Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

John Hart


Weg zonder genadeWeg zonder genade
John Hart


Ook al is Gideon Strange nog maar veertien jaar oud, hij zal de dood van zijn moeder wreken. Dertien jaar gevangenisstraf is niet genoeg voor de man die het leven van Julia Strange nam. Toch aarzelt Gideon kort op het moment dat hij het pistool op de zojuist vrijgelaten Adrian Wall richt. Zijn twijfel wordt hem bijna fataal. Een getuige van het voorval schiet Gideon neer. Adrian Wall ontsnapt, niet voor het eerst, ternauwernood aan de dood.


Wanneer het trieste voorval rechercheur Elizabeth Black ter ore komt, gaat haar hart in eerste instantie naar haar protegé Gideon uit. Zij was degene die destijds het ontzielde lichaam van zijn moeder vond. Het lag op het altaar van de kerk waar Elizabeth het liefst nooit meer kwam. De kerk van haar vader. De kerk die haar, net als haar vader, in de steek had gelaten. Na de dood van Julia Strange ging het al snel bergafwaarts met haar echtgenoot. Tegenwoordig is Robert Strange vaker dronken dan nuchter. Elizabeth houdt al jaren een oogje in het zeil.


Ook Adrian Wall neemt een speciaal plekje in haar hart in. Hij heeft haar leven gered. Als hij niet op het juiste moment was opgedoken, zou Elizabeth op zeventienjarige leeftijd zelfmoord hebben gepleegd. In plaats daarvan ging ze bij de politie. Dat haar grote voorbeeld, en heimelijke liefde, Adrian een moordenaar zou zijn, heeft ze nooit geloofd. Helaas is ze de enige. Nu is Adrian niet meer de man die ze als jong meisje aanbad. De gevangenis heeft hem voorgoed veranderd. Voor een politieman is een verblijf in de gevangenis een ware hel.


Adrian Wall heeft nog maar één vriend. Zijn oude celmaat Eli is zijn steun en toeverlaat. Dat Eli al jaren dood is, doet er niet toe. Eli zit in zijn hoofd en praat tegen hem. Hij is er wanneer Adrian hem nodig heeft. Hij weet best dat het zijn eigen hersenspinsels zijn maar zonder de geruststellende stem van zijn kameraad zou hij het niet redden. Ook buiten de gevangenis voelt Adrian zich vogelvrij. De gevangenisdirecteur lijkt nog altijd in zijn nek te hijgen. Niemand is blij met zijn vrijlating. Vooral niet wanneer er opnieuw een vermoorde vrouw wordt gevonden. Ook dit slachtoffer ligt op het altaar. De geschiedenis herhaalt zich.


Elizabeth weet best dat haar beoordelingsvermogen door haar zwak voor Adrian vertroebeld wordt. Toch vindt ze het nog altijd moeilijk te geloven dat Adrian een moordenaar, laat staan een seriemoordenaar, is. De ex-gevangene is een gebroken man. Hij straalt niks moordlustigs uit. Wanneer Adrian haar over zijn speciale band met Julia Strange vertelt, gelooft ze hem. Opnieuw is ze de enige. Elizabeth mag zich van hogerhand niet met de zaak bemoeien. Ze heeft immers wel wat anders aan haar hoofd.


Kort geleden ging Elizabeth, tegen de regels in, alleen op een melding af. Er zou geschreeuw in een leegstaand pand zijn gehoord. In de kelder van het pand trof Elizabeth de ontvoerde Channing aan. Het achttienjarige meisje was vastgebonden en meerdere malen verkracht. Tegen de tijd dat Elizabeth en Channing het pand verlieten, waren de twee daders met kogels doorzeefd. Elizabeth staat terecht voor buitensporig politiegeweld. Als ze door de onderzoekscommissie schuldig wordt geacht, is haar carrière voorbij en wacht haar hoogstwaarschijnlijk een lange gevangenisstraf.


Elizabeth en Adrian raken verzeild in een ware klopjacht. Zij zijn de prooi maar wie de jagers zijn, is onbekend. Is Adrian het vertrouwen van Elizabeth wel waard? Elizabeth was immers jong en verliefd toen ze haar mening over hem vormde. Adrian verzwijgt iets voor haar. Heeft het met de wirwar aan littekens op zijn lijf te maken? En wat is er eigenlijk precies in het pand van de schietpartij gebeurd?


Dit nieuwe boek van John Hart (1965) heeft enige tijd op zich laten wachten. Zijn vorige boek verscheen in 2011. Ik heb zijn vorige boeken, waarmee hij diverse prestigieuze awards in de wacht sleepte, helaas niet gelezen maar ik ben ervan overtuigd dat deze thriller het wachten waard is geweest. Het is simpelweg een dijk van een boek met een torenhoog oplopende spanning. Het messcherp geschreven verhaal zit op briljante wijze in elkaar waarbij de lezer regelmatig door twijfel wordt verscheurd. Heeft Elizabeth haar hart en vertrouwen aan de juiste man geschonken of maakt ze de grootste fout van haar leven? Ik heb tot diep in de nacht doorgelezen. Deze formidabele thriller is de gemiste nachtrust meer dan waard! 


ISBN 9789024572977 | paperback | 456 pagina's| Luitingh-Sijthoff | juni 2016
Vertaald door Henny van Gulik

© Annemarie, 20 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het ijzeren huis
John Hart

 

John Hart (1965) heeft zich na verschillende baantjes met succes volledig op het schrijven gericht.  Hij is de enige schrijver van wie twee opeenvolgende boeken de prestigieuze Edgar Award hebben gewonnen. Zijn werk wordt wereldwijd uitgegeven en is in 29 talen vertaald. Ook in Nederland hebben zijn voorgaande boeken lovende kritieken gekregen.


Michael en Julian zijn twee broers die opgroeien in 'Het ijzeren huis' een weeshuis in de desolate Iron Mountains in Noord-Carolina. Julian is de jongste en de zwakste van de twee en wordt continu gepest. Wanneer hij op een kwade dag, na de zoveelste pesterij, zijn grootste kwelgeest doodsteekt, neemt Michael de schuld op zich en vlucht. Ze zijn dan 9 en 10 jaar oud. Het is de dag dat beide broers zouden worden geadopteerd door de rijke Abigail Vane, een vrouw met geheimen maar ook met een liefdevol hart voor de jonge Julian die ze in haar gezin opneemt. Michael verdwijnt uit Julians leven en komt terecht bij een maffiabaas die van hem een gewetenloze moordenaar maakt. 23 jaar later stort de wereld van Michael nogmaals in; hij vlucht opnieuw en moet zijn broer zien te vinden voordat zijn achtervolgers dat doen.


Het ijzeren huis
is een ijzersterke thriller die staat als een huis. Net als in zijn voorgaande boek Onschuld treft het kwaad jonge kinderen die zich alleen moeten zien te redden in de harde wereld van de volwassenen, die hen niet beschermen zoals ze dat zouden moeten doen. Hart smeedt een verhaal waarbij heden en verleden nauwer met elkaar verbonden zijn dan in eerste instantie lijkt. De lezer wordt ondergedompeld in een kolkende stroom van haat en woede, waarbij de soms poëtische taal compleet haaks staat op de gruwelijke gewelddadigheden die worden verteld. Maar hij is ook getuige van een opoffering en een liefde die boven alles uitstijgen. Het ijzeren huis is een intens en heftig verhaal waarbij overleven een tour de force wordt voor de hoofdpersonen. Zelfs wanneer Hart wat rustpauzes inbouwt, blijft hij de aandacht vasthouden met precies genoeg speldenprikjes van spanning om je gebiologeerd verder te laten lezen. En net wanneer alle puzzelstukjes op hun plek lijken te vallen en de plot helder wordt, volgt een verrassende ontknoping die je in de verste verte niet kon vermoeden.


Dit boek steekt door zijn aandacht voor karakters, zijn ontwikkeling van plot en vanwege het indrukwekkende en poëtische taalgebruik met kop en schouders uit boven veel zogenaamde literaire thrillers. Een waar genot om te lezen.

 

ISBN: 9789024541621 Paperback 400 pagina's | Uitgeverij Luitingh | februari 2012
Vertaling: Joost de Wit

© Joanazinha, 19 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven