Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Barry Eisler


OpgejaagdOpgejaagd
Barry Eisler


Evelyn Gallagher is een trouwe medewerker van de NSA. Haar werkzaamheden zijn strikt geheim. Evelyn werkt met het programma God’s Eye, dat aan een alziend oog doet denken. God’s Eye hackt een groot aantal op internet aangesloten camera’s. Het programma heeft lak aan de privacywetgeving. Iedereen die een camera gebruikt, kan ongewild door Evelyn bespied worden.


Denk je dat het alziende oog jou niet kan zien? Camera’s zijn overal. Ze zitten in laptops, webcams, smartphones, babyfoons en beveiligingscamera. Ook als je gaat winkelen wordt je door camera’s in de gaten gehouden. Als de camera met het internet is verbonden, kan Evelyn de beelden oppikken. Natuurlijk heeft de NSA geen belang bij willekeurige beelden. Het is gekoppeld aan een biometrieprogramma met gezichtsherkenning. Als een combinatie verdacht is, doet het systeem daar melding van. Evelyn heeft zojuist zo’n melding ontdekt. Ze geeft het meteen aan haar baas, NSA directeur Theodore Anders, door.


Het systeem heeft een ontmoeting van twee mensen die op een zogeheten “watchlist” staan opgemerkt. Journalist Ryan Hamilton heeft in Istanbul SUSLA Daniel Perkins getroffen. SUSLA staat voor Special US Liaison Advisor. Daniel Perkins is de belangrijkste vertegenwoordiger van de NSA in Turkije. Hij staat in direct contact met directeur Anders. Perkins is werkzaam in Ankara. Waarom is hij naar Istanbul gereisd om Hamilton te ontmoeten? Anders weet dat hij een gevreesde mogelijkheid niet uit mag sluiten: Perkins is mogelijk van plan om in de voetsporen van klokkenluider Edward Snowden te treden. Heeft hij geheime informatie aan Hamilton doorgespeeld?


Anders stuurt twee medewerkers naar Turkije. Thomas Delgado zorgt ervoor dat Daniel Perkins bij een noodlottig auto-ongeluk om het leven komt. Niemand stelt vragen. Huurmoordenaar nummer 2, Manus Marvin, neemt Hamilton voor zijn rekening. Hij ontvoert de journalist en draagt hem over aan een aantal Turkse stromannen. Iedereen zal denken dat Hamilton door rebellen is ontvoerd en vermoord. Niemand zal vermoeden dat de NSA achter de dood van de twee mannen zit. Niemand, behalve Evelyn.


Anders twijfelt aan de discretie van Evelyn. Zij is degene die de clandestiene ontmoeting heeft opgemerkt en gemeld. Hoe zal zij op de dood van de twee mannen reageren? Evelyn heeft al eerder onwenselijke vragen gesteld. Kort nadat ze een ander verdacht contact had opgemerkt, pleegde het onderwerp van haar interesse zelfmoord. Evelyn is zo onverstandig geweest haar twijfels te uiten. Anders weet nu dat hij op zijn hoede moet zijn. Evelyn zal kunnen beseffen dat Hamilton en Perkins door de NSA om het leven zijn gebracht. Hij draagt Manus op Evelyn goed in de gaten te houden.


Manus doet keurig wat Anders hem opgedragen heeft. Dat doet hij al sinds Anders hem min of meer van de straat heeft geplukt. Manus is een meedogenloze moordenaar maar Anders is als een vader voor hem. Een mentor. Wanneer Evelyn en haar zoontje Dash een honkbalwedstrijd bezoeken, zit hij een paar rijen achter het tweetal. Hij heeft meteen door dat Dash, net als hijzelf, doof is. Vangt hij daarom de honkbal die over het publiek zeilt? Overhandigt hij de bal daarom aan het stralende kind? De onopvallende surveillance is van de baan. Evelyn heeft hem nu opgemerkt. Ze is blij met zijn vriendelijke daad en trakteert hem op een hotdog. Nietsvermoedend nodigt ze hem zelfs bij haar thuis uit.


Evelyn vertrouwt haar baas niet meer. Ze gelooft niet in het auto-ongeluk van Perkins en de ontvoering van Hamilton. Ze begint belangrijke ontdekkingen voor haar baas te verzwijgen en probeert zelfs belastend bewijsmateriaal te bemachtigen. Wanneer ze ontdekt dat ze haar eigen leven én dat van Dash op het spel heeft gezet, is het al te laat. Anders laat zijn waakhonden op haar los. Voor het eerst in zijn leven staat Manus in tweestrijd.


Opgejaagd leest als een actiefilm. Het bloed vliegt je tijdens het lezen bijna om de oren. Manus en Delgado zijn twee onverschrokken moordenaars. Toch is er iets veranderd. Het hart van Manus is niet langer van steen. Normaliter doodt hij zonder vragen te stellen maar nu het om Evelyn gaat, slaat de twijfel toe. Wie verdient zijn loyaliteit?


Opgejaagd hoort bij de Meer boek voor mannen-serie van uitgeverij Karakter. Het is een gewelddadig boek met als thema’s de macht van de NSA en de jacht op klokkenluiders. De ontluikende liefde tussen Manus en Evelyn én de liefde tussen moeder en kind verzachten het vele geweld. Een stoer boek met een gevoelige noot.


ISBN  9789045208572| paperback | 348 pagina's | Karakter Uitgevers | augustus 2016
Vertaald door Janet Limonard en Brenda Mudde

© Annemarie, 29 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altBreuklijn
Barry Eisler

Advocaat Alex Treven ziet het vervullen van zijn droom, een partnerschap in het advocatenkantoor waar hij al jaren werkt, steeds dichterbij komen. Hij heeft een belangrijke cliënt binnengehaald en deze zaak uit handen van de partners weten te houden. Als Alex deze opdracht eigenhandig tot een goed eind weet te brengen zit hij gebakken. Zijn cliënt, Richard Hilzoy, heeft een softwareprogramma met grote mogelijkheden ontwikkelt. Alex is druk bezig met het aanvragen van een patent en een grote durfinvesteerder, Kleiner Perkins, toont interesse. Wanneer Hilzoy niet op komt dagen voor de uiterst belangrijke afspraak met Kleiner Perkins krijgt Alex het benauwd. Het is niks voor de stipte Hilzoy om niet op tijd te komen. Al snel wordt duidelijk dat Hilzoy helemaal niet meer zal arriveren. Hij is vermoord. De brave man bleek betrokken bij drugshandel en dit vieze zaakje is hem fataal geworden. Alex is verbijsterd en vindt het moeilijk te geloven dat deze keurige heer zich met iets dergelijks als drugs heeft ingelaten.

Alex besluit om direct de volgende dag contact op te nemen met zijn oude studievriend Hank Shiffman. Hank werkt op het octrooibureau en helpt Alex met de octrooiaanvraag voor Obsidian, het softwareprogramma van Hilzoy. Maar ook Hank zal Alex nooit meer te woord kunnen staan. Alex krijgt de directeur van het bureau aan de telefoon en deze vertelt hem dat Hank een dag eerder is overleden aan een hartaanval. Alex kan nauwelijks bevatten dat het hart van een kerngezond iemand als Hank het zomaar ineens kan begeven. Die nacht kan hij niet slapen. Deze slapeloosheid redt zijn leven. Hij hoort namelijk een uiterst zacht geluid en weet dat het zijn voordeur is die opengaat. Iemand dringt zijn huis binnen en heeft het op Alex voorzien. Ternauwernood weet hij aan zijn belager te ontsnappen. De politie doet de insluiping af als een gewone inbraak maar Alex kan zich hier niet bij neerleggen. Eerst wordt Hilzoy om het leven gebracht, vervolgens sterft Hank en daarna wordt er bij hem ingebroken. Alle drie hebben ze te maken met Obsidian, Alex gelooft niet langer dat er toeval in het spel is.

Alex kan wel wat hulp gebruiken. Hij ziet zich gedwongen om contact op te nemen met zijn broer Ben, een elite-soldaat. Ze hebben al jaren geen contact meer. Ben geeft gehoor aan Alex hulpvraag en stapt meteen in het vliegtuig om zich bij zijn broer te voegen. Er breekt een heftige tijd aan. De broers worstelen met een tragische familiegeschiedenis. Ze dragen oud zeer met zich mee en de verwijten vliegen al snel over en weer. Terwijl ze zich tot het uiterste in moeten spannen om het er levend vanaf te gaan brengen, vertroebelen de vele ruzies de concentratie. Tot overmaat van ramp laten ze ook nog eens hun oog vallen op dezelfde dame.

Terwijl veel auteurs van actiethrillers al te veel diepgang schuwen, heeft Eisler het aangedurfd om wél inhoudelijk dieper op de zaken in te gaan.  Het verleden van de broers geeft een extra dimensie aan het verhaal. Wees niet bang dat dit afbreuk doet aan het actie-gehalte. Ben heeft volop bloederige ontmoetingen met ongure types en ook Alex komt voor een aantal pittige uitdagingen te staan. Spanning alom.

Barry Eisler werkt momenteel als advocaat dus het is niet moeilijk te raden waar hij zijn inspiratie voor het personage Alex vandaan heeft gehaald. Maar ook Ben heeft wellicht wat trekjes van de schrijver meegekregen want Eisler is een voormalig CIA-agent. Schrijven kan de veelzijdige Eisler ook en dit doet hij zeer verdienstelijk. Breuklijn is een smakelijke thriller.

ISBN 9789022997420 | Paperback |311 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2012

Vertaald door Joost van der Meer en William Oostendorp

© Annemarie, 26 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven