Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Gauke Andriesse

De verdwenen schilderijenDe verdwenen schilderijen
Gauke Andriesse


Een spannend boek, maar geen thriller. De spanning zit hem in het feit dat een detective op zoek gaat naar de verdwenen schilderijen die de Lisetsky-collectie vormen.


Dit staat op de achterflap:
In 1941 worden de in Nederland wonende joodse bankier Otto Lisetsky en zijn vrouw Lili door de nazi's afgevoerd en omgebracht. Hun beroemde schilderijencollectie wordt als 'Feindvermögen' geconfisqueerd en verdwijnt naar Duitsland. In 1947 overlijdt Han van Meegeren, de man die vlak na de oorlog werd ontmaskerd als de meestervervalser die voor vele miljoenen perfect nagemaakte Vermeers had verkocht aan hooggeplaatste nazi's.

Meer dan vijftig jaar later overlijdt een gerespecteerde kunstkenner en vriend van privédetective Jager Havix. In zijn nalatenschap bevindt zich een onbekend gebleven vervalsing van Van Meegeren. Niet veel later wordt Havix benaderd door de erfgenamen van de Lisetsky's. Stap voor stap dringt Havix binnen in een kunstwereld waar nog steeds blijkt te worden gehandeld in roofkunst. Hij ontdekt dat een gerenommeerde Nederlandse kunsthandel de onderhandse verkoop van de Lisetsky-collectie voorbereidt. Dan wordt een rijke verzamelaar vermoord en pleegt een succesvolle beurshandelaar zelfmoord. Terwijl Havix met steeds grotere haast naar de anonieme verkoper van de Lisetsky-collectie zoekt, ontdekt hij schokkende feiten over de herkomst van de opgedoken vervalsing van Van Meegeren.


Het boek is vooral interessant door het kijkje in de keuken dat de lezer krijgt: hoe van Meegeren het vervalsen aanpakte; hoe Vermeer schilderde en ook in het hoe en waarom van de handel in schilderijen voor, tijdens en na de oorlog. Andriesse geeft de informatie op een prettige manier: geen lange saaie verhandelingen, maar de informatie is actief in de tekst verwerkt, soms kort soms wat langer, maar altijd ter zake doende.
Als je geïnteresseerd bent in kunst, dan is dit zeker een aanrader!


ISBN 9789045012254 Paperback | 255 Pagina's | Atlas mei 2006

© Marjo, juni 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!

Recensies

Boven