Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Eric Van Lustbader


altHet Syriër complot
Eric Van Lustbader

Alli Carson, dochter van de overleden president van de Verenigde Staten, heeft een zware tijd achter de rug. Ze probeert dit achter zich te laten en volgt een opleiding tot FBI-agent. Haar nog maar nauwelijks hervonden evenwicht wordt ruw verstoord wanneer ze midden in de nacht wakker wordt gemaakt. Ze moet haar kamer op de campus verlaten en wordt mee naar buiten getroond. De reden van deze nachtelijke actie wordt al snel duidelijk. Tussen twee bomen in bungelt het lijk van haar vriendje Billy. De jongen is gemarteld en op afschuwelijke wijze vermoord. Alli krijgt nauwelijks tijd om van deze schok te bekomen. Ze wordt onmiddellijk als verdachte aangemerkt. Billy had zijn oog immers op een andere schone laten vallen en Alli’s kamergenote Vera blijkt te zijn gedrogeerd. Vera kan dus niet zeggen of Alli de hele nacht op haar kamer is geweest. De bewijzen tegen Alli stapelen zich op.

Alli’s oom grijpt in en neemt Alli onder zijn hoede. Als broer van de overleden president kan hij wel aan een paar touwtjes trekken. In het huis van haar oom probeert Alli tot rust te komen. Dit lukt echter niet en ze merkt dat het grote huis niet meer dan een luxe gevangenis is. Haar vrijheid is volkomen ingedamd. Dan wordt ze aangevallen door de bewakers die haar oom heeft ingehuurd en het is duidelijk dat de aanvallers haar willen doden. Heeft haar oom hier iets mee te maken of gebeurt dit buiten hem om? Alli weet ternauwernood uit het huis te ontsnappen. Ze zoekt contact met de man die ze door en door vertrouwd: Nationale Veiligheidsagent Jack McClure.

Jack is gesteld op de jonge Alli die dikke vriendinnen was met zijn overleden dochter Emma. Het meisje heeft te veel meegemaakt in haar jonge leven. Het heeft haar beschadigd. Jack heeft al snel door dat Alli er moedwillig ingesluisd wordt maar de reden is vooralsnog onduidelijk. Samen met Alli gaat hij op zoek naar de waarheid. Ze belanden in een web van politieke intriges en vrouwenhandel. Machtige mensen zijn erbij betrokken en deze schuwen het niet om pottenkijkers uit de weg te ruimen.

Jack heeft ook nog een andere missie te volbrengen. Een gevaarlijk figuur uit de misdaadwereld moet uitgeschakeld worden voordat zijn macht allesoverheersend wordt. Een niet geringe taak. Wanneer blijkt dat beide zaken raakvlakken vertonen ontspint zich een levensgevaarlijke situatie. Niemand lijkt meer te vertrouwen en niemand lijkt zijn ware identiteit prijs te geven. Er wordt een heel vuil spel gespeeld. Het leven van Jack en Alli hangt aan een zijden draadje.

Het Syriër complot is een uitstekende spionagethriller. Eric Van Lustbader is een begenadigd auteur en heeft een goed uitgewerkt verhaal neergepend. De spanning is mooi gedoseerd, de verhaallijn is sterk. De personages zijn pittig en tonen karakter. Ik ben een heel tevreden lezer. Het boek is het vervolg op De voorganger en De vertrouweling maar is ook prima te lezen als stand-alone.

Velen zien Van Lustbader, 1946, als de opvolger van Ludlum. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald en vinden gretig aftrek. Met Het Syriër complot heeft hij een nieuwe toptitel in het genre gecreëerd.

ISBN 9789400500914 | Paperback | 352 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | september 2011

Vertaling: Ed van Eeden & Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 11 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven