Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Karen Perry


height=De onschuldige slaap
Karen Perry

Dillon. Harry denkt nog elke dag aan hem. Zijn lieve zoon, voor altijd drie jaar oud. Dillon kwam in Tanger, Marokko om het leven. Harry en zijn vrouw Robin leefden daar een kunstenaarsbestaan. Ze namen het leven zoals het kwam, waaiden met de wind mee en waren gelukkig. Even liep het huwelijk van Harry en Robin gevaar toen Robin ontdekte dat Harry hun zoon af en toe een slaapmiddel toediende. De woede werd door de liefde overwonnen en het stel maakte een nieuwe start.

Op Robins verjaardag werd Tanger opgeschrikt door een zware aardbeving. Robin was nog op haar werk en Harry stond op het moment dat de grond begon te trillen voor het huis van zijn goede vriend Cozimo om het verjaardagscadeau voor Robin op te halen. Harry had het eerder op de dag per ongeluk bij Cozimo laten liggen. De aardbeving veroorzaakte grote paniek. Ook bij Harry. Toen Harry tot de ontdekking kwam dat het cadeau nog bij Cozimo lag, sliep Dillon net. Harry wilde zijn kind niet wakker maken en besloot even snel op en neer naar Cozimo te rennen en Dillon in het veilige huis achter te laten. Harry rende zo snel hij kon terug naar huis maar het huis was er niet meer. De aarde had zijn huis verzwolgen en daarmee ook zijn kind.

Tegenwoordig, vijf jaar na de aardbeving, wonen Harry en Robin in Dublin. Harry werkt nog altijd als kunstenaar terwijl Robin haar creatieve beroep voor een kantoorbaan heeft ingeruild. Ze wonen in een oud, gebrekig huis en hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Harry en Robin zijn vechters maar het verdriet en het gemis overheersen nog altijd. Vooral bij Harry. Hij wordt geplaagd door schuldgevoelens. Wat als hij Dillon die bewuste dag niet alleen had gelaten? En wat als hij het jongetje niet weer een slaapmiddel had toegediend? Die laatste gedachte houdt Harry angstvallig voor Robin verborgen. Robin op haar beurt heeft nog maar kort geleden ontdekt dat ze zwanger is. Het idee dat er weer een kindje in haar buik groeit bezorgt haar een gelukzalig gevoel. Zal Harry haar geluk delen?

En dan breekt de dag aan die hun zorgvuldig heropgebouwde leven zal verwoesten. Harry ziet op straat een vrouw met een jongetje lopen. Het is Dillon, Harry weet het zeker. Hij roept de naam van zijn kind. Het jongetje kijkt om en er is oogcontact. Het is druk op straat. Er is een demonstratie gaande en Harry verliest de vrouw en het kind uit het oog. Hevige emoties overrompelen hem. Zijn kind leeft nog! Harry vertelt zijn verhaal aan de politie maar ze nemen hem niet serieus. Hij wil het Robin vertellen maar beseft dan dat zijn verhaal onwaarschijnlijk klinkt. Hij besluit Dillon eerst op te sporen en pas daarna zijn vrouw in te lichten.

De lezer ontdekt dat Harry na de dood van Dillon enige tijd in een psychiatrische instelling verbleef. Harry lijkt weer te functioneren maar kan de dood van Dillon nog altijd niet verwerken. Als lezer vroeg ik me af of Harry zijn zoon wel echt zag. Was het Dillon of wilde Harry soms bijzonder graag dat het Dillon zou zijn? Naarmate het verhaal vorderde, werd duidelijk dat er meer aan de hand was. Halverwege het verhaal had ik door hoe het zat, hetgeen me een beklemmend gevoel bezorgde. Ik wilde niet dat het verhaal zo zou aflopen als ik vermoedde. Zo verdrietig en hard. Toch stevende het verhaal regelrecht op de door mij al vermoedde afloop af. Het kon ook niet anders.

Maar toen nam het verhaal een wending. Een schokkende wending. Een niet goed onderbouwde wending ook helaas. De spanning glipte uit het verhaal weg. De vertelling kabbelde rustig naar het eindpunt toe om op het allerlaatst opnieuw voor een verrassing te zorgen. Jammer genoeg kon ook deze verhaalwending mij niet overtuigen. De kracht van het verhaal was doorbroken.

Karen Perry is het pseudoniem van Karen Gillece en Paul Perry. De onschuldige slaap is het thrillerdebuut van dit schrijversduo. Het verhaal wordt door zowel Harry als Robin verteld en de schrijfstijl van de hoofdstukken doet mij vermoeden dat elke auteur een personage voor zijn/haar rekening heeft genomen. Het werkt en lange tijd is het verhaal spannend, beklemmend en overtuigend. De onschuldige slaap is goed geschreven en ook al is het verhaal uiteindelijk met de auteurs op de loop gegaan, Karen Gillece en Paul Perry hebben mij van hun schrijverstalent overtuigd. Ik ben benieuwd naar een volgend boek van dit tweetal. Kunnen ze hun enthousiasme temperen, het verhaal kleiner houden en daardoor een overtuigender verhaal neerzetten? Aan talent ontbreekt het Karen Perry niet!

ISBN 9789022565728 | paperback | 301 pagina's| Boekerij | oktober 2014
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 23 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven