Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Søren Sveistrup

OktoberOktober
Søren Sveistrup


Het boek begint met een aantal gruwelijke moorden op 31 oktober 1989.  - Wat deze zaak met de rest van het boek te maken heeft, komt later aan het licht. -  In een ruimte in de kelder vindt de politieman, die het huis waar de moorden zijn gepleegd, doorzoekt op een aantal planken allemaal kastanjemannetjes, -vrouwtjes en -dieren. Op dat moment raakt een bijl zijn kaak en is de proloog afgelopen.


Dan gaan we naar het heden en dit verhaal begint op 5 oktober met de gruwelijke moord op een vrouw. Een van haar handen wordt afgehakt. Bij het lichaam van de dode vrouw wordt een kastanjemannetje gevonden, dat een geheim bij zich blijkt te dragen. Dat het kastanjemannetje een belangrijke rol in het verhaal zal spelen, blijkt ook al uit de originele titel van het boek.


Op 6 oktober krijgt Naia Thulin deze zaak toegewezen, iets waar ze eigenlijk helemaal geen behoefte aan heeft, want ze wil graag overgeplaatst worden naar de afdeling cybercrime. 
Ze krijgt assistentie van Mark Hess, die eigenlijk bij Europol in Den Haag werkt, maar daar geschorst is. Zijn prioriteit ligt eigenlijk bij een terugkeer naar z'n baan bij Europol. Op diezelfde dag keert Rosa Hartung terug als minister van Sociale Zaken. Een jaar geleden heeft ze, na de verdwijning van haar 12-jarige dochter, verlof genomen. Een psychisch gestoorde man heeft de moord op haar dochter bekend, maar het lichaam is nooit gevonden.

Hess krijgt steeds meer het gevoel dat er iets niet klopt en bijt zich vast in de zaak, waarbij hij ook de vermissing van de dochter van Rosa Hartung betrekt. Dit wordt hem niet in dank afgenomen en hij wordt zelfs tegengewerkt. Er valt nog een ander slachtoffer en ook hier wordt een kastanjemannetje gevonden.
Hess gelooft dat de man die veroordeeld is voor de moord op de dochter van Rosa Hartung niets met de ontvoering te maken heeft. Hess wordt door z'n meerderen bij de politie in Denemarken als een bemoeial gezien, die er alleen maar op uit is om twijfels te zaaien over een opgeloste zaak. Men wil er niet aan dat er misschien fouten zijn gemaakt.


Een ambtenaar die door Hess om informatie wordt gevraagd, heeft iets anders aan z'n hoofd en beweert dat hij niets meer kan vinden, gewoon omdat hij geen zin heeft om meer moeite te doen. Het hoofd van de moordcommissie Nylander volhardt in het idee dat de vermissing van de dochter van Rosa Hartung goed is aangepakt en dat geldt ook voor de rechercheurs die bij deze zaak een bekentenis hebben afgedwongen. Er komen allerlei zaken aan het licht, met name over de partners van de vermoorde vrouwen.


Al met al is het een spannend verhaal geworden, met een verrassende ontknoping. Ik verwacht niet dat er een vervolg op dit boek met dezelfde hoofdpersonen komt, maar je weet maar nooit.

ISBN 978 94 005 1034 0 | Paperback | 542 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2018
vertaald door Corry van Bree

© Renate 29 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven