Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Monaldi & Sortihttp://www.attomelani.net
(genoemd naar het hoofdpersonage uit de boeken, Atto Melani)

altMysterium
Monaldi & Sorti

De jonge castraat Atto Melani bevindt zich op een schip dat richting Frankrijk vaart.  Atto wordt in Parijs verwacht om zijn zangkunsten ten gehore te brengen. Een castraat is namelijk een volwassen man die als kind, voor zijn tiende levensjaar, gecastreerd is. De hoge (kinder-)zangstem is hierdoor behouden gebleven en kan met een volwassen volume gebracht worden. Een nogal barbaarse bedoeling. Buiten alle lichamelijke klachten die een castratie met zich meebrengt heeft Atto geluk gehad dat hij de castratie heeft overleefd, het was met de hygiëne in die tijd slecht gesteld, en dat zijn zangstem zich naar wens heeft ontwikkeld. Toch kan zijn lot niet benijdenswaardig genoemd worden.

Helaas valt het schip in handen van kapers. Het zijn Barbarijers onder leiding van de meedogenloze Ferrarese Ali. De kaping loopt verkeerd af en het schip komt in brand te staan. Ternauwernood weet Atto in een sloep aan een wisse dood te ontsnappen en hij belandt met een bont gezelschap op het eiland Gorgona in de Toscaanse zee. Het groepje bestaat uit tien personen: drie castraten waaronder Atto zelf, vier geleerden, een secretaris en twee kapers.

Nadat men van de eerste schrik is bekomen heerst er al snel opwinding onder de geleerden. Men ontdekt dat Philos Ptètes, een monnik uit Slavonië, een aantal jaar eerder ook voet heeft gezet op Gorgona. De monnik is naar zeggen in het bezit van talrijke belangrijke geschriften en bevindt zich wellicht nog steeds op het eiland. Er worden diverse aanwijzingen en berichten gevonden. Het lijkt erop dat iemand een spoor heeft uitgezet dat zal leiden naar de geschriften, of mogelijk naar Philos Ptètes zelf. Er ontstaat een koortsachtige zoektocht. De rest van het gezelschap wordt meegesleept in het enthousiasme van de geleerden maar is ook druk met meer praktische zaken zoals het tevreden stellen van hongerige magen. De groep betrekt een tijdelijk onderkomen en verkent Gorgona. Ook buigt men zich over de kwestie hoe van het eiland af te geraken.

Het eiland herbergt een aantal zonderlinge bewoners en het gezelschap komt voor een aantal onaangename verrassingen te staan. Ook zal het ledental uitgedund worden. Zullen de geschriften van Philos Ptètes gevonden worden? En zal het slinkende reisgezelschap het eiland uiteindelijk verlaten?

Het verhaal wordt op een ongebruikelijke manier verteld. De secretaris doet het hele gebeuren namelijk uit de doeken tegen Atto. Opmerkelijk maar goed te volgen. Het boek is opgedeeld in voornamelijk vertogen met af en toe een bericht, redenering of een dialoog. Aan het begin van elk onderdeel staat een korte beschrijving van de inhoud. Handig bij het terugbladeren en herlezen van specifieke informatie in dit omvangrijke boek.

Tussen alle belevenissen op het merkwaardige eiland door stelt het veelzijdige gezelschap vele thema’s en bekende personen uit de oudheid ter discussie. Zijn er onwaarheden in de oude vertellingen geslopen? Het boek bevat een ware schat aan informatie. Het is een vertelling waarin de lezer ondergedompeld wordt in kennis. Het verhaal van Atto is boeiend en interessant met af en toe een spanningspiek maar voert niet de boventoon. Het drie jaar durende onderzoek van Monaldi en Sorti, samen met een tienkoppig team, komt helemaal tot uiting in Mysterium. Het is een waar bombardement aan wetenswaardigheden, vraagstukken en geschiedkundige feiten. Overrompelend.

Mysterium is het vierde deel in de zevendelige reeks rondom Atto Melani en speelt zich af in 1646. Wie houdt van kundige historische thrillers doorspekt met informatie en met een bloemrijk timbre zal genieten van deze dikke pil van Rita Monaldi en Francesco Sorti.

ISBN  9789023459958| Paperback | 795 pagina's |De Bezige Bij | september 2011
Vertaald uit het Italiaans door: Jan van der Haar

© Annemarie, 31 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven