Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Franziska Weissenbacher

Allemaal hoerenAllemaal hoeren
Franziska Weissenbacher

De rechercheurs Hans Dijkma en Laura Mandemaker zijn na hun eerste zaak die zich afspeelde in Amsterdam verhuisd naar Den Bosch en hebben er nog steeds geen spijt van. Integendeel, ze kijken uit naar een vaste verblijfplaats, nu huren ze nog een huis van een stel dat naar Brazilië vertrokken is om te proberen daar een bestaan op te bouwen.


In dit derde boek worden Dijkma en Mandemaker op een nieuwe zaak gezet. Een jonge vrouw is dood aangetroffen en dat was geen natuurlijke dood. Al snel wordt duidelijk dat zij het eerste slachtoffer is van een laffe moordenaar die jonge vrouwen van achteren neersteekt. Er zijn overeenkomsten: hetzelfde wapen en de allemaal blonde vrouwen worden netjes tentoongesteld als ze eenmaal dood zijn. Met een woord op hun voorhoofd geschreven. Het eerste slachtoffer werd gestalkt, kan die stalker de dader zijn?
Ook de pastoor, bekend uit het vorige verhaal Graf 521, nog steeds bevriend met Laura en Hans, wordt neergestoken, maar waar past hij dan in het rijtje? Gelukkig overleeft hij het wel.


Het wordt een ingewikkelde zaak. De feiten spreken elkaar tegen. Zijn er dan toch meer moordenaars? En wie is degene die naar de media heeft gelekt?  Dat is de hoofdinspecteur een doorn in het oog en hij geeft Dijkma en Mandemaker de schuld. Hoe hij daarbij komt, zit ook nogal ingewikkeld in elkaar. Hij beweert dat er sprake is van belangenverstrengeling, maar kan hen niet van de zaak halen, wegens personeelsgebrek.
En natuurlijk hebben zij niet gelekt. Niet expres maar ook niet per ongeluk.


Dit verhaal speelt zich net als het vorige af in Den Bosch. Met een uitstapje naar Helmond. We komen bekenden uit de eerdere verhalen tegen, en volgen het rechercheursstel in hun privéleven. Ondanks het gruwelijke verhaal heeft het boek daarom toch geregeld een gezellig sfeertje.


Wat opvalt is dat Nederlandse rechercheurs gewoon van een rustig weekend genieten, uitzonderingen daargelaten, terwijl hun collega’s in het buitenland vaak juist privéproblemen krijgen omdat zij doorwerken tot in de vroege uurtjes en ook de weekenden niet heilig zijn! 
Maar dat terzijde, het derde verhaal rond deze twee rechercheurs smaakt best naar meer.


Franziska Weissenbacher is journalist en debuteerde In november 2018 met een kort verhaal 'Tik ... tak ...' dat verscheen in de bundel 'Deadline'. Inmiddels heeft ook het boek 'De matchmaker' het levenslicht gezien, in februari 2019.

ISBN 9789493192409 | paperback | 260 pagina's | Uitgeverij LetterRijn| juni 2022

© Marjo, 14 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Graf 521Graf 521
Franziska Weissenbacher


Laura Mandemaker en Hans Dijkma zijn in Den Bosch neergestreken. Beiden zijn rechercheur en waren eerder werkzaam in Amsterdam. Daar werden ze een stel, maar na een politiezaak waarbij ze hun leven riskeerden, werd de grond hen te heet onder de voeten, en ze besloten in Brabant een wat rustiger standplaats te vinden.
Dat viel vies tegen! Het begon allemaal met een lugubere vondst in de St Jan.


Iemand vermoorden is al niet normaal, maar de slachtoffers dan begraven in een kathedraal, wie bedenkt zoiets? De pastoor vertelt dat er altijd al graven lagen, maar dat die intussen leeg zijn. Dat waren er 520. Vandaar Graf 521!
Maar van wie zijn de lichamen van deze nieuwe doden? En waarom zijn ze vermoord?


Een zaak voor Mandemaker en Dijkma dus. En tot hun verbazing blijkt Den Bosch helemaal niet zo’n rustige stad, want een tweede zaak volgt al snel. Een vrouw wordt gevonden zittend aan de keukentafel. Ze is gewurgd. Het duurt even voor de rechercheurs de link leggen die de lezer dan al kent. We volgen namelijk ook de dader, een vrouw Marion genaamd.
Voor de lezer worden namelijk de feiten die de puzzel voor de oplossing moeten vormen eerder duidelijk, want steeds als Mandemaker en Dijkma feiten boven tafel halen, switchen we naar Marion, waardoor we niet alleen meer uit het verleden, maar ook het heden te horen krijgen. Toch blijft de spanning, want ook al weten wij als lezer hoe het zit, we weten niet waarom. En het is ook spannend om te volgen hoe de rechercheurs langzaam meer ontdekken.

Terwijl dit spannende verhaal zich ontvouwt lezen we ook over de privésituatie van Laura en Hans.
Hun collega’s kijken met argusogen naar die twee Amsterdammers. Waarom zijn die naar Brabant gekomen?
En tussen de twee ontstaat spanning als Hans een goede band krijgt met de pastoor van de kathedraal, Marechal. Want die haalt feiten boven uit Hans ’ verleden en Laura is gepikeerd: waarom heeft hij haar dat niet verteld?


Dit gedeelte over de speurders zelf wordt wat babbelig verteld, de sjeu zit ‘m dus in het verhaal van de misdaad, dat uitmondt in een psychologische thriller. Omdat het zich langzaam ontwikkelt, vanuit twee gezichtspunten, en af en toe afgewisseld wordt met het privéleven, blijft het verhaal boeien tot het eind. Dat de schrijfster er ook nog weetjes in verwerkt over de St Jan en Den Bosch maakt het nog leuker.


Franziska Weissenbacher, Veghel, was tussen 2005 en 2012 correspondent voor het Brabants Dagblad in Veghel en Uden. Ze is medewerkster in een frietzaak/automatiek en schrijft in haar vrije tijd misdaadverhalen.


ISBN 9789493192096 | Paperback | 245 pagina's | Uitgeverij Letterrijn | februari 2021

© Marjo, 22 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven