Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Walter Lucius


SchaduwvechtersSchaduwvechters
Deel 2 van de Hartland-trilogie
Walter Lucius


Hoewel ze al tien jaar voor het Algemeen Nederlands Dagblad werkt, heeft Farah Hafez als journalist nauwelijks naam gemaakt. Toch is ze nu min of meer beroemd. Farah is een voortvluchtige terroriste. Tenminste: dat beweert men. De beelden waarin ze oproept tot geweld zijn de hele wereld over gegaan en laten niets aan de verbeelding over. Farah is erin geluisd. Ze sprak de harde woorden om het leven van een onschuldige vrouw te redden. Ze werd ertoe gedwongen.


Het begon allemaal na een vechtgala in Carré. Farah, die zeer bedreven in de vechtsport Pencak silat is, sloeg haar tegenstander het ziekenhuis in. Op de spoedeisende hulp stuitte ze op een oosters meisje dat zwaard gewond werd binnengebracht. Farah herkende het geluidloze woord dat het kind fluisterde meteen. Het kind vroeg in haar moedertaal, het Dari, om haar vader. Farah besloot als tolk op te treden en hoorde tot haar grote verbazing en schrik dat het overdadig uitgedoste kind geen meisje maar een jongetje was. Ze besefte dat het kind slachtoffer was geworden van een vreselijke vorm van kindermisbruik.


Het jongetje was in het Amsterdamse Bos aangereden. Hij was duidelijk op de vlucht. Wie heeft hem aangereden en voor wie was hij op de vlucht? Waarom is de bestuurder doorgereden? De zoektocht van Farah leidde haar via een invloedrijke politicus naar de Rus Valentin Lavrov, de CEO van het energiebedrijf AtlasNet. Lavrov is een wolf in schaapskleren. In tegenstelling tot vele anderen is hij ongeschonden uit de strijd gekomen. Farah wilde hem in de val laten lopen maar Lavrov doorzag haar plan. Nu is Farah voortvluchtig. Ze moet haar naam zuiveren voor ze in handen van de politie of, nog erger, Lavrov valt.


Zelfs in het afgelegen Jakarta voelt Farah zich niet veilig. De schokkende reeks van gebeurtenissen die tot haar verblijf in de hoofdstad van Indonesië hebben geleid, hebben hun sporen nagelaten. Gelukkig staat Farah er niet alleen voor. In Jakarta ontmoet ze bij toeval een bijzondere vrouw die haar zonder aarzelen onder haar hoede neemt. Farah belandt in een opvanghuis voor straatkinderen. Ook in Nederland kan ze op bondgenoten rekenen. Haar baas Edward en haar collega Paul Chapelle zetten zich onvermoeibaar voor haar in. Zal het genoeg zijn? Zal Farah ooit haar oude leven op kunnen pakken. Ondertussen vecht een kleine jongen op een geheime locatie nog altijd voor zijn leven.


Schaduwvechters is het tweede deel van de Hartland-reeks. Het gaat verder waar het vorige deel eindigde en daarom raad ik aan bij het begin te beginnen. Er gebeurt veel in deze reeks en wie niks wil missen, moet de aandacht er goed bijhouden. Schaduwvechters en ook het eerste deel – De vlinder en de storm – gaan over corruptie, macht en geld. Wie de misstanden in de wereld aan de kaak wil stellen, moet stevig in zijn of haar schoenen staan. De ervaren Paul weet dat maar al te goed en ook Farah komt daar snel achter. Als er geld te verdienen valt, tellen mensenlevens voor sommige lieden niet meer mee. Wie de strijd met deze mensen aangaat, belandt in een levensgevaarlijk kat en muisspel.


De kracht van deze reeks is dat auteur Walter Lucius het niet mooier maakt dan het is. Machtige mensen met een slecht karakter gaan nu eenmaal over lijken. Vaak hebben zij andere machtige mensen in hun tang, waardoor ze over een solide netwerk beschikken. Het zaaien van angst is een krachtig wapen. Toch zijn er altijd mensen die het tegen het kwaad opnemen. Mensen die blijven hopen op een betere wereld. Op deze mensen, mensen zoals Farah en Paul, is mijn hoop gevestigd. Ik kijk dan ook reikhalzend naar het derde en laatste deel van deze trilogie uit.


ISBN 9789024567904 | paperback | 413 pagina's|  Luitingh-Sijthoff | april 2016

© Annemarie, 12 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERDe vlinder en de stormDe vlinder en de storm
Deel 1 van de Hartland-trilogie
Walter Lucius


In dit spannende eerste deel van de Hartland-trilogie verandert het leven van journaliste Farah Hafez voorgoed wanneer ze in het ziekenhuis op een zwaargewond jongetje stuit. Haar zoektocht naar de waarheid leidt haar naar een internationaal crimineel netwerk.


Walter Lucius (een pseudoniem van Walter Goverde) won met dit heftige verhaal de Schaduwprijs 2013. Begin dit jaar is een geheel herziene versie verschenen. De auteur zegt hierover het volgende:


“Samen met mijn uitgever en redacteur heb ik het boek drastisch bewerkt en ingekort. Het heeft zelfs een compleet nieuw einde. Het boek ligt nu dichter bij mijn huidige stijl.”


Ik heb beide versies gelezen en herinner me nog dat het vorige boek heel anders afliep. Het einde van de herziene versie zorgt ervoor dat het verhaal naadloos in het volgende deel overgaat. Het biedt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen terwijl gedane zaken netjes afgerond worden. Een slimme keus, hoewel ik ook benieuwd was naar het vervolg op het andere eind.


De vlinder en de storm en ook Schaduwvechters lees je niet even snel uit. De informatie in de boeken moet nauwkeurig opgenomen en overdacht worden. Spanning, ethische vraagstukken en journalistieke bevindingen voeren de overhand. Met de persoonlijke perikelen van de hoofdpersonages weeft Walter Lucius het verhaal op kundige wijze aan elkaar. De Hartland-reeks heeft inhoud.

ISBN  9789021016948 | paperback | 479 pagina's | Luitingh-Sijthoff | januari 2016

© Annemarie, 12 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe vlinder en de storm
Walter Lucius

Midden op de weg in het Amsterdamse Bos ligt een meisje. Het meisje heeft een Oosters uiterlijk en is gekleed in een traditioneel gewaad. Haar zware make-up en vele sieraden doen vermoeden dat ze een speciale gelegenheid heeft bijgewoond. Nu verkeert ze in levensgevaar. Alles wijst erop dat ze door een auto is geschept en dat de bestuurder is doorgereden. Wanneer arts Daniëlle Bernson van het Medische Mobiele Team het meisje ter plaatse onderzoekt en stabiliseert voor vervoer naar het ziekenhuis, doet ze een opvallende ontdekking. Het meisje is een jongen. Met grote haast wordt het zwaargewonde kind naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Journaliste Farah Hafez bevindt zich op de Spoedeisende Hulp wanneer het jongetje binnen wordt gebracht. Farah heeft al snel door dat het kind – dat ze voor een meisje houdt – Dari spreekt en troost haar met geruststellende woorden. Ze wordt opgemerkt door een arts die haar toevertrouwd dat het meisje in werkelijkheid een jongetje is. In een flits beseft Farah dat het hier kan gaan om een eeuwenoude traditie uit haar vaderland Afghanistan. Overmand door een mengeling van medelijden, nieuwsgierigheid en afschuw, werpt Farah zich op als tolk. In de korte momenten die Farah met het jongetje deelt, nestelt hij zich voorgoed in haar hart.

De oude traditie waaraan Farah denkt heet Bacha Bazi. Jonge jongetjes worden door hun ouders verkocht waarna ze als vrouw uitgedost worden. Vervolgens moeten ze dansen voor hun nieuwe eigenaar wat niet zelden uitmondt in seksueel misbruik. Farah krijgt van haar baas Edward toestemming om een onderzoek te starten. Keer op keer zal ze hierdoor in aanraking komen met de rechercheurs die de aanrijding van de jongen onderzoeken. Met de norse Marouan Diba kan ze niet goed overweg maar de aantrekkelijke Joshua Calvino kan ze maar moeilijk weerstaan.

In Afghanistan is Bacha Bazi voor de rijken en de machtigen. Wie houden zich in Nederland met deze praktijken bezig? Welke mensen zijn hierbij betrokken en hoever rijkt hun macht? Farah wil het allemaal grondig uitpluizen. Daniëlle Bernson is echter minder geduldig. De aanblik van het zwaar gewonde jongetje heeft haar erg geraakt. Het kind staat voor haar voor alle ellende die ze, tijdens de jaren dat ze in het buitenland werkte, heeft gezien. Toen lukte het haar niet om in te grijpen en nu is ze vastbesloten om haar schuld te vereffenen. Ze zoekt met goede bedoelingen de aandacht van de sensatiepers maar denkt niet na over de gevolgen van haar actie. Door haar ondoordachtheid verkeert het leven van het jongetje opnieuw in gevaar.  Farah krijgt ook aandacht van de roddelpers. Er lijkt zelfs een haatoffensief tegen haar gestart te zijn. Wie zit hierachter? Het bedrijfsleven in Nederland blijkt machtiger dan goed is.

Walter Lucius is het pseudoniem van Walter Goverde, scenarist, producent en regisseur. Zijn werkachtergrond uit zich in dit boek door de manier waarop hij het uiterlijk en de omgeving van de personages tot in de puntjes beschrijft. Het is heel filmisch geschreven. Het verhaal komt tot leven en het kostte mij als lezer geen enkele moeite om het verhaal haarscherp voor me te zien. Het boek biedt alles wat een thrillerlezer zich maar kan wensen: spanning, een fikse dot actie, corruptie, romantiek, een goed uitgewerkt verhaal en boeiende personages. Bijzonder interessant is ook de aandacht voor diverse culturen. Zo is  Nederland voor immigranten niet altijd een warm thuis. Problemen waar deze immigranten tegenaan lopen worden heel mooi onder de aandacht gebracht, zonder vooroordelen en zonder partij te kiezen.

Deze zeer uitgebreide thriller staat bol van de verhaallijnen en achtergronden en allen zijn ze even interessant. Het verhaal van journalist Paul Chapelle bijvoorbeeld is al even intrigerend als de geschiedenis van Farah. In korte, krachtige hoofdstukken zet Walter Lucius een verhaal van formaat neer. De vlinder en de storm is het eerste deel in de Hartland-trilogie en zal menig lezer aangenaam verrassen. Zo hoort een goede thriller in elkaar te zitten. Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel.

ISBN 9789400501737| paperback |460 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2013

© Annemarie, 4 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De vlinder en de stormDe vlinder en de storm
Walter Lucius


Farah Hafez is journaliste, maar we leren haar eerst kennen als een beoefenaar van vechtsport.
Ze beoefent Pencak Silat, een Indische krijgskunst die ze geleerd heeft van haar vader.
Als ze betrokken raakt bij het slachtoffertje van een gewetenloze misdadigersbende, is zij degene die herkent wat er achter zit. Farah is van oorsprong Afghaanse, ze kent de Bacha Bazi. De bende profiteert van de armoede in Oosterse landen, bijvoorbeeld door na een natuurramp ouders hun jonge kinderen, jongetjes, te ontfutselen, onder mooie beloftes. In werkelijkheid belanden ze in een circuit waar ze uitgebuit worden, vaak seksueel.
Ze wil zich graag voor haar werk verdiepen in deze kwestie, en krijgt er groen licht voor op voorwaarde dat ze samenwerkt met onderzoeksjournalist Paul Chapelle. De naam alleen al roept oude herinneringen op, want Paul is geen onbekende voor haar.
Intussen komt ze door haar bemoeienissen met de jongen herhaaldelijk in aanraking met de politie, in de gedaante van Joshua Calvino en Marouan Diba (grapje? Farah en Diba??). Ook van deze mannen komen we het een en ander te weten over hun privéleven in de snelle opeenvolging van hoofdstukken die steeds een ander vertelperspectief hebben. Marouan Diba wordt onder druk gezet door een man die wil dat de hele kwestie met het kind uit de pers gehouden wordt, of sterker: genegeerd. Maar dat heeft Diba niet helemaal in de hand. Behalve Farah is er nog de dokter die het kind geopereerd heeft, Daniëlle Bernson, die zich schuldig voelt omdat de operatie niet naar haar zin is gegaan. Ze wil iets doen voor de jongen.


Doordat iedereen een eigen agenda heeft, zijn er veel verhaallijnen. Teveel in mijn ogen, het gaat ten koste van de spanning. Maar als je eenmaal in het verhaal zit, lees je daar wel overheen. Het is een lekker verhaal, vlot geschreven en een goed gebruik van cliffhangers. Ik wilde wel weten hoe het afloopt, vooral wat Farah en het kind betreft.
Voor de liefhebber volgen er nog twee boeken in deze trilogie. Daarin zullen enkele onafgeronde kwesties nog wel aan de orde komen denk ik.


ISBN 9789400501737 | paperback | 460 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2013

© Marjo, 6 juli  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven