Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dennis Rijnvis


altSavelsbos
Dennis Rijnvis

‘Ik heb me vaak afgevraagd waarom we met ons vijven zo veel dagen gezamenlijk doorbrachten in de zomer van 1990, terwijl we allemaal zo anders waren.’

In de nacht van de eerste dag van de drie beschreven dagen, komen drie oude kameraden bijeen in de mergelgroeve waar ze, toen ze in de laatste groep van de basisschool zaten, gespeeld hebben.
Die mergelgroeve ligt in het Savelsbos, waar de jongens, zoals jongens dat doen, rondzwierven en hutten bouwden. De groep bestaat uit de ik-verteller, Daniël, dromerig en verlegen, een meeloper in de ogen van anderen; de intelligente Nils, ook nog een belofte op voetbalgebied; Jonas, een verwend kind met een aanleg voor techniek; Ronnie, niet zo slim, maar toch ‘gedoemd’ zijn vader op te volgen in de groentezaak waar hij nu al mee moest helpen. En Juul, het enige meisje, sterk geboeid door paranormale zaken, en daardoor als ‘gek’ versleten.
In hun laatste zomer samen gebeurt er iets verschrikkelijks: Juul verdwijnt spoorloos. Toen de jongens haar achterlieten in de groeve, vastgebonden aan een ladder, hadden ze niet kunnen vermoeden dat ze er niet meer zou zijn toen ze terugkeerden.
Eén meisje met vier jongens, op een leeftijd waarin de hormonen beginnen te kriebelen, een vastgebonden meisje, en twee iets oudere jongens die ook in het bos ronddolen.


Wat heeft zich daar afgespeeld? Waar is Juul gebleven?
Niemand weet het. De jongens krijgen een taakstraf en psychologische begeleiding, maar de zaak eindigt onbevredigend. Hun levens zijn evenwel compleet overhoop gegooid. Ze verhuizen, want het hele dorp kijkt niet alleen hen er op aan, maar ook hun gezinnen.


Tien jaar later zijn Nils, Jonas en Daniël weer in de mergelgrot. Het stond weer in de krant, alles werd opgerakeld, en ze besluiten dat het afgelopen moet zijn. Ook Ronnie is benaderd, maar die wilde even niet meedoen.
Nils en Jonas willen weten wat er gebeurd is. Hun leven moet weer op de rails. Daniël, zelf bijstandstrekker, wil dat ook natuurlijk, maar moeten ze daarbij zo ver gaan als ze nu doen?
Hun herinneringen blijken niet dezelfde, maar terwijl langzaam maar zeker naar voren komt hoe de dag verlopen moet zijn voor ieder apart, staan ze op het punt nu echt in de fout te gaan.


‘We wisten niet wat er was gebeurd, maar in ons hoofd componeerden we een versie van de gebeurtenissen die ons van alle schuld zou vrijpleiten.’


Het verhaal speelt tien jaar na het drama, drie dagen zijn drie jongens, nu jonge mannen, bijeen, in de bedompte kille mergelgrot, waar de sfeer niet bepaald bijdraagt aan een rustig gesprek.
In flashbacks komen we aan de weet wat er tien jaar eerder gebeurd is, waarbij pas op het einde, dat hemeltergend spannend wordt, precies duidelijk wordt waar Juul gebleven is en wat de rol van de betrokkenen is. Of het hun een betere toekomst zal bieden?
De flashbacks zijn met een soort achteraf interpretatie geschreven, waardoor je aan het einde weet dat er hints waren, kleine hints naar wat komen ging. Dat ik het niet zag aankomen, is misschien niet op conto van de auteur bij te schrijven, maar toch...


‘Savelsbos’ is een debuut van Dennis Rijnvis, die als wetenschapsjournalist schrijft voor Nu.nl, de Volkskrant, Quest en KIJK. Laten we hopen dat hij tijd maakt voor meer...


ISBN 9789023479949|Paperback |256 pagina's |uitgeverij Cargo|maart 2013

© Marjo, 7 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven