Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Claudia Piñeiro


altDe regels van het spel
Claudia Piñeiro

In een exclusieve wijk in Argentinië - waar je eerst langs bewaking moet om binnen te komen - wordt een man, Chazarreta, dood aangetroffen. Kennelijk heeft de veiligheid die de wijk moet bieden hem niet genoeg beschermd. Of heeft de man soms de hand aan zichzelf geslagen? Zijn keel is doorgesneden. Opvallend is dat zijn vrouw drie jaar eerder ook op deze manier de dood vond. Haar dood zou een ongeluk geweest zijn maar vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat Chazarreta haar vermoord heeft.

Natuurlijk zit de pers er meteen bovenop, dat deden zij drie jaar eerder ook. De krant El Tribuno zet hun kersverse misdaadverslaggever aan het werk. De hoofdredacteur weet bovendien auteur Nurit Iscar te strikken om een reeks artikelen te schrijven over de dood van Chazarreta. Nurit krijgt een huis in de afgeschermde wijk toegewezen zodat ze zich zo dicht mogelijk bij de plaats delict bevindt.

De eens zo succesvolle Nurit schrijft tegenwoordig zelf geen boeken meer. Nadat haar laatste boek genadeloos flopte, schrijft ze alleen nog als ghostwriter voor andere mensen. Het is geestdodend werk maar ze heeft nu eenmaal een inkomen nodig. Boeken schrijven wil ze niet meer. Een vernietigende recensie over haar laatste boek heeft haar zelfvertrouwen compleet weggevaagd.

Voordat El Tribuno een nieuwe misdaadredacteur aanstelde, werd deze functie vervuld door Jaime Brena. Brena heeft zichzelf in de problemen gebracht door net iets te vaak zijn mening te spuien en schrijft tegenwoordig alleen nog maar nietszeggende opvulling voor de krant. Hij baalt enorm van zijn huidige functie maar zijn baan opzeggen wil hij niet. Hij is vergroeid met de krant en kan zich geen leven zonder voorstellen.

Brena probeert het groentje van de misdaadredactie in de juiste richting te sturen. Aanvankelijk doet hij dit zo onopvallend mogelijk maar als snel bemoeit hij zich ongegeneerd met de zaak. Wanneer hij en het groentje een bezoek brengen aan Nurit vormt het drietal al snel een team. Ze ontdekken een aantal verdachte sterfgevallen. De waarheid komt steeds dichterbij, het gevaar ook.

Wat meteen opvalt, is dat de vele dialogen in dit boek niet tussen aanhalingstekens staan. Dat is even wennen. Het leest wat zwaarder maar het geeft het verhaal ook allure. De auteur van dit boek heeft namelijk een heerlijk gevoel voor taal. Heel creatief is de manier waarop zij overschakelt naar een andere hoofdpersoon. Ze koppelt dan steeds twee exact dezelfde tijdstippen aan elkaar, zoals:

“Op hetzelfde moment dat Nurit Iscar haar koffer sluit en naast het bed zet, opent de jongen van Misdaad voor de zoveelste keer die dag de zoekpagina van Google”

Hoe verder ik vorderde in dit boek, hoe enthousiaster ik werd. Het verhaal heeft stijl en charme en Nurit Iscar en de personen die zich in haar gezelschap begeven, vormen een bont en kleurrijk geheel. Dit uitstekende misdaadverhaal heeft diepgang en is levendig en sfeervol. Naar het einde toe wordt het beklemmend en spannend. De regels van het spel is een fantastisch boek, ik heb er van genoten. Het is opnieuw een mooi boek in de nieuwe fondslijn van Signatuur: Signatuur Noir.

ISBN 9789056724351 | Paperback met flappen | 280 pagina’s| Uitgeverij Signatuur | juni 2012
Vertaald door Mia Buursma & Ans van Kersbergen

© Annemarie, 6 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven