Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Robert Galbraith (J.K.Rowling)


http://www.robert-galbraith.com

http://www.jkrowling.com

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.k. Rowling. Zie ook de Leestafelrecensies over de roman Een goede raad, het script van het toneelstuk Harry Potter en Het  Vervloekte Kind en het filmscript Fantastic Beasts and Where To Find Them.


Het slechte padHet slechte pad
Cormoran Strike 3
Robert Galbraith


De inhoud van het langwerpige pakket dat persoonlijk aan Robin Ellacott is overhandigd, ontlokt haar een kreet van schrik. Robin was diep in gedachten verzonken toen ze het op straat in ontvangst nam. Ze nam het mee naar boven, naar het kantoor waar nog niet eens zo lang gelegen als secretaresse van privédetective Cormoran Strike aan de slag ging. Nu mag Robin zichzelf zijn partner noemen. Ze heeft bewezen over een uitstekend speurdersinstinct te beschikken. Toch rook Robin geen onraad toen de koerier het pakket aan haar overhandigde. Ze vermoedde geen moment dat het pakket een been zou bevatten. Een afgehakt been.


Cormoran snelt op de gillende Robin af. Het bevond zich in zijn piepkleine appartement boven het kantoor, toen het snerpende geluid hem bereikte. Nog maar half aangekleed, probeert hij Robin te kalmeren waarna hij onmiddellijk de politie belt. Een been. Waarom heeft iemand Robin een been gestuurd? Dan ziet Cormoran dat het adresetiket over een ander etiket is geplakt. Het pakket was in eerste instantie aan hem geadresseerd. Iemand heeft een been in een doos gestopt, het aan Cormoran geadresseerd en is toen van gedachten veranderd. Dacht iemand Cormoran meer te treffen door het been aan Robin, die hem dierbaarder is dan hij toe durft te geven, te sturen?


Nadat oorlogsveteraan Cormoran , samen met Robin, een aantal geruchtmakende zaken heeft opgelost, is hij min of meer een beroemdheid geworden. Dat hij een been mist, is algemeen bekend. De afzender van het been heeft het duidelijk op hem gemunt. Door het been naar Robin te sturen, heeft de onbekende bovendien te kennen gegeven dat ook zij niet veilig is. Wie is gestoord genoeg om Cormoran een been te sturen? Cormoran heeft vier verdachten op het oog. Vier mannen die Cormoran haten. Vier mannen die tot een dergelijke daad in staat zijn. Helaas neemt de politie zijn verdenkingen niet al te serieus. Cormoran en Robin zullen de vier verdachten zelf moeten opsporen en schaduwen. Is een van hen dader? Gaat het om een daad op zich of vormt het afgehakte been een voorbode van iets nog veel ergers? De belangrijkste vraag is echter: van wie is het been?


Cormoran en Robin hebben betalende klanten nodig. Ze kunnen zich geen privéonderzoek veroorloven maar toch zit er niks anders op. Terwijl ze proberen te bewijzen dat een gescheiden vader zijn kroost ongewenst belaagt en een stripteasedanseres haar nieuwe vriend ontrouw is, proberen ze te achterhalen waar de vier vijanden van Cormoran zich bevinden. Daarnaast probeert Cormoran Robin zo veel mogelijk te beschermen. Er waart mogelijk een moordenaar rond. Een moordenaar die Robin wellicht in het vizier heeft. Robin wil niet betutteld worden. Niet door Cormoran en al helemaal niet door haar zeurderige verloofde Matthew. De lezer weet echter al vanaf de eerste bladzijde dat Robin maar beter op haar hoede kan zijn.


Dit derde deel van de Cormoran Strike-reeks is het beste tot nu toe. De vorige twee delen heb ik vol enthousiasme gelezen maar dit derde deel heeft zijn voorgangers ruimschoots overtroffen. Het is een perfecte mix van spanning en romantiek. De norse en lompe Cormoran beseft dat Robin meer dan een zakenpartner voor hem is. Hij weigert echter aan zijn gevoelens toe te geven. Robin staat op het punt met Matthew te trouwen. De voorbereidingen voor de bruiloft zijn in volle gang. Robin op haar beurt reageert bijzonder fel als iemand een kritische opmerking over Cormoran maakt. Heeft zij soms ook gevoelens voor hem? Matthew is haar jeugdliefde. Hij heeft haar gesteund toen Robin een vreselijke tijd doormaakte. Wanneer Matthew een schokkende onthulling doet, slaan de twijfels echter opnieuw toe. Cormoran kijkt vanaf de zijlijn toe en denkt er het zijne van.


De verhaallijnen in Het slechte pad vormen samen een uitstekend en meeslepend verhaal. De schrijfster – Robert Galbraith is een pseudoniem van J.K. Rowling – heeft zich de personages goed eigen gemaakt waardoor er een heerlijke soepelheid is ontstaan. De spanning wordt mooi opgebouwd waardoor het steeds moeilijker wordt dit lijvige boek weg te leggen. Ik heb tot in de late uurtjes doorgelezen. Mijn nieuwsgierigheid naar de afloop van het verhaal won het ruimschoots van mijn moeheid.


ISBN 9789022575970 | paperback | 575 pagina's| Boekerij | april 2016
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 25 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Zijderups
Robert Galbraith

Een jaar geleden verslond ik de thriller Koekoeksjong, het debuut van Robert Galbraith. In Koekoeksjong maakt de lezer kennis met de in financiële problemen verkerende privédetective Cormoran Strike en zijn ambitieuze secretaresse Robin Ellacott. Strike staat op het punt zijn detectivebureau wegens gebrek aan klandizie op te doeken maar dan krijgt hij een fantastische opdracht in de schoot geworpen. Uiteindelijk verbaast Strike politie en media door te onthullen dat het topmodel Lula Landry geen zelfmoord heeft gepleegd maar vermoord is. Ook komt hij met de dader op de proppen. Robin heeft zich van een tijdelijke secretaresse ontpopt tot de helft van een succesvol detective-duo.

In Zijderups gaat het verhaal van Strike en Robin verder. Door het oplossen van de moord op Lula Landry is Strike uitgegroeid tot een plaatselijke beroemdheid en de opdrachten stromen binnen. De financiële problemen van Strike zijn bijna verleden tijd. Robin is inmiddels een vaste medewerker. Ze is dolblij met haar nieuwe baan, ook al heeft ze genoegen moeten nemen met een veel te laag loon. Robins verloofde Matthew is minder tevreden over de nieuwe betrekking van zijn geliefde. De bekakte Matthew vindt dat Robin beneden haar stand werkt. Bovendien is de aantrekkelijke Matthew jaloers op Strike. De reusachtige Strike draagt de nodige extra kilo’s met zich mee, heeft onmogelijk haar en loopt mank omdat hij een onderbeen mist. Toch heeft Strike iets waar veel mannen hem om benijden: charisma.

Een onaangekondigde bezoekster met de naam Leonora Quine haalt Strike over haar vermiste echtgenoot op te sporen. Haar man Owen, een excentrieke schrijver, neemt wel vaker de benen maar Leonora vindt het nu de hoogste tijd dat hij naar huis komt. Ze deelt Strike op besliste toon mee dat Owen thuis nodig is. Leonora denkt te weten dat haar man zich in een schrijvershuis verschuilt maar al snel blijkt de ogenschijnlijke routineklus bijzonder complex in elkaar te zitten.

Het werk van Owen Quine valt lang niet bij iedereen in de smaak. Zijn verhalen zijn bizar en zijn boeken verkopen slecht. Toch heeft zijn laatste werk stof binnen de schrijverswereld doen opwaaien. Het script van Bombyx Mori veroorzaakt al voor publicatie een grote rel. Of het werk ooit de weg naar de boekwinkels zal vinden, is nog maar de vraag. In Bombyx Mori maakt Owen zonder pardon korte metten met al zijn vrienden, familie en collega’s. Op de voor hem zo kenmerkende, groteske wijze drijft hij de spot met iedereen die hij maar kent. De wereldvreemde Leonora is de enige die niet in woede ontsteekt bij het horen van Owens naam.

En dan haalt Strike opnieuw de kranten. Hij vindt Owen Quine. Het mysterie is echter nog lang niet opgelost want Owen hult zich voor altijd in stilzwijgen. De politie denkt dat Leonora achter de dood van haar overspelige echtgenoot zit maar Strike heeft daar zo zijn twijfels over. Samen met Robin stort hij zich op een nieuw avontuur. Maar waarom doet de trouwe Robin steeds vaker nukkig tegen hem?

Ik val maar gelijk met de deur in huis: Zijderups is een fantastisch boek. Niet alleen is het verhaal om van te smullen, de hoofdpersonen zijn minstens even goed uitgewerkt. De uiteenlopende karakters die in dit boek aan bod komen zijn bovenal heel menselijk. Het zijn geen helden maar doornormale mensen met mooie en minder mooie kanten. Mensen die het elkaar en zichzelf moeilijk maken. Robin bijvoorbeeld vertikt het om Strike te zeggen dat ze een volwaardige partner wil worden. Strike op zijn beurt houdt de boot af omdat hij weet dat Matthew niet achter de beroepskeuze van zijn verloofde staat.

Het verhaal voert je mee langs het kleurrijke schrijverswereldje. De auteurs, agenten en uitgevers worden gekweld door grote ego’s, relatieproblemen, afgunst en heimelijke voorkeuren. Owen Quine is op exact dezelfde manier als de hoofdpersoon in Bombyx Mori om het leven gebracht.Wie heeft het boekscript gelezen en zijn of haar woede op de eigenwijze Quine botgevierd? Heeft de politie gelijk en was zijn vrouw zijn overspel en zijn wispelturige karakter uiteindelijk zat? Is de moord het werk van een gekwetste minnares of is één van de ijdele schrijvers de moordenaar in kwestie?

De genegenheid tussen de detective en zijn assistent groeit en verdiept zich. Bespeur ik  een mogelijke romance of zal het bij een hechte vriendschap blijven? Ik zou mij het liefst dagelijks onderdompelen in de belevenissen van Robin en Strike. Na twee boeken van Robert Galbraith – het pseudoniem van J.K. Rowling – gelezen te hebben kan ik maar één ding concluderen: ik ben verkocht!

ISBN 9789022572108 | paperback | 544 pagina's | Boekerij | oktober 2014
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 13 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altKoekoeksjong
Robert Galbraith 

Begin dit jaar verscheen in de Britse boekhandels het thrillerdebuut van Robert Galbraith. Het boek, The Cuckoo’s Calling, ontving zeer lovende recensies. Vervolgens gebeurde er iets verbazingwekkends: Auteur J.K. Rowling (bekend van de Harry Potter-reeks) maakte bekend dat zij het boek heeft geschreven. Robert Galbraith is een pseudoniem. Na deze onthulling vloog het boek de winkels uit en de Nederlandse uitgever die de vertaalrechten al had gekocht sprong een gat in de lucht.

Rowling bracht het boek onder een andere naam uit omdat ze een eerlijk oordeel wilde. Ze wilde dat men het boek onbevooroordeeld zou lezen en beoordelen. Rowlings eerste roman, Een goede daad, kreeg in Engeland twijfelachtige kritieken omdat de lezer het pittige taalgebruik in het boek niet kon rijmen met de schrijfstijl van de Harry Potter-boeken.

Hoofdpersoon in Koekoeksjong is privédetective Cormoran Strike die ernstig om klandizie verlegen zit. Als er zich niet snel een klant meldt dan kan hij zijn zaak wel opdoeken. Tot overmaat van ramp heeft het uitzendbureau een nieuwe secretaresse gestuurd terwijl Strike zich geen personeel meer kan veroorloven. Het kersverse personeelslid Robin Ellacott is in de wolken. Ze heeft er altijd van gedroomd om een privédetective te assisteren.

En dan zit er zomaar een klant in het kantoortje van Strike. De uit de kluiten gewassen detective schrikt er een beetje van. De euforie gaat al snel over in een lichte teleurstelling wanneer de klant zich voorstelt als John Bristow. John is de broer van het onlangs overleden topmodel Lula Landry en hij wil dat Strike de dood van zijn zusje onderzoekt. Iedereen weet dat Lula een paar maanden geleden zelfmoord heeft gepleegd door van het balkon van haar peperdure appartement te springen maar Strike neemt de opdracht aan. De klant is koning of eigenlijk: het geld dat de opdracht oplevert is meer dan welkom.

De zaak is zo klaar als een klontje maar toch pakt  Strike het onderzoek grondig aan. Hij achterhaalt de identiteit van iedereen met wie het model zich in de maanden voor haar dood inliet en vuurt een uitgebreide reeks vragen op hen af. De enthousiaste Robin blijkt haar gewicht in goud waard en ontpopt zich al snel tot een onmisbare en vindingrijke assistente. Nog altijd lijkt het erop dat Lula daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd maar Strike heeft een paar kleine oneffenheidjes ontdekt. Betekenen de kleine rimpeltjes op het verder gladde water niets of houdt zich iets groots onder het oppervlak schuil?

Koekoeksjong is een smeuïge, onvervalste Engelse detective vol uiteenlopende personages. Strike zelf is een bonkige kerel die zojuist een punt achter de relatie met zijn beeldschone en rijke verloofde heeft gezet. Hij worstelt dagelijks met zijn beenprothese en met de gebeurtenis die tot het verlies van zijn onderbeen heeft geleid. Robin is een jonge, goedgemutste vrouw die zich zojuist verloofd heeft. Haar verloofde is nogal stijf en vindt Robins nieuwe baan totaal ongeschikt. De entourage van Lula is op zijn zachts gezegd kleurrijk. De schrijfstijl is gemoedelijk maar het verhaal is eveneens doordrenkt met de nodige pit. Resultaat is een overtuigend, goed uitgebalanceerd boek. Een traktatie. 

Of de auteur van dit boek nu Robert Galbraith of J.K. Rowling heet, het maakt mij niets uit zolang er maar meer boeken over Strike en Robin zullen gaan verschijnen! Gelukkig is het tweede deel al in de maak. Ik wacht ongeduldig af want ik snak naar meer.

ISBN 9789022569122 | paperback | 432 pagina's | Boekerij | oktober 2013
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 15 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


KoekoeksjongKoekoeksjong
Robert Galbraith


Als John Bristow binnenstapt bij de detective Cormoran Strike en met een bundel geld zwaait, moet Strike zijn opdracht wel aannemen, al vindt hij die zinloos. Strike zit namelijk op dat moment zwaar aan de grond, hij is dakloos omdat hij net weggegaan is bij zijn vriendin en ‘woont’ nu op zijn kleine kantoortje. Het is toch al zijn dag niet. Eerder was er een nieuwe secretaresse gearriveerd, gestuurd door het uitzendbureau, die hij eigenlijk helemaal niet kan betalen.
Maar Robin Ellacott is juist blij verrast! Dit was altijd al haar droom! Detectivewerk!


Strike, gehandicapt door een ongeval in de Afghaanse oorlog, ziet haar al snel als het enige lichtpuntje: ze is efficiënt, discreet en slim. Wat jammer dat ze weg moet... Maar dat is van later zorg: eerst maar eens onderzoeken wat John Bristow eigenlijk van hem wil. Diens zus, het model Lula Landry, is een paar maanden eerder onder haar balkon op straat gevonden, en men neemt aan dat het zelfmoord is. Lula was depressief en zat onder de medicijnen. Lula is de geadopteerde dochter van Lady Bristow, en ze was de maanden voor haar dood op zoek naar haar echte ouders. Omdat ze zo beroemd is, is ze natuurlijk ook doelwit van de paparazzi, er was weinig privé in haar leven. Haar pleegbroer, John dus, is er van overtuigd dat het moord was. Strike begint met het onderzoek, geholpen door Robin, en natuurlijk ontdekt hij dat er toch een paar dingen niet helemaal duidelijk zijn.
Als er nog een dode valt wil eindelijk ook de politie wel naar hem luisteren, al is het met tegenzin.


Naast dit vrij ingewikkelde, maar duidelijk beschreven plot, is er ook het een en ander gaande in de privésfeer van Strike en Robin. De laatste vertrekt natuurlijk niet na een week. Voor ze een vaste baan aanneemt, heeft ze nog wel tijd om mee te speuren. Vooral Strike is een type waar je als schrijver mee vooruit kunt, maar Robin belooft ook wat. Ik hoop dat er meer verhalen met deze twee in de hoofdrol verschijnen.
Het boek is geschreven in de sfeer van de boeken van Elisabeth George, en - eerlijk, ik wist het niet - ik lees nu pas dat Robert Galbraith niemand anders is dan J K Rowling! Geen wonder dat het een heerlijk boek is, waar je je helemaal in verliest. 


ISBN 9789022569122 | paperback | 432 pagina's | Boekerij | oktober 2013
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Marjo, 9 februari  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERRecensies

Boven