onbehagen?

2008: Cathy heeft haar zoveelste paniekaanval. Ze zit ineengedoken als een klein vogeltje op de grond en kan niet meer stoppen met huilen. Ze is totaal uitgeput. Uitgeput van het uren achtereen dwangmatig controleren van de sloten op haar ramen en deuren. Zodra ze stopt met controleren neemt de angst in volle hevigheid toe. Ze kan niet meer. Ze leeft enkel om te overleven. Het leven is zwaar na haar relatie met Lee. In iedere man op straat meent ze hem te zien en dan grijpt de angst haar bij de keel. Vrienden en sociale contacten heeft ze niet nu ze naar Londen is verhuisd. Dat wil ze ook niet want ze vertrouwt niemand. Wanneer psycholoog Stuart boven haar komt wonen kruipt ze heel langzaam uit haar schulp. Wat is het moeilijk om weer een vriendschap aan te gaan. Te vertellen wat haar is overkomen en haar angsten te overwinnen. Dan komt Lee vrij uit de gevangenis. Wat als hij naar haar op zoek gaat? De angst neemt weer toe. Maar Cathy is ook vastbesloten om af te rekenen met het verleden.

Deze thriller is niet gewoon spannend maar ijzingwekkend spannend. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Wegleggen om later verder te lezen was geen optie. Het verhaal liet me niet los. Het gaat over huiselijk geweld. En over obsessie. Over een op het eerste oog leuke, lieve man die in een monster verandert. Een monster die zijn vriendin tot moes slaat. En erger. Wat dit verhaal zo eng maakt is dat het niet vergezocht is. Dit soort dingen gebeuren. En vaak ook. Dit soort monsters bestaan. En het kan iedereen overkomen. Cathy is iemand als jij en ik. In het boek is Cathy ervan overtuigd dat ze meteen uit een gewelddadige relatie zou stappen mocht het haar overkomen. Alleen zwakke mensen blijven in zo’n situatie denkt ze. Maar wanneer het haar zelf overkomt blijkt het zo simpel niet te zijn. Soms is er geen ontsnappen aan.

Het verhaal wisselt af tussen heden en verleden. Terwijl Cathy in het heden haar leven weer op de rails probeert te krijgen, dringt de volle omvang van wat er gebeurd is in het verleden langzaam tot de lezer door. Uitstekend gedoseerd. Het is deze afwisseling die het verhaal nog een extra spanningsdimensie geeft.

Elizabeth Haynes weet waar ze over schrijft. Ze werkt als misdaadanaliste bij de Britse politie. De ervaringen die ze in haar werk heeft opgedaan zijn verwerkt in dit boek. Ook doet ze uit de doeken welke wegen iemand als Cathy moet bewandelen om de juiste hulp te krijgen. Een debuut van grote klasse. Ik sluit me volmondig aan bij alle lovende kritieken. Dit boek is geweldig goed. Bloedstollend spannend. Lees en huiver.

ISBN 9789023471615| Paperback |442 pagina's| uitgeverij Cargo | november 2011
Vertaald door Titia Ram

© Annemarie, 16 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven