Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Michael Bennett

Liever het bloed
Michael Bennett

In de proloog, die speelt in het jaar 1863, wordt het verhaal verteld over foto van een daguerreotypist. Deze foto en het gruwelijke verhaal erachter zal een grote rol spelen in de zaak waar Hana Westerman mee te maken krijgt. 


Zij is gescheiden, en woont met haar tienerdochter in Auckland. Ze is politie-inspecteur bij de afdeling Zware Delicten. Haar achtergrond is Maori en daar is ze trots op. Tegelijk weet ze dat ze haar eigen mensen en haar eigen cultuur in haar beginjaren als agente flink beschaamd heeft. Door op te treden tegen haar eigen volk heeft ze verraad gepleegd.
Het liefst zou ze dat vergeten…

Dat valt niet mee in de wereld zoals die ontstaan is in Nieuw-Zeeland. Een wereld waarin Maori’s de minderheid vormen en vaak met de nek aangekeken worden.
Als ze een filmpje ontvangt van een anonieme afzender, vraagt ze zich af waarom zij dat gekregen heeft. Wordt ze hier persoonlijk aangesproken? Waarom dan wel?
Het filmpje leidt haar en haar collega’s naar het eerste slachtoffer, een totaal onbekende voor Hana.


Als deze eerste moord gevolgd wordt door een tweede, en een derde, moet de politie flink aan de bak: deze moordenaar moet gestopt worden!
Maar wat hebben de slachtoffers met elkaar te maken?  Ogenschijnlijk helemaal niets, maar Hana ontdekt toch een mogelijkheid, ze vindt namelijk de oude foto en haar leven en dat van haar dierbaren loopt ook gevaar: de moordenaar blijkt veel te weten over haar.


Liever het bloed blijkt een eerste deel te zijn in een trilogie met in de hoofdrol Hana Westerman. Ook de andere delen zullen waarschijnlijk het verleden van Nieuw-Zeeland als achtergrond hebben. Michael Bennett is zelf Maori, en is nog eens extra in zijn eigen geschiedenis en cultuur gedoken om ons een gedegen verhaal te kunnen vertellen.
Ja, het is een thriller, maar veel meer is het een historisch verhaal over een volk dat gekolonialiseerd is, uitgebuit en onderdrukt, zelfs gedecimeerd.


De kern is het idee van Utu:
Utu staat voor de wederkerigheid van vriendelijke daden maar ook het zoeken naar wraak.
Het is een van de belangrijkste principes van de constitutionele traditie van Māori.
Er zijn voetnoten naar aanleiding van Maoriwoorden in de tekst en in een appendix vertelt hij nog meer over de achtergrond.
Het is vrij filmisch geschreven en al weet je wie de moordenaar is – hij heeft een eigen stem – het blijft spannend, en vooral ook boeiend, tot het einde.


Michael Bennett (Ngāti Pikiao, Ngāti Whakaue) Auckland, Aotearoa (Nieuw-Zeeland), is auteur, scenarioschrijver en regisseur. Zijn films werden geselecteerd voor diverse festivals, waaronder Cannes, Berlijn, Toronto en New York.


ISBN 9789400515475 | Paperback | 336 pagina’s | Uitgeverij A.W. Bruna | april 2023
Vertaald uit het Engels door Catalien van Paassen

© Marjo, 27 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven