Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Casper van de Watering


altIvans missie
Casper van de Watering


Casper van de Wetering schetst een toekomst, waarin de wereld verdeeld is in Oostland en Westland, die in een redelijk goede verstandhouding naast elkaar lijken te bestaan.
Als er een kernbom op aarde valt, en er meteen daarna vlak daarbij een ruimteschip verongelukt, zijn de rapen gaar. Maar de politieke gevolgen komen pas later aan bod, eerst volgen we de onfortuinlijke piloot die levend uit het ruimteschip weet te komen en opgevangen wordt door een groep mensen die vlakbij de krater in een mijn, een oude kopermijn, blijken te werken en wonen. Ivan heeft geen idee waarom hij in dat ruimteschip zat, of waar hij vandaan komt. Hij lijdt aan geheugenverlies.
De groep mensen kan vanwege de radioactieve straling niet weg uit de mijn. Ze moeten wachten tot ze ofwel gered worden, ofwel de straling afgenomen is. In de tussentijd ontdekt Ivan dat het een heel vreemde situatie is daar onder de grond: Er is een manager, een ingenieur, een dokter en zijn assistente Olga plus nog een aantal mijnwerkers die niet allemaal zijn wat ze lijken te zijn.

‘Wat is dit voor een groep? Dit zijn niet zomaar mijnwerkers. Het lijkt meer op een militaire organisatie. Het lijkt wel of ze voorbereid waren op de aanval! Hoe is het mogelijk dat zij ondergronds de materialen hebben om een installatie te bouwen die radioactiviteit in de lucht neutraliseert? Daarvoor is zeer geavanceerde apparatuur nodig. Dat hoort niet thuis in een mijn.
(…) Het is vreemd, heel vreemd.’

Ivans geheugen lijkt niet terug te komen, en als Olga het niet voor hem opgenomen had, en hij zelf niet had beschikt over een onderzoekende geest, dan zou hij weinig kans gemaakt hebben. Maar
voor ze gered worden door helikopters van de militaire basis Westland, ontdekt hij een geheime stalen deur, en daarachter nog meer raadsels. Ook is er een mijnwerker die hem voor zijn dood nog wat geheimen toevertrouwt.
Dat zal hem later nog te pas komen, want intussen weet de lezer al meer: er is een basis op Mars, met aan het hoofd daarvan K2, een man die plannen heeft de wereld opnieuw te koloniseren. Zijn project heet REVES. Ivan was door hem op missie gestuurd!
Zo gauw als men op Mars hoort wat er op aarde gebeurd is, wordt er een expeditie georganiseerd: Ivan moet teruggehaald worden, en K2 wil weten of de opdracht gelukt is. Het was al spannend, maar nu wordt het verhaal ingewikkelder: Ivan wordt ontvoerd, en dat accepteren ze op aarde niet. Zowel  Westland als Oostland blijken niets te weten van de basis op Mars, en geraken nu in een competitie verwikkeld wie het eerst er achter komt wat er aan de hand is, en wat de maatregelen moeten zijn.


Het is een meeslepend avontuur, met op de achtergrond het thema over de gevaren van kernenergie en kernwapens. Veel actie, maar wel met duidelijke beschrijvingen van de betrokken personages. De stijl past prima bij het verhaal: geen mooischrijverij, maar vrij zakelijk. Dat doet niets af aan de spanning die tot het einde toe blijft bestaan, door de wisseling van perspectieven, en vele dialogen. De feitelijke en technische informatie is niet storend, maar neem je op de koop toe. Dat geldt ook voor de politieke verwikkelingen later in het boek, omdat er steeds genoeg gebeurt. En er zijn romantische ingrediënten, waardoor ik niet eens kan stellen dat het een echt mannenboek is, hetgeen je misschien zou denken na het voorafgaande.
De enige negatieve opmerking die ik heb betreft het aantal tik- en spelfouten. Een enkele, daar kan ik mee leven, maar het zijn er echt te veel.
Het is een avonturenroman voor iedereen die graag - realistische - sciencefiction leest.


ISBN 9789462030060 | Paperback | 414 pagina's | Boekenbent | mei 2012

© Marjo, 26 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven